Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic HZ1000

Filmelskernes favoritt

Vi har testet Panasonics nye OLED-TV med ”Filmmaker mode”!

Skrevet av / 12.06.20 - 05:10
Panasonic HZ1000
Audun Hage

Panasonic er en produsent vi har lært oss til å stole på når det kommer til TV. Den japanske produsenten bruker ikke like mange ”store ord” og fancy uttrykk som enkelte andre TV-produsenter, men de leverer som regel varene når det kommer til ytelse og kvalitet! Et godt eksempel er fjorårets OLED-flaggskip GZ2000, som ga testpanelet hakeslepp og var nær ved å få måleinstrumentene våre til å knele av beundring …

I år er Panasonic tilbake med et nytt sortiment av OLED-skjermer som retter seg mot den kresne bildeentusiast. Og vi merker oss at selv den rimeligste modellen har fått ganske hårete spesifikasjoner og flust med finesser. Teppet går opp for HZ1000!

Panasonic TX-65HZ1000: Design

Panasonic-skjermen kommer i 55 og 65 tommer, og har en design som er veldig lett å like. Som OLED-skjermer flest har den en slank og stram utførelse, med en litt tykkere del nederst på baksiden av skjermen, der høyttalere og elektronikk sitter gjemt. Byggekvaliteten føles litt mer eksklusiv og påkostet enn gjennomsnittet – akkurat slik vi er blitt vant til fra Panasonic.

Panasonic HZ1000 har en lekker, diskré og solid sokkel som kan dreie TV-en i ønsket retning.
Panasonic HZ1000 har en lekker, diskré og solid sokkel som kan dreie TV-en i ønsket retning.

Den midtmonterte sokkelen er lett å montere, og gir et solid inntrykk. Den har dessuten fordelen at den kan dreies – kjekt når TV-en står i et hjørne av rommet, eller når du har flere alternative sitteposisjoner. TV-en er veldig lett å montere, og Panasonic har sørget for at kabler kan rutes skjult ned gjennom sokkelen. Dersom du velger å veggmontere TV-en er det kjekt å vite at kontaktene vender til siden og ikke tar unødvendig med plass bakover.

Brukervennlighet og finesser

Fjernkontrollen som leveres med HZ1000 er av den trofaste og tradisjonelle IR-typen som Panasonic har brukt i en årrekke. Vi hadde gjerne sett at Panasonic snart oppdaterte til en mindre retningsbestemt Bluetooth-variant.

Fjernkontrollen er en gammel kjenning: Med unntak av Netflix-knappen er designet er nesten uendret de siste 10 år! (Foto: Audun Hage)
Fjernkontrollen er en gammel kjenning: Med unntak av Netflix-knappen er designet er nesten uendret de siste 10 år! (Foto: Audun Hage)

Når det kommer til betjening og brukeropplevelsen er det heller ingen revolusjon ved årets modell sammenlignet med tidligere generasjoner. 2020-modellene bruker riktignok en oppdatert versjon av Panasonics eget brukergrensesnitt MyHomeScreen (5.0), som har en veldig enkel og oversiktlig layout. Menysystemet føles litt mer moderne og personlig, der du blant annet får opp anbefalt innhold fra Netflix og YouTube på startskjermen. Systemet gir også enkel tilgang til alle de avanserte justeringsmulighetene Panasonic-skjermen har å by på.

Menysystemet har fått seg en liten ”makeover” med personlige anbefalinger av innhold. (Foto: Audun Hage)
Menysystemet har fått seg en liten ”makeover” med personlige anbefalinger av innhold. (Foto: Audun Hage)

Baksiden av medaljen er at Panasonic, akkurat som tidligere år – har relativt begrenset app-utvalg. De som er ”seriefanatikere” vil nok savne stømmetjenester som HBO og Apple TV+. Panasonic har heller ikke (så langt vi vet) planer om å inkludere Disney+ når denne tjenesten kommer til Norden. Uten støtte for AirPlay 2 eller Chromecast blir det dessuten vrient å dele innhold fra mobilen.

