LG er en kjent pioner innen OLED-teknikk, og har vært en av de ledende produsentene helt siden teknologien ble introdusert for mer enn ti år siden. Blant disse har den tradisjonsrike C-serien vært blant de mest populære, takket være ekstremt god ytelse til prisen. Nå er altså C4-generasjonen her, og det blir spennende å se hvilke forbedringer LG har klart å klemme ut av deres kanskje viktigste modell – spesielt nå som Samsung puster dem i nakken på hjemmebane!
LG OLED C4: Design
På designfronten holder LG fast ved sin tidligere vellykkede design som først ble introdusert på C2-generasjonen. Det innebærer en virkelig sylslank OLED-skjerm med nesten usynlig innramming, kombinert med en litt tykkere del på baksiden der elektronikken og kontaktene sitter.
2024-modellen kommer nå i skjermstørrelser opptil 83 tommer, og har fått en særegen skifer-lignende overflate på baksiden av skjermen. Ikke at du ser så mye av den fra sofaen, men det er da likevel noe. Totalt sett er det lite å utsette på designen, selv om den kanskje ikke skriker «premium» like mye som Sony og Samsung. Merk, dersom du planlegger å veggmontere TV-en, kan det også være verdt å vurdere den dyrere G4-modellen som er enda mer tilrettelagt for dette.
Brukervennlighet og finesser
Eksisterende LG-eiere vil kjenne seg godt igjen når de pakker opp og setter opp en OLED C4. LG har ikke sett noen grunn til å endre på det som fungerer, og den velkjente Magic Remote fjernkontrollen er på plass – stort sett uendret gjennom generasjoner. Det innebærer at du kan bruke en pil til å navigere rundt i menyene med.
Brukergrensesnittet WebOS 24 har derimot fått noen endringer oppigjennom årene, blant annet for at flere medlemmer i familien kan få sin egen skreddersydde startskjerm når de skrur på TV-en. LG OLED C4 starter raskt og skifter hurtig mellom menyvalgene. App-utvalget er upåklagelig, med alle de ledende strømmetjenestene på plass. Her finnes også mulighet til å vise innhold fra mobilen via AirPlay 2 eller Chromecast. Og i likhet med Samsung tilbyr LG et knippe gratis, reklamefinansierte TV-kanaler du kan boltre deg i hvis du har lyst.
LG har sågar gått ut og lovet at de vil holde brukergrensesnittet oppdatert i fem år fremover, etter hvert som de lanserer nye finesser. Så du slipper å føle at du havner i bakleksa hver gang LG lanserer en ny generasjon. Det er meget prisverdig stunt, som også Samsung har sett seg nødt til å følge opp med en lignende garanti om oppdateringer.
LG kan også skilte med støtte for HDR-formatet Dolby Vision, som sikrer optimal kvalitet på mye moderne videoinnhold. Samsung fører en politikk om å ikke støtte dette formatet, og velger i stedet å satse på sin egen bildebehandling av HDR.
Med fire HDMI-innganger av typen 2.1, er LG-skjermen velutrustet med tanke på moderne videokilder og spillkonsoller. Den kan sågar takle skjermfrekvenser opptil 144 Hz og VRR dersom du har en gaming-PC som er hårete nok. LG har en egen «game bar» meny full av relevante innstillinger for spill, og en hurtig spillmodus med lav forsinkelse.
Bildekvalitet
Det er på bildefronten det virkelig gjelder, og her var vi fylt med forventninger ettersom vi allerede har blitt svært imponerte over årets toppmodell fra LG, storebroren OLED G4. Den rimeligere C4-modellen er tradisjonen tro en litt nedskalert utgave uten det aller råeste «MLA» OLED-panelet, og en litt nedjustert bildebehandling som følge av dette.
Når det er sagt, er det ingen grunn til å undervurdere C4!
Førsteinntrykket er nemlig at dette er en meget gjennomført OLED-TV også i 2024-målestokk. LG OLED C4 leverer den bildekvaliteten man forventer fra en premium OLED-TV, og den gir også en merkbar forbedring fra fjorårets C3-modell.
At skjermen gir dypt svartnivå tar vi som en selvfølge, men når vi betrakter HDR-innhold er det tydelig at også lysstyrken har gjort et lite hopp i år, noe som også bekreftes av målingene – fra rundt 800 nits på C3, til 1000 nits på OLED C4. Det er et viktig fremskritt, siden brorparten av HDR-filmer er mastret ved nettopp 1000 nits.
LG-skjermen har en imponerende kontrast, og får TV-innholdet til å se levende ut med fremragende detaljgjengivelse. Testscener fra Top Gun: Maverick, Dune 2 og Blade Runner har sjelden sett bedre ut. LG nyter dessuten godt av å støtte Dolby Vision, som er et utbredt HDR-format på både strømming, gaming og UHD Blu-ray.
Fargegjengivelsen er også eksemplarisk, såpass mye at selv en «studio-korrekt» konkurrent som Sony bør kjenne seg truet. C4-modellens filmmodus er faktisk veldig korrekt i fargegjengivelse og gråskala den også. LG har åpenbart gjort en grundig jobb med kalibreringen, direkte fra fabrikk.
Når man sammenligner med konkurrenten Samsung og deres S90D, registrerer vi noen små, men tydelige forskjeller. For eksempel hadde Samsung generelt ett litt lysere bilde enn LG i standard-modus. S90D har dessuten en veldig smart «AI-bildemodus» som analyserer innholdet du ser på og tilpasser bildeinnstillingene automatisk. Men dersom du er av typen som uansett foretrekker å velge bildemodusen selv etter hva du ser på, trenger ikke dette være så viktig.
Lydkvalitet
Foruten glitrende bildekvalitet, har LG-skjermen også ganske sprek lydkvalitet. Stemmegjengivelsen er tydelig, med klar mellomtone og distinkt diskant som bidrar til å få dialogene ut og frem. LG har også sørget for en fyldig bassgjengivelse som hjelper med å gjøre musikk og lydeffekter mer engasjerende. Vi merker imidlertid at OLED C4 ikke kan spille like høyt og klart som Samsung S90D.
Det er klart over gjennomsnittet, selv om det ikke kan sammenlignes med konkurrentene som har mer påkostede, påhengte lydsystemer. LG selger imidlertid en matchende lydplanke til OLED-skjermene, som du også kan bruke som TV-sokkel. Den kan være verdt å sjekke ut, dersom du ønsker å oppgradere lyden.
Konklusjon
LG OLED C4 er ikke dramatisk forskjellig fra forgjengeren C3 på design og finesser, men LG har klart å skvise litt høyere ytelse ut av 2024-modellen. En ting er at C4 nå har fått muligheten til å spille av bildefrekvenser opptil 144 Hz, som nok er mest relevant for PC-gamere.
Mer interessant for vanlige TV-tittere er det at lysstyrken gjør et merkbart hopp, og bidrar til ekstra realisme på filmer og serier i HDR-format. Bildekvaliteten er virkelig gnistrende god! Det bidrar til å gjøre en allerede god OLED-TV enda bedre, og LG OLED C4 ivaretar derfor statusen som et av de aller beste TV-kjøpene i premium-klassen.
Også i denne testen:
Sony Bravia 8 (K-55XR80)
God på det meste
Sonys nyeste OLED-TV byr på lekker bilde- og lydkvalitet, men det er spesielt én ting vi savner …
Samsung S90D (TQ-55S90D)
Samsung-TV med interessant vri
Samsung S90D er ikke helt som andre OLED-TV-er … eller?
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser