annonse

test:
Panasonic TX-65FZ800E

OLED i referanseklasse

Panasonic TX-65FZ800E serverer oss noe av den råeste bildekvaliteten vi har sett, uten kunstige tilsetningsstoffer. En opplevelse utenom det vanlige!

(Foto: Produsenten)
Panasonic TX-65FZ800E
annonse
annonse

Panasonic er langt fra den største TV-fabrikanten på kloden, men de har et solid rykte når det kommer til bildekvalitet. Etter årevis med plasma, LCD og nå OLED-skjermer har vi lært oss å forvente topp ytelse fra japanerne. Fjorårets OLED-modell TX-65EZ950E leverte noe av den beste bildekvaliteten vi har sett med det blotte øye, eller målt med måleinstrumenter for den del! En ekte high-end TV, som dessverre ble holdt litt tilbake av den nokså stive prisen. Årets nye OLED-modeller fra Panasonic (FZ800 og FZ950) har som vanlig bildekvaliteten i fokus. Samtidig virker det som de har tatt til seg dette med prisen: Innstegsmodellen Panasonic TX-65FZ800E har fått en langt hyggeligere prislapp enn forgjengerne, og kan dermed konkurrere mer direkte med LG og Sony.

Panasonic TX-65FZ800E
Den smale sokkelen gjør at Panasonic-skjermen er enkel å plassere på hvilket som helst bord.

Design

Utseendemessig er Panasonic-skjermen en ganske enkel affære: Den relativt tynne OLED-skjermen har en kullsvart utførelse på sokkel og innramming, helt fri for glorete detaljer. Panasonic har imidlertid sørget for at ledninger kan trekkes skjult bak deksler og ned gjennom foten. FZ800 er ikke like slank og blankpolert som konkurrentene fra Sony og LG, men virker til gjengjeld bra bygd: Både TV-kabinettet og sokkelen føles tyngre og mer solid enn konkurrentene.

FZ800 er ikke den slankeste OLED-skjermen vi har sett, men den virker til gjengjeld solid bygget.

Brukervennlighet og finesser

Panasonic er kjent for å være ganske konservative når det kommer til betjening, menysystem og smart innhold. Dette er ekstra tydelig på fjernkontrollen, som er av den tradisjonelle typen; stor med en hel masse knapper. Den ser unektelig litt gammeldags ut, men er enkel å bruke – og du slipper å gå omveier, siden det finnes en knapp til det meste.

Mens konkurrenter som Sony og Philips for lengst har gått over til Android TV, tviholder Panasonic fortsatt på sitt eget brukergrensesnitt, My Home Screen. Dette er et enklere menysystem med begrenset antall apper og finesser, men det fungerer veldig godt. Raskt, enkelt å bruke, og du slipper all ”støyen” som følger med Googles heldekkende hovedmeny. Dette gjør TV-en godt egnet til å bruke som en ren monitor, for eksempel i kombinasjon med en mediespiller som Apple TV 4K.

Hastigheten er det ingenting å si på: TV-en starter, slukker og zapper kanaler like raskt som konkurrentene. Panasonic-skjermen har også gode tilkoblingsmuligheter, med kortinngang for både parabol, kabel og bakkenett. Den kan også streame TV-innhold til en annen TV i huset via internett (IP). Panasonic har også en dedikert gaming-mode for ihuga spillentusiaster, hvor vi målte forsinkelsen til bare 18 millisekunder.

Bildekvalitet

OLED-skjermene utmerker seg blant annet med bred innsynsvinkel, bunnløst svartnivå og kraftig kontrast fra hver eneste lille piksel – uten mange av problemene som preger dagens LCD-skjermer. Og siden alle OLED-TV-ene bruker samme type bildepanel, skal det kraftig lut til for å skille seg ut i mengden!

Panasonic TX-65FZ800E har alle forutsetninger for å levere god bildekvalitet. Foruten et topp moderne OLED-panel kommer FZ800 med siste versjon av selskapets HCX videoprosessor. Ingeniørene har jobbet som besatt for å skvise ut høyere ytelse, og alliert seg med Panasonics Hollywood-avdeling i søken etter en mer naturtro og presis fargepalett. I tillegg har de fått TV-en testet og godkjent av THX.

annonse

Med så mye rå prosessorkraft tilgjengelig kunne det nok være fristende å booste kontrasten litt, og kanskje gi fargene en ekstra piff sammenlignet med konkurrentene. Panasonic har imidlertid en annen filosofi enn TV-produsenter flest: De tar regissørens kreative intensjoner på største alvor, og gjør alt for å bevare den originale fargeestetikken mest mulig intakt.

Besettelsen har gitt resultater, for når det kommer til korrekt og naturlig fargegjengivelse er Panasonic TX-65FZ800 blant de aller, aller beste vi har sett. En visuelt gjennomført serie som Breaking Bad ser fantastisk bra ut via Panasonic-skjermen, med større dybdefølelse og fargevariasjon enn konkurrentene. Mens LG og Sony gir de mange ørkenscenene et rødlig fargestikk, greier Panasonic å få frem nyanseforskjellene i fjell, sand og hudtoner på en helt annen måte.

Svartnivået er som på OLED-er flest: Helt kullsvart, men Panasonic-skjermen får også frem detaljene i de aller mørkeste gråtonene, i stedet for å drukne dem i ”black crush”. Dette er ekstra tydelig på en mørk film som Blade Runner (4K Blu-ray).

Ridley Scotts science fiction klassiker fra 1982 har fått en real makeover med 4K-oppløsning og HDR-effekter – en ren visuell nytelse. På noen TV-er ser den nesten FOR blankpolert og digital ut. Panasonic-skjermen gir oss derimot Harrison Ford og Rutger Hauer slik vi husker dem, med presisjon og rå dynamikk, samtidig som den bevarer filmens analoge preg– tro mot originalen.

Forbedret HDR-håndtering

Panasonic var nær ved å kapre tittelbeltet under fjorårets OLED-kamp. Blant de få ankepunktene var manglende støtte for Dolby Vision HDR-formatet, som ga konkurrentene fra LG og Sony en synlig fordel i noen tilfeller. Dolbys format inneholder nemlig mer informasjon om opptaket – såkalte dynamiske metadata – som igjen åpner for bedre kontrast fra scene til scene.

annonse

Ikke overraskende er det nettopp dette Panasonic har ønsket å ”fikse” på årets nye modeller. Men i stedet for å betale lisens til Dolby, har de utviklet et nytt format – HDR10+, i samarbeid med Samsung og Philips. I tillegg har de jobbet aktivt med sin egen bildebehandling slik at den kompenserer for manglende dynamisk informasjon.

Sistnevnte ser ut til å ha gitt resultater: FZ800 tåler fint sammenligning med LG OLED65C8, selv når denne drar nytte av Dolby Vision. Vi testet blant annet med Netflix-seriene Stranger Things og Iron Fist, og forskjellen fra scene til scene er langt mindre enn ventet. I noen tilfeller foretrakk vi faktisk Panasonics ”statiske” HDR-versjon over Dolby-versjonen.

Kalibrering

Panasonics high-end modeller har alltid vært populære blant entusiaster og semiproffe brukere, takket være presise farger og gode kalibreringsmuligheter. Årets nykommer TZ-65FZ800 er ikke noe unntak. Den har fått forbedret ISF-kalibrering med nye målepunkter for 5 % og 2,5 % luminans, og støtter også automatisk kalibrering via CalMAN AutoCal.

Panasonic var først ute med å ta i bruk Calmans autokalibrering, og har siden den gang fått selskap av Samsung og LG som også tilbyr dette på sine high-end modeller. Men i dette tilfellet må vi si at ”de gamle er eldst”!

Panasonics kalibreringsprosess har blitt mye raskere enn forrige generasjon, og den arbeider sømløst med PC og måleprobe med å forbedre punkt etter punkt. Selv kalibrering av HDR-signaler, som normalt kan ta halvannen time med manuell finjustering, er unnagjort på minutter.

Etter en unormalt kort kalibreringsrunde klokket Panasonics-skjermen inn et delta-avvik på 0,98, som er blant det aller laveste vi har målt. En slik fargepresisjon tilsier at Panasonic-skjermen fint kan brukes som profesjonell studiomonitor!

–Dette er kanskje de råeste kalibreringsresultatene vi har sett – og de var unnagjort på minutter, helt av seg selv, bemerker Gorm.

Lydkvalitet

Den største forskjellen mellom Panasonic TX-65FZ800E og den mer påkostede FZ950 ligger nettopp i lydsystemet. Mens storebror har en egen lydplanke i sokkelen, tydelig inspirert av ”Dynamic Blade” høyttaleren fra fjorårets flaggskip – må FZ800 klare seg med enklere, nedovervendte høyttalere. Lydgjengivelsen er tydelig og klar, men står likevel ikke i stil med det heftige bildet. Tale og lydeffekter mangler litt futt, spesielt i de lyse tonene. Sammenlignet med Sonys spenstige høyttalerløsning låter det hele litt tamt.

