SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

: Test av Bærbare høyttalere

STAPP HØYTTALERNE I LOMMA

Hvorfor ta med hele musikkanlegget på tur når det holder med et par bærbare høyttalere til mp3-spilleren eller musikkmobilen?

Lyd & Bilde mener

Meget prisgunstig Bra lyd
Kun USB Ingen kontroller

Vår og sommer vil man gjerne omgås venner utendørs eller på reise. Men det er vel ikke spesielt kult når halvparten av gjengen sitter med høretelefoner oppslukt av sin egen musikk? Noen ganger vil man jo både høre på musikk og småprate. En enkel løsning er å legge et par bærbare høyttalere i vesken før man drar hjemmefra. De låter betydelig bedre enn mobilens innebygde høyttalere, tar nesten ikke plass og trenger faktisk ikke å koste spesielt mye.

Reisehøyttalere er gull verdt i utallige situasjoner. For eksempel når man spiller kort om kvelden på hytta, eller på forretningsreise når man har litt tid på hotellrommet før middagen. Eller hva med på naboens grillfest på terrassen, eller på sydenferien når man tar en drink på balkongen? I bilen på langtur dersom bilstereoen ikke har iPod-tilkobling, eller hvorfor ikke ta dem med på piknik? Vi vil derimot slippe å høre noe til dem på tog og buss – vis hensyn til medpassasjerer.

Velg riktig høyttalere
Det finnes flere faktorer å ta hensyn til når man velger bærbare høyttalere. Skal man faktisk bære rundt på dem, må de være så små og lette som mulig. Skal de derimot opp i kofferten eller med i bilen, kan man like gjerne velge større apparater. De låter bedre og kan også brukes hjemme. Disse er å foretrekke dersom man er kresen og ikke så opptatt av pris. Har man derimot et begrenset budsjett og tror man bare kommer til å bruke dem noen få ganger i året, funker det faktisk helt ok med de mindre og billigere modellene.

Avhengig av hvilken musikkilde man benytter, finnes det også for- og bakdeler med ulike høyttalere. Det er enklest med de som kobles til høretelefonutgangen. De fungerer også i stort sett alle datamaskiner, mp3-spillere og musikkmobiler. Har man iPod, får man best lyd – og dessuten mulighet til å lade spilleren dersom høyttaleren har iPod-kontakt. Bluetooth er smidig ettersom man slipper ledninger når man spiller av fra datamaskinen, musikkmobilen eller iPoden.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Smart og elegant

Mer praktisk reisehøyttaler enn denne skal man lete lenge etter, men lyden holder ikke samme klasse.

Lyd & Bilde mener

Oppladbar Praktisk
Platt lyd

Logitech har virkelig lykkes med designen. Ikke nok med at høyttaleren er pen, den føles også like velbygd og elegant som den ser ut. Hjemme kan man bruke den med strømkabel, og da lader man også iPoden. Praktisk nok lader man også det innebygde batteriet som også gir strøm i opptil 20 timer, eller 10 timer i normalmodus. Dette, pluss det praktiske formatet, gjør at man gjerne slenger den i reisevesken til tross for at den er større enn mange av de andre høyttalerne.

Brukervennlighet
I sammenfelt stand er Logitechs høyttaler et flatt apparat med et praktisk bærehåndtak. Vel fremme er det bare å trykke på midten, så felles en stødig støtte ut, og iPod-kontakten kommer til syne. Adaptere for ulike modeller følger med. På baksiden sitter volumknapper samt omkobleren mellom av, på og strømsparingsmodusen. Plasseringen høres dum ut, men takket være tydelig merking er de lette å finne.

Lydkvaliteten
Med tanke på størrelse burde man kunne få hyggelig lyd ut av S315i, men det er ikke tilfellet. Det låter som om de er bygd ut fra en spesifikasjon, men at de ikke la ned store krefter i å høre på sluttresultatet. Altså gjengir de riktignok frekvensene de skal, men det låter bare platt. Korrekt og høyt, men ganske enkelt kjedelig. Slår man over til batterisparemodus, blir det meget ille. Da forsvinner den svake bassen helt, og det høres ut som om man spiller ut av en metallboks.

