LG 65SK9500

LG 65SK9500
LG 65SK9500

Spektakulære kulører

Saft suse, for noen farger! LG er mest kjent for sine lekre OLED-skjermer, men deres beste LCD-TV 65SK9500 er ikke tapt bak en stol den heller …

Pluss
LG-skjermen byr på en særdeles flott fargegjengivelse fra alle vinkler, samt en imponerende skarphet. Brukervennlighet og formatstøtte er også ”tipp topp”.
Minus
Kontrast og svartnivå er ingen match for OLED, og det direkte LED-baklyset er ikke det mest presise vi har sett.

De fleste tenker nok på OLED når vi skriver LG og TV i samme setning. Men det betyr ikke at LCD-skjermene deres er en glemt kategori av den grunn. LG har fortsatt føttene solid plantet i begge leire, og panelprodusenten LG Display fortsetter å videreutvikle begge teknologiene i høyt tempo. Siste skudd på treet er den såkalte ”Nano Cell” teknikken som bringer økt kontrast og bredere fargespekter til deres beste LCD-skjermer. Toppmodellen SK9500 er fullspekket med alle de seneste finessene, og kan således være en interessant kandidat til å utfordre OLED-skjermene på ”hjemmebane”. Eller kan den det? Test will show!

LG SK9500: Design

Når det kommer til design og utseende er det ingen tvil om at SK9500 – som LCD-skjermer flest – har et aldri så lite handikap mot OLED, fordi panelene blir vesentlig tykkere. Mens OLED-panelene slipper unna med svært få lag, er en LCD-TV en tykk sandwich bestående av frontglass, filtre, LCD-matrise og bakbelysning, som alle bidrar til å gjøre TV-skjermen tykkere. Dette er ekstra tydelig på SK9500 da den i tillegg kommer med sofistikert, direkte bakmontert LED-belysning.

Når det er sagt, er SK9500 langt fra noen torn i øyet. Faktisk er den tvert imot lekker å se på, og virker mer solid bygget, mindre ”skjør” enn de tynneste OLED-skjermene. Den buede sokkelen gir et stilig uttrykk, samtidig som den lar oss trekke kablene for strøm og signaler skjult ned til TV-reolen.

Brukervennlighet og finesser

SK9500 kan hevde seg helt i toppen når det kommer til brukeropplevelse. Den bruker LGs egenutviklede smartplattform (WebOS 4.0), som vi regner blant de beste på markedet. Systemet arbeider lynraskt, og har en meget oversiktlig hovedmeny hvor apper og videokilder ligger lett tilgjengelig.

Betjeningen preges av gyro-fjernkontrollen Magic Remote, som lar oss styre funksjonene ved hjelp av en musepeker. Har man først blitt vant til denne måten å navigere på, kan det føles tungvint å bruke alminnelige pilknapper. Med musepekeren er det lekende lett å bla seg gjennom menyene, og LG har sørget for å integrere pekefunksjonaliteten i de viktigste appene, slik at man kan trykke raskt på innholdet man ønsker å se.

LG-skjermen er også velutstyrt på app-fronten, med apper som Netflix og Amazon Prime lett tilgjengelig fra menylinjen. SK9500 har i likhet med OLED-modellene støtte for nær sagt alle videoformater, inkludert Dolby Vision, Technicolor og HLG.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Bildekvalitet

Hele vitsen med å legge ekstra penger i en TV er å vise favorittinnholdet ditt i best mulig kvalitet. Det vil si: best mulig fargegjengivelse, skarphet og kontrast. Her er LGs egne OLED-skjermer allerede i toppsjiktet – så hvorfor spandere 20 laken på en LCD-TV fra samme hold? For å finne ut hvilken vei vektskåla svinger, satte vi SK9500 opp mot 2018-modellen OLED65W8!

Det viser seg at SK9500 har mye å bidra med rent bildemessig. Det første vi noterer oss er den sjenerøse lysstyrken. Mens OLED-skjermen trives best i litt mørkere omgivelser, er LCD-skjermen blendende sterk, selv når vi betrakter den på høylys dag. Dette er spesielt tydelig på videoinnhold med mye lys, slik som nyheter og sport, og ikke minst vintersport med en overvekt av hvitt. Her gir LCD-skjermen masse lys og god kontrast, og den går tilsynelatende aldri tom for krutt, mens OLED-en til sammenligning blir en mer dempet opplevelse.

Det er heller ikke slik at LCD-skjermen ofrer kontrast til fordel for lysstyrke: den klarer fint å få frem detaljene i litt mørkere partier også. Takket være det direkte LED-baklyset med lokal dimming er den fint i stand til å variere lysstyrken der det trengs – et klart løft over de rimeligere LCD-skjermene som bare har kantbelysning. Den lokale dimmingen fungerer overraskende bra, og så lenge man har litt lys i rommet er det vanskelig å skjelne noen svakheter. Her er SK9500 klart på høyde med Sony XF9005 som er en annen favoritt i prisklassen.

