LG OLED65E7V

Juni 2017LG OLED 65E7V

Rå bildemaskin

Med lekker design og utsøkt bildekvalitet er LG OLED65E7V en sikker vinner.

Pluss
LG OLED 65E7V har en suveren kontrast, bunnløst svartnivå og imponerende lysstyrke, som gjør dette til en fremragende TV til både sport, serier, film så vel som spill.
Minus
Prisen er stiv, og LG OLED65E7V må tåle konkurranse fra andre LG-modeller som tilbyr mye av den samme bildekvaliteten til lavere pris.

LG leverte en av fjorårets soleklart beste TV-er med 65E6V, som vi endte med å kåre til årets beste high-end TV. Forventningene til arvtakeren OLED65E7V er derfor temmelig høye!

Det er ingen tvil om at 2017 markerer det store gjennombruddet for OLED. LG har lenge hatt tilnærmet monopol på teknikken, men i år får de selskap av Sony, Panasonic, Philips og andre produsenter som også vil tilby OLED-TV til sine kunder. Og panelene? De er hentet fra nettopp LG. Det tolker vi som en ganske stor tillitserklæring!

Det at flere produsenter nå trykker OLED til sitt bryst, bør ikke komme som noen stor overraskelse. Teknikken har mange fordeler når det kommer til kontrast, svartnivå, fargegjengivelse og ikke minst innsynsvinkel. Alt dette leder til suveren bildekvalitet.

(Foto: Produsenten)

OLED 65E7V

Med økt konkurranse på ”hjemmebane”, og ikke minst QLED fra erkerivalen Samsung som en potensiell utfordrer, har LG vært nødt til å oppgradere 2017-modellene på flere områder.

OLED65E7V bruker i utgangspunktet samme type panel som på fjorårets modeller (LG fornyer disse annethvert år). Endringene ligger hovedsakelig i oppgraderte chips og bildebehandling (software). 65E7V har også fått et nytt filter som reduserer refleksjoner, og fjerner det lille fargeskjæret av magenta som har vært på tidligere generasjoner.

LG OLED65E7V er virkelig syltynn. Høyttalerne ligger skjult i en integrert lydplanke i sokkelen.

Det er ingen tvil om at vi har med en kostbar TV å gjøre. Prisen for en 65-tommer i E-serien ligger rundt 60.000, men vi kan nok forvente bedre priser etter hvert. Forgjengeren 65E6V kostet rundt 75.000 (veil) da den ble introdusert, men droppet til rundt det halve i løpet av sesongen.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Design

Den eksklusive utførelsen er noe av det man betaler ekstra for på E7 sammenlignet med de rimeligere C7 og B7 modellene.

LG har vakt stor oppsikt med årets flaggskip, den syltynne OLED-skjermen 65W7V, som kan henges rett på veggen ved hjelp av magneter. Men spør du oss, er 65E7V temmelig lekker den også! E7V har en såkalt ”Picture on glass” utførelse der OLED-panelet er limt ovenpå en tynn glassplate. Dette gir et stilrent, rammeløst uttrykk samtidig som det forsterker det ellers ganske så skjøre OLED-panelet. Selve TV-en er ikke stort tykkere enn en mobil, men den blir litt tykkere ned mot bunnen hvor alt av elektronikk, høyttalere og tilkoblinger sitter montert.

Brukervennlighet og finesser

LGs WebOS brukergrensesnitt er enkelt og oversiktlig, med apper og innhold sortert på menylinjen. (Foto: Audun Hage)

Mange TV-produsenter bruker nå Android som operativsystem, men LG sverger fortsatt til deres eget (WebOS 3.5). Dette har utvilsomt gitt dem større kontroll over brukeropplevelsen. LG-skjermen har en lekker grafikk, og er enkel å betjene ved hjelp av pekefjernkontrollen Magic Remote. Det vi først og fremst merker med E7V sammenlignet med forgjengeren, er at den reagerer enda raskere. TV-en slår seg på lynraskt, og kan veksle mellom ulike menyer og innhold på rekordtid. Du kan selv tilpasse menylinjen med det du ønsker av innhold og applikasjoner.

