data-srcset
Optoma HD20

Budsjettprojektor mot nye høyder

Optoma HD20 er med sin pris på 10 000 kroner blant markedets billigste HD-projektorer. Og bildekvaliteten er overraskende god til budsjettprojektor å være!

Glimrende bilde Liten og praktisk 2 HDMI-innganger
Ingen optisk linsejustering

Optoma har ikke skrytt på seg en skyhøy kontrast på denne projektoren. Moderate 500:1 er det du må nøye deg med. Dette er målt etter ANSI-standarden, hvor man måler lysforskjellen mellom svart og hvitt når begge er gjengitt i ett og samme bilde. I motsetning til å måle svarteste svart og hviteste hvitt, projisert hver for seg i hvert sitt bilde, noe som gir mye høyere tall men et dårlig bilde av virkeligheten.

En lysstyrke på 1700 ANSI Lumen er høyt for en hjemmekinoprojektor å være, noe som gjør HD20 egnet også i dempet stuebelysning og ikke bare stummende mørke. Derimot er det kanskje litt lite lys til å bruke som presentasjonsverktøy i kontorlandskapet, men den har VGA-inngang for den som likevel skulle ønske dette.
Projektoren har to HDMI-innganger av typen 1.3, som støtter bedre fargedybde fra Blu-ray (DeepColor), i tillegg til komponent, S-video, kompositt og VGA.

Bildekvaliteten
Visst er projektoren billig, men sammenliknet med den to år gamle Epson TW-2000 som i sin tid kostet over 26 000 kroner, oppleves bildene faktisk som bedre hos Optomaen – rett ut av esken! Det ser vi spesielt på svartnivået som er mørkere, og det er bedre smell i lyse områder. Bildene er sylskarpe, og hudtoner er riktige – altså de heller verken mot for mye rødt eller blir for bleke. Det vi har å utsette på, er at detaljene i de mørkeste områdene gror noe igjen, som blir synliggjort når projektoren skal gjengi skygger i en skog nattestid. Det brenner også litt ut i det hvite, slik at skyer på himmelen mister noe av sitt detaljnivå. Bildet justeres etter vår testdisk, noe som først og fremst hjelper på at det hvite blir litt mer tonet ned, samtidig som vi får mer detaljer ut av skyggene. Da oppleves også kontrastnivået som noe blassere, men uten at det går veldig utover filmopplevelsene.

Fargebalansen er meget god. Det er godt smell i fargene, uten at det blir unaturlig. Vi føler likevel at det mangler noen nyanser her og der, og inntrykket av dybde er dermed ikke helt optimalt i forhold til med dyrere projektorer. Filmen ”Revolutionary Road” med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet, har naturlige, litt nedtonete farger for å få frem 50-tallsfølelsen. Den kunne nyte godt av en litt bedre nyansering av fargene. Fargenyansene møblene kommer ikke helt frem, slik at det ser ut som at hver av dem har en farge, og det er det. Det er litt dårlig med fargetoner.

Stillegående
Til tross for sine kompakte mål er projektoren stillegående (29 dB), og vi ble heller ikke spesielt plaget av regnbueeffekten som er DLP-teknologiens svakhet (fargene rød, grønn og blå skilles fra hverandre når man beveger blikket raskt over skjermen i kontrastfylte scener). Her har budsjettprojektorene tydeligvis blitt bedre.

Konklusjon
Optoma HD20 er en DLP-projektor som setter en ny standard for budsjettklassen. Med sin prislapp på bare 10 000 kroner er den virkelig et kupp. Bildene er skarpe, svartnivået er mørkt og det er bra smell i høylys. Fargeestetikken er nøytral, og det er i det hele tatt meget gode bilder som projiseres på lerretet. Svakhetene er i form av litt gjengrodde skygger, samt at det hvite kan brenne ut noe og miste detaljer. Fargene kunne også godt vært litt mer nyansert, de blir litt monotone i forhold til de dyrere projektorene. Men er du ute etter en billig hjemmekinoprojektor, kan vi ikke se en god grunn til å ikke kjøpe Optoma HD20. For folk som er følsomme for regnbuefenomenet, er dette fremdeles et tema hos DLP-projektorer, selv om de stadig blir bedre på dette området.

annonse
annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • Optoma HD20
 • DLP
 • 1920 x 1080
 • 500:1 ANSI-kontrast
 • 2 x HDMI 1.3
 

Pris

9990 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativer til Optoma HD20

  (Foto: Produsenten)

  Kjempebilder fra kloss hold

  Du må ikke ha projektoren fem meter unna, disse tre kan nemlig stå helt inntil lerretet! Topp brukervennlighet – men hva med bildekvaliteten?

  (Foto: Produsenten)

  Du trenger ikke være hjemme for å se film. Du trenger ikke engang være innendørs. Du trenger bare en lommeprojektor.

  BenQ W1050 gir mye moro for pengene. Foto: Geir Gråbein Nordby

  Når det er ekte gjerrigknarkbudsjett som gjelder, finnes det ingen TV i verden som kan gi deg denne opplevelsen.

  (Foto: Produsenten)

  Den ene har markedets mørkeste svartnivå. Den andre har den høyeste oppløsningen som finnes. Det er duket for projektorduell i mesterklassen.

  (Foto: Produsenten)

  Teknologien fra de beste profesjonelle kinoprojektorene er puttet inn i et produkt kompakt og stillegående nok for hjemmet. Si hei til verdens rimeligste 4K laserprojektor.

  Sony VPL-VW260ES 6

  Endelig får vi ekte 4K til under 50.000 kroner! Og Sony tar jobben på alvor.

  (Foto: Produsenten)

  Når det kommer til hjemmeunderholdning er det ingenting som kan erstatte en skikkelig projektor. Og dette er en av de aller, aller beste!

  (Foto: Produsenten)

  Glem det, Colosseum. Kjellerstua ble nettopp en mye bedre kino.​​

  (Foto: Produsenten)

  Kanskje den beste projektoren under 100.000 kroner.

  (Foto: Produsenten)

  Asus miniprojektor er ikke større enn en gammeldags walkman, og den gjør for hjemmekinoen hva den bærbare kassettspilleren i sin tid gjorde for stereoanlegget.

  (Foto: Produsenten)

  Mer moro til prisen får du ikke.