Fargegjengivelsen fortjener definitivt skryt. LG-skjermen serverer virkelig spektakulære farger, som ikke står tilbake fra OLED-utfordreren. Fargene er virkelig intense når kildematerialet krever det, men likevel svært nyanserte og uten overdreven metning. Våre testopptak av fotball og Formel 1 så virkelig lekre ut, med en stor grad av realisme og nærvær. Naturopptak fra BBCs Planet Earth har vi knapt sett bedre, på noen skjerm vi kan huske. LG-skjermens utmerker seg, takket være IPS-panelet, også med bred innsynsvinkel – fargene er minst like fine når man sitter ute til siden. Med mange LCD-er kan du knapt bevege hodet uten at bildet endrer litt karakter! Det slipper man her, akkurat som på OLED.

Når mørket faller …

Nedturen kommer når vi slukker belysningen og skal simulere kveldskos. Med en spenningsserie som Stranger Things på menyen er den gjennomsnittlige lysstyrken vesentlig lavere: mye av handlingen foregår om natten, mens rollefigurene kjører bil eller kravler seg gjennom mørke passasjer. Det blir plutselig mye viktigere å få frem detaljene i den mørkere enden av skalaen. Her er OLED-skjermen en ubestridt vinner: Selv om LG SK9500 har ganske habil lysstyring, kommer svakhetene frem i mørket, og den greier ikke lenger å skjule hvordan baklyset jobber.

Lyse objekter på mørk bakgrunn (fakler, lommelykter, frontlyktene på biler) får en lys og ”blokk-aktig” skygge rundt seg, og distraherer oss fra den gode filmopplevelsen. Dette forteller oss at LED-baklyset ikke er finmasket nok, og gjerne skulle vært delt inn i flere soner. Her er det fristende å nevne Samsungs (riktignok noe dyrere) Q9FN som er langt mer presis, eller for den saks skyld OLED som kan styre lyset ned til pikselnivå! Med evnen til å vise ekte svart uten et hint av lys, danner OLED-panelet et perfekt ”bakteppe” for resten av handlingen. Dette alene er noe mange er villig til å betale mer penger for.

For å oppsummere bildekvaliteten er LG SK9500 glimrende i lyse omgivelser og til allround bruk, men viser tydelige svakheter i mørke omgivelser og med mørkere innhold. Et aldri så lite paradoks!

Dermed er det til syvende og sist bruksområde og budsjett som avgjør hvilken TV du bør velge. Selv om LG SK9500 tilhører den dyrere klassen av LCD-skjermer er det fortsatt et stykke igjen til OLED65B8, som er deres rimeligste 65” OLED-TV. Med unntak av selve bildepanelet er det generelle utstyrsnivået veldig likt.

Lydkvalitet

LG SK9500 har et oppgradert lydsystem med 40 W utgangseffekt, inkludert en dedikert basshøyttaler (”woofer”). LG-skjermen har dessuten avansert lydprosessering om bord, deriblant støtte for Dolby Atmos. Det vil si, du får ikke så stort utbytte av ”3D-lyd” fra de innebygde høyttalerne, da disse bare er vanlig stereo. Lyden er absolutt godkjent med flott klarhet og dybde, som ligger klart over gjennomsnittet.

”Rosinen i pølsa” får du imidlertid bare dersom du kobler til en Atmos-kompatibel lydplanke (f.eks. LGs egen SK10Y)! Da kan du få glede av heftig surroundlyd fra innhold som støtter dette. Netflix tilbyr etter hvert flere av sine filmer og serier med Atmos-lyd, og det er ingen tvil om at opplevelsen får et kraftig løft.

Konklusjon

LG SK9500 er et spennende alternativ til LGs OLED-skjermer, spesielt for deg som ser mye TV i lyse omgivelser, og er mer opptatt av sport og spill enn serier og film. Bildekvaliteten kan ikke helt måle seg med OLED-skjermenes blekksvarte svartnivå, men den slår tilbake med særdeles flott fargegjengivelse og rikelig med lysstyrke. LG-skjermen tilbyr mange av de samme finessene som flaggskipmodellene til en mer attraktiv pris, og kan faktisk være et godt kjøp dersom du vet hva du vil ha: Her får du en toppspekket LCD-skjerm med flott bilde- og lydkvalitet, med den brede formatstøtten og brukervennligheten som LG har blitt kjent for.

<
>
(Foto: Produsenten)
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Størrelse/type: 65” 4K LCD

Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: WebOS 4.0

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor

Annet: Dolby Atmos kompatibel

Web: lg.no

LG 65SK9500 produktside
Pris: 19999,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.