data-srcset
8 smartmobiler

Sommerens smarteste mobiler

De siste verstingene, de mest interessante i mellomklassen og de mest prisgunstige budsjettmodellene. Her finner du den riktige smartmobilen for deg i sommer.

Utviklingen går rasende fort for smartmobilene, noe vi kunne se på Mobile World Congress i Barcelona i februar. Alle viste frem mobiler med rasende kjappe prosessorer, store høyoppløste skjermer og interessant design eller funksjoner. Nå er de fleste modellene sluppet, så hvilke skal du sette pengene dine på? Vi har plukket ut noen toppmodeller, noen uvanlig vellykkede i mellomklassen samt også forsøkt å finne noen bra budsjettvalg.

Kjappere og større
Det heteste akkurat nå er å klemme inn prosessorer med fire kjerner, det vi si fire prosessorer i en. Da det lar dem gjøre flere saker samtidig skal mobilene i teorien bli betydelig kjappere. Problemet er at ytterst få program kan dra nytte av det. To kjerner, som var nyheten sist år, gir en viss prestasjonsøkning, men langt fra dobbel. Forskjellen mellom to og fire er enda mindre. Det kan imidlertid tenkes å endre seg med tiden, da Android og fremfor alt appene tilpasses for å benytte seg av alle ubrukte hestekrefter. En mer påtagelig forskjell i den nye generasjonens mobiler er store og høyoppløste skjermer. Android 4 er tilpasset en oppløsning på 720 x 1280 bildepunkter, noe som er i klasse med mange bærbare datamaskiners skjermer. Nedklemt i en såpass liten skjerm gir det en forbløffende skarphet og detaljrikdom. Det har også gitt produsentene mulighet for å gå opp litt i skjermstørrelse, noe som imidlertid ikke alltid er gode nyheter, om man ikke har motsvarende store hender.

Oppgradering til Android 4
Til tross for at det nå er et halvt år siden Google slapp sitt mobile operativsystem med kallenavnet Ice Cream Sandwich er det ikke alle som kjører det enda. Noen modeller i testen kom med det forhåndsinstallert, mens andre lovet at en oppgradering skal være tilgjengelig innen sommeren.

Dette er hva mobilprodusentene har sagt: 

 • HTC One X – leveres med ICS
 • Huawei Honor – innen sommeren
 • LG Optimus 4X – leveres med ICS
 • Motorola Razr – innen sommeren
 • Samsung Galaxy Nexus – leveres med ICS
 • Sony Xperia S – innen sommeren
 • ZTE Blade II – ingen opplysninger

Slik testet vi
Vi ba produsentene sende deres mest interessante modeller før sommeren. I noen tilfeller lå lanseringen etter vår deadline, men noen lyktes riste frem tidlige eksemplarer. Vi forsøkte også å dekke inn tre prisklasser. Budsjettmodeller, mellomklasse og toppmodeller.

Mobilene ble benyttet i daglig bruk for å teste talekvalitet, håndtering og batterilevetid. I vårt testlaboratorium ble de utsatt for prestasjonstester, vurdering av bildeskjerm- og lydkvalitet og en gjennomgang av grensesnitt og finesser. Kameraene ble testet både utendørs og i studiomiljø med testplansjer. Delelementene ble karaktersatt, og vi satte også en sammenlagt totalkarakter hvor vi også vektla prisen.

annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
 data-srcset
Tross savnet av Ericsson i navnet er det en Xperia vi kjenner igjen og liker.

Etter at Sony kjøpte ut Ericsson er det nå tid for å vise frem den første egne mobilen. Eller snarere, vise frem et eget formspråk, for utviklingen av denne modellen ble gjort før skilsmissen. Den nye litt mer kantete formen ser helt ok ut, men kvalitetsfølelsen er ikke like bra som tidligere, noe som spesielt gjelder den plastaktige baksiden. Den gjennomskinnelige listen er pen og gir dessuten antennene bedre mottak. De tre berøringsknappene over er derimot frustrerende vanskelig å lykkes treffe med fingeren.

