Jeg har måttet revurdere min holdning til brettbare mobiler. Tidligere har jeg betraktet dem som en gimmick, på linje med 3D-TV og buede flatskjermer. Kanskje spennende på papiret, men uten en egentlig berettigelse og fremtid.
Etter en uke med Samsung Galaxy Z Fold 7 i hånden er jeg imidlertid blitt overbevist om at det brettbare formatet har funnet sitt ståsted. Dette er uten sammenligning den mest gjennomførte brettbare mobilen jeg noensinne har hatt fingrene i.

Samsung Galaxy Z Fold 7 er, som navnet antyder, syvende generasjon i Samsungs serie av brettbare mobiler, hvor skjermen bøyes rundt en loddrett akse. Det som en gang fremstod som et teknologisk eksperiment, fremstår nå som et gjennomarbeidet og modent produkt. Det føles ikke lenger som en prototype, men som en mobil med en reell berettigelse i markedet.
Noe av det som spesielt utgjør forskjellen i denne generasjonen, er den markant lavere vekten og tykkelsen. Den brettbare mobilen føles langt fra så klosset som tidligere modeller, og den ytre skjermen er nå så funksjonell at man lett kan bruke den som en vanlig mobil uten overhodet å brette den ut.
Det samlede inntrykket er en mobil som oser av luksus og gjennomtenkt design. Prisen avspeiler naturligvis ambisjonsnivået. Her hjemme starter den på 25 990 kroner, noe som uten tvil plasserer Fold 7 i premiumklassen. Men for den riktige brukeren med det rette behovet og budsjettet kan den veldig godt være verdt investeringen.

Så slank og fin
Det første man legger merke til når man tar Samsung Galaxy Z Fold 7 ut av esken, er hvor utrolig slank den er. Har man hatt en Fold-modell i hånden tidligere, vil man nok nikke gjenkjennende til betegnelsen «murstein» – nærmest som en mobilversjon av 80-tallets håndholdte Nokia-mobiler. Det inntrykket er fullstendig forsvunnet. I utbrettet tilstand måler mobilen bare 4,2 mm i tykkelsen, og sammenbrettet er den bare 8,9 mm.
Sammenlignet med Galaxy S25 Ultra er forskjellen i tykkelse minimal, og Galaxy Z Fold 7 veier enda mindre. Det er i seg selv ganske imponerende.

Den slanke profilen har imidlertid en bakside, bokstavelig talt. Kameramodulen på baksiden stikker så mye ut at mobilen vipper når den ligger flatt på et bord. Det gjelder både når den er brettet sammen og foldet ut. Løsningen er å holde den i hånden eller iføre den et cover.
På høyre side sitter mobilens knapper: lydstyrke og på/av, hvor sistnevnte også fungerer som fingeravtrykkleser. Her aktiverer man også Gemini-assistenten med et langt trykk. I bunnen finner man en USB-C-kontakt, mens SIM-skuffen til dual Nano-SIM sitter på toppen. Det er ikke mulig å utvide lagerplassen med microSD-kort.

Mobilen er IP48-sertifisert, noe som betyr at den er motstandsdyktig overfor vannsprut og fint støv, imidlertid uten å være helt støvtett. Det burde være rikelig for de fleste. Når Fold 7 er brettet sammen, lukker den helt tett uten synlig mellomrom. Man bør imidlertid unngå å bruke den i veldig støvete omgivelser eller på stranden.
Den kvadratiske designen og det strammere hengslet betyr at man må bruke litt krefter eller en negl for å få åpnet den. Til gjengjeld virker byggekvaliteten både robust og gjennomført. Hengslet, som nå bærer navnet Armor FlexHinge, virker sterkt og presist, og holder mobilen stabil i alle vinkler.

