Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: CAT S61

Følsom og hard!

Med et omfattende arsenal av sensorer og en robust innpakning er CATs nyeste toughphone et allsidig kraftverktøy.

Skrevet av / 27.06.18 - 09:17
CAT S61
John Hvidlykke

Smartmobilene er fantastiske, men de fleste er også sarte. Et fall på bare en halv meter kan koste flere tusen kroner i verkstedsutgifter for utskiftning av skjerm og bakside. Og regnvær eller et besøk på stranden kan være enda dyrere. Løsningen for de mest klønete og de med utendørsarbeid kan være såkalte toughphones – altså spesielt robuste telefoner.

CAT er et velkjent navn når det gjelder toughphones. Et navn som vekker trygge assosiasjoner om gule industrimaskiner og robust arbeidstøy. Mobilene lages imidlertid på lisens av britiske Gullit Group.

(Foto: Produsenten)

CAT S61 er merkets nyeste toppmodell. Den ligner forgjengeren S60 av ytre, men rommer så mange oppdateringer at den godt kunne ha fått betegnelsen S70.

Det er snakk om en toughphone med ganske diskré innpakning (det vil si at den ikke er i skrikgul plast). En smal aluminiumsramme rammer inn en 5,2″ Full HD-skjerm i Gorilla Glass 5. Android-tastene i bunnen er fysiske, noe som burde være det mest holdbare. En «antenne» i øverste høyre hjørne dekker over en av mobilens spesialiteter, det infrarøde kameraet. Baksiden er belagt med riflet gummi som gir et sikkert grep på telefonen. Hele telefonen er 1,3 cm tykk – eller omkring dobbelt så tykk som alminnelige 5,2″ smartmobiler.

(Foto: Produsenten)

Måler luft, varme og avstand
CAT S61 vinner prisen for flest usedvanlige sensorer i en mobil til dags dato. Utover de ganske rimelige kameraene på 16 Mp (hovedkamera) og 8 Mp (selfiekamera) er den utstyrt med infrarødt kamera, lasertommestokk og forurensningsmåler!

Det infrarøde FLIR-kameraet kan, utover å være et fremragende partytrick, for eksempel brukes til å fange varmeutslipp og kuldebroer i bygninger. Måleområdet er i tillegg utvidet til å spenne fra -20 til +400 grader. Har du bruk for et FLIR-kamera på jobben, er kameraet alene tett på å være verdt mobilens pris.

Det infrarøde kameraet ble introdusert på CAT S60, men laser-avstandsmåleren er til gjengjeld helt ny, og ikke sett på noen smartmobil tidligere. Det er smart, men det er imidlertid noen begrensninger. For det første kan den bare måle med hederlig presisjon opp til 80 centimeters avstand. For det andre er målingen verken kvikk eller stabil. Kameraet skal fokusere på den røde laserpointeren for å måle avstanden, og det er vanskelig ved selv normal innendørs belysning. Hvem som har bruk for å gjøre avstandsmålinger innenfor en armlengde, er også usikkert.

(Foto: Produsenten)

Sist, men ikke minst er CAT S61 utstyrt med en luftkvalitetsmåler, som måler innholdet av flyktige organiske forbindelser (VOC) i rommet, samt temperatur og luftfuktighet. VOC-sensoren kan reagere på mange forskjellige stoffer, men malingsdamper, tobakksrøyk og utslipp fra biler er noe av det. Heldigvis viste målingen at inneklimaet på kontoret var mellom fremragende og ganske godt. Verre så det ut i sentrumstrafikken.

En sensor som til gjengjeld mangler, er fingeravtrykkleseren. Det fremstår ganske gammeldags når man er vant til å klare login på apper med tommelfingeren, men da telefonen er beregnet til å kunne betjenes med våte, skitne fingre, ville fingeravtrykkleseren nok kommet til kort.

Den tåler vann
Det er vanntett, vanntett – og så er det vanntett! De fleste helt vanntette mobiler har en IP67-sertifisering. Det betyr at de kan tåle å ligge en halv time på en meters dyp. CAT S61 vil i tillegg tilfredsstille både IP68 og IP69, noe som ifølge CAT innebærer at mobilen kan overleve i minst en time på tre meters dyp – også saltvann. Mobilen er dessuten oppgitt til å kunne tåle et fall på 1,8 meter mot betonggulv.

Vi har forgjeves forsøkt å både drukne og slå S61 i stykker, men uten hell. Den virker fortsatt, tross et par skrammer i aluminiumrammen.

(Foto: Produsenten)

Fornuftig maskinvare
Toughphones pleier dessverre å halte noe etter sine mer sarte slektninger når det gjelder tekniske data. De fleste jeg har hatt i hendene, har ærlig talt vært teknologisk foreldet ved lanseringen. Det er ikke fullt så galt med CAT S61. Prosessoren er en åttekjernes Snapdragon 630 på 2,2 GHz. Det er en CPU man finner på mellomklassemobiler fra 2017 og første halvdel av 2018. Som Asus Zenfone 4 og Sony Xperia XA2.

Det er 4 GB RAM og 64 GB lagringsplass om bord. Det er helt tilstrekkelig til det meste. Dersom man ønsker, kan lagringsplassen utvides med opptil 256 GB på et microSD-kort. Det koster imidlertid den ene SIM-plassen.

Skjermen er omsider blitt Full HD. Og en ganske hederlig utgave av sorten. Så man kan se bilder i skikkelig kvalitet mens man blar på skjermen med sølete fingre i øsregn.

Benchmark
Snapdragon 630-prosessoren er ikke helt nyeste teknologi, men den leverer solid hverdagsytelse, og er i tillegg forholdsvis batteriøkonomisk. I Geekbench klarer den en score på henholdsvis 882 i single-core og 4216 i multi-core. Det er omkring det halve av ytelsen til Samsung Galaxy S9+.

Antutu 3D-testen setter ytelsen i perspektiv. 89 590 er omtrent dobbelt så høyt som forgjengeren, S60. Men mens den rå CPU-kraften ligger noenlunde midt i feltet av de telefoner som er testet med Antutu 7-appen, er hele 85 % av de testede mobilene raskere enn CAT S61.

Et punkt hvor toughphones stikker fra de normale smartmobilene, er på batteritiden. CAT S61 er intet unntak. Batteriet på 4 500 mAh kan holde telefonen i gang i dagevis, når du først har sluttet å leke med FLIR-kamera og lasermåler. I PC Mark-batteritesten holder mobilen ut i over 10 timer!

(Foto: Produsenten)

Konklusjon
CAT S61 er det mest helstøpte eksempelet på en solid, men samtidig brukbar arbeidstelefon, som denne tester har holdt i sine myke kontorhender. Ytelsesmessig kan S61 kjøre alle relevante apper uten problemer. At den ikke viser bakhjulet til Samsung Galaxy S9+, trenger ikke å være noe problem, da CAT har andre prioriteter. Med sitt arsenal av sensorer kan den bli et av de mest nyttige verktøyene på byggeplassen. Og den robuste utførelsen sikrer at den fortsetter å fungere. Men det koster!

Karakter
CAT S61

Home mener

Handymannens beste venn, spekket med artige og – til dels – nyttige sensorer. Beste toughphone til dato. For en pris! Ytelse som en mellomklassemobil for i fjor. Sensorene er ikke spesielt presise. Ingen fingeravtrykksensor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Scroll to Top