De som er glade i 3D-film bør merke seg at 2017-modellene fra LG ikke støtter 3D lenger. Derimot burde OLED 65E7V være en attraktiv skjerm for de gaming-frelste: Vi målte bildeforsinkelsen (input lag) til ca 25 ms med vår Leo Bodnar tester.

Bildekvalitet

OLED har som kjent en rekke bildemessige fordeler sammenlignet med LCD, og dette blir bare enda tydeligere når vi får LG-skjermen opp på testbenken. Selv en utmerket LCD toppmodell som Sony KD-65XE9305 stilles i skyggen av hva LG kan varte opp med.

Stikkordet når vi skal beskrive 65E7V er KONTRAST. Nykommeren fra LG har en suveren dybdefølelse, og vi kan knapt huske å ha sett mer livaktige bilder. Våre referanseklipp fra filmer som Dark Knight, Prometheus og The Revenant (UHD Blu-ray) har aldri sett bedre ut. LG-skjermen makter å dra oss inn i handlingen og gjengir detaljer som vi knapt har lagt merke til før.

I motsetning til LCD-skjermene, har 65E7V null problemer med lysfordelingen. Her det ingen sjenerende lysflekker (clouding) eller ujevnheter i baklyset som forstyrrer opplevelsen. Denne evnen til å gjengi bildene på fullstendig svart bakgrunn kan minne om plasma-TV, og er veldig vanedannende når man først har sett det.

Svartnivået er litt forbedret på årets modell sammenlignet med 65E6V. Der forgjengeren hadde en tendens til å gro igjen i de mørkeste partiene, har 65E7V en mer presis gjengivelse av de mørkeste gråtonene. Det ser man lett på de mørke scenene i Daredevil og Iron Fist (Netflix).

Sport ser også riktig lekkert ut via LG-skjermen. Vi sammenlignet blant annet med Sonys nye 65A1 OLED, og LG 65E7V er minst like god på skarphet og bevegelser ut fra det vi kan se.

Fargegjengivelsen er også imponerende. Målingene våre avslørte at Film og ISF-modusen er de mest korrekte fra fabrikk, men også Standard-modusen ser ganske brukbar ut. Det som utmerker seg ved LG-skjermen i likhet med tidlige OLED-skjermer, er at fargegjengivelsen er lik uavhengig av hvor man sitter. Mens mange LCD-skjermer endrer karakter sett litt fra siden, er OLED mer eller mindre upåvirket av dette. 65E7V har heller ingen tegn til ujevne farger, fargestikk eller vignettering noen steder på skjermen. Derimot noterte vi oss noen små tendenser til midlertidig innbrenning (s.k. image retention) på noen av testbildene våre.

Suveren kontrast – også til HDR

Lysstyrke har alltid vært en av svakhetene til OLED. Erfaringen fra TV-tester i 2016 var at vi gjerne skulle hatt svartnivået til OLED kombinert med lysstyrken fra LCD! Mens de aller mest velutstyrte LCD-skjermene nå kan skilte med en lysstyrke på 1000–1500 nits eller mer, greier en OLED bare rundt halvparten av dette på et mindre skjermareal. Dette er ikke noe problem ved vanlig TV-titting, da LG-skjermen har rikelig med lysstyrke til alt av TV-innhold. Utfordringen kan oppstå når man ser filmer eller serier i HDR-format som inneholder økt lys- og kontrastinformasjon. Noen av de lyseste nyansene kan gå tapt om skjermen ikke holder følge.

OLED-skjermene har imidlertid et ess i ermet. Det overlegne svartnivået gjør at det totale kontrastomfanget blir veldig bra. Dette kombinert med riktig bildebehandling (tone mapping) gjør at LG E7 til dels klarer å kompensere for de manglende ”nits-ene”.

LG har søkt å forbedre lysstyrken for 2017, og hevder en økning på hele 25 %. Våre målinger av 65E7V var også imponerende til OLED å være. Med det minste testvinduet (10% av skjermen) fikk vi hele 700 nits, og i stedet for å synke gradvis, økte lysstyrken faktisk gradvis oppover mot 800 nits! Videre målte vi 650 nits med 18 % vindu, 500 med 25 % og ned til 210 nits med hele skjermen i hvitt. Det er faktisk bedre enn flere av LCD-skjermene vi har målt til nå.

