Ledvance skiller seg ut fra mengden, som lampeprodusent med røtter i gamle Osram. Men det denne outsideren har funnet på, er å kombinere en plafond-lampe med en takvifte. Nå tenker du sikkert at dette har jo amerikanerne hatt i årtier! Ja, men de har store flytebrygger av noen vifter med lamper som ser ut til å komme fra loppemarkedet. Dette er en diskré innebygd vifte med moderne dimbare LED-lamper.
Konstruksjon og installasjon
Viften ser ganske plastaktig ut, men selve huset og oppbyggingen er faktisk i skikkelig metall. Det resulterer i at den også veier 3 kg, som gjør at den må skrus fast i taket med ordentlige skruer. Derfor må man være to personer på stiger, hvis man da ikke har tre hender. Det finnes heller ingen plugg for standard takuttak, men bare et tilkoblingspanel for nakne ledninger. Derfor bør man la en elektriker utføre installasjonen, noe som fører til unødvendige problemer.
Etter at armaturet har blitt koblet til strøm begynner det å blinke for å vise at den er klar til installasjon. I appen Ledvance Smart+ dukker viften opp med en gang, og det er bare å koble den til wifi-nettverket. I appen kan man stille inn skjema for å slå på og av, samt til og med ”biorytmer” som kan variere lys og vifte etter solens opp- og nedgang, eller om man skal våkne eller sovne. Alternativt kan man benytte scener for om man sover, leser, jobber eller slapper av. Det finnes også automasjon som kan slå den av når man går hjemmefra, eller slå på viften om en gitt temperatur overstiges.
Bruk og kjøleeffekt
Til hverdags fant vi det enklere å kontrollere viften med stemmekontroll, enn å lete etter mobilen. Eller å bruke den vanlige fjernkontrollen. Når det gjelder lampen, husker den heldigvis hvilken lysstyrke og lystemperatur man stiller den inn på. Derfor kan man helt enkelt bruke den gamle vanlige lampeknappen for å slå av og på strømmen, akkurat som før.
På laveste hastighet er viften klart hørbar, og allerede da kjøler den bra om man sitter under den, noe som resulterte i at den ble montert på kontoret. På høyeste hastighet må man heve stemmen om man vil ha en konversasjon. På den andre siden er høyeste hastighet en orkan direkte under viften. Vi skulle ønske at det var flere viftehastigheter enn tre, og at den kunne kjøre på lavere hastighet. Det samme gjelder faktisk lyset, selv på laveste lysstyrke og varmeste lystemperatur er det ikke direkte koselig belysning om kvelden.
Konklusjon
Har man vanskelig for å finne en bra plass for gulvviften, eller synes at den forstyrrer innredningen, kan en takvifte være et alternativ. Spesielt om de, som i dette tilfellet, sitter skjult i en takarmatur. Da får man jo også smart belysning på kjøpet. Men det gjør den også vanskelig å montere, samt at det bare er direkte under den at viften er skikkelig bra. Litt for bra faktisk. Vi hadde ønsket en lavere innstilling for både viften og lyset. Den høres dessuten også på laveste hastighet.
Også i denne testen:
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser