Redaksjonen anbefaler

Årets Beste 2019-2020

Ingen stor åpenbaring

Mju 7000 duger bra, men får oss ikke til å miste fatningen. Mju 7000 er ikke et dårlig kjøp for nybegynnere som vil ha et stødig kamera, men vi har bedre anbefalinger.

God idé for menyene Knapper man ser i mørket
Halvdårlig hvitbalanse Litt vel myke bilder

Olympus har jobbet veldig med menyene sine de siste årene. Tanken er at alle skal kunne ta gode fotografier gjennom å følge guider med både tekst og bilder – direkte i kameraet. Vi har hyllet tanken, men har dessverre ikke kunnet dele ut full score for gjennomføringingen ennå, og derfor er det alltid like spennende å teste nye generasjoner av kameraer fra produsenten. Før eller senere kommer vel fulltrefferen? Når det gjelder bildekvalitet har man jo lenge ligget meget bra an. Kameraet føles en anelse plastaktig, et inntrykk som forsterkes noe av knappene som består nettopp av gjennomsiktig plast, men man er ikke urolig for at kameraet skal bli ødelagt.

Brukervennlighet
Fordelen med knappedesignen er at de lyses opp bakfra, akkurat som på en mobiltelefon, noe vi ikke har sett på mange kameraer tidligere. Ingen dum idé, og det gjør det mye enklere å navigere i menyene i mørke omgivelser.

Menyene er akkurat slik vi forventer oss av Olympus – fylt med eksemplifiserende bilder. Bra tenkt. Scenevalg finnes det mange av, men nå har de tatt vekk guideposisjonen noen tidligere modeller hadde. Vi håpet lenge at det skulle rette seg opp, men det føltes som om Olympus aldri fikk kontroll på opplegget – så da er det nok like greit å fjerne det.

Jevnt over er menysystemet bra, men det føles ikke helt utviklet som helhet, og visse deler av det skiller seg fra de andre i form og opplegg. Gjør det litt mer gjennomtenkt, Olympus, så blir det meget bra!

For å zoome brukes to faste knapper i stedet for en spak, og det føles som et skritt tilbake ettersom det gjør zoomen litt vanskeligere å treffe riktig med. Det problemet retter seg imidlertid delvis opp da zoomhastigheten kan stilles ned for økt kontroll.

Bildekvalitet
Bildekvaliteten er veldig lik den vi får ut av kameraet fra Casio. Støyreduseringen gjør sitt beste for å fjerne den støyen som alltid oppstår i en liten sensor – og visst gjør den jobben! Man kan nesten si for bra, da støyreduseringen smelter vekk en del detaljer. Når støyen bryter gjennom for alvor på ISO 800, blir bildene snarere utvannet enn prikkete, noe som i de fleste tilfeller er å foretrekke.

Sju ganger zoom i en så tynn kropp fører til at bildene mister skarphet ut mot kantene. Vi skulle i det hele tatt gjerne se bildene noe skarpere, men til forskjell fra den optiske uskarpheten, er det mer et smaksspørsmål. Hvitbalansen drar litt mot den varme siden, og selv om bildene blir meget fine under gode forhold, blir de gjerne litt svakt gule i dårlig lys.

annonse

I det store og hele tar kameraet godkjente bilder, men vi forventer oss mer fra Olympus, som vi vet kan produsere meget gode kameraer.

annonse

Fakta

 • Oppløsning: 12 Mpix
 • Zoom: 7 x optisk
 • Optikk: 37–260 mm, F3,5–5,3
 • Skjerm: 3 tommer, 230 000 bp
 • Vekt: 132 gram

Pris

3100 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Test av 8 kompaktkameraer Kompaktkamera i bukselomma
  Også i denne testen:
  Sony Cybershot DSC-T500
  Ribbet til skinnet
  Sony har holdt utsiden så ren som det bare er mulig, men vi må dessverre si at innsiden er litt mer rotete.
  Nikon Coolpix S630
  Kvalitet som er enkel i bruk
  Nikons proffmodeller leverer som oftest virkelighetstro bilder med nøytrale farger. Med S630 viser de at de også behersker kameraer for nybegynnere.
  Casio Exilim EX-Z400
  Fullspekket med funksjoner
  Med ny, rask bildebehandlingsprosessor gir EX-Z400 oss massevis av morsomme verktøy – om enn noe vanskelige å bruke. Alt helt i produsentens ånd.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Kommentarer

    Motta varsel  
  Varsle meg om

  Les også

  HP-gateracer med sidevogn

  En ekstra skjerm i mobilstørrelse gir deg et instrumentbord til spillene. Det er smart, men kostbart.

  Marantz PM7000N

  Alt-i-ett-forsterker for kresne ører

  Marantz PM7000N er en alt-i-ett-forsterker med alt du trenger av strømming og innganger. Multirom støttes også, alt du trenger er høyttalere.

  Overjordisk pen Alienware

  Superstylet lettvekts-racer viser at gaming-bærbare ikke trenger å være store og klossete. Men prisen har ikke krympet.