: PSB Imagine T

PSB Imagine T

Kanadiske PSB er ikke blant dem som stresser med å lansere nye høyttalere. Men når de først gjør det, blir resultatet som regel bra – virkelig bra.
Annonse
Annonse
forfatter

Drøyt ett år har gått siden vi først fikk se en prototype på den nye Imagine-serien, som er PSBs nye utfordrere i det beintøffe prissjiktet rundt 10 000 kroner. PSBs sjefkonstruktør, tidligere instrumentmaker Paul Barton, er kjent for å være ekstremt nøye med detaljene, og overlater ingenting til tilfeldighetene når en ny høyttalermodell skal utvikles. Målsetningen med Imagine har vært å lage en visuelt tiltalende og lettplassert høyttaler som kommer tett på den mye dyrere Synchrony-serien i lydkvalitet. Og resultatet har åpenbart vært verdt å vente på. Sjelden har vi hørt en mellomstor høyttaler som kan by på så stor grad av gjennomsiktighet og realisme, uten at prisen fyker i været.

Avansert konstruksjon
Imagine T skiller seg ut fra mengden med en rekke kvaliteter vi ikke er vant til å se fra høyttalere under 20 000 kroner. Det første man legger merke til ved disse kompakte gulvmodellene er det usedvanlig gjennomførte kabinettet. Hele høyttalerkassa er «brettet» med en teknikk man helst ser på dyre og anerkjente høyttalere som Audio Physic Avanti og Bowers & Wilkins’ 800-serie. Kabinettet har ingen parallelle flater, og er helt fri for synlige skjøter. Dette gir svært stive kabinettvegger, og mindre behov for innvendig demping, som ellers ville stjele masse kabinettvolum. Resultatet er en høyttaler med slank og nett profil, med ytelser som tilsvarer en større høyttaler. Frekvensgangen oppgis å strekke seg ned til respektable 38 Hz (-3 dB), noe som indikerer at Imagine T har betraktelige bassressurser for sin størrelse. Bass og mellomtone besørges av to 5 ½-tommers bassmembraner, som er spesifisert av PSB og laget i en blanding av keramikk og polypropylen for å få de rette lydmessige egenskapene. Diskantelementet har en membran av titan og bruker en kraftig neodym-magnet for å levere jevn respons over et bredt frekvensområde.

Lydkvalitet
Prisklassen rundt 10 000–15 000 kroner er full av gode høyttalere som briljerer på enkeltområder som bass, mellomtone og diskant, men som ofte kommer til kort når det gjelder den helhetlige presentasjonen. Kun de færreste har den nødvendige sammenhengen og balansen i lydbildet som kreves for å gjøre opplevelsen virkelig magisk.

For å maskere denne mangelen på raffinement, velger mange produsenter å legge til fetere bass og distinkte overtoner som en slags loudness-effekt. Det låter kult i begynnelsen, men det gir ingen korrekt musikkgjengivelse og kan bli nokså masete å lytte til i lengden.

Imagine T er heldigvis ingen typisk mellomklasse-høyttaler, og er helt fri for slike billige triks. Vårt umiddelbare førsteinntrykk er at den har forbausende få feil eller mangler. Det er ingen hørbar resonans eller forvrengning, heller ingen ujevnheter eller mangel på oppløsning som kan avsløre at vi fortsatt snakker om en relativt rimelig høyttaler.

Annonse

Realisme
PSB-høyttalerne innbyr til aktiv lytting. En nærmest sømløs overgang mellom diskant, mellomtone og bass gjør at både instrumenter og vokalgjengivelse kommer umaskert frem. Det låter svært naturlig og ekte, og om man befinner seg i et annet rom når anlegget spiller, kan man lett narres til å tro at stua er full av musikere…

Bassgjengivelsen er stram, fast og lineær, men definitivt ikke av det pysete slaget heller. Basstromma til Rage Against the Machine treffer oss ettertrykkelig i mellomgulvet, og bassgitaren rekker dypt ned i kjelleren, nok til at det virkelig kan kjennes i gulvplankene. Imagine T kan spille meget høyt uten at lydkarakteren endres eller at lydbildet mister fokus, noe som kan medføre at forholdet til naboen kan få seg en alvorlig knekk om man ikke passer på volumkontrollen. Den nøytrale klangkarakteren gjør at PSB-høyttalerne passer midt i blinken til klassisk, unplugged og akustisk musikk, hvor det handler om å skille best mulig mellom ulike instrumenter og tonehøyder. Mangelen på farging kan derimot gjøre at enkelte typer pop og elektronisk basert musikk låter litt mindre engasjerende enn på en del typiske mellomklasse-høyttalere. Hvilken type høyttaler man velger, er opp til den enkelte, men det er ingen tvil om at PSBs filosofi er den som mange vil trives best med over tid.

Plasseringsvennlige
Vi hadde anledning til å prøve Imagine-høyttalerne i både store og godt dempede så vel som små og udempede lytterom, og et felles inntrykk er at de er svært plasseringsvennlige. Frekvensgangen er meget jevn og lider ikke av plagsomme pukler i bassområdet, selv når høyttalerne plasseres nær bak- eller sidevegger. I slike tilfeller kan man likevel prøve med de medfølgende plastproppene som brukes til å tette igjen bassportene på baksiden.

Forsterkervalg
Høyttalerne oppfattes ikke som spesielt tungdrevne, men skal du oppnå best mulig resultat, forutsetter det selvfølgelig at du gir den de beste betingelser i form av en strømsterk forsterker, en god signalkilde og de rette kablene. En bonus ved den nøytrale klangkarakteren er at du stort sett kan forme lydgjengivelsen slik du ønsker gjennom valg av elektronikk. Elektronikk fra NAD (eid av kanadiske Lenbrook som også står bak PSB) er en god match til PSB-høyttalerne, men ellers er det vanskelig å gå feil med andre kvalitetsmerker som Rotel, Harman/Kardon, Marantz og Yamaha, for å nevne noen.

Konklusjon
PSB har klart å lage en kompakt og plasseringsvennlig høyttaler som ikke gjør noen kompromisser når det kommer til lydkvalitet. Imagine T trosser nesten naturlovene litt ved å låte større enn de egentlig er, og mer raffinert enn prisen skulle tilsi. De spiller med stor realisme og innlevelse, og med litt velvilje kan du lukke øynene og føle at du sitter i konsertsalen eller studioet hvor plata ble spilt inn. PSB Imagine T er en utmerket allround-høyttaler!

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Har du en Formation-høyttaler fra B&W, kan du glede deg over at B&W Music-appen endelig har kommet for musikkavspilling og multiromsstyring.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekoding og hodetelefonforsterker.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.