De som vil ha fullt utbytte av HZ1000 vil nok derfor kjenne på behovet for en ekstern videokilde slik som Apple TV 4K. Da kan de glede seg over god formatstøtte (bl.a. Dolby Vision og HDR10+) som sørger for at innholdet kan vises fra sin beste side.

Panasonic HZ1000 har ingen innebygd stemmeassistent, men har likevel passiv støtte for Google Assistant og Amazon Alexa. Hvis du har en smarthøyttaler som er kompatibel med Google eller Amazon, vil du kunne stemmestyre enkelt TV-funksjoner via den.

Støtter ikke HDMI 2.1 – bare delvis

Panasonic er utstyrt med 4 HDMI-innganger, men må klare seg uten noen av de nyeste finessene standarden har å by på. Nærmere bestemt kan du dra nytte av ALLM (Auto Low latency mode) og eARC (enhanced Audio Return Channel). Førstnevnte sørger fro at TV-en skifter automatisk til lav forsinkelse når den detekterer en spillkonsoll. Sistnevnte er en forbedret lydreturkanal som sender høyoppløste lydsignaler til kompatible lydplanker.

Derimot støtter Panasonic IKKE såkalt VRR (Variable Refresh Rate) eller HFR (High Frame Rate – 4K/120 fps). Dette vil nok skuffe de ivrigste gamerne der ute – spesielt siden LGs nye 2020 OLED-er nå støtter alle disse finessene.

Apropos gaming: Vi målte Panasonic-skjermen til en input lag på 22 millisekunder, hvilket er nøyaktig det samme som fjorårsmodellen GZ960E. Det er hurtig nok for de fleste, men likevel litt bak de beste som nå noterer tider på 10 millisekunder eller lavere.

Bildekvalitet

Panasonic HZ1000 har riktig lekker bildekvalitet. Her fra Netflix-dokumentaren Formula 1: Drive to Survice som serveres i Dolby Vision HDR format. (Foto: Audun Hage)
Panasonic HZ1000 har riktig lekker bildekvalitet. Her fra Netflix-dokumentaren Formula 1: Drive to Survive som serveres i Dolby Vision HDR format. (Foto: Audun Hage)

HZ1000E-modellen er den rimeligste av tre OLED-modeller fra Panasonic i år, men den har mye til felles med storebrødrene HZ1500E og HZ2000E når det kommer til bildekvalitet. HZ1000E bruker i likhet med disse et nytt bildepanel fra LG Display, kombinert med Panasonics egen bildebehandling. Videoprosessoren er den velkjente HCX Pro, som kun brukes i de råeste toppmodellene.

Panasonic har lykkes bra med denne oppskriften i tidligere versjoner, og det tar ikke lang tid å bekrefte at også HZ1000 har familietreet i orden. Panasonic-skjermen ser svært imponerende ut ”rett opp av esken”, før vi har rukket å gjør en eneste innstilling eller finjustering.

Det første som slår oss, er den saftige kontrasten og det nærmest bunnløse svartnivået.
Den siste tiden har vi testet imponerende LCD-skjermer med LED-baklys slik som Samsung Q80T og Q800T, som absolutt puster OLED i nakken på enkelte områder. Likevel er det noe eget med Panasonic-skjermen og måten den takler krevende, mørke filmscener på.

Ingenting å si på kontrasten. Her fra Extraction på Netflix. (Foto: Audun Hage)
Ingenting å si på kontrasten. Her fra Extraction på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Ta for eksempel den fartsfylte gisseljakten i Netflix-filmen Extraction, som klipper heftig mellom scener i dagslys og mulmende mørk undergrunns-action. Her settes kontrasten virkelig på prøve, men Panasonic-skjermen oss bildene med råsterk dynamikk, selv i de vanskeligste partiene hvor mange LCD-skjermer må gi tapt. Ikke nok med det: HZ1000E har også merkbart flere detaljer i de mørkeste scenene, enn vi har sett med flere OLED-konkurrenter, deriblant LGs OLED65E9. Her er det ingen tendenser til såkalt ”black crush” eller støy.

Panasonic-skjermen er også et godt eksempel på at det er mulig å skape imponerende bilder, uten å gå amok med fargekontrollene. Fargegjengivelsen er ekstremt nyansert og jevn i sjatteringene, samtidig som kulørene oppleves friske og intense. Under testingen sjekket vi blant annet ut Michael Jordan-biografien The Last Dance, og de knallrøde draktene til Chicago Bulls fikk en herlig intensitet, uten at det blir for mye av det gode.

