TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Roborock Qrevo S

Rengjøring med utfordringer

Roborock begeistret oss med Qrevo. Nå er etterfølgeren Qrevo S klar til å innta gulvet, og det er noe å leve opp til. Det meste blir en blandet fornøyelse.

Av / 09.09.24 - 08:31
Roborock Qrevo S

Home mener

  • Gjenkjenner hindringer. Mopper effektivt ved for eksempel sølt væske. Støysvak på innstillinger som svakt sug og tørking.
  • Kjemper med dørtrinn. Har vanskelig for å lagre kart og en tendens til å gå seg vill. Rasler hørbart ved ujevne overflater.

Mange drømmer nok om lydløs og effektiv rengjøring, mens livet brukes på andre og morsommere ting. Roborock har generelt gjort en fin innsats når vi tester det kinesiske selskapets robotstøvsugere. Selv var jeg ganske tilfreds med Roborock S8 MaxV Ultra, som vant duellen mot Dreame X40 Ultra. Begge modellene var i High End-segmentet.

I 2023 testet vi den mer prisvennlige modellen Roborock Qrevo. I år gjelder det den nye versjonen, nemlig Roborock Qrevo S.

Designen på Qrevo og Qrevo S er veldig lik. De to beholderne til henholdsvis rent og skittent vann på stativets topp er synlige. De to modellenes mopper roterer med lik hastighet (200 rpm), og appen Roborock støtter (fortsatt) ikke de nordiske språkene.

De to beholderne til rent vann (gjennomsiktig dråpeikon) og skittent vann (hvitt dråpeikon). Beholderne er synlige, noe som ikke akkurat pynter opp. (Foto: Natasja Broström)

Med Qrevo S må du unnvære features som de avanserte Roborock-modellene kan skryte av. For eksempel kamera og direkte stemmestyring via appen. Til gjengjeld suger Qrevo S med større styrke (7000 Pa) enn forgjengeren Qrevo (5500 Pa). Den nye modellen rengjør også moppene i en automatisk tretrinnsprosess med vask, skyll og tørking.

App og oppsett

Annonse

Qrevo er (nesten) klar til rengjøring ut av boksen. Du må bare fylle den ene beholderen med rent vann og laste ned appen Roborock via QR-koden. På Qrevo S sitter koden under lokket som kan vippes opp i loddrett posisjon.

QR-koden til appen sitter under lokket sammen med kammeret til oppsugd skitt. Qrevo S har automatisk tømming, så gå bare til kammeret hvis filteret skal renses. (Foto: Natasja Broström)

Vanntanken rommer fire liter, som er en liter mindre enn med Qrevo. Forskjellen fikk ingen betydning for testen. Selv med 100 kvadratmeter gulv gikk ikke roboten tørr for vann. Moppene var innstilt til laveste vannforbruk (low), men mine tre- og linoleumsgulv ble fint rene likevel.

Tretrinnsprosessen med rengjøring av moppene fungerte også fint. Ingen luktsjenanser, men til gjengjeld en del støy fra basen når moppene ble skylt.

Les også Her er den ultimate pizzaovnen Skal sommeren være mer sprø og deilig? Da har vi et forslag til deg. En utendørs pizzaovn!

Basen har en støvsugerpose ferdig installert, og du får én ekstra med i esken. Roborocks egne tester viser at selskapets poser kan romme smuss samlet opp over syv uker. Antallet uker avhenger naturligvis av hvor skittent hjemmet ditt er. Nye poser koster kr 302,50 for en pakke med tre. Typen er for øvrig den samme som til Roborock S8 MaxV Ultra.

Til gjengjeld følger det ikke med rengjøringsmiddel. Et sertifisert middel til Roborock-roboter fra OMO koster 302,50 kroner for 480 ml. Jeg valgte i testen å rengjøre med vann uten tilsatt vaskemiddel. Det gikk fint.

