Samsung The Frame Pro er en etterlengtet TV i våre øyne: Designfavoritten har vært en av Samsungs bestselgere i en årrekke, både på det globale markedet og i nordiske hjem. Det å kunne henge en flat og lekker «Frame-TV» på veggen i sitt nyoppussede hus eller leilighet, er for mange en drøm.
Med integrert veggfeste, rammer i ulike farger, og muligheten til å vise kunst og bilder i standby, er det ikke rart The Frame har blitt så populær. Samtidig har Samsung fått kritikk for bildekvaliteten, som har vært ganske ordinær og blass sammenlignet med andre skjermer i prisklassen.
Mange har savnet en mer potent «storebror» som ikke bare tar seg godt ut på stueveggen, men som også kan briljere når det er duket for en filmkveld eller en fersk serie. Ergo kommer Pro-versjonen akkurat som bestilt – hvis den klarer å levere varene i krystallklar, glitrende 4K HDR, vel og merke …
Test av Samsung The Frame Pro: Fra lærling til proff

Vårt testeksemplar av The Frame Pro er i 65 tommer, som forventes å bli den mest etterspurte skjermstørrelsen. Den leveres også i 75 og 85 tommer, men hvis du vil ha noe mindre (for eksempel 55 tommer) må du fortsatt nøye deg med en «vanlig» The Frame.
Rent fysisk er Frame Pro nesten prikk lik standardversjonen utvendig, og bruker samme type veggfeste, men den krever visstnok andre rammer fordi den har en litt endret lyssensor og betjeningspanel på undersiden. Du kan altså ikke flytte rammene fra din gamle Frame over til Pro helt uten videre.
De viktigste nyhetene sitter på innsiden. Stikkordet med Pro-modellen er nemlig at den har fått et oppgradert bildepanel med MiniLED og en spesiell vertikal lokal dimming, som lover betydelig bedre kontrast og lysstyrke.
I tillegg kan Samsung friste med en ny trådløs koblingsboks: Wireless One Connect.
Alt skjermen behøver er en strømkabel, mens videokildene kobles til boksen med HDMI. Så sendes signalene trådløst over til skjermen i 4K-kvalitet. Lydsignaler kan også sendes trådløst til en kompatibel Samsung lydplanke om ønskelig.
Trådløs videooverføring er ikke helt nytt, men fortsatt ganske sjelden i TV-sammenheng. LG er blant de få andre som tilbyr dette (kun flaggskipmodellen i M-serien). Og fra Samsung-stallen er det faktisk bare 8K-flaggskipmodellen QN990F som leveres med samme type Wireless One Connect Box.
Dette åpner for at du kan plassere TV og andre enheter helt separat fra hverandre, for eksempel i en hylle i nærheten. Da kan du henge TV-en på veggen uten noe møbel under, noe som jo er plassbesparende.
Eneste ulempe ved trådløs tilkobling er overføringshastigheten, for selv om The Frame Pro støtter skjermfrekvenser opptil 144 Hz og har plenty med gaming-finesser, er den ikke like lynrask som de kjappeste gaming-skjermene der ute. Vi målte input lag til cirka 22 millisekunder, som er midt på treet i denne klassen.
Brukervennlighet og finesser

