System Audio Aura 1

En Aura av System Audio

”Liten høyttaler med ekte SA lyd” – slik reklamerer System Audio selv for sine seneste kompakthøyttalere. Og de holder hva de lover. Den er ikke helt ukritisk til valg av forsterker, men med litt fornuft i plassering og valg av elektronikk, går det an å få et ytterst fint resultat med System Audio Aura 1.

Pluss
Homogen gjengivelse Nøyaktighet i lyden Bra bass for størrelsen
Minus
Krever en ordentlig forsterker

Danske System Audio har blitt kjent for sine ofte meget smale, høyttalere med små – men gjerne mange – elementer.  Man har en klar filosofi for hvordan man vil produsere høyttalere – små elementer med lette membran er hurtigere og gir både bedre spredning og mer detaljer enn store elementer med tunge membran.  Til gjengjeld kan de ikke flytte like mye luft som en stort membran, men det kan løses ved å ha flere elementer og/eller gi elementet mer slaglengde (membranen kan flytte seg mer i sin inn/ut bevegelse).  Bedre spredning gjør også høyttaleren lettere å plassere i rommet.  Man velger dessuten å konstruere sine høyttalere slik at de blir en enkel belastning for forsterkeren, de blir da ikke fullt så kresne overfor hvilke forsterkere de kombineres med.

Tung og kompakt
Aura 1 er en meget liten og kompakt høyttaler – 13,5 x 27,5 x 21,9 cm (BxHxD).  Med en prislapp på 4.000 kr paret undrer kanskje noen av de potensielle høyttalerkjøperne hvorfor den nå skal koste så mye, når like store og til og med meget større høyttalere kan fås til spottpris.

Svaret er lydkvalitet.  Det koster å gjøre en høyttaler bra.  For den som ofte omgir seg med high-end produkter er det jo superbillig, og generelt sett synes jeg at det finnes alt for mange billige produkter på markedet.  Du får hva du betaler for – en billig høyttaler i plast eller tynn sponplate låter ALDRI bra.  System Audio viser også selv noen ganger ved demonstrasjoner, hvor drastisk mye bedre en vanlig liten stereopakke kan bli om man bytter til et par kvalitetshøyttalere.

Og Aura 1 er en kvalitetshøyttaler.  Bare vekten på 4,5 kg forteller oss at det er slik.  Man har benyttet 18 mm MDF og den underste platen er av 25 mm MDF, så det er en riktig kraftkar.  Den underste platen fungerer som fot til høyttaleren, og det sitter fire vibrasjonsdempende ”dutter” under.  Dessuten inneholder den tilkoblingene – av fin kvalitet – på baksiden, og så er den en integrert del av de fremadrettede bassrefleksportene.  Portløsningen har sikkert krevd en del tankevirksomhet, og resultatet er både kreativt, pent og lydmessig velfungerende.

Utrustningen er en 1” domediskant og et 4,5” bass/mellomregister.  Delingsfrekvensen ligger på 2,5 kHz og fallet er 18 dB/oktav.  Frekvensområdet oppgis til 52 Hz – 35 kHz.  Normalt er System Audios høyttalere som sagt ikke så følsomme overfor hvilken forsterker de kobles til.  Men, Aura 1 har en følsomhet på bare 84 dB, noe som gjør at du tross alt behøver en forsterker med en del muskler under panseret for å få skikkelig volum, uten å pine livet av elektronikken.  Her synes jeg også at Aura 1 er litt mer avhengig av at det er en kvalitetsforsterker den kobles til, enn andre SA høyttalere jeg har testet.

