TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Samsung The Frame LS03D

Originalen er fortsatt den beste

Samsung har hatt god tid på å utvikle sin folkefavoritt blant design-TV-er, og til sitt bruk er The Frame fortsatt den beste.

Av / 06.11.24 - 08:00
Samsung The Frame LS03D

Lyd & Bilde mener

  • Samsung The Frame er en moderne TV med lekker byggekvalitet og gjennomtenkt, slank design, og masse smarte finesser. Bildekvaliteten er skarp og velegnet for variert TV-innhold.
  • Kontrasten er midt på treet, som følge av et tradisjonelt LCD-panel uten lokal dimming. Rammer er tilleggsutstyr. Mangler støtte for HDR-formatet Dolby Vision.

The Frame er Samsungs desidert mest populære TV gjennom tidene, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Det å ha en TV som lignet en bilderamme var lenge en utopisk drøm for de superrike, men da originalen ble introdusert i 2017 hadde man plutselig et alternativ som kunne kjøpes for alminnelige penger.

Med slank design, utskiftbare rammer og et smart veggfeste ble The Frame en umiddelbar hit, og siden har det gått slag i slag gjennom generasjoner. Dette har aldri vært en «high-end» TV med råsterk bildekvalitet, men likevel en soleklar favoritt i interiørbevisste hjem. Hvis du til nød klarer å finne en boligannonse hvor de har beholdt TV-en i stua, kan du vedde på at det er en Frame.

Nå har 2024-modellen LS03D vært i salg en stund, og er i bunn og grunn veldig lik forgjengeren LS03B som går helt tilbake til 2022. Nå som utfordreren NXTFRAME banker på døren, kan det likevel være interessant å sjekke hva som er nytt og forandret siden sist!

Samsung The Frame LS03D 1
Samsung The Frame LS03D (2024). Foto: Samsung

Samsung The Frame (2024)

TV-skjermen har nøyaktig samme fasong og fysiske mål som forgjengeren. Det innebærer en slank design der hele skjermen er like flat hele veien, uten noen utstikkende deler. Dette gjør at skjermen kan monteres kloss inntil veggen med Samsungs eget veggfeste. Men The Frame har også VESA-montering for den som vil bruke andre veggfester. For ordens skyld følger det også med egne føtter som lar oss montere TV-en i to ulike høyder.

The Frame leveres i de samme skjermstørrelsene fra 43 og helt opp til 85 tommer. Du kan bruke de samme utskiftbare rammene på denne modellen som på forgjengeren LS03B, men disse er fortsatt tilleggsutstyr. Rammer i hvitt og ulike trefarger koster rundt tusenlappen, mens selve skjermen er svart på bunn. Du bør ta høyde for et sett med rammer, ellers kan den se litt grå og kjedelig ut. Kanskje en farge som matcher gulvet eller et annet møbel?

Annonse
Samsung The Frame LS03D 2
The Frame behøver et sett med rammer for at illusjonen skal være komplett. (Foto: Samsung)

Brukervennlighet og finesser

På smart-fronten skiller The Frame seg fra NXTFRAME ved å bruke Samsungs eget operativsystem kalt Tizen. Samsung er flinke til å holde dette oppdatert med nye finesser og apper. Blant de seneste er strømmetjenesten Samsung TV+ som gir tilgang til mange gratis (reklamefinansierte) TV-kanaler med nyheter og underholdning som Top Gear, Bloomberg og Baywatch.

Den veletablerte kunstbutikken Art Store er en eksklusiv tjeneste som er øremerket for The Frame. Denne abonnementsbaserte tjenesten (49 kr/mnd.) gir tilgang til et bredt utvalg av originale verker fra anerkjente fotografer og kunstnere. Samsung har avtale med en rekke verdenskjente museer og kunstgallerier som MoMa og Metropolitan Museum of Art i New York. Slik kan veggen der hjemme prydes med kunst fra Vincent van Gogh og Piet Mondrian, eller Carl Larsson. Og hvis man ikke er lysten på å abonnere på fancy kunst, finnes det mulighet for å laste opp sine egne bilder via SmartThings-appen.

