Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Huawei Mate 8

Vanvittig rask

Huawei Mate 8 er like kraftig som en dyr bærbar. Den blåser deg rett og slett over ende!

Skrevet av / 11.02.16 - 10:18
Huawei Mate 8
Peter Gotschalk

Det er ikke alle som bryr seg om de såkalte phablets – smartmobiler med så store skjermer at de tangerer nettbrett-kategorien – men hvis man gjør det (og har store hender), bør man seriøst overveie Huaweis nye Mate 8, som vi nettopp har testet. Her er det virkelig snakk om en seriøs mobil for relativt få penger, og så er den vanvittig rask. Faktisk så rask at vi aldri har sett noe lignende. Men det kommer vi tilbake til.

Først skal vi ha på plass, at Huawei Mate 8 er den direkte etterfølgeren til Huawei Ascend Mate 7, som vi testet i 2014. Huawei Mate S, som kom på IFA-messen sist år, og som vi testet like før jul, var både mindre og lettere, og hører ikke helt hjemme i phablet-kategorien. Det var imidlertid snakk om en lekker premium smartmobil, noe som også gjelder for Nexus 6P, som Huawei produserte for Google.

Det må generelt sett snart være slutt med å betrakte Huawei som en annenrangs produsent av budsjettmobiler. De førnevnte modellene kan konkurrere med det beste fra andre Android-produsenter, som Samsung, Sony og LG, og det gjelder i den grad også for Huawei Mate 8, som har potensiale til å bli en stor suksess på mobilmarkedet – både i Asia og Europa.

Utseende og konstruksjon
Som sagt er Mate 8 ikke en mobil for folk med små hender. Hvis man ser bort fra en millimeter her og der, er den helt lik Ascend Mate 7, noe som også vil si at den minner mye om iPhone 6s Plus i størrelse.

Selv om den er fremstilt i metall og glass, føles den aldri tung, og den lett buede baksiden gjør at Mate 8 ligger godt i hånden. Mobilen er skåret ut av et stykke aluminium, og det er virkelig gjort mye ut av presisjon og detaljer.

Mate 8 fås bl.a. i guld-farve. Foto: Huawei
Mate 8 er tilgjengelig i blant annet gullfarge. Foto: Huawei

Mate 8 ble lansert i forbindelse med CES-messen i Las Vegas, i fargene sølv, metall, gull og brun, men om alle disse fargene introduseres på det norske markedet, vet vi ikke i skrivende stund. Det vil imidlertid overraske oss mye, hvis spesielt den brune modellen kommer til hyllene i Norge. Huawei pleier å nøye seg med å forhandle to fargevarianter på våre breddegrader, og den brune passer ikke akkurat til den typisk skandinaviske smaken.

På Huawei Mate 8 sidder fingeraftrykslæseren på bagsiden under kameraet. Foto: Huawei
På Huawei Mate 8 sitter fingeravtrykkleseren på baksiden under kameraet. Foto: Huawei

Fingeravtrykkleseren sitter på baksiden, like under kameraet (der har den vært på alle Huaweis modeller inntil nå), og det kan være litt vanskelig å venne seg til hvis man har vært vant til mobiler fra Samsung og Apple, hvor den er plassert i fronten, og er bygget inn i hjem-knappen.

Da fingeravtrykkleseren imidlertid både kan tenne og åpne skjermen ved en berøring (på både iPhone og Samsung Galaxy må man til sammenligning ha tent skjermen før man kan låse opp mobilen med fingeravtrykket), finner man raskt ut av hvor lett og smidig det er å gripe mobilen med en hånd, og med det samme legge pekefingeren på skanneren. Så plasseringen er ikke så dum likevel.

Skjerm og kamera
Rammen rundt skjermen er svært tynn, og skjermarealet utgjør 78 prosent av fronten, noe som er en hel del mer enn på konkurrenten iPhone 6s Plus – og enda et hårstrå bedre enn på forgjengeren Ascend Mate 7, hvor skjermen «bare» fylte 77,6 prosent.

Den 6” store skjermen er også ganske lyssterk, og selv om den ikke kommer med Quad HD-oppløsning, føler man seg godt til rette, og opplever et knivskarpt bilde med skjermens 1920 x 1080p Full HD-oppløsning.

Den eneste alvorlige anken er at touch-funksjonaliteten ikke alltid reagerer som vi kunne ha ønsket oss. Noen ganger skjer det simpelthen, at man må trykke opp til flere ganger på en knapp eller et ikon før det skjer noe. Heldigvis opptrer problemet ikke alt for ofte, men det trekker ned i den samlede vurderingen.

