Search
Generic filters

LG 65SK9500

 itemprop
LG 65SK9500
Karakter
LG 65SK9500

Spektakulære kulører

Saft suse, for noen farger! LG er mest kjent for sine lekre OLED-skjermer, men deres beste LCD-TV 65SK9500 er ikke tapt bak en stol den heller …

Lyd & Bilde mener

LG-skjermen byr på en særdeles flott fargegjengivelse fra alle vinkler, samt en imponerende skarphet. Brukervennlighet og formatstøtte er også ”tipp topp”.
Kontrast og svartnivå er ingen match for OLED, og det direkte LED-baklyset er ikke det mest presise vi har sett.
Størrelse/type: 65” 4K LCD

Oppløsning: 3840x2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: WebOS 4.0

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor

Annet: Dolby Atmos kompatibel

Web: lg.no

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 19999 kr

De fleste tenker nok på OLED når vi skriver LG og TV i samme setning. Men det betyr ikke at LCD-skjermene deres er en glemt kategori av den grunn. LG har fortsatt føttene solid plantet i begge leire, og panelprodusenten LG Display fortsetter å videreutvikle begge teknologiene i høyt tempo. Siste skudd på treet er den såkalte ”Nano Cell” teknikken som bringer økt kontrast og bredere fargespekter til deres beste LCD-skjermer. Toppmodellen SK9500 er fullspekket med alle de seneste finessene, og kan således være en interessant kandidat til å utfordre OLED-skjermene på ”hjemmebane”. Eller kan den det? Test will show!

LG SK9500: Design

Når det kommer til design og utseende er det ingen tvil om at SK9500 – som LCD-skjermer flest – har et aldri så lite handikap mot OLED, fordi panelene blir vesentlig tykkere. Mens OLED-panelene slipper unna med svært få lag, er en LCD-TV en tykk sandwich bestående av frontglass, filtre, LCD-matrise og bakbelysning, som alle bidrar til å gjøre TV-skjermen tykkere. Dette er ekstra tydelig på SK9500 da den i tillegg kommer med sofistikert, direkte bakmontert LED-belysning.

Når det er sagt, er SK9500 langt fra noen torn i øyet. Faktisk er den tvert imot lekker å se på, og virker mer solid bygget, mindre ”skjør” enn de tynneste OLED-skjermene. Den buede sokkelen gir et stilig uttrykk, samtidig som den lar oss trekke kablene for strøm og signaler skjult ned til TV-reolen.

Brukervennlighet og finesser

SK9500 kan hevde seg helt i toppen når det kommer til brukeropplevelse. Den bruker LGs egenutviklede smartplattform (WebOS 4.0), som vi regner blant de beste på markedet. Systemet arbeider lynraskt, og har en meget oversiktlig hovedmeny hvor apper og videokilder ligger lett tilgjengelig.

Betjeningen preges av gyro-fjernkontrollen Magic Remote, som lar oss styre funksjonene ved hjelp av en musepeker. Har man først blitt vant til denne måten å navigere på, kan det føles tungvint å bruke alminnelige pilknapper. Med musepekeren er det lekende lett å bla seg gjennom menyene, og LG har sørget for å integrere pekefunksjonaliteten i de viktigste appene, slik at man kan trykke raskt på innholdet man ønsker å se.

LG-skjermen er også velutstyrt på app-fronten, med apper som Netflix og Amazon Prime lett tilgjengelig fra menylinjen. SK9500 har i likhet med OLED-modellene støtte for nær sagt alle videoformater, inkludert Dolby Vision, Technicolor og HLG.

Bildekvalitet

Hele vitsen med å legge ekstra penger i en TV er å vise favorittinnholdet ditt i best mulig kvalitet. Det vil si: best mulig fargegjengivelse, skarphet og kontrast. Her er LGs egne OLED-skjermer allerede i toppsjiktet – så hvorfor spandere 20 laken på en LCD-TV fra samme hold? For å finne ut hvilken vei vektskåla svinger, satte vi SK9500 opp mot 2018-modellen OLED65W8!

annonse

Det viser seg at SK9500 har mye å bidra med rent bildemessig. Det første vi noterer oss er den sjenerøse lysstyrken. Mens OLED-skjermen trives best i litt mørkere omgivelser, er LCD-skjermen blendende sterk, selv når vi betrakter den på høylys dag. Dette er spesielt tydelig på videoinnhold med mye lys, slik som nyheter og sport, og ikke minst vintersport med en overvekt av hvitt. Her gir LCD-skjermen masse lys og god kontrast, og den går tilsynelatende aldri tom for krutt, mens OLED-en til sammenligning blir en mer dempet opplevelse.

annonse

Det er heller ikke slik at LCD-skjermen ofrer kontrast til fordel for lysstyrke: den klarer fint å få frem detaljene i litt mørkere partier også. Takket være det direkte LED-baklyset med lokal dimming er den fint i stand til å variere lysstyrken der det trengs – et klart løft over de rimeligere LCD-skjermene som bare har kantbelysning. Den lokale dimmingen fungerer overraskende bra, og så lenge man har litt lys i rommet er det vanskelig å skjelne noen svakheter. Her er SK9500 klart på høyde med Sony XF9005 som er en annen favoritt i prisklassen.

Fargegjengivelsen fortjener definitivt skryt. LG-skjermen serverer virkelig spektakulære farger, som ikke står tilbake fra OLED-utfordreren. Fargene er virkelig intense når kildematerialet krever det, men likevel svært nyanserte og uten overdreven metning. Våre testopptak av fotball og Formel 1 så virkelig lekre ut, med en stor grad av realisme og nærvær. Naturopptak fra BBCs Planet Earth har vi knapt sett bedre, på noen skjerm vi kan huske. LG-skjermens utmerker seg, takket være IPS-panelet, også med bred innsynsvinkel – fargene er minst like fine når man sitter ute til siden. Med mange LCD-er kan du knapt bevege hodet uten at bildet endrer litt karakter! Det slipper man her, akkurat som på OLED.

Når mørket faller …

Nedturen kommer når vi slukker belysningen og skal simulere kveldskos. Med en spenningsserie som Stranger Things på menyen er den gjennomsnittlige lysstyrken vesentlig lavere: mye av handlingen foregår om natten, mens rollefigurene kjører bil eller kravler seg gjennom mørke passasjer. Det blir plutselig mye viktigere å få frem detaljene i den mørkere enden av skalaen. Her er OLED-skjermen en ubestridt vinner: Selv om LG SK9500 har ganske habil lysstyring, kommer svakhetene frem i mørket, og den greier ikke lenger å skjule hvordan baklyset jobber.

Lyse objekter på mørk bakgrunn (fakler, lommelykter, frontlyktene på biler) får en lys og ”blokk-aktig” skygge rundt seg, og distraherer oss fra den gode filmopplevelsen. Dette forteller oss at LED-baklyset ikke er finmasket nok, og gjerne skulle vært delt inn i flere soner. Her er det fristende å nevne Samsungs (riktignok noe dyrere) Q9FN som er langt mer presis, eller for den saks skyld OLED som kan styre lyset ned til pikselnivå! Med evnen til å vise ekte svart uten et hint av lys, danner OLED-panelet et perfekt ”bakteppe” for resten av handlingen. Dette alene er noe mange er villig til å betale mer penger for.

annonse

For å oppsummere bildekvaliteten er LG SK9500 glimrende i lyse omgivelser og til allround bruk, men viser tydelige svakheter i mørke omgivelser og med mørkere innhold. Et aldri så lite paradoks!

Dermed er det til syvende og sist bruksområde og budsjett som avgjør hvilken TV du bør velge. Selv om LG SK9500 tilhører den dyrere klassen av LCD-skjermer er det fortsatt et stykke igjen til OLED65B8, som er deres rimeligste 65” OLED-TV. Med unntak av selve bildepanelet er det generelle utstyrsnivået veldig likt.

Lydkvalitet

LG SK9500 har et oppgradert lydsystem med 40 W utgangseffekt, inkludert en dedikert basshøyttaler (”woofer”). LG-skjermen har dessuten avansert lydprosessering om bord, deriblant støtte for Dolby Atmos. Det vil si, du får ikke så stort utbytte av ”3D-lyd” fra de innebygde høyttalerne, da disse bare er vanlig stereo. Lyden er absolutt godkjent med flott klarhet og dybde, som ligger klart over gjennomsnittet.

”Rosinen i pølsa” får du imidlertid bare dersom du kobler til en Atmos-kompatibel lydplanke (f.eks. LGs egen SK10Y)! Da kan du få glede av heftig surroundlyd fra innhold som støtter dette. Netflix tilbyr etter hvert flere av sine filmer og serier med Atmos-lyd, og det er ingen tvil om at opplevelsen får et kraftig løft.

Konklusjon

LG SK9500 er et spennende alternativ til LGs OLED-skjermer, spesielt for deg som ser mye TV i lyse omgivelser, og er mer opptatt av sport og spill enn serier og film. Bildekvaliteten kan ikke helt måle seg med OLED-skjermenes blekksvarte svartnivå, men den slår tilbake med særdeles flott fargegjengivelse og rikelig med lysstyrke. LG-skjermen tilbyr mange av de samme finessene som flaggskipmodellene til en mer attraktiv pris, og kan faktisk være et godt kjøp dersom du vet hva du vil ha: Her får du en toppspekket LCD-skjerm med flott bilde- og lydkvalitet, med den brede formatstøtten og brukervennligheten som LG har blitt kjent for.

<
>
(Foto: Produsenten)

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til LG 65SK9500

   data-srcset

  LG kan hvis de vil!

  Med nytt bildepanel og forbedret lyskontroll kan LG NANO 90 hevde seg blant de beste LCD-skjermene.

   data-srcset

  Samsung snur TV-en på hodet

  En motorisert TV-skjerm som kan snus på høykant med et knappetrykk! Har det tørnet for Samsung, eller er The Sero simpelthen en av årets kuleste TV-er?

   data-srcset

  Full moro til halve prisen

  Samsungs nye QLED-TV Q80T byr på masse utstyr og suveren bildekvalitet til en fornuftig pris. Kan dette være det beste TV-kjøpet fra Samsung i år?

  Samsung The Frame LS03T (2020). Foto: Samsung

  Nå har The Frame blitt MYE bedre

  Med nytt, topptrimmet bildepanel har Samsungs design-TV fått en skikkelig kontrast-boost!

   data-srcset

  OLED og Ambilight gjør susen!

  Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV som lyser til alle kanter: OLED804 gir en knallsterk bildeopplevelse!

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link