Konklusjon
Hvis man bare går etter form og funksjon, er dette så nært man kommer den perfekte reisehøyttaleren. Den er lett å felle sammen til et flatt format, og like lett å stille opp på en stødig måte. Alle følsomme deler beskyttes, og dessuten har den oppladbart batteri. Men dessverre faller den på det avgjørende punktet som er lydkvaliteten. Der alt annet er elegant og spennende, er lyden heller middelmådig og kjedelig.

Walkman-høyttaler

Praktisk for den som bare bruker Walkman-mobilen som kilde, ubrukelig for alle andre.

Lyd & Bilde mener

Bra for Walkman Smart reiseformat
Krever Walkman Dårlig lyd

Til å være så billige høyttalere er konstruksjonen både overraskende stor og finurlig. I bruk står de to høyttalerne i en bra vinkel på bordet, og tilstrekkelig langt fra hverandre til å gi stereolyd. Når man pakker dem sammen, klikker de to halvdelene fast med magneter til et metallrør som føles sterkt nok til å man tør å slenge dem ned i ryggsekken uten å trenge å bekymre seg. Kabelen, som i normale tilfeller også tjener som radioantenne, får plass i mellomrommet.

Brukervennlighet
Dette er helt klart et tilbehør kun for Sony Ericssons musikkmobiler. Via dokkingkontakten får høyttalerne både strøm og lydsignal. Man kan riktignok koble inn en annen spiller via hodetelefonkontakt, men man må fortsatt hente strøm fra en mobil. Det er merkelig at de har tatt seg bryet, for det er utrolig upraktisk. Man kan heller ikke justere volumet på høyttalerne, det må gjøres direkte på musikkspilleren.

Lydkvaliteten
Den positive overraskelsen med disse små rakkerne er at de faktisk gir et ok stereoinntrykk ved riktig plassering. Derimot finnes det selvsagt ikke antydning til bass. Man bør heller ikke prøve å skru opp volumet, for da begynner det raskt å skurre. Resten er heller ikke mye å rope hurra for. Diskanten er skarp, og mellomregisteret får en ubehagelig vibrato så snart man spiller noe mer krevende enn pianoklimpring. Mer og større lyd, ja. Bedre, nei.

Konklusjon
Høyttalerne er meget praktiske da man raskt pakker dem om fra passende reiseformat til hotellromsstereo. Men vil man spille fra en annen lydkilde enn en Sony Ericsson mobiltelefon, blir man irritert ettersom den da krever en strømkilde. Foruten at man faktisk får god stereolyd, er lydkvaliteten ikke spesielt bra. Det hadde vi kanskje kunnet tilgi hvis man bare hadde kunnet stappe inn batterier og bruke den på andre musikkspillere.

Kabelløs, men rotete

Yamahas monolittlignende skapning ser bra ut på skrivebordet, men det er et ganske stort apparat å tvinge ned i ryggsekken når man skal på tur. Vi lurer på hvordan den ser ut etter en måneds interrail når man ikke får med noe beskyttelsesfutteral. Under batteriluken i bunnen gjemmer det seg fire AA-batterier, men til tross for dette får man ikke ut mer enn 4–7 timers spilletid. Muligens er de bare mer realistiske enn konkurrentene.

Brukervennlighet
Å sette inn en kabel i hodetelefonuttaket er ikke direkte vanskelig, men å slippe å sette inn en kabel er selvsagt å foretrekke. Takket være Bluetooth kan man pare sammen den bærbare datamaskinen, mobiltelefonen eller en iPod touch med høyttaleren og nyte musikken selv om de står flere meter fra hverandre. Har man ingen av disse, finnes det heldigvis en vanlig lydinngang på baksiden. På oversiden sitter tydelige knapper for volum, Bluetooth og strøm.

