Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Xiaomi Mi Mix 3

Annerledes og prisverdt

Xiaomi stikker seg ut med annerledes løsninger som er mer interessante enn praktiske.

Skrevet av / 28.01.19 - 09:00
Xiaomi Mi Mix 3
Jonas Ekelund

Kinesiske Xiaomi har produsert prisgunstige mobiler lenge, men det har vært litt vanskelig å få tak i dem i Skandinavia. Nå finnes en offisiell distributør, noe som føles tryggere som konsument. Første modell ut er Xiaomi Mi Mix 3, en eksperimentell modellserie hvor de ikke er redde for å prøve ukonvensjonelle løsninger. Og med Mi Mix 3 får vi se en ny-gammel løsning for å få maksimal skjermstørrelse uten forstyrrende selfiekamera.

Utseende og konstruksjon

Alle er ikke helt glade for trenden med å felle inn selfiekameraet i skjermen for å få så smale kanter som mulig. Tidligere modeller av Mi Mix løste merkelig nok dette ved å sette kameraet i nederkant, slik at man måtte snu opp-ned på mobilen for å bruke det. Nå skyver man i stedet frem hele baksiden for å blotte kameraet. Omtrent som på gamle dagers mobiler, hvor man skjøv ut det fysiske tastaturet når man skulle skrive.

Det kreves altså et håndgrep for å kunne bruke selfiekameraet eller ansiktsgjenkjenningen. Ikke en helt praktisk løsning, og man må spørre seg selv om det er verdt det bare for å slippe et hakk i skjermen. Problemet er jo at man får en ekstra mekanisk løsning som helt sikkert er en ting til som kan gå feil. Det gjør også at telefonen ikke kan gjøres vanntett. Xiaomi sier imidlertid at det ikke skal være noen problemer med fukt eller støv ved normal bruk.

Trekk ut baksiden, så dukker det skjulte selfiekameraet opp. Foto: Xiaomi

Skjerm

Fordelen er selvfølgelig at man får en gigantisk skjerm uten at mobilen må gjøres mye større. Faktisk opptar skjermen hele 93,3 prosent av fronten. Trivelig nok har Xiaomi ikke spart på panelet. Det er Super AMOLED, akkurat som vi finner hos Samsung. Lysstyrken er dermed fullt på høyde med de mest påkostede flaggskipmodellene, noe som gir en fantastisk kontrast. Avhengig av fargemodus kan man enten få nøytrale eller strålende farger.

Kamera

På baksiden finner vi «bare» to 12 Mp kameraer, en standardlinse og en med tele. Et lignende oppsett som hos iPhone. Derimot finnes ingen avstandsmåler for pene portrettbilder, og her må det programvare til. Det har derimot selfiekameraet, noe som forklarer den lave oppløsningen på det ekstra «kameraet». Som vanlig finnes en mengde effekter og motivprogrammer, noe som lett kan bli litt uoversiktlig. For eksempel den nye nattmodusen samt en «AI-modus».

Med så mange valgmuligheter kan bildekvaliteten variere. AI-modusen gir imponerende bilder, mens man får mer naturlige bildet med den avslått. Under normale forhold får man skarpe bilder med godt bevarte farger, om enn noe kornete. Det samme gjelder i dårlig lys, men nå enda mer forsterket. Det blir noe bedre med nattmodus. Så lenge man har auto-HDR på, klarer kameraet også motiver med store kontraster. Derimot savner vi bildestabilisering for telelinsen.

Lyd

Som på de fleste andre mobiler sitter høyttaleren plassert i bunnen. Den spiller faktisk til et høyt volum uten at det skurrer, og lydkvaliteten opplevde vi som over middels. Det er ikke blitt plass til noen hodetelefonutgang i det slanke formatet, og man er derfor henvist til trådløse hodetelefoner. Med bruk av disse opplevde vi lydkvaliteten som forholdsvis bra, uten at den stikker seg ut på noen spesiell måte.

Bruk

Xiaomi bruker sitt eget MUIU-grensesnitt, og er nok den delen av mobilen som trenger en oppgradering. Det føles litt foreldet, og er mer i veien enn å tilføre noe nyttig. Et par ekstra apper følger med, men ikke så mange at det føles overfylt. Når man feller ut selfiekameraet, starter kameraet automatisk i selvportrettmodus. Men trivelig nok kan det faktisk skreddersys slik at andre apper eller funksjoner aktiveres.

Ytelse

På innsiden sitter den for tiden raskeste Qualcomm-prosessoren, noe som gjør mobilen like rask som flaggskipmodellene fra de andre produsentene. Ikke dårlig med tanke på prisen! Imidlertid må man tenke på at konkurrentene lanserer sine nye modeller i slutten av februar, og da kommer de til å dra fra igjen. Til tross for at batterikapasiteten ikke imponerer, holdt den likevel lengre enn forventet. Takket være hurtiglading både via ledning og trådløs, går det raskt å få full tank igjen.

Konklusjon

Endelig finnes mobilene fra det kinesiske vidunderbarnet Xiaomi offisielt å kjøpe i Norge. De begynte som lavbudsjett, men produserer i dag imponerende telefoner med den siste teknikken til en riktig bra pris. Se opp, OnePlus! Xiaomi Mi Mix 3 har en enorm skjerm av bra kvalitet, som fyller nesten hele fronten. Det er mulig da selfiekameraet er gjemt i den uttrekkbare undersiden. Et interessant triks, men det gjør også mobilen mer utsatt og definitivt ikke vanntett. Kameraet er litt kranglete, men tar oftest bra bilder, ytelsen er i toppklasse og batteriet meget bra. Til denne prisen er vi villige til å overse visse skavanker.

Karakter
Xiaomi Mi Mix 3

Home mener

Trådløs lader følger med. Bra ytelse. Lyssterk skjerm. Meget prisverdt. Ikke vanntett. Spørsmålstegn rundt holdbarheten. Ikke plass for SD-kort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Scroll to Top