Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Philips 65PUS8601

Gammel traver

Toppmodellen fra Philips er ikke den ferskeste modellen i dette laget, men har fortsatt mye å bidra med på bildefronten

Skrevet av / 03.06.16 - 11:00
Philips 65PUS8601
Audun Hage

Philips 65PUS8601 ble først introdusert i fjor høst, og er dermed en 2015-modell på papiret. Philips har imidlertid besluttet å la den gå videre til høsten 2016. Dermed er dette i praksis toppmodellen fra Philips denne sesongen.

Philips-skjermen er en slank affære med minimalistisk, men smakfull design. Vi snakker om en helt flat skjerm med relativt matt frontglass, som ikke gir plagsomme refleksjoner. Skjermen har en slank innramming med deksler i mørkt børstet metall.

 

Brukervennlighet og finesser

TV-en er i likhet med Sony basert på Android operativsystemet fra Google. Oppstarten går raskt og greit for seg, mens TV-en guider oss gjennom de viktigste grunninnstillingene. Tilkoblede enheter kan enkelt navngis som «Blu-ray spiller», «TV-mottaker» og blir liggende lett tilgjengelig i en hurtigmeny.

Et irritasjonsmoment: Fjernkontrollen har dessverre lett for å misforstå klikk- og pekebevegelser, og det hender ofte at den responderer feil på kommandoer.

Utvalget av gode applikasjoner er ennå litt mangelvare med Android, men Netflix-app med 4K-oppløsning er heldigvis på plass. Det samme er Youtube i 4K-kvalitet.

Philips’ velkjente Ambilight omgivelseslys er selvfølgelig med på denne modellen, i dette tilfellet på alle fire sider. Dermed kan PUS8601 i praksis lyse opp hele bakveggen med fargelys som følger handlingen på skjermen. Sist men ikke minst, har 8601 fått ekstra regnekraft i form av en sekskjerners prosessor og 16 GB internminne, som merkes positivt på lasting av innhold og navigering i menyene.

 

Bildekvalitet

Vi har tidligere testet Philips-modellen i 55” med godt resultat, og mye av det samme kan sies om 65” utgaven. Den har for eksempel god lysuniformitet (jevn fordeling av lys på skjermoverflaten), uten plagsomme innslag av «clouding» og skyggeeffekter. I tillegg har skjermen et overbevisende svartnivå med god dybde i mørke scener. Innsynsvinkelen er imidlertid relativt begrenset. Man bør sette seg godt til i rett linje foran skjermen for å få den optimale bildekvaliteten.

Philips er kjent for god bildebehandling som jobber iherdig for å optimalisere bildet. I filmsammenheng kan dette føles noe overdrevet, særlig for oss purister som vil ha minst mulig tukling med det originale bildet. Til sport og annen underholdning, fungerer det derimot utmerket med litt ekstra krydder i form av saftige farger. Philips-skjermen ser virkelig imponerende ut med fotball på menyen, og får frem grønnfargen i gresset på en realistisk måte, så vel som å følge handlingen og panoreringen frem og tilbake på en god måte. Skarpheten på gressbanen er upåklagelig, og vi har ingen problemer med å se en hel kveld med kamper på denne skjermen.

Så til det som muligens vil være en strek i regningen for mange film og seriefans: Philips-skjermen støtter ikke HDR i skrivende stund. Philips og TP-Vision har lovet en programvareoppgradering i løpet av året, men inntil videre mangler den muligheten til å gi ekstra utbytte (mer lysstyrke og kontrast) fra HDR-kilder som Netflix og Ultra-HD Blu-ray. De som ønsker seg en fullverdig HDR-TV bør derfor kikke i retning av Sony eller Samsung.

Philips TV har helt siden bilderør-TV-enes dager hatt omgivelseslyset Ambilight som sin spesialitet og unike finesse. TV-en analyserer fargene i videosignalet, og gjengir en blanding av disse på veggen bak TV-en. Ambilight-lyset bidrar til å øke den opplevde kontrasten av bildet på skjermen.

