TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Philips 55PUS8601 4K TV

Et fyrverkeri av farger

Toppmodellen fra Philips setter farge på tilværelsen med et ekstra kontrastrikt bilde og stemningsfylt Ambilight omgivelseslys.

Av / 07.03.16 - 06:00
Philips 55PUS8601 4K TV

Philips liker å gjøre ting på sin egen måte. Etter å ha skilt ut TV-virksomheten til et eget selskap (TP Vision) var de også den første TV-produsenten til å ta i bruk Android som brukergrensesnitt. Fordi de følger sitt eget produksjonsløp, slippes enkelte modeller litt senere på året enn andre produsenter. Det har satt Philips/TPV i en spesiell posisjon, hvor de kan ta i bruk de nyeste teknikkene og finessene.
Modellen vi tester her, 55PUS8601, er et godt eksempel på det: Den ble først introdusert høsten 2015, men var først ferdigutviklet og klar for det nordiske markedet i slutten av januar. Dermed kan Philips tilby en slags ”2015,5” modell mens konkurrentene holder på å tømme lageret for fjorårsmodeller! Positivt for deg som vil ha en oppdatert TV, og positivt for oss, da vi får en fersk modell å teste mens vi venter på resten av årets produktnyheter.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

55PUS8601

Philips har lansert flere nye modeller den siste tiden: 55PUS7600 som vi testet i forrige runde, designmodellen 8901 Ambilux, og til slutt 8601-serien som vi tester her. Den er i praksis toppmodellen fra Philips denne sesongen, da den etterlengtede 9600-serien ble utsatt til neste modellår.

 

Sammenlignet med 7600 og 8901 har 8601 fått et mer påkostet bildepanel og kraftigere bildemotor. Det dreier seg fortsatt om en LCD-TV med LED kantbelysning, men en mer avansert sådan. Panelet har fått mer nøyaktig styring av lysdiodene, som er inndelt i soner (såkalt Micro Dimming Premium). En teknikk vi har erfaring med fra blant annet Samsungs dyrere modeller. Her tester vi 55” utgaven, men Philips-skjermen er også tilgjengelig i 65” til 29.990 kroner.

 

Annonse

Philips’ velkjente Ambilight omgivelseslys tar også et steg opp på denne modellen, med fargedioder både i under- og overkant, samt til høyre og venstre bak på skjermen. Dermed kan PUS8601 i praksis lyse opp hele bakveggen med fargelys som følger handlingen på skjermen. Sist men ikke minst, har 8601 fått ekstra regnekraft i form av en sekskjerners prosessor og 16 GB internminne.

 

Design

Philips-skjermen er en slank affære med minimalistisk, men smakfull design. Vi snakker om en helt flat skjerm med relativt matt frontglass, som ikke gir plagsomme refleksjoner. Skjermen har en slank innramming med deksler i mørkt børstet metall. Utenpå rammen henger de avtakbare høyttalerne. Disse er festet ved hjelp av magneter og kan enkelt løsnes og kobles fra, dersom man foretrekker å benytte et eksternt lydsystem.

 

TV-en er ikke spesielt tynn fra siden: Baksiden buler litt ut på midten, da Philips har sørget for å gi god plass til elektronikk, høyttalere og ekstra lysdioder. TV-en vil derfor bygge litt ut dersom den monteres på veggen –  men dette er også hensiktsmessig, for å gi optimal effekt av det nevnte Ambilight-lyset.

 

Bordsokkelen består av to blanke, V-formede føtter montert på hver sin ende av TV-en. Du må derfor ha et TV bord som er minst 155 cm bredt (165 cm bredt for 65”). Alternativt går det an å bestille en sentermontert fot som ekstrautstyr.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Brukervennlighet og finesser

TV-en er som nevnt basert på Android operativsystemet fra Google, noe man merker allerede første gang man setter den opp. For at TV-en skal kunne holde seg oppdatert med nye versjoner av apper og lignende, er det nødvendig å registrere seg med konto og passord hos Google. Etter det går oppstarten raskt og greit for seg, mens TV-en guider oss gjennom de viktigste grunninnstillingene. Tilkoblede enheter kan enkelt navngis som «Blu-ray spiller», «TV-mottaker» og blir liggende lett tilgjengelig i en hurtigmeny.