Samsung The Frame LS03D (2) Samsung The Frame LS03D
<
>
Samsung tilbyr mange smarte finesser og apper, deriblant Samsung TV+ med gratis TV-kanaler. Husker du Baywatch?

Gode tilkoblingsmuligheter

For at skjermen skal kunne henge pent på veggen uten masse ledninger, er strømforsyning, tilkoblinger og annen elektronikk gjemt i den separate One Connect boksen, som forbindes til TV-en med en syltynn kabel.

The Frame støtter HDMI 2.1 og 4K/120Hz på alle fire inngangene. Her er også støtte for viktige spillfunksjoner som VRR. Samsungs egen Game Bar gir full oversikt over de ulike innstillingene. Vi målte forsinkelsen (input lag) til cirka 12,5 millisekunder ved 1080p/60Hz i spillmodus.

Obs! Merk at det kun er skjermstørrelsene fra 55” og oppover som støtter 120 Hz videosignaler. De mindre Frame-modellene har en lavere oppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Bildekvalitet

The Frame bruker også samme type LCD-bildepanel og videoprosessor som de to forrige generasjonene, med en matte overflate (Matte Display) som motvirker gjenskinn. The Frame har også lyssensorer som korrigerer fargegjengivelsen i henhold til lysforhold i rommet.

På innsiden er dette fortsatt en relativt standard LCD-TV med 4K-oppløsning, med QLED fargefilter og kantmontert Dual LED bakbelysning. Her er det altså ikke noe fancy MiniLED-teknikk slik vi kan finne på dyrere Samsung-modeller om S90D eller QN85D.

Samsung har imidlertid sørget for å få skjermen Pantone Validated, som betyr at de har tatt en ekstra runde på fabrikken for å sikre at skjermens kan gjengi forskjellige fotografier og malerier nøyaktig i forhold til originalen.

Så hvordan ser det hele ut i praksis? Ganske bra, faktisk. Den nyeste Frame-modellen ser som forventet veldig lik ut som forgjengerne, men førsteinntrykket er at Samsung har gjort en god jobb med fargegjengivelsen. Fargene fremstår sterke og klare, samtidig som de er relativt nøytrale og med stort fargerom.

La gå, det er ingen «QD-OLED» dette, men skjermen har likevel et imponerende bredt fargespekter som får frem nyansene i ulike bilder. Her er Samsung i sitt ess sammenlignet med TCL, som ikke fremstår med helt den samme fargerikdommen og graden av detaljer.

Lysstyrken er utmerket, med nok lys til å gi et fullverdig bilde i lyse omgivelser. Den matte overflaten gjør at skjermen er behagelig fri for refleksjoner og speilbilder, men har også en innvirkning på hvordan den ser ut ved vanlig TV-titting. Bildet får en imponerende klarhet og skarphet, men avhengig av lysforholdene kan det også virke mindre «blankpolert». Dette var også noe vi observerte under test av flaggskipmodellen Samsung S95D.

Kontrasten er som på LCD-skjermer flest, midt på treet, og vi kunne ønske oss enda større dynamikk fra det mørkt til det lyst. Her er The Frame veldig lik TCL NXTFRAME i grunn. Samsung har imidlertid en mer effektiv bildebehandling, som hjelper med å gjøre det beste ut av situasjonen.

The Frame klarer for eksempel å få ut flere detaljer i de mørke partiene av et bilde, samtidig som det generelt er litt mer lys overalt. TCL hadde i stedet en tendens til å senke lysstyrken for mye, til tross for at vi hadde skrudd av all strømsparing.

Samsung-skjermen er også bedre på bevegelser generelt, enten det er til fartsfylte sportssendinger eller kresen filmtitting. De ulike bildemodusene fungerer bra til sitt bruk. Bevegelsesutjevningen skaper glatte bilder, men man kan også velge å skru denne av når man vil se spillefilm uten kunstig utjevning.