Lydkvaliteten
Av en eller annen grunn har de valgt siderettede elementer – noe som gjør at lyden forsvinner ut i rommet i stedet for å treffe øret direkte. Diskanten tenderer mot å bli skarp og den fiffige løsningen for bassgjengivelse funker sånn passe. Det er ikke det at det høres dårlig ut, det finnes en viss bass og mellomregisteret er helt ok. Men tenk hvor bra det kunne høres ut dersom de hadde brukt samme sum og lagd monohøyttaler med en enklere løsning.

Konklusjon
Det er flott å slippe å styre med kabler, og så lenge musikkspilleren har Bluetooth kan høyttaleren stå flere meter unna. Derimot er den ganske stor og føles ikke spesielt solid – noe som gjør at vi heller vil kalle den bærbar fremfor reisehøyttaler. Den låter helt ok, men med tanke på prisen er vi ikke imponert. En enklere konstruksjon uten stereolyd hadde formodentlig gitt bedre lyd per krone.

Oppsummering
Altec Lansing låt best av de billige høyttalerne, men falt på at den krever USB-tilkobling. Nokia, Samsung og Sony Ericsson hadde ikke tilstrekkelig bra lydkvalitet. Derfor gikk beste kjøp til Philips som ikke hadde noen alvorlige svakheter.

Både Logitech og Yamaha låt bra og fikk tekniske poeng, men best av de eksklusive modellene låt JBL, og den ble derfor best i test.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Plass på scenen for vellyd

På dette lille tefatet, eller kanskje snarere scenen, setter man iPoden sin i høysetet. Selvsagt finnes det adapter slik at alle modeller passer som hånd i hanske. Man kan også koble inn andre spillere med hodetelefonkabel. Ved stasjonær bruk med strømkabelen i, lades iPoden, men dessverre ikke batteriene. De består av seks AA-batteier – noe som gir akseptable tolv timers spilletid. På reisefot stapper man høyttaler og kablene i den vatterte vesken.

Brukervennlighet
Med On Stage trenger man ikke knote på iPoden under avspillingen. Det finnes to lett tilgjengelige volumknapper på fremsiden. Men fremfor alt har den som eneste apparat i testen en fjernkontroll. Ikke nok med at man kan justere lyden fra den, det går faktisk an å navigere i iPodens menyer også. Man kan altså velge låter og spillelister uten å reise seg opp. Fjernkontrollen har tydelige knapper, selv om følelsen i dem ikke er på topp.

Lydkvalitet
Med tanke på at elementene er plassert rundt omkring, er de ikke spesielt store. Det er derfor overraskende at JBL lykkes i å klemme ut en såpass inspirerende lyd. Derimot er musikkopplevelsen desto bedre, det blir fengende og fyldig lyd som fungerer utmerket i alle sjangre. Man får til og med en fullt ut godkjent bassgjengivelse slik at man kan rocke løs i garasjen.

Konklusjon
På hotellrommet er On Stage en hit med sitt smidige format og praktiske håndtering. Fjernkontrollen gjør det lett ikke bare å justere lyden, men også å velge musikk. I det minste så lenge man har en iPod, selv om det går an å koble til andre musikkilder. Den eneste svakheten er mangelen på oppladbart batteri. Den store styrken er lydkvaliteten, som utvilsomt er best i test. Man får overraksende fyldig lyd med bra bass for et apparat i denne størrelsen.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Standard-høyttaleren

I et format som minner om en forvokst marsipanpølse, er Samsungs høyttaler faktisk ikke så dum. Den står bra på bordet i en passende vinkel, og konstruksjonskvaliteten føles bedre enn man skulle tro for en så lav prislapp. Bak en luke skjuler det seg tre AAA-batterier, men dessverre sier de ingenting om hvor lang spilletid den har. Kabelen kan tas av slik at man slipper kabelbrudd ved transport.