Bass fra en så liten?
Og la dere nå ikke lures av disse 52 dB.  Det låter høyt, eller hva?  Nettfrekvensen er jo 50 Hz, og den vet vi jo hvordan låter, så da kan den vel ikke spille bass?  Jo da, det kan den.  I motsetning til hva de fleste tror, inneholder plater ytterst sjelden informasjon under 40 Hz.  Det er heller ikke slik at 52 dB er en grense og hvor alt under bare skjæres rett over, det spiller bare ikke like høyt og lydvolumet minsker drastisk jo lengre ned i frekvens man kommer.  Det man får med høyttalere som går langt ned i frekvens er kropp og tyngde i bassen, den der fysiske følelsen som man får ute i den virkelige verden.  Det er ikke riktig det man får med Aura 1.  Men for det som høyttaleren skal benyttes til, nemlig å spille musikk i et hjemmemiljø der man ikke får plass til en stor høyttaler, er det riktig kompetent det som kommer ut av den lille boksen.  Rapp og kjapp bass som tross høyttalerens fysikk likevel har en fullt akseptabel tyngde.  Og nei, det er naturligvis langt fra tyngden og pondusen til min store gulvhøyttaler som står ved siden av – hva trodde dere egentlig?  Men for størrelsen og prisen er det mer enn ok.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Detaljer
– får vi overraskende mye av, liksom størrelse på lydbildet.  Ja, her skal jeg kanskje også avsløre at både bassgjengivelsen og lydbildets størrelse ikke overraskende, beror en del på hvordan høyttaleren plasseres.  Hos meg i mine nær 50 kvm trives høyttaleren absolutt best jo nærmere bakveggen den plasseres. Men så ble til gjengjeld resultatet overraskende kompetent.  Det andre som overrasket litt var at det er en høyttaler som trives når man drar på en del på volumrattet.  Jeg forsøkte med spennvidden av en integrert Moon forsterker som koster mer enn ett dusin par Aura 1 og forsterker for under det ett halvt par Aura 1 koster, og de fulgte forbausende fint med og trivdes meget bra med de dyrere forsterkerne.

Om du har en enklere forsterker anbefaler vi at du prøver kombinasjonen før du kjøper, Aura 1 kan komme til å avsløre hva din forsterker ikke kan – og det er ikke alltid like lyttbart.  Det finnes unektelig både bra og mindre bra billigere forsterkere også!  Her kan jeg tilstå at det eksempelvis gikk riktig fint å spille med en Rega Brio  som jo har en pris på nivå med høyttaleren.

Musikk
Ja, det er vanskelig ikke å spille noe med den dansk-vietnamesiske kvinnelige artisten Aura, fra debutalbum Columbine.  Hun har en fin røst som både kommer fint frem via Aura 1 og som får en klangriktighet som minner sterkt om hvordan det låter fra betydelig dyrere høyttalere.  Det tyder på at det er rikelig med detaljer som også behandles korrekt.

Paris St. Germain har en fin kombinasjon av elektroniske og akustiske instrumenter med både bunn og kropp.  Aura 1 spiller med en overraskende homogenitet gjennom hele registeret, og drar man ordentlig på faller det ikke sammen eller gir hvasse blåseinstrumenter.  En meget godkjent gjengivelse.

Beethovens sekstett for to horn og strykekvartett hadde unektelig godt av å få høyttalerne plassert så nære veggen som mulig, og da fikk også strykerne den kropp som de behøvde for å harmonisere med hornene, og det ble absolutt fornøyelig i de fleste tilfeller – her viste imidlertid ett par av de forsterkerne jeg prøvde, at dette ikke riktig var deres cup of tea…

Liten, men fortreffelig…
Aura 1 er en riktig vellykket høyttaler som vel egentlig er så liten som det går an å lage noe som også skal kunne spille ordentlig sammen med en menge forskjellige utrustninger.  Den er imidlertid ikke helt ukritisk til valg av forsterker, da den gjerne vil ha en del muskelkraft for å kunne yte sitt beste.  Med litt fornuft i plassering og elektronikkombinasjoner går det an med tanke på prisen, å få et ytterst fint resultat med System Audio Aura 1.  Vi anbefaler prøvelytting.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Mål (BxHxD): 13,5 x 27,5 x 21,9 cm
  • Anbefalt forsterkereffekt: min. 50 W
  • Anbefalt plassering: vegg, hylle eller stativ
  • Belastningsevne: 80 W
  • Frekvensområde: (+/- 3dB) 52-35.000 Hz
  • Impedans: 8 ohm
  • Utførelse: hvit sateng, sort ask, ibenholt
Pris: 4000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.