Panasonic HZ1000 håndterer både nytt og gammelt videomateriale med stødig hånd. Her fra Michael Jordan-dokumentaren The Last Dance. (Foto: Audun Hage)
Panasonic HZ1000 håndterer både nytt og gammelt videomateriale med stødig hånd. Her fra Michael Jordan-dokumentaren The Last Dance. (Foto: Audun Hage)

Panasonic HZ1000 ser knallbra ut med moderne 4K-video i HDR-format, men vi er om mulig enda mer imponert over hvordan den håndterer eldre og lavere oppløst videomateriale. Den nevnte Jordan-dokumentaren inneholder mange intervjuer, kampopptak og bakgrunnsmateriale fra 90-tallet (anbefales!). Enkelte av opptakene fra Bulls’ storhetstid ser egentlig ganske redselsfulle ut, men Panasonic ”redder” dem med god oppskalering, effektiv støyreduksjon, og ikke minst superglatte bevegelser.

Bevegelsene har blitt virkelig gode på årets modell. Panasonics interpolering (Intelligent Frame Creation) jevner ut bevegelsene og reduserer flimmer uten å skape noen plagsomme bieffekter. I tillegg har Panasonic lagt til en ny finesse kalt Black Frame Insertion, som bidrar til å gjøre bevegelsskarpheten enda bedre. Dermed kan selv gamle opptak få nytt liv, uten å se kunstig ut.

Den største forskjellen mellom HZ1000 og flaggskipet HZ2000 ligger i lysstyrken. Mens toppmodellens spesial-panel greier å klemme ut hele 900 nits i de lyseste partiene, ligger HZ1000 mer på gjennomsnittlig OLED-nivå på rundt 650-700 nits målt med 10% av skjermen i hvitt. Det blir ganske tamt sammenlignet med de råeste LED-skjermene, som klarer opp mot det dobbelte, og dessuten kan holde en høyere lysstyrke over hele skjermarealet. Dette er først og fremst merkbart på innhold i HDR-kvalitet, ved at lyse områder som sollys, flammer og lignende ikke føles like glødende intense.
Under normale seerforhold og litt dempet belysning har Panasonic-skjermen mer enn nok krutt. Det er kun hvis du ser mye TV på dagtid og har veldig mye lys i rommet, vil du kunne oppleve at bildet blir litt lyssvakt.

Dolby Vision IQ – innebygd ”IQ-sensor”

Panasonic HZ1000 er utstyrt med et vell av avanserte videofinesser, og gir adgang til å justere så mange ulike bildeparametre at selv en avansert TV-bruker kan bli litt overveldet. Alminnelige TV-seere kan bli direkte skremt! Fjernkontrollen blir som et mektig våpen som kan ødelegge mye dersom det havner i feil hender …

Heldigvis har Panasonic også lagt til noen bildeinnstillinger som man kan velge og deretter la stå med visshet om at bildene håndteres på optimalt vis. Et godt eksempel på det er den nye innstillingen Dolby Vision IQ, som sørger for riktig visning av HDR-video.

IQ-funksjonen kombinerer lokale målinger fra TV-ens innebygde lyssensor, med metadata fra HDR videostrømmen til å velge riktig lysstyrke etter forholdene. Denne funksjonen fungerte veldig bra, og bidro til å løfte detaljnivået i mørke scener. Vi foretrakk å bruke denne til alt av Dolby Vision-innhold fra Netflix og Blu-ray.

Filmmaker mode – Hollywood-regissørenes bildemodus

Du husker kanskje videoen fra 2018 med Tom Cruise og regissør Chris McQuarrie som var forarget over TV-er med såpeopera-lignende ”motion smoothing”? Siden den gang har TV-produsentene forsøkt å imøtekomme filmbransjen med mindre inngripende bildemoduser. Panasonic har gått i bresjen og fått med seg andre TV-produsenter om å lage den såkalte kalt Filmmaker Mode, en sertifisert TV-modus som viser film og serier nøyaktig slik de er ment å bli sett. Helt konkret dreier det seg om en modus med nøytrale fargeinnstillinger, der mange av TV-ens egne videofinesser – inkludert såkalt interpolering/bevegelsesutjevning – er skrudd av.

