Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony KD-65X9005

Storslagen fremtids-TV

Gode ting kommer i store pakker. Vi har tilbrakt solfylte sommerdager innendørs med en av årets feteste TV-er!

Skrevet av / 01.09.13 - 13:29
Sony KD-65X9005
Audun Hage

Noen TV-er er absolutt mer spennende å teste enn andre! TV-er med 4K oppløsning er årets hotteste tema på TV-fronten, og en evolusjon av TV-mediet som kan komme til å påvirke bransjen kraftig i årene som kommer.

Hensikten med 4K er å gi et enda mer livaktig bilde med større skarphet enn det er mulig å oppnå med vanlig HD. En 4K-skjerm byr på et sylskarpt bilde med fire ganger oppløsningen av vanlig HDTV, som formelig suger deg inn i handlingen, og det helt uten 3D-briller! Men 4K handler ikke bare om skarpere detaljer, men også om å kunne gjengi større bilder med mer informasjon.

Størrelsen på TV-skjermer har økt gradvis år for år, og det har blitt vanlig å se TV-er på 60, 70 eller til og med 80(!) tommer i butikkene. Med så store skjermer stiger også behovet for høyere oppløsning, for å unngå synlige bildepunkter eller rutemønster i bildet.

4K-formatet har sitt opphav fra kino og er blitt den digitale arvtageren til analog 35mm film. 4K filmkameraer benyttes på stadig flere moderne filmproduksjoner. Hvis Sony og de andre TV-produsentene får det som de vil, kan du nå få den samme bildekvaliteten hjemme i stua. Men er 4K virkelig så mye bedre enn vanlig HD, og kan det forsvare de langt høyere prisene så lenge det knapt finnes noe 4K innhold å få tak i?

Sony 4K
Sonys proffavdeling har vært en ivrig pådriver for 4K formatet i kinosammenheng – ikke så rart da de står som leverandør av hele ”næringskjeden” av 4K-baserte produkter, inkludert projektorer, filmkameraer, produksjonsutstyr, – ja selv ferdigproduserte spillefilmer, som Spiderman og After Earth. Sony var også tidlig ute med å tilby 4K projektorer og TV-er til hjemmebruk.

65X90-8455

Sonys første 4KTV, 84X9005 var et voldsomt beist til 200.000 kroner, men i år har de lansert to nye modeller som er lettere å svelge. Likevel, med 65 tommer til 60.000 kroner er dette helt klart en TV som retter seg mot entusiastene…

65X9005
65X9005 er altså Sonys toppmodell hvis vi ser bort fra 84-tommeren. Bildepanelet har en oppløsning på 3840 x 2160 piksler og bygger på konvensjonell LCD-teknikk, med LED kantbelysning. Enkelte vil kanskje stusse over at en såpass dyr TV bruker såpass ”billig” panelteknikk. Men det har igjen med oppløsningen å gjøre: Ekte LED-baklys slik vi kjenner det fra andre high-end TV-er er ikke praktisk gjennomførbart med 4K, da det ville kreve uforholdsmessig mange lysdioder bak skjermen og hevet prisen ytterligere. Heller ikke plasmaskjermer er mulig å lage finmaskede nok til 4K-oppløsning for skjermstørrelser særlig under 100 tommer.

4K OLED er allerede vist prototyper av, men krever svært avansert printing teknologi som er et stykke unna masseproduksjon. Med tanke på produsentenes gjentatte utfordringer med kvaliteten og holdbarheten på store OLED-paneler, vil det nok ta noen år før vi se 4K OLED skjermer til angripelige priser. Derfor er kant-LED et fornuftig kompromiss akkurat nå. Sony har til gjengjeld valgt et panel med høy kvalitet, og tatt i bruk en ny type RGB-filter  kalt TriLuminos for å klemme ut flere fargenyanser av LCD-panelet.

