Test av 10 flatskjermer – 40″ og 42″

Kampen om årets folke-tv

Konkurransen på tv-markedet er tøffere enn noensinne, og nå kan du gjøre et virkelig godt kjøp på ny flatskjerm. Med høstens nye modeller klare i butikkhyllene er det duket for årets største tv-test!

Skarpt og naturlig bilde Klar lyd
Støtter ikke MPEG 4

Nå som vinteren setter inn begynner flere av oss å prioritere hjemmekos og tid foran tv-skjermen. Og tilbudet på tv-underholdning er bredere enn noensinne: Enten du får inn tv via antenne, kabel/fiber eller parabol, kan du nå motta digitale tv-signaler av høy kvalitet, i noen tilfeller med ekte HD-oppløsning.

Overgangen til digital-tv betyr at vi som allerede har kjøpt oss flatskjerm endelig kan få bildekvaliteten vi har betalt for. De som nå skal bytte ut det gamle bilderørsapparatet sitt kan også glede seg til en markant forbedret tv-opplevelse. Men da gjelder det å velge rett tv!

Kjøp stor nok tv!
Det første flatskjermkjøpet kan bli en dyr erfaring for mange – ikke fordi de velger for dyrt apparat, men snarere fordi de velger ett med for liten skjerm. Økt oppløsning og ikke minst bedre kvalitet på tv-sendingene gjør at skjermen kan og bør være større enn den gamle den erstatter.

Produsenter av film, sport og tv-serier bryr seg ikke nødvendigvis bare om sylskarpe nærbilder når de filmer i HD. For dem er muligheten til å filme større scener og landskap mer avgjørende, og derfor blir menneskene på skjermen ofte mindre, ikke større. Dette ser vi eksempler på ved alle typer HD-sendinger, enten det er film, sport eller naturprogrammer. HD-sendinger handler altså ikke bare om skarphet, men også om størrelse, og vi kan slå fast med en gang at en billig 32-tommer ikke utgjør den store revolusjonen i bildekvalitet som mange forventer. For å få glede av HD-bildet fra sofakroken gjelder det altså å kjøpe en tv som er stor nok, og hva som er «stort nok» bør avgjøres ut fra betraktningsavstanden. Ved en gjennomsnittlig seeravstand på 2–3 meter og til variert tv-innhold (HD så vel som standard oppløsning) passer 40/42-tommerne midt i blinken. Ikke overraskende ser vi også at denne størrelsen vokser mest på salgsstatistikkene. 40/42-tommer er rett og slett den mest populære størrelsen for folk flest!

Testen
Denne gangen har vi konsentrert oss om de virkelig gode 40/42-tommerne i prisklassen fra 10 000 og 15 000 kroner. Tv-ene kan hovedsakelig deles inn i to grupper. Fra 10 000 kroner og oppover får du flatskjermer med flust av HDMI-kontakter, 100 Hz bildebehandling og generelt bra bilde. Betaler du noen tusenlapper ekstra får du ekstra funksjonalitet, men ikke nødvendigvis bedre bilde.

Den store forskjellen akkurat nå går på hvorvidt tv-en har utvidede mediafunksjoner som Internett, onlinetjenester og streaming via nettverk. Disse funksjonene utgjør til sammen en ”mediapakke” som du må betale ekstra for. Dette ser vi eksempler på hos både Samsung (6- og 7-serie LED) og Philips (7404 vs. 8404) med flere: Selve tv-en (dvs. bildepanelet) kan ofte være helt identisk, mens det for det meste er utstyrsmessige forskjeller som skiller de to apparatene.

I denne testen har vi som vanlig lagt størst vekt på bildekvaliteten. Men tv-en skal også ha god lyd, være lett å bruke og ha de rette tilkoblingsmulighetene. Vi er ute etter den absolutt beste skjermen i prisklassen, men også den som gir mest for pengene. Hvilke apparater som er de beste akkurat nå finner du ut på de neste sidene.

annonse
annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • 42’’ LCD,
 • 1920 x 1080p, 100 Hz
 • 3 x HDMI
 • USB-inngang
 • Dynapix HD bildemotor

Pris

12000 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
Panasonic slår et slag for filmelskerne med testens eneste plasmaskjerm. Kan den nye TX-P42V10 hevde seg mot de LCD- og LED-baserte konkurrentene?