Vi har selvfølgelig testet ut Panasonic-skjermen med Filmmaker Mode aktivert, og etter vårt syn er det ingen direkte revolusjon. Det å finjustere fargene og skru av overdreven bildebehandling er noe erfarne TV-brukere har gjort i årevis. Dessuten har Panasonic lenge vært blant de flinkeste i klassen uansett, med egne proff- og kinoinnstillinger som gjør veldig lite galt. Når det er sagt, er det jo unektelig både betryggende og tidsbesparende å ha en egen modus som automatisk velger de optimale forhåndsinnstillingene for oss! Vi sover bittelitt bedre om natten, vel vitende om at Christopher Nolan og Martin Scorsese har godkjent våre TV-innstillinger …

Lydkvalitet

Panasonic-skjermen har ikke noe spesielt påkostet lydsystem. Det er imidlertid verdt å nevne at den har egen subwooferutgang! HZ1000 støtter Dolby Atmos på papiret, men uten ekstra høyttalere er det begrenset til ren dekoding av lydsignalet. Vil du ha sprekere intern lyd er det lurt å gå for storebrødrene HZ1500 eller HZ2000 som kan skilte med dedikerte ”høydehøyttalere”.

Det er imidlertid en smal sak å koble til en ekstern lydplanke til Panasonic-skjermen. HZ1000 støtter den forbedrede lydreturkanalen HDMI eARC, som gjør at du kan dra nytte av høyoppløste lydsignaler. Dersom du kobler til en 4K Blu-ray spiller kan du koble denne direkte til TV-en, og kjøre lyden med full båndbredde videre til lydplanken. Vi testet ut denne finessen med den splitter nye Atmos-lydplanken Sonos Arc, og det var ingen tvil om at høyoppløst lyd ga et merkbart løft. Atmos-lyden fra strømmetjenester som Netflix har noe lavere oppløsning, men HZ1000 gir god respons her også , og fungerte knirkefritt sammen med den nye Sonos-planken.

Konklusjon

Panasonics nyeste OLED-skjerm er igjen revolusjon sammenlignet med fjorårsmodellene, som allerede holdt svært høy kvalitet. Like fullt har HZ1000 fått noen viktige finesser som bidrar til å heve bilde- og lydopplevelsen et hakk.

HZ1000 henvender seg til entusiastene som vil ha ”det lille ekstra”, men du behøver ikke være en avansert bruker for å sette pris på den gode bildekvaliteten. Panasonic har lagt til noen kjekke automatiske finesser (bl.a. Dolby Vision IQ) som sørger for optimal bildevisning etter forholdene samtidig som det ivaretar den kunstneriske integriteten. Her kan du rett og slett skru på TV-en og føle deg trygg på at du ser bildene akkurat slik produsentene har ment det skal se ut!

Karakter
Panasonic HZ1000
High End

Lyd & Bilde mener

Panasonic HZ1000 gir suveren bildekvalitet med knallsterk kontrast og naturlige farger. Den har svært presise bildemodus, som gjør at du kan se film og serier i tilnærmet studiokvalitet! Panasonic-skjermen har begrenset app-utvalg, og støtter heller ikke alle de nyeste HDMI 2.1 finessene.

2 hendelser på “Panasonic HZ1000”

  1. Marin Calin

    Hei,koffor vi kan ikkje få mulighet i menu,hdr å endre manual?eg føler meg lurt av butikkene som ikkje skrive flere spesifikasjon i tekniske data.takk.

  2. Hvorfor kan ingen (Panasonic, Samsung, LG), begynne å lage rene monitorer uten smart TV, og ikke minst uten lyd.
    Jeg vil maks ha to kabler inn. (Strøm og HDMI, eventuelt en ekstra HDMI eller optisk ut). Eller en ekstern boks, slik dyreste Samsung har.

    Slik Pioneer løste dette på sin Kuro TV.

    Og om det finnes, så kanskje lydogbilde kunne teste dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top