Sony-skjermen kommer utstyrt med japanernes egen 4K X-reality chip, en avansert prosessor som har oppgaven med å oppskalere alt av video, enten det er SD eller HD, til å fylle hele skjermen. Chipen inneholder blant annet en database med metadata om ulike filmer, slik at den kan gjenkjenne disse og gjøre en mest mulig fordelaktig oppskalering og finpuss. Vi har tidligere sett Sonys bildebehandling i aksjon på projektoren VPL-VW1000 samt 4K-skjermen 84X9005, og den gjør en imponerende jobb.

Brukervennlighet og finesser
Sony-TV-en er selvsagt en ”smart” TV med trådløs internett og tilgang til populære apps som Netflix og Youtube. Sony tilbyr også sine egne streamingtjenester for musikk og film kalt Music Unlimited og Video Unlimited. TV-en kommer med to fjernkontroller – den tradisjonelle store samt en kjekk liten minifjernkontroll som bruker radiosignaler og ikke trenger rettes direkte mot TV-en. Sony har derimot hoppet elegant over styring ved hjelp av stemme eller håndbevegelser og heller satset på fjernstyring via mobil eller nettbrett. Nytt på 2013-modellene er også muligheten til å streame innhold fra håndholdte enheter. Har du for eksempel en Sony Xperia Z mobil kan du vise mobilens skjerm på storskjermen og i prinsippet vise alt innhold mobilen kan vise, inkludert apps som ikke finnes til TV-en.

Bildekvalitet HD
Så til det viktigste av alt, bildekvaliteten. Foreløpig finnes det lite 4K-video i omløp, og de som kjøper denne TV-en må finne seg i se mye oppskalert HD på Sony-skjermen. Vi starter derfor med å dele av inntrykkene vi fikk av 65X9005 med vanlig direktesendt HD. Testen sammenfalt nemlig med årets Le Mans 24-timersløp, i ypperlig kvalitet fra Eurosport HD. Og det skulle vise seg at Sony-skjermen egner seg utmerket til å gjengi slike fartsfylte begivenheter.

55X9-9677

Førsteinntrykket er som med hvilken som helst storskjerm: Bildet fyller en stor del av synsfeltet, stort nok til at man (på fire meters sitteavstand) må flytte blikket litt for å ta inn hele handlingen. Forskjellen mot andre store TV-er er at Sony 65X9005 gjengir bildene uten synlige sagtenner, bildekorn eller rutemønster av noe slag. Og bevegelsene er virkelig sømløse: De raske kamerapanoreringene på Le Mans-banen skjer uten at Sony-skjermen mister fokus. Bildemodusen for anledningen er standardmodusen hvor Sony har lagt til litt ekstra blå og røde fargenyanser for å vise hva Triluminos-bildepanelet er i stand til. Og selv om det ikke blir 100% korrekt, må jeg innrømme at et billløp (med Audi-fører Tom Kristensen i spissen) sjelden har sett bedre eller mer livaktig ut på TV – det eneste som mangler er lukten av olje og svidd gummi. Sony-skjermen gir et utrolig glatt, skarpt, og sømløst bilde som er lett å venne seg til, men er vanskelig å greie seg uten når du først har sett det…

Vi fortsetter med mer vanlig HD, denne gangen av den mer komprimerte sorten. Gledelig nok gjør Sonys oppskaleringschip (4K X-Reality Pro) en imponerende jobb også på HD-innhold som har lavere bitrate. Selv streamet Netflix-innhold ser bra ut, vel og merke hvis filmmaterialet er av tilstrekkelig kvalitet, og du har en god nok internettilkobling.

Nettopp dette med kvaliteten på bildeinnholdet blir en større faktor med en skjerm på denne størrelsen. HD er et krav, og man må beregne å øke abonnementet på HD-kanaler.