Fjernkontrollen kommer fortsatt i hvitt, men nå med solceller og USB-lading. Når det gjelder smarte finesser, nyter The Frame Pro også godt av Samsungs oppdaterte brukergrensesnitt(One UI), som har blitt kjappere og mer tilpasningsdyktig.
Du kan selv bestemme mer av hvordan startskjermen skal se ut, og får opp anbefalt innhold basert på dine egne preferanser. Man kan sågar gå inn og justere størrelsen på menyene slik at de ikke dekker til hele bildet. Og en egen snarveiknapp tar oss direkte til bildeinnstillingene om ønskelig.
Utvalget av apper er upåklagelig, og tjenestene laster raskt. Det går også kvikt å veksle frem og tilbake mellom ulike typer innholdskilder, inkludert Samsungs egen gratis TV-tjeneste TV+.
Art Mode – digitalt kunstgalleri
En av The Frames største styrker er som kjent det digitale kunstgalleriet Art Mode, som byr på over 3000 originale malerier og fotografier fra gallerier og museer verden over. Siste skudd på treet er nytt innhold fra Disney-katalogen, inkludert ikoniske motiver fra Star Wars.
Merk: i år får også andre Samsung TV-er tilgang til Art Store, så den er ikke lenger eksklusiv til The Frame. Og abonnementet koster fortsatt en slant. Men du kan også generere egne bilder ved hjelp av en AI-assistent, og den biten er helt gratis.
Bildekvalitet
Det store spørsmålet er naturligvis om Samsung har klart å forbedre bildekvaliteten nevneverdig. Det kan vi svare ettertrykkelig ja på.
Førsteinntrykket er som forventet at Pro-modellen har betydelig bedre kontrast, som følge av mer presis lyskontroll. Fordi skjermen har lokale dimmingsoner, kan den lettere kontrollere, øke og senke lysstyrken i ulike partier samtidig, og dermed være mer trofast mot det opprinnelige bildesignalet.
Sett i forhold til en vanlig The Frame, er det ingen tvil om at Pro-modellen oppnår høyere lysstyrke og som følge av dette: Cirka 1000 nits i et 10 % vindu, er omtrent det dobbelte av standard, og gir betydelig mer dynamikk og sprut i HDR lyseffekter.
Den nevnte forskjellen i kontrast og bildedynamikk slår også ut på fargegjengivelsen, som blir merkbart mer livlig og nyansert. Frame Pro har også en nøytral fargepalett – det skulle jo bare mangle når deler av formålet er å vise originale bilder og fotografier.
Forskjellen er klart merkbar på alle typer bildemateriale fra nyheter til sport, men spesielt på film og serier hvor det jo er mye innslag av mørke scener. Her klarer Pro-versjonen å servere bildene med mer dybde og klarhet enn standard The Frame, som til sammenligning blir ganske flat.
Når vi ser populære serier som Yellowstone eller Last of Us, er det ikke til å unngå at handlingen føles litt mer levende, mer naturtro og engasjerende på The Frame Pro.
I tillegg blir vi imponert av skarpheten. Bildene er forbløffende skarpe og støyfrie uten at de føles kunstig tilgjort. Det er nok mye takket være det matte, refleksfrie panelet og ikke minst den avanserte videoprosessoren NQ4 Gen 3 AI.
Det vil si – Samsung har ikke tatt den helt ut, og det er fortsatt et stykke igjen til de råeste Neo QLED og OLED-modellene der ute. Frame Pro-modellen bruker nemlig en enklere form for vertikal lokal dimming, hvor lysdiodene er montert på undersiden av panelet og lyset spres utover i vertikale blokker.
Dette er forskjellig fra Neo QLED-modellene i high-end klassen, hvor det sitter tusenvis av dimmingsoner rett bak LCD-panelet. Det er fristende å kalle det «lokal dimming light», da det ikke gir på langt nær like presis kontroll, og vi kan skimte noen små halo-effekter rundt lyse objekter på mørk bakgrunn som følge av dette.
Men: det er tross alt bedre å ha NOE lokal dimming, enn ingenting i det hele tatt. Derfor er The Frame Pro et solid steg i riktig retning for Frame-familien. Men skulle du ønske å enda skru opp ytelsen enda et hakk, kan det være verdt å sjekke ut Samsung QN900F: Den får en Frame-lignende design den også, men med fullblods direktebelyst lokal dimming under panseret – dog til en langt høyere pris.
Lydkvalitet
Lydmessig har det ikke vært rom for de helt store endringene i Pro versus Frame standard. Den har fortsatt et ganske vanlig innebygd stereo høyttalersystem. Det spiller relativt klart og rent, men siden det ikke har noen separate basshøyttalere, er lydbildet ganske slankt.
For fullverdig lyd er det fortsatt anbefalt å komplettere med et separat lydsystem, for eksempel Samsungs egne snertne modeller i S-serien. Vi har også hørt The Frame Pro fungere bra sammen med et par Music Frame «rammehøyttalere». Nytt i år er at du også kan bruke disse som stereo bakhøyttalere i et surround-oppsett.

Konklusjon
Med The Frame Pro har Samsungs designyndling fått en merkbar forbedring der den trengte det aller mest: i bilde-avdelingen. Med sterkere kontrast og lysstyrke enn før, er Pro-modellen bedre rustet til krevende film- og serietitting under alle slags seerforhold. Forskjellen er ikke enorm, men gjør et merkbart hopp fra standardversjonen. Med trådløs overføring i tillegg, har The Frame Pro noen praktiske fordeler, som faktisk kan gjøre den enda mer møbleringsvennlig. Sånn sett kan vi trygt si at The Frame (Pro) har blitt moden og fortjener en anbefaling.

Les videre med LB+
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!
Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!
LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-
Tilgang til ALT LB+ innhold
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!