Roterende mopper klarer våte flekker bedre enn en klut montert på undersiden. Her blir væsken ofte bare trukket bortover gulvet. (Foto: Natasja Broström)

Når appen er installert, skal Qrevo S opp på nettverket. I enkelte tester av smarte støvsugere og stangstøvsugere har jeg hatt problemer med den delen av oppsettet. For eksempel opprettet en av enhetene sitt eget nettverk og laget en lang, sær adgangskode. Unotene ble imidlertid rettet opp til slutt. Med appen Roborock, som Qrevo S skal bruke, virker det bare.

Les også Det er en god idé å gjøre det 'dumme' klimaanlegget smart Det ville vært flott hvis Netatmo Smart AC Controller hadde levd opp til våre forventninger, for ideen er god.

Via appen oppretter du kart over hjemmet ditt, og gir de forskjellige rommene navn og bestemte innstillinger for rengjøringen. For eksempel kan du stille inn hva gulvet er laget av, noe som har betydning for robotens kjøremønster. Du får bedre resultat når roboten kjører med stavene i stedet for på tvers.

Du har mulighet til å dele inn boligen i flere etasjer, så Qrevo S ikke uforvarende faller ned trappen. Rommene kan skilles fra hverandre, navngis og smeltes sammen etter hvert som roboten ‘oppdager’ dem og tilføyer dem til kartet.

Første kartlegging

Før Qrevo S ble sluppet løs, stilte jeg inn roboten til å kartlegge hjemmet mitt og håndtere eventuelle hindringer på egen hånd. Innstillingen kaldes ‘Smart’. Det var den definitivt ikke.

Jeg bor i en leilighet fra 1940-tallet med dørstokker i forskjellig høyder. I tidligere tester har disse hindringene bokstavelig talt vært uoverstigelige. Qrevo S fikk også raskt problemer med dørstokkene mine.

Qrevo S fant selv den smarteste veien for retur til basen. Appen var til gjengjeld ofte ulogisk. For eksempel må du tillate at all kartinformasjon slettes før du kan oppdatere kartet. (Screenshot: iOS)

Ofte måtte jeg sette roboten på pause i appen, hente den og flytte den til et rom med et lavere dørstokk. Roboten mistet dermed sin posisjon (basen brukes som utgangspunkt), noe den høylytt fortalte meg, og deretter fornærmet kjørte tilbake til basen.

Etter tre forsøk ga jeg opp. Qrevo S kan maksimalt passere hindringer på 2 centimeter. Høyden på mine forskjellige dørstokker er fra 1,8 til 2,5 centimeter, så det er fair nok.

En ny taktikk var å la roboten ta et rom av gangen og lagre det på kartet. På neste tur hadde jeg tidligere åpnet døren inn til et nytt rom og lot Qrevo S fange opp det nye arealet. Litt som en hundevalp lærer sitt nye hjem å kjenne. Den metoden var Qrevo S med på, og kartleggingen med den ytterst effektive LiDAR-skanningen skred fremover.

Intelligent rengjøring med AI

Qrevo S er ikke den raskeste roboten i maskinparken når det gjelder smart home-rengjøring. I motsetningen til medlemmene i Roborocks Ultra-serie kan Qrevo S ikke selv avgjøre hvor skittent et gulv er, eller hva smusset består av.

Rengjøringen var heller ikke alltid på topp. Spesielt langs feielister og på flisene foran peisen. Her hadde Qrevo S vanskelig for å komme helt inn til kantene og ut i hjørnene.

Jeg ba Qrevo S moppe en flekk med sølt kaffe på kjøkkengulvet. Oppgaven ble løst, men krevde litt overtalelse i form av innstillingen ‘Spot Clean’. Her utpeker du via appen et bestemt område som skal ha en ekstra håndstrekning.

Qrevo S fikk langsomt tegnet opp hjemmet mitt. Baderommet kan ikke angis som et rom, og den gule streken markerte (forgjeves), at altanen er no-go. (Foto: Natasja Broström)

Selv om jeg i appens kart med en fet strek markerte utgangen til altanen som en no-go-sone, insisterte Qrevo S på å komme ut i det fri. Fluktforsøkene varte de første (mislykkede) kartleggingene, så jeg holdt på å la roboten rømme hjemmefra.