Panasonic satser fortsatt knallhardt på plasma. Nytt i år er de såkalte NeoPDP-bildepanelene som lover både høyere lysstyrke og lavere strømforbruk enn på fjorårets modeller. Disse panelene får du kun i de litt mer påkostede apparatene fra Panasonic. Her får du både topp bildekvalitet og masse utstyr, inkludert Panasonics mediatjeneste Viera Cast som byr på bl.a. Youtube og streaming av bilder, video og musikk.

Bildekvalitet
Nettopp dette med lysstyrken har lenge vært et ankepunkt mot plasmaskjermene. I et velopplyst rom har ikke plasma tradisjonelt kunnet by på den samme lysstyrken og kontrasten som en LCD-skjerm. Noe har man altså vært nødt til å ofre for å få det gode svartnivået ved filmtitting.

Akkurat dette er kraftig forbedret på årets generasjon. TX-P42V10 har en imponerende lysstyrke til plasma å være og henger godt med de LCD- og LED-baserte skjermene i testen, selv når det hersker ren ”Elkjøp-stemning” med full flombelysning i testrommet. Da må du riktignok slå av strømsparemodusen og sette skjerminnstillingen til ”dynamisk”. En annen ting man må være obs på er at plasmaskjermen med sitt tykke frontglass slipper inn litt mer lys sammenlignet med LCD-skjermene. Den kanskje største forskjellen mot LCD- og LED-skjermene i testen er den kjappe og superglatte bildegjengivelsen. Plasmapanelets hurtige respons koblet med Panasonics gode bildebehandling gir et fabelaktig godt fokusert bilde som er helt fritt for hakkete eller utydelige bevegelser. Dette gjør V10-skjermen spesielt godt egnet til sport så vel som annet innhold hvor det går fort unna foran kameraet.

Lydkvalitet
Panasonic-apparatet har attpåtil en lyd som er bedre enn gjennomsnittet. En dedikert subwoofer-enhet sørger for fyldig bassgjengivelse, og 42V10 gjør totalt sett en god jobb på det meste. Lyden kan også optimaliseres for plassering tett på eller langt fra veggen.

Konklusjon
Panasonic har klart det igjen. Her får du en plasmaskjerm som kan hevde seg godt mot de beste flatskjermene på markedet, inkludert de nyeste LED-skjermene. TX-P42V10 byr på alle fordelene med plasma – suverent svartnivå og fyldig fargegjengivelse – uten særlige ulemper. Ergonomien er riktignok ikke helt i LED-klasse. Plasmaskjermen veier noen kilo mer enn sine slankere LED-konkurrenter. Bildekvaliteten er derimot helt i toppklassen, og for de virkelige tv-entusiastene der ute vil nok dette telle aller mest!

Fakta
 • 42’’ plasma, 1920 x 1080p
 • 4 HDMI, MPEG4-tuner
 • SD-inngang, ethernet
 • 600 Hz
Pris: 15000 kr
PlussNaturlige farger "Glatte" bevegelser
MinusNoe lysinnslipp
Sony gir utsøkte tv-bilder rett ut av esken, og kan dessuten brukes direkte med bakkenettsendingene fra RiksTV.

Vi har ingen skrupler med å anbefale Sony, for maken til brukerorientert og velkalibrert tv skal man lete lenge etter. Man får velge mellom hjemme- og butikkmodus ved oppstart, og fabrikkinnstillingene gir suverene tv-bilder. MotionFlow 100 Hz sørger for glatte bilder uten flimring selv på de raskeste scenene.

Bildekvalitet
Sony-skjermen har et svært imponerende svartnivå som egner seg perfekt til film og mørke tv-serier. Flere av skjermene i testen blir direkte grå i det svarte sammenlignet med Sony. Likevel evner den å få frem svake lysinformasjoner i mørke områder som går tapt hos konkurrentene. Standardinnstillingen er også meget god, uten store behov for endringer fra brukerens side – det er nok å tilpasse lysstyrken til omgivelsene og man er i mål! Fargegjengivelsen er svært naturlig samtidig som den er rik på nyanser. Med HD-kilder får man frem de skjøreste detaljene, og man opplever tilstedeværelse og engasjement.

Lydkvalitet
Lyden i Sony med sine 2 x 10 watt er oppløftende. Bra diskantgjengivelse sørger for findetaljene, mens en god mellomtone sørger for at dialogen kommer godt frem. Vi hadde kanskje ønsket oss mer bass, men lyden holder i massevis til den vanlige tv-underholdningen.