Kan du gætte, hvilket billede der er taget med Mate 8? Det er ikke dette. Det er taget med iPhone 6s. Det er det næste billede, men det er næsten ikke til at kende forskel.
Kan du gjette hvilket bilde som er tatt med Mate 8? Det er ikke dette. Det er tatt med iPhone 6s. Det er det neste bildet, men man ser nesten ikke forskjell. Foto: Peter Gotschalk

Det gjør til gjengjeld ikke kameraet. Nei, det er ikke det beste mobilkameraet vi har testet. Den æren går fortsatt til LG G4, med Samsung Galaxy S6 som tett konkurrent, men Mate 8 tar fine, store bilder, noe som ikke minst skyldes at den kommer med en IMX298 sensor fra Sony (fra Sonys Exmor RS-serie) og innebygget optisk bildestabilisering.

Kan du gætte, hvilket billede der er taget med Mate 8? Det er dette billede, men det er næsten ikke til at kende forskel. Foto: Peter Gotschalk
Her er bildet tatt med Mate 8. Foto: Peter Gotschalk

Kamera-appen er lett å betjene for meningmann, men byr også på en masse avanserte funksjoner – som manuell ISO, blender og fokus – til hobbyfotografer med litt større ambisjoner.

Frontkameraet på 8 Mp tar pene selfies, men man må imidlertid klare seg uten den LED-blitzen i fronten, som kom sammen med Mate S.

Lyd
Testens korteste avsnitt handler om lyd, som aldri noensinne har vært Huaweis sterke side. Det er det heller ikke denne gangen, og det er likegyldig om vi snakker om den lille, innebygde høyttaleren i bunnen av mobilen (stereo, nei takk!), eller tar et par gode hodetelefoner i bruk. Resultatet er til å holde ut, men ikke mer. Hvis du bare lytter til pop tatt opp med masse loudness, trenger du ikke bekymre deg.

I bruk
Som Nexus 6P kommer Huawei Mate 8 med den helt nye Android-versjonen, som Huawei dessverre har gjemt under sin egen Emotion UI-grensesnitt. Det betyr kort og godt at alle appene er trukket frem på startskjermen, og at den klassiske app-oversikten vi kjenner fra Android, simpelthen er blitt avskaffet. Det er meget gjenkjennelig hvis man kjenner til iOS og iPhone, noe som nok ikke er helt tilfeldig.

Men det er som nevnt Android Marshmallow som gjemmer seg under overflaten, og derfor får man alle nyhetene i det nye operativsystemet med i pakken. For eksempel har man nå selv hundre prosent styr på app-tillatelser, og strømstyringen er også kraftig forbedret.

Mate 8 i mørk metal. Foto: Huawei
Mate 8 i mørk metall. Foto: Huawei

Ytelse
Og bedre strømstyring samt et kraftig 4000 mAh batteri leverer til sammen en imponerende lang batteritid. I tillegg kan batteriet lades med strøm til en dag på kun 30 minutter. Smart!

Det absolutt mest imponerende er imidlertid den vanvittig høye ytelsen som rett og slett overgår alt vi har opplevd hittil. Huawei bruker sine egne Kirin-chipsett, og den nye Kirin 950 octa-core prosessoren som sitter i Mate, yter på nivå med en bærbar. Intet mindre!

Vi må derfor lete etter resultater fra dyre bærbare som Dell XPS 13 fra 2015 og den splitter nye Lenovo Yoga 900 – begge med Core i7 prosessor fra Intel – for å finne noe å sammenligne med når vi Benchmark-tester Mate 8.

Mate 8 i sølv. Foto: Huawei
Mate 8 i sølv. Foto: Huawei

I Geekbench 3 oppnår den forrykende 1.774 (single-core) og 6.294 (multi-core), mens resultatet i Antutu er 88.533 poeng. Den kraftigste smartmobilen vi hittil har testet er Samsung Galaxy S6 som oppnådde 1.498 og 5.339 point poeng i Geekbench 3 og 69.940 poeng i Antutu, så Mate 8 mer enn bare slår den på målstreken.

Og for ordens skyld – det ekstreme resultatet svarer til vår opplevelse av mobilen i daglig bruk. Ikke noe, absolutt ikke noe, kunne få den til å trekke pusten. Eneste minus er at den kan bli ganske varm.

Konklusjon
Vi har å gjøre med intet mindre enn verdens raskeste mobiltelefon. Og Mate 8 fås til og med i en versjon med 4 GB RAM på hjemmemarkedet i Kina, mens vi må nøye oss med 3 GB på våre breddegrader. Det er jo helt vanvittig.

Til denne prisen er det ikke noe å kaste terninger om, vi gir Mate 8 vår spesielle anbefaling.

Home mener

Vanvittig rask. Faktisk den raskeste mobilen vi noensinne har testet. Batteritiden er også på topp. Design og konstruksjon er mer enn godkjent, og så kommer den med Android 6.0. Skjermen har «bare» Full HD-oppløsning, selv om den store skjermen legger opp til mer. Og så reagerer den en sjelden gang ikke på berøring. Lyden er ikke til å skryte av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Scroll to Top