TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
☀️SOMMERTILBUD☀️ - 6 UKER KUN 6 KR

TEST: iRobot Roomba 205 DustCompacter Combo

Innovativ robotstøvsuger med umulig app

iRobot Roomba 205 byr på genial DustCompactor-teknologi, som dessverre overskygges av mangelfull app og problemer med å forsere selv små hindringer.

Av / 21.07.25 - 09:15
iRobot Roomba 205 DustCompacter Combo

Home mener

  • DustCompactor-teknologi holder på støvet i opptil 60 dager. Moppefunksjonen gjør bedre rent enn forventet. Lett oppsett og kompakt ladestasjon.
  • Kan ikke forsere selv tynne tepper. Appen mangler vanntank-overvåkning og har synkroniseringsproblemer. Integrert LiDAR er en ulempe for navigasjonen.

De fleste robotstøvsugere leveres i dag med kjempestore basestasjoner med innebygde vanntanker og støvbeholdere. iRobot Roomba 205 DustCompacter Combo går en helt annen vei. Med roboten følger bare en liten ladestasjon på størrelse med et par bøker. Forklaringen skal finnes i robotens innebygde såkalte DustCompactor-teknologi, som komprimerer støv direkte i roboten, og dermed gjør en selvtømmende basestasjon overflødig.

Det er en ny tilnærming, men for iRobot står det for tiden mer på spill enn bare et nytt produkt. Den amerikanske virksomheten befinner seg i en alvorlig finansiell krise og advarer i siste kvartalsrapport om at de risikerer konkurs innen 12 måneder hvis ikke de får orden på sin enorme gjeld – eller finner en kjøper. Med sterk konkurranse fra kinesiske produsenter som Dreame, Ecovacs og Roborock samt en sjokknedgang på 47 prosent i omsetningen bare i USA, er spørsmålet om Roomba 205 – og de andre nye produktene iRobot lanserte for få måneder siden – kan redde iRobot fra avgrunnen.

iRobot Roomba 205 DustCompacter Combo
Roomba 205 kommer med såkalt DustCompactor-teknologi, som komprimerer støv direkte i roboten og dermed gjør en selvtømmende basestasjon overflødig. (Foto: iRobot)

Design og oppsett

Til forskjell fra andre robotstøvsugere i prisklassen følger det som nevnt ingen stor basestasjon med vanntanker og støvbeholder med Roomba 205. I stedet får man en liten, kompakt ladestasjon som bare måler 13,4 x 14,6 x 8,8 cm og veier 230 gram. Det er en befrielse for dem som ikke har plass til de kjempestore basestasjonene som andre produsenter leverer.

Selve roboten måler 35,8 x 35,9 x 10,1 cm og veier knappe 3,9 kilo. Den er altså litt høyere enn mange konkurrenter, noe som blir et problem senere i testen. LiDAR-sensoren er integrert i selve kroppen fremfor å sitte som et tårn oppå roboten, som gir en slankere design.

iRobot Roomba 205 DustCompacter Combo
Med roboten følger bare en liten ladestasjon på størrelse med et par bøker. (Foto: Peter Gotschalk)

Oppsettet var overraskende problemfritt da vi hadde fått roboten opp av den kompakte pappkassen, fått satt delene sammen og installert appen Roomba Home.

Annonse

Kartleggingen av min 60 kvadratmeter store leilighet gikk raskt og smertefritt, og vanntanken på 180 ml er lett å fylle og feste på undersiden av roboten sammen med mikrofiber-moppekluten.

iRobot Roomba 205 DustCompacter Combo
Innholdet i esken med iRobot Roomba 205 DustCompacter Combo er til å overskue. Utover en liten, kompakt ladestasjon følger det med en vanntank med plass til 180 ml vann samt en mikrofibermopp. (Foto: Peter Gotschalk)

App og kartlegging

Men så begynner problemene. Roomba Home-appen er plaget av småfeil og skavanker. Allerede under kartleggingen opplevde jeg hvordan appen gjorde stuen min til to forskjellige rom uten noen logisk grunn.

Man kan så slå rommene sammen i appen, men ikke uten et unødvendig irritasjonsmoment: Alle innstillingene for begge rom nullstilles nemlig til standardinnstillingene. Det betyr at man må være omhyggelig med å slå sammen rom før man begynner å navngi dem eller stille inn spesifikke rengjøringsparametere for hvert område.

Under selve rengjøringen er appens synkronisering med Roomba 205 mildest talt ustabil. I et tilfelle forble status «Støvsuger og mopper gang og bad», selv om roboten for lengst var ferdig med alle andre rom og nå jobbet på soverommet. I et annet tilfelle «hang» appen bare, og jeg kunne ikke se Roomba 205s plassering på kartet.

iRobot Roomba 205 DustCompacter Combo 1
Appen Roomba Home gir et godt overblikk over boligen din når man altså først har fått slått sammen rommene, definert ”Adgang forbudt”-soner og fortalt roboten hvordan den skal gjøre rent i hvert enkelt rom. Som man kan se til høyre, er appens synkronisering med Roomba 205 imidlertid mildest talt ustabil. (Skjermbilde: Peter Gotschalk)

En annen feil oppsto da jeg testet appens mulighet for å opprette ”Adgang forbudt”-soner. Man kan enten definere et bestemt område som totalt forbudt, eller man kan bare innskrenke støvsugerens funksjon i et bestemt område så den ikke kan moppe, men nøye seg med å støvsuge.