Brukervennlighet
Det finnes ikke mange finesser, og man må nøye seg med et enkelt volumratt som også tjener som strømbryter. Men det er bedre enn visse andre der man må bruke spillerens volumkontroll. En blå lysdiode sladrer om at de er på slik at man ikke glemmer å slå dem av. Det eneste som egentlig føles feil med dem, er at høyttalerelementet er eksponert. Ikke så bra hvis man slenger dem ned i vesken sammen med penner og andre ting og tang.

Lydkvaliteten
Hvorfor de har satt inn to høyttalerelementer såpass nær hverandre, er litt merkelig – man oppnår jo ingen stereolyd med det. Det hadde vært bedre om de satset på å lage en monohøyttaler med bedre lyd for samme sum. For det låter skarpt i diskanten samtidig som basstonene er helt fraværende. Stemmer kommer frem på en hyggelig måte, så sang med gitar høres ok ut. Men til og med listemusikken blir grøtete og hele lydbildet er ubalansert.

Konklusjon
Dessverre har Samsung presset prisen vel mye på denne høyttaleren. Den føles riktignok ganske stødig, men de har spart på det viktigste, nemlig lydkvaliteten. Hadde de lagt på en hundrelapp og satt inn et bra høyttalerelement i stedet for to dårlige, hadde vi blitt betydelig mer fornøyd. Nå får vi nemlig akkurat det vi fryktet – en liten batteridrevet høyttaler som riktignok spiller høyere enn mobiltelefonene, men som ikke låter bedre.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Langspillende lydproff


Til å befinne seg i det enklere segmentet i denne testen, føles faktisk Philips’ høyttaler meget luksuriøs. Konstruksjonskvaliteten er bra, og det føles som den enkelt kan få plass i reisevesken utallige ganger. Da kan man legge den i den lille, praktiske posen som følger med. Under den store batteriluken i bunnen, får man plass til hele fire AA-batterier – noe som gir utmerket driftstid.

Brukervennlighet
Høyttaleren står stødig på bordet takket være tyngden fra batteriene og at den har en egnet vinkel for normal lytting. Foruten strømbryteren på oversiden, finnes det hyggelig nok en volumkontroll samt omkobler for bassforsterkning. Kabelen kan merkelig nok ikke rulles opp, men føles meget bøyelig og slitesterk. Forklaringen erat det er meningen at man skal kunne låse den fast i høyttaleren og faktisk bruke den som bærereim.

Lydkvalitet
Fra disse litt mer påkostede høyttalerne med et hyggelig stort kabinett, burde man kunne klemme ut hyggelig lyd. Om ikke annet kan man skru opp volumet mer. Der de mindre høyttalerne begynner å skurre og vibrere, henger Philips med. Derimot får man fortsatt ikke noe særlig bass, til tross for at den kalles bass boost. Mellomregisteret henger ikke helt med når det skjer for mye, og vi savner definisjon. Godkjent, men inntrykket er likevel tilbakeholdt og uengasjerende.

Konklusjon
Philips’ lille, avlange høyttaler har lett tilgjengelige knapper, og den føles robust og praktisk på reise. Takket være en sjenerøs batterilomme, står den stabilt og kan spille i flere dager før den mister kraften. Volumet kan skrus opp en hel del uten at det blir mislyd, men bassen er sped og vi blir litt skuffet over at lyden er så tilbakeholden. Den låter altså ikke best av de billigere høyttalerne, men sammenlagt blir den likevel det beste valget.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Nokia MD-9

Nokias høyttaler er virkelig lommevennlig og får faktisk plass i hånden. Den drives av to AAA-batterier, og det sies at disse skal holde i hele 50 timer. Vi tipper at det ikke er med altfor stor effekt. Den føles greit konstruert, men plasten gir ikke akkurat noen luksusfølelse. En fordel med høyttaleren er at ledningen fungerer som antenne slik at man kan høre på FM-radio når man har plugget den inn i mobiltelefonen.