På baksiden er Samsung Galaxy Z Fold 7 utstyrt med trådløs lading og det allerede nevnte hovedkameraet. Hele baksiden er dekket av Vicus2 Glass, som både ser eksklusivt ut og gir mobilen et solid ytre som matcher helhetsinntrykket av høy kvalitet. Z Fold 7 fås i fargene blue shadow, jetblack og silver shadow. Fra Samsungs egen nettbutikk kan man dessuten velge en mint-versjon.
Jeg må medgi at jeg var ganske begeistret for sistnevnte da jeg fikk lov til å se den i virkeligheten, men vårt blå testeksemplar oser nå også av eleganse og lekkerhet. Litt kongelig har man lov å være.
Større skjermer utgjør en stor forskjell
De to skjermene er uten tvil det største salgsargumentet for en brettbar mobil, og på Galaxy Z Fold 7 er de både blitt større og bedre. Den mest markante forbedringen finner man på frontskjermen, som nå måler 6,5 tommer og har et 21:9-format. Det gjør den fullt ut anvendelig som en vanlig mobil, selv når mobilen er klappet sammen.
Skjermen er dekket av Corning Ceramic 2 Glass og fremstår både solid og responsiv i bruk. Det er en fornøyelse å kunne svare på meldinger, bruke apper og til og med jobbe direkte fra forsiden. Ofte glemmer man helt at det er en brettbar mobil man står med.

Når enheten foldes ut, åpner den store 8-tommers Dynamic AMOLED-skjermen seg og fyller synsfeltet med farger og detaljer. Den er 11 prosent større enn på Galaxy Z Fold 6, og leverer med sine 2600 nit lysstyrke og oppløsning på 2184 × 1968 piksler (QXGA+) en skarp og levende bildeopplevelse. Den dynamiske oppdateringshastigheten på opptil 120 Hz sikrer at alt føles flytende, uansett om man ser video, gamer eller multitasker.
Den karakteristiske folden på midten er fortsatt synlig og kan merkes med fingeren, men det er ikke noe som forstyrrer i daglig bruk. Man venner seg raskt til den. Den store skjermen legger opp til produktivitet, og med Fold 7 kan man ha opptil tre apper åpne samtidig. Det fungerer imidlertid best med to vinduer side om side, da det dårlig er plass til det tredje. En siste viktig detalj vedrørende skjermen er at Fold 7 ikke lenger støtter S Pen. Så har man tidligere vært glad i å skrive eller tegne direkte på skjermen, må man nå unnvære denne funksjonen.