Konklusjon

Blant alle TV-ene vi har testet hittil i år, er det Panasonic som gir oss den aller mest korrekte bildekvaliteten – og du behøver ikke være ”akademiker” for å sette pris på det. Panasonic TX-65FZ800E har en fantastisk flott fargegjengivelse som kommer godt frem på alt slags TV-innhold, kombinert med den gode kontrasten og svartnivået vi forbinder med OLED. Panasonic-skjermen koster en slant mer enn de billigste OLED-konkurrentene, men hvis du virkelig er serienerd og filmfanatiker på din hals – og vil ha med deg hver minste detalj i handlingen – finnes det ikke noe bedre TV i skrivende stund.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Størrelse/type: 65” 4K OLED Oppløsning: 3840x2160 (4K Ultra HD) Operativsystem: My Home Screen Innganger: 4 HDMI, 3 USB Utganger: Optisk digital lydutgang HDR: HDR10+, HLG Annet: THX-sertifisert, HCX videoprosessor Web: panasonic.noPris: 34999 kr
PlussPanasonic-skjermen har en suveren fargegjengivelse som virkelig får frem realismen og nyanseforskjellene i opptaket. Fargekorrektheten er på nivå med en proff studiomonitor.
MinusPanasonic-skjermen har ikke de mest avanserte smartfinessene, og lyden er ikke spesielt kraftfull.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Samsung QE65Q82R

  Samsung QE65Q82R

  27 990
  Lei av speilblanke TV-skjermer? Med Samsung Q82R er det som å stirre inn i et universets sorte hull …!
  Samsung QE65Q85R

  Samsung QE65Q85R

  29 990
  Tett på toppmodellen
  Q85R er en meget velutstyrt TV, som virkelig puster flaggskipmodellen Q90R i nakken, til merkbart lavere pris!
  Samsung QE65Q60R

  Samsung QE65Q60R

  16 990
  QLED i light-versjon
  Samsung Q60R er den rimeligste modellen i Samsungs QLED-­univers. En prisgunstig og velutstyrt TV, som likevel mangler den suverene kontrasten fra toppmodellene.
  Samsung UE65RU8005

  Samsung UE65RU8005

  15 990
  På kanten av QLED
  RU8005 er Samsungs beste ”ordinære” LCD-TV før man tar steget opp til QLED.
  Panasonic TX-65GZ2000E

  Panasonic TX-65GZ2000E

  54 999
  Her er TV-en du skal kjøpe hvis du er lidenskapelig opptatt av film!
  Panasonics beste OLED-TV er gnistrende god. En TV for de virkelige feinschmeckerne!
  Sony KD-65XG8096

  Sony KD-65XG8096

  12 990
  Flink til det meste
  Sony XG8096 er en god allround-TV med en rekke viktige finesser som Android og HDR-video til en fornuftig pris.
  Philips The One 65” - 65PUS7354/12

  Philips The One 65” – 65PUS7354/12

  12 990
  Full pakke fra Philips
  På denne modellen har Philips helgardert seg, og krysset av på hele utstyrslisten. Resultatet har de gitt det selvsikre navnet ”The One” – rett og slett TV-en man skal ha!
  TCL 65EP685

  TCL 65EP685

  8 990
  Pris-killer fra TCL
  TCL tilbyr her en toppspekket LCD-TV til meget gunstig pris.
  Samsung UE65RU7475

  Samsung UE65RU7475

  12 990
  Den beste totalopplevelsen
  Samsungs 7475-serie byr på lekker design, god brukervennlighet og ikke minst testens lekreste bildekvalitet.
  LG 65UM7510

  LG 65UM7510

  12 999
  I skyggen av OLED?
  Denne storskjermen fra LG har lekker design og flott brukervennlighet, men bildekvaliteten hemmes av svak kontrast.
  Rimelige 65-tommere

  Rimelige 65-tommere

  Ekte storskjermer til mini-pris
  En stor TV med flott bildekvalitet behøver ikke å koste en formue: Vår test viser at du nå kan få en stor og god TV med få kompromisser, til godt under 10.000 kroner!
  Panasonic TX-65GX800E

  Panasonic TX-65GX800E

  Panasonics nye TV er vanvittig god til prisen
  Panasonic GX800 imponerer med spektakulær bildekvalitet til en pris det faktisk går an å betale.
  LG OLED65E9

  LG OLED65E9

  37 999
  Den beste OLED-en
  Sylskarpt bilde, slank design og fet lyd: LG kliner til med E9, deres kanskje beste OLED-TV til nå.
  Sony KD-65AG9

  Sony KD-65AG9

  42 990
  Trenger mer krutt!
  Sonys beste OLED-TV imponerer med saftig bilde og lyd – men bommer samtidig litt på HDR-opplevelsen.
  LG OLED65C9

  LG OLED65C9

  34 990
  Det beste OLED-kjøpet?
  LGs nye OLED65C9 kommer fullspekket med de råeste finessene, flott design og spektakulær bildekvalitet - til lavere pris enn mange av konkurrentene.
  Samsung QE65Q90R

  Samsung QE65Q90R

  36 990
  Brutal bildemaskin!
  Samsungs nye 4K toppmodell Q90R er væpnet til tennene med bildeforbedringer. Blir 2019 året hvor QLED tar innersvingen på OLED?