Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: LG 65UH850V

Mangler gnisten

LGs nye mellomklasse-modell lover mye på papiret, men bildekvaliteten når ikke helt opp til forventningene.

Skrevet av / 03.09.16 - 06:59
LG 65UH850V
Audun Hage

Når vi snakker om en TV fra LG, er det sikkert mange som umiddelbart tenker «OLED». Den koreanske produsenten kjører knallhardt på det mange regner som fremtidens bildeteknologi, med overlegen kontrast og svartnivå.

 

Dessverre er OLED-teknikken ennå forbeholdt high-end klassen, og blir veldig kostbar når man vil ha en 65” med Ultra-HD oppløsning. Og det vil man jo! Heldigvis har LG også en lang rekke mer ordinære LCD-skjermer i sitt arsenal. Blant disse peker 65UH850 seg ut som en interessant modell med Ultra-HD og HDR, til en ikke altfor avskrekkende pris.

 

Design

Utseendet er det ingenting å utsette på. LG-skjermen er flat, men har en buet fot i børstet metall, hvor ledninger kan skjules. Rammen rundt selve skjermen er også i børstet stål, mens baksiden er hvit plast. Bildepanelet sitter utenpå selve innrammingen – et designtrekk som henter inspirasjon fra OLED-modellene (hvor panelet sitter utenpå et stykke glass). Vi merker oss for øvrig at frontglasset på skjermen er vesentlig mer speilblankt enn konkurrenten fra Samsung.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Brukervennlighet og finesser

65UH850 kjører tredje generasjon av LGs eget smart-operativsystem, WebOS 3.0. LG-systemet er i likhet med Samsungs SmartHub veldig raskt og enkelt å bruke. Kombinert med pekefjernkontrollen Magic Remote og en menylinje i kortstokk-form, finner man lett frem til innholdet man vil se. Du har også mulighet til å styre andre enheter med TV- fjernkontrollen. Oppsettprosedyren er imidlertid mer manuell enn Samsungs autofunksjon, og vi klarte ikke å finne de riktige signalene til vår nyeste TV-mottaker fra Canal Digital. Utvalget av gode applikasjoner er bra, men ikke klasseledende.

 

Bildekvalitet

Siden testingen foregikk midt under fotball-EM, fikk LG-skjermen virkelig kjørt seg som sports-TV. Og den klarte seg bra på mange punkter: Bevegelsene er suverent glatte og sømløse, og 65UH850 greier å bevare skarpheten også når det går hurtig for seg på banen. LG-skjermen har i tillegg bredere innsynsvinkel enn Samsung, takket være det IPS-baserte bildepanelet.

 

Dessverre avdekker fotballsendingene også noen svakheter: Lysfordelingen er nemlig litt ujevn, og gir tendens til svake, vertikale striper i bildet. Disse stripene blir liggende som et synlig slør når kameraet panorerer, og reduserer bildeopplevelsen et par hakk i våre øyne. Vi må understreke at dette er noe som kan inntreffe på alle LCD-baserte skjermer i varierende grad, men var altså ekstra fremtredende på vårt testeksemplar.

 

LG-skjermen bruker som nevnt et IPS-basert bildepanel som gir fordeler i form av gunstig innsynsvinkel. Ulempen er redusert svartnivå. Mørke scener fra serier som Game of Thrones og Marco Polo ser merkbart blassere ut via LG-skjermen enn Samsung 65KS7505 som står ved siden av. LG-skjermens lokale dimming kommer også til kort mot konkurrenten: Baklyset greier bare å kontrollere store felt av gangen, og har ikke på langt nær like nøyaktig lysstyring. I mange tilfeller foretrakk vi derfor å skru den lokale dimmingen fullstendig av.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

På grunn av det manglende svartnivået fungerer LG-skjermen heller ikke optimalt i HDR-modus. 65UH850 har heller ikke like mye lysstyrke å varte opp med, og dermed blir den totale kontrasten en god del lavere enn Samsung 65KS7505.

 

Lydkvalitet

Høyttalersystemet i LG-skjermen er utviklet i samarbeid med Harman/Kardon, som også står bak den spesielle «lydplanken» i LGs OLED toppmodeller. Lyden i 65UH850 er imidlertid ikke noe spesielt å skrive hjem om. Stemmegjengivelsen er klar og tydelig, men manglende bass gjør at lydeffekter og musikk kan virke ganske tamt.

 

Konklusjon

LG 65UH850 leverer bra på mange punkter: Dette er en brukervennlig smart-TV med sylskarpt bilde, som også støtter de ferskeste bildeformatene. Dessverre virker bildepanelet i LG-skjermen litt utdatert i forhold til Samsung, som har vesentlig større kontrast og lysstyrke. Hvilket bare understreker at konkurransen i denne prisklassen har blitt veldig tøff.

Lyd & Bilde mener

LG 65USH850V har et flott menysystem og stilig design. Bildekvaliteten er god på mange områder, med spesielt glatte bevegelser og utmerket skarphet. Svartnivået er skuffende, og kontrasten står ikke helt i stil med HDR-innholdet denne TV-en skal kunne vise frem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Scroll to Top