Redaksjonen anbefaler

Årets Beste 2019-2020

Se alle årets beste 2019-2020

Seriøs high-end fra Yamaha

Yamaha viser at de mener alvor med platespiller, forsterkere og høyttaler i det aller øverste sjiktet.

Da vi først hørte om utviklingen av NS-5000, de første high-end høyttalerne fra Yamaha på 40 år, var vi mange som håpet at det ikke skulle bli et blaff. Nå kan vi puste lettet ut.

For Yamaha har rullet ut et virkelig seriøst forsterkersett og en gedigen platespiller, som for alvor plasserer Yamaha på high-end kartet igjen.

Så langt består high-end serien av de nevnte NS-5000, platespilleren GT-5000, forforsterkeren C-5000, og effektforsterkeren M-5000.

Det er ingen CD-spiller, DAC eller nettverksspiller annonsert – ennå – så de som venter på en CD-5000 eller lignende, må smøre seg med tålmodighet.

(Foto: Produsenten)

C-5000

Forforsterkeren er helanalog. Ingen DAC eller USB-tilkobling overhodet, den er en rendyrket analog forforsterker, men med balanserte, ubalanserte og en påkostet platespillerinngang.

Den er også bygget opp med to symmetriske monokretser med hver sin strømforsyning, i et lavimpedant balansert kretsløpsdesign.

(Foto: Produsenten)

Det ser uforskammet lekkert ut, både utvendig og innvendig. Kobber brukes som skjerming og jording innvendig, og utvendig finner man blant annet en bryter for tilpasning til pickup, bass- og diskantjustering (jada), hodetelefontutgang og utgangsvelger.

annonse

C-5000 veier nesten 20 kilo. Helt sant.

annonse
(Foto: Produsenten)

M-5000

De to Vu-meterne på M-5000 kler retrodesignet på effektorsterkeren aldeles utmerket. Den de lyser opp under sju mm Asahi glass, og M-5000 dytter ut 2 x 100W i 8 ohm og 2 x 200W i 4 ohms belastning.

Vekten tipper på 26,9 kilo, og her er også kretsløpet balansert.

(Foto: Produsenten)

Strømforsyningen er koblet til både positiv og negativ side av signalet til utgangstrinnet, mens det vanlige er at negativ pol er koblet til jord. Yamaha mener at den flytende koblingen fjerner små endringer i spenningen og demper støy bedre.

(Foto: Produsenten)

Forsterkeren er også konstruert for å dempe vibrasjoner som kan påvirke lyden. Transformatoren er skrudd fast i en tre mm tykk messingplate, og den og kondensatorbatteriet, og kjøleribbene, er separert mekanisk fra kretskortene for å dempe vibrasjoner.

annonse

Skruer i messing er brukt flere steder, i stedet for lodding, fordi Yamaha mener det gir en bedre mekanisk kobling og demper motstand bedre.

(Foto: Produsenten)

På baksiden kan man se tilkoblingene og massive skrueterminaler for høyttalerkabler.

GT-5000

For lenge siden kalte Yamaha sine beste platespillere Gigantic and Tremendous, derav GT-5000, og den er virkelig gigantisk.

(Foto: Produsenten)

Spilleren veier 26,5 kilo, og er 54 cm bred, 25,6 cm høy, og 41 cm dyp.

Den er laget fra scratch som det heter, med en massiv base som støtter opp under en remdrevet innertallerken i messing, og en 5 kilo tung, 35 cm stor, yttertallerken i aluminium.

All denne massen hjelper selvsagt på dempingen av vibrasjoner, som er viktig for at en platespiller skal lyde godt.

(Foto: Produsenten)

Den er utstyrt med en relativt kort 223 cm tonearm, som hevdes å tåle pickuper opptil 36 gram.

Yamaha forteller at hastighetsavviket ligger innenfor ±0.1% og det er mulig å finjustere hastigheten med ±1.5%.

(Foto: Produsenten)

Spilleren er også utstyrt med balanserte utganger bak, ingen ledninger er ferdigmontert her i gården, så det er fritt frem for å velge fra øverste hylle.

(Foto: Produsenten)

Det antydes at platespilleren ender på 47.0000 kr, forsterkeren rundt 70.000 kr stykket.

Yamaha estimerer levering i løpet av 2018.

(Foto: Produsenten)

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsel  
Varsle meg om

Les også

The Wall of Sound

The Grateful Dead trengte et bedre PA-anlegg, løsningen ble unik.

De mest leste artiklene i 2019

Godt nyttår kjære lesere. I 2019 leste dere om litt av hvert. Her er en oversikt over de ti mest populære artiklene i året som gikk.