 

Utvalget av gode applikasjoner er et tilbakevendende tema når det gjelder Android. Det er en kjensgjerning at utviklerne ikke har vært like ivrige til å lage gode, nyttige apper til Android-TV som de har det til Apple TV og Samsungs Smart Hub. Dette vil trolig bedre seg, etter hvert som flere produsenter og TV-seere tar i bruk Android. I mellomtiden er det kjekt å finne en lokale TV-tjeneste som NRK TV, tilgjengelig for nedlasting i Google Play. Netflix-app med 4K-oppløsning er heldigvis på plass. Det samme er selvfølgelig Youtube! Her er det verdt å nevne at 8601-modellen støtter Googles VP9 kodek og dermed kan vise Youtube videoer i 4K-kvalitet.

 

Fjernkontrollen fra Philips er tosidig, med det etter hvert velkjente tastaturet på undersiden. Tastaturet forenkler inntasting av søkeord, passord og lignende, men krever litt tilvenning. Philips har droppet pekefjernkontrollen der man beveger en pil rundt på skjermen ved hjelp av håndbevegelser. I stedet bruker man kombinerte piltaster og pekeflate. Fjernkontrollen har dessverre lett for å misforstå klikk- og pekebevegelser, og det ender ofte med at den responderer feil på kommandoer.  Derfor krever også denne litt tilvenning.

 

Bildekvalitet

Vi testet nylig lillebroren PUS7600 og ble positivt overrasket over bildekvaliteten. Takket være effektiv bildebehandling kunne den faktisk måle seg med referanse-OLEDen fra LG (65EF950V) på enkelte områder! Det største ankepunktet var, som så ofte med LCD-baserte skjermer, at gjengivelsen av svart ble heller gråaktig. Noe som igjen medførte at bildet kunne virke litt flatt på utfordrende mørke scener.

 

Derfor er det gledelig at PUS8601 tar et betraktelig løft på nær sagt alle bildeparametre. Det første vi legger merke til er en merkbar økning i kontrast. PUS8601 har også god lysuniformitet (jevn fordeling av lys på skjermoverflaten), uten plagsomme innslag av «clouding» og skyggeeffekter. I tillegg har skjermen et overbevisende svartnivå med god dybde i mørke scener. Man bør vel og merke sette seg godt til i rett linje foran skjermen for å få den optimale bildekvaliteten, da innsynsvinkelen er relativt begrenset både horisontalt og vertikalt.

 

PUS8601 støtter som nevnt Youtube i 4K-oppløsning takket være bruken av den nye VP9 kodeken, som er en langt mer effektiv komprimering. Resultatet er meget bra: Det ligger etter hvert mye 4K-materiale her som ser riktig lekkert ut, men også annet innhold med mer ordinær kvalitet ser flott ut, takket være god oppskalering og støyreduksjon.

 

Philips-skjermen er virkelig i sitt ess når vi forer den med 4K-innhold fra Netflix. Scener fra Daredevil og The Blacklist er nesten nifst detaljerte, med en kontrast som virkelig får bildene til å «poppe» ut mot oss i sofaen. Det tok ikke lang tid å stadfeste at TV-ens «Film» modus er velegnet til det meste av innhold, da den gir den mest korrekte fargegjengivelsen, men likevel er full av nyanser og glød. Derfra kan man om ønskelig også velge egne, 100% optimaliserte innstillinger for TV-titting på dagtid eller kveldstid (ISF Day/Night).