Jeg fikk heller ikke lov til å skille soverommet fra det tilstøtende baderommet. Appen insisterte på at baderommet var for lite til å være et selvstendig rom. Til gjengjeld kunne jeg stille inn at baderommets underlag (i motsetning til soverommets tregulv), besto av fliser.

Roborock Qrevo S måtte ha litt hjelp til å forstå hvor roboten skulle moppe for å få tørket opp kaffen. (Foto: Natasja Broström)

Med to stuer kartlagt ble jeg modig og valgte appens såkalte SmartPlan. Innstillingen er AI-drevet, som låter fornemt, men bare dekker over at roboten leser av omgivelsene og innretter seg etter det.

Her fikk Qrevo S lov å briljere. Roboten lærte seg selv å unngå skogen av stolben under spisebordet når den søkte tilbake til basen (som står i spisestuen). Den gjenkjente også forskjellige typer underlag og skiftede sugestyrke, alt etter om underlaget besto av fliser, tepper eller tregulv.

Noen ganger valgte Qrevo S særlige (ulogiske) ruter. Halvveis over flisene foran peisen skiftet roboten plutselig retning. (Foto: Natasja Broström)

Moppene kan maksimalt løftes en centimeter, noe som er 3 millimeter høyere enn med Qrevo. Fra stuen og retur til basen valgte Qrevo S av seg selv turen rundt om en plantekrukke plassert på et bart tregulv fremfor å kjøre inn over stuens sisalteppe. Teppets påsydde kant på cirka en centimeter er ikke en uoverstigelig hindring for Qrevo S. Det er bare ingen grunn til å gjøre det for vanskelig for seg selv.

Konklusjon

Roborock Qrevo S er langt fra på nivå med forgjengeren Qrevo, og det er bare med en enkel hybelkanin at roboten sniker seg opp på karakteren 4.

Generelt sett var Qrevo S ganske god til å rengjøre og tørke opp våte flekker. Det krevde bare en del tålmodighet å få roboten til å utføre oppgaven. (Foto: Natasja Broström)

Qrevo S fungerer fint til rengjøring av rom med få eller lave dørtrinn mellom seg. Spesielt fungerer roboten eksemplarisk godt i AI-innstillingen. Her unngår Qrevo S hindringer, og finner selv smarte veier rundt i hjemmet, for eksempel når roboten kjører retur til basestasjonen.

Modellen mopper noenlunde på store, åpne flater, men jobber mindre effektivt langs kanter. Til tider er roboten lettere hjelpeløs, og appen gir selvmotsigende opplysninger. For eksempel ved oppmåling og innstilling av forskjellige rom, som baderommet mitt.

Qrevo S løfter moppene opptil en centimeter, noe som fungerer fint under støvsuging av tepper med kort lugg. (Foto: Natasja Broström)

Med Qrevo S får du hverken stemmestyring, kamera eller smart gjenkjennelse av skitt og smuss. Imidlertid er skanningen av rommene rask og effektiv. Forvent oppmåling av for eksempel 60 kvadratmeter på få minutter. Hvis du kommer foran den underveis i prosessen, er det ikke noe som forstyrrer roboten eller forvirrer den. Det har jeg tidligere opplevd med robotstøvsugere fra Dreame.

Generelt sett blir gulv, tepper og fliser pent støvsuget og vasket, så i sine grunnfunksjoner jobber Qrevo S som en smart robotstøvsuger skal. Du må bare ikke forvente så mye mer.

Karakter
Roborock Qrevo S
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Smidig rengjøring

Disko i kjøleskapet

Mytedreper på vaskerommet

Når små hindringer blir for store

Lille speil på veggen der, hvem har det glatteste fjeset her

Effektivt sug i pen innpakning

Alarm med 1 km rekkevidde

Godt alternativ til kjøkkenet

Perfekt grillresultat hver gang

Her er den ultimate pizzaovnen

Det er en god idé å gjøre det 'dumme' klimaanlegget smart

Effektiv kjøling i sommer