Lavoppløst/SD er bare å glemme, med mindre du øker sitteavstanden til 5-6 meter eller mer. Man ser også lettere forskjell på ulike HD-produksjoner. Dårlige, trange kulisser og slurvete redigering blir raskt avslørt. Samtidig lærer man å sette pris på de virkelig gode produksjonene, og du vil se detaljer som tidligere gikk deg hus forbi på mindre, dusere skjermer. Ta for eksempel Blu-ray utgaven av Ondskapens hotell(Engelsk tittel: The Shining), hvor det viser seg at Stanley Kubrick ikke har overlatt den minste ting til tilfeldighetene. Kvalitetsforskjellen mellom filmene i Alien-kvadrilogien (spesielt Aliens vs Alien 4) blir også påfallende med en så avslørende skjerm.

Bildekvalitet 4K
Endelig kommer vi til selve rosinen i TV-pølsa! For kunne å teste TV-en med vaskeekte 4K video hadde Sony sendt oss en mystisk liten boks med benevnelsen 4K Content Provider. En harddiskbasert spiller full av 4K demomateriale, inkludert klipp fra kommende 4K-filmer som Total Recall og Spiderman. Her fikk vi en forsmak på hva Sony har i ermet når de senere i år vil lansere 4K videonedlasting til forbrukerne.

Følelsen av å oppleve 4K for første gang, blir litt som når man tar på seg lesebrillene eller justerer inn kikkerten til perfekt fokus. Glasset mellom oss og handlingen synes å forsvinne, og man ser rett inn i det som skjer på skjermen. Det sylskarpe bildet gir nesten en slags 3D-effekt i seg selv, uten at man behøver 3D-briller! Bildet byr på en mengde av detaljer, men det er sømløsheten og følelsen av glass som forsvinner, som gjør en ekstra dimensjon sammelignet med oppskalert Blu-ray-materiale. Øynene slapper mer av, og det blir nesten som å se inn i et vindu mot virkeligheten…

65X900-3315

Dessverre tar demokuttene altfor fort slutt, og det er lite annet 4K-materiale  å oppdrive i øyeblikket. Harddisken vi fikk levert, er primært beregnet på messer og butikkdemonstrasjoner, og er ikke til salgs. I USA har Sony lansert en 4K harddiskspiller til forbrukerne, men det er uvisst når og om denne kommer til Norge.  Hvilket reiser spørsmålet – når får vi anledning til å kjøpe og laste ned helaftens 4K spillefilmer? Det blir en typisk ”høna og egget” problemstilling, akkurat som vi hadde da de første 3D-TVene kom. Vi mener at mer håndfaste fakta om hvordan 4K skal leveres til forbrukerne er nødvendig for å rettferdigjøre et såpass tidlig kjøp av 4K-kompatible TV-er.

Generell bildekvalitet
At skarpheten er suveren har vi allerede slått fast. Bevegelsene er meget glattte, og bildet bryter ikke opp selv under raske bevegelser. Fargegjengivelsen er også helt i toppsjiktet for LCD-LED å være. Hva så med de andre bildeparametrene?

En stor skjerm som dette har lett for å bli plaget med refleksjoner i dagslys. Men Sony ser ut til å ha valgt et effektivt filter foran bildepanelet. Det mørke frontglasset reflekterer lite av omgivelsene, og man kan se TV på kvelden uten å se seg selv i ”speilet”. TV-titting i dagslys går også fint. Det mørke frontglasset bidrar også til å redusere lysgjennomslippet, og sørger for et meget bra svartnivå. Svartnivået er definitivt blant det beste jeg har sett fra LCD LED, og gjengivelsen av grå/mørke detaljer er imponerende til kant-LED å være. Kun de beste plasmaene fra Panasonic og Samsung presterer bedre når det kommer til bekmørke scener og detaljer i svart.

Sony-fjernkontroll

Den ekstra høye oppløsningen gir også en bonus til 3D-titting. Sony-skjermen bruker polariserende 3D-teknikk med passive briller, og er i stand til å vise full HD-oppløsning (1920 x 1080) til begge øyne. Dermed slipper man begrensningen som preger vanlige passive 3DTV-er, og kan nyte et stort og skarpt 3D-bilde med utmerket dybdefølelse.