Konklusjon
Sony skal ha honnør for å levere et meget bra innstilt apparat fra fabrikk, som står i sterk kontrast til eldre generasjoner hvor bildet var veldig ”butikkpreget”. Svartnivået er suverent og tv-en egner seg ypperlig til filmbruk. Den gode skarpheten og effektive bevegelseskompenseringen gjør den også til en utsøkt sports-tv. Skikkelig god allrounder fra Sony!

Fakta
 • 40’’ LCD,
 • 1920 x 1080p, 100 Hz
 • 4 x HDMI, MPEG4-tuner
 • USB-inngang
 • MotionFlow HD
Pris: 11000 kr
PlussSvært bra kontrast og svartnivå Naturlige farger
MinusSlank lyd
Samsung UE40B6050
Samsungs LED-skjerm gjorde rent bord i vår test av 46-tommere – kan 40-tommeren i 6-serien gjøre det samme?
Philips 42PFL8404
Med en av de mest effektive bildebehandlingene gjør Philips den fineste vin av sølepytter. Selv vanlige tv-sendinger blir nesten HD med Pixel Precis HD!
LG 40SL8000
LG fortsetter å henvende seg til de design- og prisbevisste med sine flatskjermer, og de treffer godt! Den nye SL8000 er både velutstyrt og lekker til tusen.
Sharp LC-40LU700E
Sharp er sammen med Samsung den eneste skjermen i testen som bruker LED-teknologi, og LC-40LU700E er alene om å ha ekte LED-baklys!
Grundig Vision 7 42
Grundig fortsetter å finpusse på sine apparater i Vision-serien. Kan Vision 7 42 i siste utgave henge med resten av konkurrentene?
Finlux 42FLSE850SU
Finske Finlux er på banen igjen med en LCD-skjerm som tar opp kampen med LED-skjermene om å være slank og lekker.
Toshiba 42XV635DN
Toshibas nye XV-serie er utstyrt med Metabrain-systemet. Den analyserer lysforholdene i rommet og i tv-signalene, og optimaliserer deretter bildegjengivelsen.
JVC LT-42DV1BU
JVCs nye design-tv er tynn og lekker – hvit farge på baksiden og blank svart foran gir den et eksklusivt preg!

  Alternativer til Test av 10 flatskjermer – 40″ og 42″

   data-srcset

  IKEAs TV-løsning er en komplett hjemmekino med møbler - uten stygge ledninger, men med tvilsom kvalitet. Uttrykket "du får hva du betaler for" er fortsatt gjeldende.

   data-srcset

  Ny TV til jul? Vi har testet seks fete og velutstyrte TV-er som så vidt får plass under juletreet, uten å tømme lommeboka helt!

   data-srcset

  For snaue 6.000 kroner leverer Sonys budsjett 40-tommer klart godkjent bildekvalitet, men lyden er tynn…

   data-srcset

  Bang & Olufsen viser med sin nye ”budsjett-TV” at de fortsatt er en produsent å regne med i TV-mylderet.

   data-srcset

  Ny TV til EM eller OL? Vi har testet årets nye TV-er og kårer de beste sportsskjermene!

   data-srcset

  Produsentene er nå endelig klare med sine 2011- modeller, og Panasonic og LG er først ute med to av årets kanskje mest spennende TV-er.

   data-srcset

  Lyst på en fet TV som ikke lopper lommeboka? Vi har testet 4 nye flatskjermer som gir god bildekvalitet til småpenger!

  Alle gikk mann av huse for å kjøpe de nye LED LCD-skjermene da de kom på markedet i fjor. I år har de populære skjermene fått både forbedret bildekvalitet og lavere pris. Kanskje er det på tide å bytte ut den gamle flatskjermen med en ny?

  Sommer er tid for lek og moro, men du behøver ikke forlate sofaen av den grunn: Med fotball-VM like rundt hjørnet og årets nye TV-modeller klare i butikkhyllene er det duket for nok en ny TV-test!

  At Bang & Olufsen står for kvalitet er ikke noe nytt, men til prisen av Beovision 10-40 har man også lov til å forvente en bilde­gjengivelse av første klasse. Beovision 10 er kanskje Bang & Olufsens viktigste produkt på flere år. Gledelig nok er det trolig også deres beste tv-apparat noensinne.

  Markedet er fullt av kjedelige flatskjermer, men Aurea-skjermen fra Philips er definitivt ikke en av dem.

  Lyst på ny tv til OL? Her er seks sterke gullkandidater som virkelig kan bringe vinterlekene inn i stua!