HDR og Dolby Vision

Viktigere enn målingene er derimot hvordan det ser ut i praksis, og her viser LG OLED65E7V seg å være en av de råeste HDR-skjermene vi har sett til nå! En stor del av dette skyldes støtten for det mer avanserte Dolby Vision HDR-formatet. Dolbys dynamiske metadata angir lysstyrken ”frame by frame” og sikrer dermed at både mørke og lyse scener kan gjengis optimalt.

Netflix-serien Iron Fist ser langt bedre ut i Dolby Vision-versjon. (Foto: Audun Hage)

Ved hjelp av HDR-materiale fra Netflix (Iron Fist, tilgjengelig i både DV og HDR-10) kunne vi teste ut dette i praksis, og forskjellen er slående. Dolby Vision-versjonen ser langt bedre ut i scene etter scene! Vi noterte oss både mer smell i de lyse scenene, kombinert med mer detaljer i de mørke. Dolby-versjonen av Iron Fist virket kort og godt mer intelligent og seervennlig sammenlignet med HDR-10 versjonen, som ble dunkel og grå i forhold. Det er ingen tvil om at LG har en stor fordel opp mot skjermer som ikke støtter Dolby Vision.

Kalibrering av LG OLED65E7V

LG OLED 65E7V har utmerket fargegjengivelse. (Foto: Audun Hage)

LG OLED 65E7V kommer med en rekke ulike bildemodus. Blant disse er innstillingen ”Ekspert mørk” den mest nøytrale og korrekte fra fabrikk, og det beste utgangspunktet for videre finjustering. Tidligere OLED-generasjoner har vært en utfordring å kalibrere, på grunn av den store og lyse menyen som popper opp hver gang man gjør en justering. På 2017-modellene er dette redusert til en liten meny i hjørnet, som ikke kommer i veien for måleproben vår. Takk og pris for det!

CalMAN ColorChecker bekrefter at LG-skjermens fargegjengivelse er “spot on”.

Etter å ha justert opp lysstyrken en smule for å unngå black crush, og en justering av primær- og sekundærfargene i Avansert-menyen oppnådde vi en tilnærmet ”snor-rett” fargebalanse i både SDR og HDR-modus. Se vedlagte kalibreringsrapporter for mer info.

LG OLED65E7 kalibreringsrapport (SDR)

LG OLED65E7 kalibreringsrapport  (HDR)

Lydkvalitet

E-serien fra LG skiller seg fra C og B-seriene ved å ha et litt mer påkostet lydsystem. Høyttalerne er gjemt i en liten lydplanke som går i ett med fronten av skjermen. Løsningen er både elegant og vellydende. Stemmegjengivelsen er sterk og tydelig, og LG-skjermen kan spille høyt og rent uten å vrenge lyden. I tillegg kan 65E7V skilte med Dolby Atmos-lyd, noe som er temmelig spesielt for en TV. I praksis dreier det seg om en stereoversjon av Atmos, og ikke fullblods 3D-lyd slik vi kjenner det fra hjemmekino.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at LG har lykkes med å heve lista litt fra i fjor: OLED65E7V leverer rå kontrast, helt fra svarteste svart og opp til det lyseste lyse. Dette er en av de mest imponerende TV-skjermene vi har sett! Dessverre er den også en av de dyreste. Det store spørsmålet blir derfor om den er ”bedre” enn sine rimeligere brødre C7 og B7, som sett bort ifra noen kosmetiske forskjeller har veldig like spesifikasjoner på papiret. Om LG OLED65E7V kan forsvare merprisen mot disse gjenstår for oss å teste. Men enn så lenge er dette vår nye referanse!

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

65” 4K OLED, 3840x2160 Dolby Vision/HDR 4 HDMI, 3 USB Magic Remote Web: lg.com

Pris: 49990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
Tre high-end hodetelefoner

Gjentatte øregasmer

Vi hadde aldri forestilt oss at lukkede hodetelefoner kunne låte noe så inn i granskauen bra!

test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Taster til sofasurfere

Smart-TV-en din har en hel datamaskin innebygget – Corsair vil gi den et ordentlig tastatur.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.