 

Mange har store forventninger til den nye 4K HDR videostandarden som er introdusert i forbindelse med det nye Ultra-HD Blu-ray formatet, og som også vil bli tilgjengelig på Netflix etter hvert. HDR er kort fortalt en ny videostandard som gir økt dynamikkområde og bredere fargespekter enn tidligere. På tross av lyssterkt panel når ikke PUS8601 helt opp til kravene om lysstyrke og kontrast som er nødvendig for å bli en offisielt godkjent «Ultra HD Premium» TV. De som ønsker seg en fullverdig HDR-TV blir derfor nødt til å vente på toppmodellen fra Philips som lanseres senere i år.

https://www.youtube.com/watch?v=s9uUNj0IP8I

Firesidig Ambilight

Philips TV har helt siden bilderør-TV-enes dager hatt omgivelseslyset Ambilight som sin spesialitet og unike finesse. Prinsippet er i grunnen ganske enkelt: TV-en analyserer fargene i videosignalet, og gjengir en blanding av disse på veggen bak TV-en. Teknikken har oppigjennom årene blitt mer avansert, med flere, bedre, mer lyssterke og fargerike lysdioder. Det som tidligere har vært sett på som en «gimmick» har etter hvert utviklet seg til å bli en kjærkommen finesse hos mange TV-seere.

 

Den hittil mest avanserte Ambilight-teknikken finner vi på nye PUS8901 Ambilux (lansert høsten 2015). Her bruker man spesielle picoprojektorer til å skape et enda større og sterkere fargelys på veggen.

 

PUS8601 som vi omtaler her, bruker derimot vanlige lysdioder lik dem vi finner i PUS7600. Forskjellen er at Philips har lagt til en ekstra lysrekke på undersiden av skjermen. Dermed snakker vi om firesidig Ambilight! Dette gir definitivt større effekt enn bare tre – spesielt dersom du henger TV-en på veggen. Man oppnår utvilsomt en ekstra effekt når lyset dekker veggen 360 grader rundt skjermen.

 

Ambilight-lyset bidrar til å øke innlevelsen på en rekke typer videoinnhold. Opplevelsen av farger og kontrast blir mye større! Effekten er aller størst på fullskjerm-video, da de svarte sørgestripene på spillefilmer bryter sømløsheten mellom bilde og vegg. Av samme grunn foretrakk vi å demontere høyttalerne for å gjøre skjermen slankere.

 

Lydkvalitet

I tillegg til oppgradert bildepanel og mer avansert Ambilight, skal PUS8601 også ha et oppgradert lydsystem sammenlignet med de øvrige modellene i Philips-sortimentet.

Med en kombinasjon av sidemonterte høyttalere som vender forover, og ekstra «woofere» på baksiden, sås det forventninger om ekstra sprek lydgjengivelse. Dessverre når ikke Philipsen helt opp: Høyttalerne har en ganske spiss, slank lydkarakter, mens bassen er hul og full av resonanser. Ikke dårligere enn gjennomsnittet, men ikke særlig mye bedre heller. Kanskje det er derfor Philips har gjort det enkelt å ta av høyttalerne? En god lydplanke er hva doktoren anbefaler i dette tilfellet!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Konklusjon og konkurrenter

Philips 55PUS8601 er en meget sterk allround-TV med mange flotte finesser. Bildekvaliteten er satt i høysetet på denne modellen, som har fått merkbart bedre kontrast og svartnivå enn de øvrige modellene. På utstyrssiden kan den skilte med gode tilkoblingsmuligheter, og lynrask Android-basert smart TV. Lyden står ikke helt til forventningene i denne prisklassen, men Philips har i det minste gjort det enkelt å utvide med separat lydplanke.

 

Konkurransen er meget tøff i dette segmentet, og toppmodellen fra Philips må vurderes opp mot populære modeller fra blant annet Samsung (JS9005) og Panasonic (CX700/800). Samsung er fortsatt nummer 1 når det kommer til smartfinesser, apper og generell brukervennlighet, mens Panasonic har marginene på sin side når det gjelder bildekvalitet. Mange som planlegger TV-innkjøp i 2016 vil nok også ønske seg en fullverdig HDR-kompatibel TV, men da må man også opp i pris.

 

Det som skiller Philips fra konkurrentene er den rå bildeskarpheten kombinert med effektfullt Ambilight, som gir en mer behagelig og engasjerende TV-opplevelse. Trofaste Philips-fans kan trygt velge denne, men også de som er ukjente med Ambilight-konseptet bør sjekke ut PUS8601!

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?