Brukervennlighet
Kabelen kan snurres rundt en holder i bunnen, og kontakten kan trykkes fast slik at den ikke skades under transport. Foruten 3,5 mm-kontakten følger det med en 2,5 mm adapter. I bunnen finner vi en ganske vanskelig tilgjengelig strømbryter. Derimot finnes det ingen volumkontroll, så volumet må man justere på spilleren. Man kan heller ikke stille høyttaleren på noen annen måte enn flatt på bordet, noe som gjør at lyden går rett opp i taket.

Lydkvaliteten
Det er selvsagt ikke satt inn et noe spesielt påkostet høyttalerelement i denne plastboksen. Man blir derfor ikke videre overrasket over at lyden spretter i alle mulige retninger. Det finnes en viss antydning til bass, men det hadde vært bedre foruten, da den bare brummer. Samtidig er høye toner ubehagelig skarpe. Men fremfor alt løfter den frem visse frekvenser samtidig som andre ikke kommer frem i det hele tatt. Den gir høyere lyd enn en mobiltelefon, men ikke spesielt mye bedre.

Konklusjon
Vil man bare ha noe så lite og så billig som mulig, er Nokias høyttaler kanskje akkurat det man er ute etter. Den føles like billig som den faktisk er, og man får ingen finesser. Man får imidlertid veldig lang batteritid fra bare to små standardbatterier. Men vær forberedt på at du ikke får bedre lydkvalitet enn fra mobiltelefonens egne høyttalere, det låter bare høyere. Med tanke på prisen bør man kanskje være glad for at man i det hele tatt hører noe.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Passer best til dataen

I fjor ga vi utmerkelsen beste kjøp til den vanlige Orbit. I år kommer oppfølgeren som har byttet ut høretelefontilkoblingen med USB-kabel. Formatet er det samme, den er på størrelse med to snusbokser satt oppå hverandre. Litt for stor til lomma, men den tar ingen plass i vesken. En belteveske med karabinkrok samt en håndleddsreim medfølger. I tillegg følger det med klistermerker som kan piffe opp utseendet.

Brukervennlighet
I bunnen finner vi en ny finesse, nemlig et støttebein slik at høyttaleren enkelt kan vinkles på bordet. Bedre retning mot ørene, altså. USB-kabelen ruller man opp i bunnen slik at den ikke skades under transport. Det er imidlertid den eneste måten å koble til høyttaleren, noe som dessverre begrenser bruken til datamaskiner. Ettersom strømforsyningen kommer derfra, finnes det heller ingen batterier. Vi savner også volumkontroller på høyttaleren.

Lydkvaliteten
Med tanke på resultatet fra den vanlige modellen, hadde vi store forhåpninger – som faktisk ble innfridd. Så lenge man ikke har hi-fi-krav, leverer den fullt ut nytbar musikk i de fleste musikksjangre. Det finnes en antydning til bass, og diskanten låter ok så lenge man ikke skrur volumet på maks. Vi synes til og med at den låter en anelse bedre – noe som muligens kan ha sammenheng med den digitale tilkoblingen. Perfekt for å få bedre lyd ut av laptopen på reise.

Konklusjon
Orbit USB låter like bra, eller til og med noe bedre enn fjorårets beste kjøp – den vanlige Orbit. Det er en smidig, liten høyttaler uten fordyrende finesser eller kompliserte løsninger, så alle pengene går til lydkvaliteten. Til tross for at Orbit USB altså er en fantastisk høyttaler å stappe i datavesken på reisen, kan vi ikke anbefale dem. At man ikke kan koble dem til mp3-spilleren er så dumt av vi heller anbefaler den gamle modellen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.
  Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
  De koster nesten det samme, og de henvender seg til samme målgruppe, nemlig de forbrukerne som gjerne vil ha en premium mobil uten å måtte robbe banken.
  Med en Huawei Watch GT2 Pro på armen, trenger du ikke bytte klokke etter trening. Den passer nemlig til de fleste antrekk.