annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
annonse

Stor lyd, liten pris

God musikk krever god lyd. Og Marantz be­viser at det ikke trenger å koste skjorta, med en nokså rimelig ny CD-spiller og forsterker.

Produkter i testen
 • Marantz PM7003
 • Marantz SA7003
 • Pluss lbadvantages
  Raffinert og velklingende
  Minus lbdisadvantages
  Litt slank mellomtone og bass

  Det hjelper lite hvor bra musikken er, om lydanlegget får den til å låte som en kvelt katt. God lyd er en forutsetning for gode musikkopplevelser. God lyd finnes i alskens prisklasser. Fra relativt rimelige komplettsystemer til rådyre high-end-anlegg som koster like mye som en leilighet. Alle har likevel noe til felles. De har alle et relativt stort lydbilde med ulike grader av dimensjoner. De gjengir alle musikken relativt frigjort, uten at instrumentene maskerer for mye for hverandre i lydbildet. Foruten gode høyttalere er man avhengig av bra elektronikk, som CD-spiller og forsterker, med lav forvrengning. Vi ser her i den rimelige enden av prisskalaen.

  I forrige nummer testet vi Marantz sin rimeligste CD-spiller og forsterkere, CD5003 og PM5003. Produkter som på et imponerende vis presenterte musikken med et stort lydbilde. Det manglet litt her og der, som dybde i bassområdet, og forsterkeren var ikke spesielt strømsterk. Men til prisen var produktene Kupp med stor K, og beviste nok en gang at Marantz kan det med å lage rimelige produkter som spiller bra.

  Produktene vi nå har for hånden er noe dyrere, men ikke mer enn at vi fremdeles befinner oss i budsjettklassen. Ved å gå opp litt i pris får vi litt mer kraft fra forsterkeren, og håper på enda litt mer oppløsning og dybde i lydbildet fra CD-spilleren. For en rimelig penge leser SA7003 SACD-er i stereo, som gir bedre lydkvalitet enn vanlig CD. Den leser også kopierte CD-er med MP3- og WMA-musikkfiler. CD-tekst med artist, låt og album vises i tegnruten. Forsterkeren PM7003 er oppgitt til å levere 2 x 70 watt (8 ohm, RMS) og er konstruert ­med symmetriske kretser for optimalt stereoperspektiv. Den har også Pure Direct-funksjon for renest mulig signal.

  CD, SACD, MP3 og WMA Optisk og koaksial digitalutgang Hodetelefonutgang Pris: Kr 5995
  Pris: 5995 kr
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Produkter i testen
  Stor lyd, liten pris
  Forsterkeren PM7003 presenterer lydbildet på en meget ryddig måte. Den har mer kraftressurser og basskontroll enn lillebror 5003, og kan dermed drive litt større laster.

  Man hører at kontrabassene runger bedre i bunnoktavene, og det er klart mer klangbunn i piano og flygel. Selve klangsignaturen er lik – altså nøytral med litt ekstra luftighet. Dette gir instrumentene troverdighet, med en tydelig overtonestruktur. Men PM7003 er ingen kraftpakke av en forsterker, så vær forsiktig med hva den kobles til. Den trives beste med nokså følsomme høyttalere (ca 90 dB/1w). Koblet til de store – og dyre – Dynaudio Focus 360 blir strømmen formerlig sugd ut av forsterkeren, og det blir aldri spesielt underholdende. Ikke så rart, høyttalerne har en følsomhet på bare 86 dB med én Watt inn, hvilket blir i knappeste laget for denne forsterkeren, som da spiller med volumhjulet på godt over klokka tolv før lydnivået blir høyt nok til seriøs musikklytting – og da gisper forsterkeren etter pusten. Nei, koble heller til et par mer lettdrevne høyttalere, og da gjerne i riktig prisklasse. Som Monitor Audio Silver RS6. Dette er lettdrevne og underholdne gulvhøyttalere som bevarer detaljene i musikken. Og da viser forsterkeren at den faktisk kan være med på rytmene, selv på heftige RnB-produksjoner. Likevel, hvis det er muskler du først og fremst er ute etter, og mener barm går foran sjarm, bør du kanskje heller se i retning NAD, H/K og Rotel.

  Lydkvalitet som system
  SACD-spilleren og forsterkeren låter fint hver for seg, men som et system kommer man enda et steg tettere innpå musikken. De har samme klangsignatur, og passer sammen som hånd i handske. Bassinstrumenter holdes bedre på plass enn med det rimeligere settet vi testet i forrige nummer, og det er en større luftighet i lydbildet, som er både dypere og mer finmasket. Mannlige sangstemmer er fyldigere, og kvinnestemmer er et hakk luftigere. Med riktige høyttalere tenker man ikke over at det er begrenset med forsterkerkraft, og det er dessuten en sødme og magi i overtonene som minner om langt dyrere produkter. Vi sier minner om, for når man faktisk sammenlikner med disse dyrere produktene, så høres det at Marantz-duoen har litt igjen på oppløsning og kontroll. Men vi får ikke følelsen av at disse produktene strekker seg over evne, til tross for sine ”high-end-ambisjoner”. Produktene låter glimrende, men sett i forhold til prisen er de ikke det samme gullkuppet som sine lillebrødre, til nesten halv pris.

  Konklusjon
  Marantz SA7003 og PM7003 setter musikken i høysetet. Lydbildet er frigjort og veloppløst, med fin størrelse og en ro som minner om dyrere saker. Bassen er dyp og søt, men det er i overtoneområdene vi virkelig får den deilige følelsen av tilstedeværelse. Spesielt når det er SACD-er som spinnes! Forsterkerkraften er grei, men vi anbefaler lettdrevne høyttalere. Vi har forsøkt med store high-end-høyttalere, som da suger livskraften ut av forsterkeren. Nei, det er et par lettdrevne gulvhøyttalere eller et par gode stativhøyttalere som får Marantz PM7003 til å briljere. Alt i alt et meget godt kjøp, men denne duoen gir ikke fullt så høy valuta for pengene som sine lillebrødre CD5003 og PM5003, som scoret full pott i forrige utgave.

  Stor lyd, liten pris
  Der hvor den rimeligere lillebroren CD5003 slanker ned bassen og dybden i lydbildet, gir SA7003 en noe mer utstrakt dypbass.

  Man hører tydelig de dypeste tonene i kontrabassen og klaveret, som står på et stødigere fundament enn med lillebroren. Dette gir også et litt dypere lydbilde generelt, og det blir litt mer plass rundt musikerne. En dypere bass sørger nemlig for at også overtoneområdet stikker seg mer ut, og lydbildet puster mer. Strykerne kommer mer frem, og messingblåsere får mer kropp. Forskjellene er likevel på en marginal skala, og med dobbelt så høy pris, er ikke SA7003 det helt samme kuppet som lillebror CD5003. Det er før den blir satt til å spille SACD-er. Da åpner lydbildet seg ganske så dramatisk. Det blir luftigere, større, med bedre markerte skifter. Kontrastene i musikken markeres bedre, og fokus på den enkelte musiker blir skarpere. Spilleren gjør mye ut av dette formatet. Klangkarakteren er nøytral, men i sann Marantz-stil er det mer fokus på overtonene enn hos de fleste konkurrentene. Sammenliknet med den vesentlig dyrere Yamaha CD-S1000 føler vi likevel at Marantz-spilleren kunne hatt litt mer fylde i nedre mellomtone og i bassen, og man kommer ikke bort fra at Yamaha har enda bedre oppløsning.

   Les også

   Fant ikke noen innlegg.
   Lukk meny