Les også TEST: Xiaomi Robot Vacuum X20 Max Xiaomi Robot Vacuum X20 Max er toppmodellen i selskapets sortiment av robotstøvsugere – en maskin med moppefunksjon og medfølgende basestasjon med automatisk tømming av smuss samt vask og tørking av moppeputer.

Selv om iRobot lover at Roomba 205 selv kan gjenkjenne tepper og helt automatisk unngår å moppe dem, kan det være en god ekstra sikkerhet å utpeke de dyre ekte teppene som moppefri sone, så det var da verdt å teste, tenkte jeg. Men da jeg så spesifikt ba roboten om å støvsuge det definerte området (teppet på soverommet), nektet den å bevege seg. I stedet kom det en feilmelding om at roboten hadde støtt på en hindring og trengte hjelp. Linken til «Mer informasjon» førte til en tom nettside med teksten «Access denied”.

Enda et problem er at appen slett ikke holder øye med vanntankens nivå. Du får ingen beskjed når vanntanken er tom, noe som betyr at Roomba 205 kan kjøre rundt og moppe med en tørr klut uten at du aner det. For en robot med moppefunksjon er det ikke optimalt …

iRobot Roomba 205 DustCompacter Combo 2
«Mer informasjon”, sier du? ”Access denied”. + Støvsug så det gulvteppet? Ja, men det er så vanskelig! + Kan du ikke finne meg på kartet? Jeg jobber hardt med å finne meg selv. (Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Rengjøring og funksjoner

Til tross for app-problemene gikk selve rengjøringen overraskende bra. Den første fullstendige rengjøringen av hele leiligheten tok omtrent en time, og resultatet var tilfredsstillende. Jeg hadde bevisst unnlatt å gjøre rent i ukene før testen, så det var ganske skittent overalt, men etter bare én times jobb var alle gulvene blitt pene og rene.

Moppefunksjonen fungerer bedre enn man skulle tro. Selv om den bruker en enkel mikrofibermopp fremfor roterende moppehoder, gjør SmartScrub-teknologien et overraskende godt stykke arbeid. Jeg testet den med tykk sennepssaus på kjøkkengulvet, som ble rengjort uten problemer. Det er også verdt å merke seg at man bare kan bruke vann i tanken – det er ikke nødvendigvis behov for iRobots eget Braava Jet Fresh Liquid Floor Cleaner rengjøringsmiddel.

Fant ikke noe.

DustCompactor-teknologien er uten tvil robotens største styrke. Den mekaniske komprimeringsprosessen fungerer som lovet, og gjør det mulig å unngå tømning i opptil 60 dager. Imidlertid varte min testperiode vesentlig kortere, så jeg kan ikke fullt ut bekrefte produsentens 60-dagersløfte. Det ser umiddelbart ut til at det er masser av plass i støvbeholderen, og for en vanlig husstand er det uansett en kjempelettelse å ikke måtte tenke på å tømme støvbeholderen etter hver eller annenhver rengjøring.

Men roboten har også sine fysiske begrensninger. Den største utfordringen er tepper. Førnevnte teppe på soverommet er helt alminnelig og ganske flatt, men det lyktes ikke på noe tidspunkt roboten å passere kanten. Det er problematisk, da selv mindre tepper kan blokkere robotens adgang til store deler av hjemmet.

Les også TEST: Mova E30 Ultra Mova E30 Ultra skal ifølge opplysninger ikke være et Dreame-produkt. Den er bare ‘’Powered by Dreame’’. Hva det egentlig innebærer, er høyst uklart. Det som derimot er helt klart, er at dette er en robotstøvsuger med moppefunksjon som har en veldig overkommelig prislapp.

Og så er det heller ikke en fordel for navigasjonen at LiDAR-sensoren er integrert i selve roboten. Det betyr at Roomba 205 hele tiden må dreie rundt seg selv for å finne ut av hvor den befinner seg, og selv om den aldri gikk seg vill, opplevede jeg igjen og igjen at roboten hadde vansker med å komme ut fra hjørner eller andre trange steder den hadde forvillet seg inn i.

Konklusjon

DustCompactor-teknologien fungerer som lovet, og eliminerer tømming av støvbeholderen i lange perioder. Moppefunksjonen overrasker positivt – selv tykk sennepssaus ble fjernet med bare vann på tanken. Og den kompakte ladestasjonen er en velkommen forandring fra kjempebasestasjonene hos konkurrentene.

Men problemene overskygger fordelene. Roomba Home-appen er buggy og mangler grunnleggende funksjoner, som overvåkning av vanntankens nivå. Den integrerte LiDAR-sensoren tvinger roboten til konstant å dreie rundt seg selv for å navigere, og Roomba 205 har problemer med å komme ut fra hjørner og trange steder. Mest irriterende er det at roboten ikke engang kan forsere helt alminnelige flate tepper.

Roomba 205 DustCompacter Combo passer dermed nærmest bare til boliger med harde gulv uten hindringer. Det er en veldig snever målgruppe.

Sett i lys av iRobots finansielle krise, er det tydelig at Roomba 205 ikke blir produktet som redder amerikanerne.

Karakter
iRobot Roomba 205 DustCompacter Combo
Basic
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Forbilledlig god kaffe – hver gang

Nye tider i tørkeland

Ajax Doorbell koster mer enn den leverer

Hjemmelaget slush i toppklasse

Lynrask vaskemaskin

Mye for pengene, men ingen klatrer

En skikkelig grill man kan ta med seg

Underholdning i hele stuen

En smartklokke utkledd som luksusklokke

Glem mopper og støvsuger – her får du begge deler i én samlet pakke

Lover mye, holder lite

6 gressklippere for latsabber

Lyd & Bilde