Mastered in 4K
Sony har gjort et stort nummer ut av det nye bildepanelet med Triluminos-filter foran lysdiodene. Teknikken er utviklet med tanke på fremtidens 4K Ultra HD-format med bredere fargerom enn vanlig HDTV (Rec. 709). Disse ekstra fargenyansene finnes ikke på vanlig Blu-ray , så i standard bildemodus trylles de fraværende fargene frem ved hjelp av bildebehandlingen.

For å bøte på dette har Sony har lansert sine egne ”Mastered in 4K” Blu-ray filmer. Dette er spesielt utvalgte filmer som opprinnelig er skutt med 4K kamera og derfor er ekstra velegnet for oppskalering. De benytter dessuten fargerommet XV Color, som byr på ekstra fargenyanser. Vi testet dette med en demodisk og Sonys egen BDP-5100 Blu-ray spiller, og ganske riktig – fargene blir markant dypere, og særlig rødt og blått skinner ekstra briljant. Utvalget av ”Mastered in 4K” filmer er imidlertid begrenset, og det er uvisst hvor stor utbredelse denne typen filmer vil få i påvente av en eventuell ekte 4K Blu-ray standard.

Lydkvalitet
Listen over TV-er med virkelig god lyd er sørgelig kort. Bang & Olufsen, Bose og Loewe er blant de få produsentene som har satset på skikkelig lyd i TV-ene sine. Sony har åpenbart ønsket å gjøre det lille ”ekstra” med 65X9005, og hentet inn ingeniører fra hi-fi divisjonen sin til å fintune lyden, noe som åpenbart har gitt resultater.

Lydsystemet i Sony-skjermen er relativt omfattende, og de sidemonterte høyttalerne er definitivt ikke bare til pynt: 65X9005 bruker en videreutviklet forsterker fra  toppmodellen 84X9005, kombinert med et treveis høyttalersystem som består av diskant, mellomtone og dedikerte basshøyttalere. Mellomtonene er fylt med magnetisk væske i talespolegapet, som sørger for å gi elementet økt effektivitet i det trange TV-kabinettet.

65X9005 leverer noe av den sprekeste TV-lyden undertegnede har hørt: Lydgjengivelsen er varm og fyldig, og minner mer om et bruktbart hi-fi anlegg enn typisk TV-lyd. Med høyttalere ute på hver side får man faktisk en antydning til stereoperspektiv og dybde. Diskanten og mellomtonen er klar og frisk, mens bassen er fyldig og tydelig. Lydkvaliteten er fullt på høyde med de beste TV-ene og lydplankene på markedet, og fungerer utmerket til det meste av TV-underholdning. Det eneste vi savner er en dedikert sub-utgang, slik at vi kunne få enda mer tyngde i de laveste bassfrekvensene. Det hadde vært perfekt.

Konklusjon
Den er stor, den er dyr, og foreløpig er det lite av faktisk 4K-video man kan se på den. Likevel kan vi ikke fornekte at Sony KDL-65X9005 er en fabelaktig god allround-TV til alt fra høyoppløste TV-sendinger til Blu-ray og TV-spill. Den generelle bildekvaliteten er meget høy og Sonys X-reality teknikk gjør en fremragende oppskaleringsjobb så lenge man styrer unna lavoppløste TV-sendinger(Du som er TV-slave må beregne å øke abonnementet på HD-kanaler.) I tillegg har Sony også greid å skvise imponerende god lyd ut av de innebygde høyttalerne, nok til at man kan greie seg uten separat lydplanke.

4K-TVen fra Sony er kanskje litt forut for sin tid, all den tid ekte 4K video glimrer med sitt fravær. Til gjengjeld er det få andre TV-er i 2013 som har vekket et tilsvarende må-ha begjær…

Lyd & Bilde mener

Stort og sylskarpt bilde Fremragende lyd Prisen Mangel på 4K innhold

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top