 

Lydkvalitet

Philips-skjermen kommer med smale, sidemonterte høyttalere som festes ved hjelp av magneter. På denne måten oppnår man et bredt stereo lydbilde, samtidig som høyttalerne er enkle å demontere dersom du likevel har separat lydanlegg.

Vi var ikke så imponert av lydgjengivelsen fra 55” utgaven av PUS8601, men 65PUS8601 står seg litt bedre mot konkurrentene enn vi hadde forventet. Takket være ekstra basshøyttalere på baksiden, oppnår den mer kraftfull og dynamisk lyd med bedre fylde. Både kommentatorstemmen og publikumsbruset kommer godt frem, og vi kan spille høyt og rent uten at høyttalerne klager.

 

Konklusjon

Philips 65PUS8601 leverer jevnt over bra ytelse på både bilde og lyd, men det merkes at vi har med en litt eldre modell å gjøre på noen punkter. Først og fremst gjelder dette evnen til lese av HDR-signaler som er viktig for deg som vil nyte det aller siste innen TV-teknologi. Om Philips får rettet opp denne mangelen gjenstår å se.

Lyd & Bilde mener

Philips leverer rå kontrast og overbevisende svartnivå, med jevn lysfordeling over hele skjermoverflaten. Her får man et bilde med skikkelig smell i! Med Ambilight-lys på alle fire sider byr 65PUS8601 dessuten på en engasjerende TV-opplevelse. På tross av lyssterkt panel når ikke 65PUS8601 helt opp til kravene om lysstyrke og kontrast, som er nødvendig for å bli en offisielt godkjent «Ultra HD Premium» TV.

Også i denne testen:

65” TV-er til Fotball-EM

Panasonic 65DX780E

Ikke helt i toppform

Vi hadde høye forventninger til Panasonics nye «semi-toppmodell», men den når ikke helt opp til de beste.

Flott fargegjengivelse og glatte bevegelser gjør dette til en ålreit TV å se sport med.
Kontrasten og skarpheten er ikke like imponerende som de beste konkurrentene.
Les hele testen

LG 70UH700

5 tommer ekstra

Synes du 65” blir for pysete? Eller vil du bare være bedre enn naboen? Da kan LG tilby denne 70-tommeren til konkurransedyktig pris.

Stort og klart bilde med imponerende skarphet og lite støy. I tillegg har LG-skjermen jevn lysfordeling og godkjent svartnivå/kontrast. Med jevne bevegelser i tillegg, blir dette en riktig flott TV å se sport og fotball med.
LG-skjermen støtter High Dynamic Range, men mangler litt lysstyrke og kontrast i forhold til de beste.
Les hele testen

Samsung 65KS9005

Curveball

Samsungs buede toppmodell kombinerer lekker design, glimrende brukervennlighet og sterke bildeprestasjoner.

Samsung har et lynraskt menysystem med en masse kjekke finesser, pluss et rikt utvalg av smart-applikasjoner. Bilde- og lydkvaliteten ligger også helt i toppsjiktet.
Relativt høy pris, og bueformen tiltaler ikke alle i like stor grad.
Les hele testen

Sony 65XD9305

Trimmet toppscorer

Sonys nye flaggskip har en ganske minimalistisk og anonym fremtoning. Men det er bare inntil du slår den på!

Pangsterk kontrast og blendende lysstyrke gjør Sony-skjermen til en soleklar kandidat for filmentusiastene. I tillegg har den en velfungerende bildemodus for sport.
Lyden er i tynneste laget, og fjernkontroll/menysystem er ikke det mest intuitive. I tillegg er utvalget på app-fronten ganske begrenset.
Les hele testen

Alternative TV-er

Disse kan du også vurdere

Synes du at en 65-tommer i ”eliteserien” blir for stort eller dyrt? I så fall er du ikke alene. Her er noen alternative modellserier med lavere prispunkt.

Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top