Til sammenligning virker det som TCL NXTFRAME får litt trøbbel i de kvikkeste sekvensene. I noen filmscener med hurtige action og/eller kamerabevegelser opplevde vi litt ujevnheter og oppbrytninger, som ikke forekom like tydelige på Samsung-skjermen.

Totalinntrykket vi sitter igjen med er at Samsung har mer litt raffinert og velfungerende bildebehandling enn TCL-konkurrenten. Det fører igjen til bedre skarphet, som gjør at de små detaljene i et bilde kommer tydeligere frem.

Samsung The Frame LS03D 3
(Foto: Samsung)

Lydkvalitet

På lydsiden er Samsung The Frame utstyrt med noen kompakte undermonterte høyttalere, i tillegg til noen små enheter på baksiden. Lyden er omtrent som man kan forvente, ganske tynn og lite inspirerende. Stemmene er der, men kommer liksom ikke ordentlig ut og frem. Det er heller ikke nevneverdig bass.

Derfor ligger det i kortene at The Frame bør pares med en passende lydplanke, og gjerne en trådløs subwoofer. I hvert fall hvis du har ambisjoner om noe som ligner «hjemmekino» lyd.

Samsung har ikke noe celebert partnerskap med Bang & Olufsen på lyd slik TCL har, men deres egen høyttaleravdeling har vist seg å være kompetent nok. Siste skudd på treet er rammehøyttaleren Music Frame, og du kan koble to av disse til TV-en for stereolyd.

Vi har også testet mange gode lydplanker derfra, og kan for eksempel anbefale den kompakte S710D/S711D eller S810/S811D), tilgjengelig i svart eller hvitt, som en fin match til The Frame. Denne har dessuten fordelen av å kunne koble seg trådløst til TV-en, som betyr at du kan slippe HDMI-kabelen – den trenger bare en strømledning.

Samsung The Frame LS03D 4
Samsung The Frame med S811D lydplanke. (Foto: Samsung)

Konklusjon

Årets test av Samsung The Frame bringer ingen store overraskelser. 2024-modellen er veldig lik de to forrige generasjonene, og utgjør ingen revolusjon på verken design, bilde eller lyd. Løsningen med separat koblingsboks og syltynn kabel er fortsatt veldig smart.

Dessuten har smartfinessene blitt noe mer finpusset siden sist, som gjør at brukervennligheten er vel ivaretatt. Som «kunst-TV» på veggen er The Frame et litt mer sofistikert alternativ enn TCL NXTFRAME, takket være Samsungs Art Store. Men det koster også ekstra for abonnement.

Bildegjengivelsen bærer preg av at dette er en relativt ordinær LCD-skjerm på innsiden, men kvaliteten er god. Fargegjengivelsen er flott, og skarpheten glimrende, selv om du må klare deg uten den blendende kontrasten fra de råeste OLED-skjermene. Lydkvaliteten er omtrent like tynn som rammen rundt, men det løser man med separate høyttalere.

Alt i alt er Samsung The Frame fortsatt – etter alle disse årene – en av de aller mest anvendelige TV-ene du kan kjøpe. Og originalen er fortsatt den beste!

Karakter
Samsung The Frame LS03D
Premium

Også i denne testen:

TCL NXTFRAME A300 Pro

Ingen dårlig kopi

TCLs egen vri på The Frame, kalt NXTFRAME, er slett ingen dårlig kopi, men det finnes forbedringsmuligheter.

TCL NXTFRAME har en fin byggekvalitet og slank design. De medfølgende bilderammene gir skjermen en flott estetisk look. Bildekvaliteten er lyssterk med fin fargegjengivelse.
Kontrasten er midt på treet, som følge av et konvensjonelt Edge LED LCD-panel. Det følger ikke med bordstativ i esken, da TCL-skjermen er beregnet for veggmontering.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Lyd & Bilde