Da det er få apper enn så lenge, som behøver fire kjerner rekker tokjerne prosessoren langt og mobilen føles kjapp. Skjermen er takket være høy oppløsning og en noe mindre størrelse like imponerende skarp som iPhones Retinaskjerm og har utmerket fargegjengivelse. Kameraet er et like sterkt kort, og er blant de beste vi har sett. Sonys grensesnitt er kjapt og enkelt og har noen lekre widgets. Med Sonys musikkbutikk innebygd og en filmbutikk på gang, er mediebehovet også dekket.

Konklusjon
Med en veldig imponerende skjerm og et kamera som få kan slå, er Xperia S den bildemessig beste mobilen. Den er proppet med den seneste teknikken sett bort fra prosessoren, som likevel er kjapp nok. Noen egenrådige knapper og en plastaktig bakside er faktisk våre eneste innvendinger. Sony har lykkes å nennsomt beholde det som gjorde Xperia unik, og har forbedret den slik at vi vil si at det er den beste modellen hittil. Om Sony bare oppgraderer den til Android 4 i tillegg, så er den også en av våre favorittmobiler for i år.

Fakta
 • Operativsystem: Android 2.3.7
 • Skjerm: 4,3” 720 x 1280 TFT
 • Prosessor: 1,5 GHz tokjerne Snapdragon
 • Minne: 1 GB / 32 GB
 • Kamera: 12,1 Mp + 1,3 Mp
 • Trådløs: Bluetooth, wi-fi, NFC
 • Mål: 128 x 64 x 10,6 mm
 • Vekt: 144 gram
 • Batteri: 8,5 h taletid, 420 h ventemodus
Pris: 3750 kr
PlussKameraet Skjermen Batteriet
MinusKnappene
 data-srcset
HTC One X
Etter tidligere å ha satset på lyd har HTC nå også tatt frem et rått kamera.
 data-srcset
LG Optimus 4X HD
LG øser på med den nyeste og verste teknikken, men mislykkes med luksusfølelsen.
 data-srcset
Nokia Lumia 800
Lumia er en spennende og lekker mobil for den som ikke vil være som alle andre.
 data-srcset
Samsung Galaxy Nexus
Nexus var først ute med den nye Androidversjonen, men hvordan står den seg i dag?
 data-srcset
Motorola Razr
Et nærmest skuddsikkert ytre og smarte funksjoner på innsiden.
 data-srcset
ZTE Blade II
Kan ZTE gjenta bedriften med Blade og by på uovertruffen pris/prestasjon?
 data-srcset
Huawei Honor
Honor prikker inn det meste riktig, og det er imponerende hva man får for pengene.

  Alternativer til 8 smartmobiler

   data-srcset

  Xiaomis gale luksusmobil

  Xiaomis første premiummobil imponerer stort, men kommer folk til å bli sjokkert av prislappen?

  (Foto: Huawei)

  En glimrende mobil du aldri må kjøpe!

  Huawei P40 Pro skulle ha vært årets beste kameramobil. I stedet betyr spesielt et problem at de fleste bør gå i en stor bue utenom denne mobilen.

  (Foto: OnePlus)

  Spar penger på disse tre OnePlus-mobilene

  OnePlus er på vei med en ny flaggskipmobil. Derfor er det mange penger å spare på de tidligere modellene. Her er de tre beste.

   data-srcset

  Utviklet eller innviklet?

  En imponerende oppvisning i hva som er mulig å gjøre, men neppe et veloverveid valg.

   data-srcset

  Konsollen er også en mobil

  Andre generasjon av Asus' gamer-mobil er toppklasse – og forbeholdt de få.

   data-srcset

  Smart budsjettvalg

  Moto G har både blitt billigere og gir mer for pengene enn tidligere.

   data-srcset

  Imponerende kamerarekord

  Mi Note 10 banker konkurrentene med hele fem kameraer og 108 Mp oppløsning.