Når det gjelder lyden, har Galaxy Z Fold 7 stereohøyttalere plassert på toppen og i bunnen av den ytre skjermen. Lydkvaliteten er fin, men ikke prangende. Den er ikke så høy som på forgjengeren, og mangler kanskje litt bunn. Til gjengjeld står vokaler og diskant klart. Men hvem bruker egentlig mobilen som stereoanlegg – bortsett fra irriterende tenåringer på t-banen?
Fremragende hovedkamera – fra S25 Ultra
Samsung Galaxy Z Fold 7 er den første brettbare Samsung-mobilen med samme 200 megapiksler hovedkamera som Galaxy S25 Ultra, og det kan merkes. Bildene står knivskarpt med masser av detaljer og flott fargegjengivelse, spesielt i svakt lys og når du tar portretter. Kameraet støtter optisk bildestabilisering, quad-pixel autofokus og gir deg mulighet til å skifte oppløsning direkte i søkeren.
Ultravidvinkelkameraet på 12 megapiksler har fått både dual-pixel autofokus og makro, så du kan komme helt tett på uten å gå på kompromiss. Telelinsen på 10 megapiksler leverer 3x optisk zoom og opptil 30x digital Space Zoom. Dessverre mister bildene tydelig skarphet og detaljer ved høyere zoomnivåer.
Selfies tas av to 10 megapiksler-kameraer, og det innvendige kameraet er heldigvis ikke lenger skjult bak skjermpiksler, men i stedet et synlig punch-hole, som leverer langt bedre resultater. Noen vil kanskje se dette som en nedgradering, da det sorte hullet naturlig nok stjeler litt oppmerksomhet på skjermen.
Z Fold 7 skyter video i opptil 8K ved 30 fps, men for de fleste er 4K ved 60 fps nok både penere og mer praktisk – og plassbesparende. Samsungs nye ProVisual Engine forbedrer farger, HDR og fokus-sporing, mens Super Steady-stabiliseringen gjør et solid stykke arbeid så lenge solen er fremme. Alt i alt leverer Fold 7 den hittil beste kameraopplevelsen vi har sett fra en brettbar mobil. Det er fortsatt litt å hente på zoom og det innvendige kameraet, men dette er første gang du ikke trenger å gå på kompromiss med bildekvaliteten bare fordi mobilen kan bøyes på midten.
Ytelsen er på topp, men batteriet halter
Galaxy Z Fold 7 er utstyrt med den nye Snapdragon 8 Elite og minimum 12 gigabyte RAM, som var tilfellet med vår testmodell. Resultatet er en lynrask mobil som kan oppføre seg, uansett hva du kaster etter den. Uansett om du gamer, multitasker eller streamer i høy oppløsning, leverer den en flytende og kraftig opplevelse uten å bli merkbart varm.
Benchmark bekrefter inntrykket, der Fold 7 deler ut seriøse ørefiker til sin forgjenger, Samsung Galaxy Z Fold 6. Geekbench 6 scorer 2708 i single-core og 9145 i multi-core, mens Fold 6 måtte nøye seg med 2256 og 6971. GPU-ytelsen har steget markant, fra 13 875 til hele 17 245 i Geekbench Compute. AnTuTu-scoren er steget til 1 882 186, og GFXBench viser 67/29 fps i Aztec Ruins (Fold6 hadde 44/19 fps). Fold 7 flytter seg også i hverdagen. BrowserBench Speedometer går fra 15,4 til 21, og PCMark Work 3.0-score treffer 18 117, opp fra 17 315.
Den nye ProVisual AI-motoren hjelper dessuten med imponerende AI-funksjoner som”‘skisse til bilde”, 3D-portretter og liveoversettelse i WhatsApp og Messenger, og det hele kjører lokalt og lynraskt. Fold 7 føles ganske enkelt som en av de mest kraftige og allsidige brettbare mobilene vi har hatt mellom hendene.
Dessverre fortjener ikke batteriet helt samme ros. På tross av større skjermer og høyere ytelse holder Samsung fast i det samme 4400 mAh-batteriet som i Fold 6, noe som virker smått i en mobil av dette kaliberet. Spesielt når Galaxy S25 Ultra byr på 5000 mAh. Samsung lover opptil 24 timers videoavspilling, og med moderat bruk er det realistisk at det holder en hel dag. Men i vår intensive test, med lysstyrken skrudd opp på maks på den interne skjermen, holdt Fold 7 bare 7 timer og 18 minutter. Det er en times forbedring i forhold til forgjengeren, men fortsatt ikke strålende.
Ladingen imponerer heller ikke. Fold 7 støtter fortsatt bare 25 watt kablet og 15 watt trådløs lading, noe som føles gammeldags i en tid hvor konkurrentene lader med opptil 80 watt. Selv Samsungs egen S25 Ultra klarer 45 watt. I tillegg er det fortsatt ingen støtte av Qi2-magneter, så trådløs lading er for de med god tid og tålmodighet.
Konklusjon
Samsung Galaxy Z Fold 7 er uten tvil Samsungs mest gjennomførte brettbare til dato, og kanskje den beste brettbare mobilen du kan kjøpe akkurat nå. De to store lekre skjermene, det kraftige hovedkameraet og den slanke eksklusive designen gjør den til en fryd både å se på og bruke. Men fornøyelsen koster. Prisen er høy, og formatet er fortsatt ikke uten sine kompromisser.
Zoomkameraet kunne vært skarpere, batteriet kunne vært større, og ladingen er alt annet enn rask. Noen vil savne S Pen-støtte, og det synlige frontkameraet i den store skjermen er litt sjenerende, selv om det også trekker bildekvaliteten markant opp. Alt dette er bare bagateller for dem som allerede elsker brettbare mobiler. Og selv for skeptikere som undertegnede er det vanskelig ikke å bli litt fristet. Fold 7 er ganske enkelt vanskelig å legge fra seg.

Les videre med LB+
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!
Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!
LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-
Tilgang til ALT LB+ innhold
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!