annonse
annonse

Nordic Audio Gida

Januar 2016Nordic Audio Gida

Monitorklang uten kabler

Aktiv dansk høyttaler med monitorambisjoner har alle forbindelsene i orden.

Pluss
Ekstremt veloppløst og rask diskantgjengivelse og dyp bass. Tilkobling med både Wifi, Bluetooth og direkte.
Minus
Lydtrykket er begrenset. Om man skal spille høyt i store rom, er det nødvendig med subwoofer.

Trådløs lyd til privat bruk har for de fleste vært ensbetydende med enten et Sonos-anlegg, et annet multiromssystem eller batteridrevne Bluetooth-høyttalere. Vi ser imidlertid at flere og flere tradisjonelle stereohøyttalere får innebygd elektronikk og trådløs forbindelse.

En av overraskelsene på årets Hi-Fi & Surround-messe i november var danske Nordic Audio, som debuterte med høyttaleren Gida, en liten, aktiv toveiskonstruksjon med trådløs overføring via både Bluetooth og Wifi. De spilte så godt, at vi med en gang ba om et sett til test.

Gida er en forholdsvis kompakt toveishøyttaler, imidlertid uten å kunne kalles liten. Kabinettet er i tre, med en matt, silkeaktig lakkering i sort eller hvitt. De to enhetene har faktisk god plass på frontplaten. Bassen er en 5,5” kunststoffmembran, mens diskanten er av AMT-typen, noe man ikke ser så ofte i en høyttaler til den prisen. AMT- eller Heil-elementer brukes for eksempel av Adam.

Bak finner man en spalteformet bassrefleksport. Den venstre høyttaleren har dessuten tilkoblingspanel til den integrerte forsterkeren, som forsyner begge høyttalerne. Høyre høyttaler er passiv, og kobles til venstre kanal med vanlig høyttalerkabel.

Siden høyttalerne som aktive og trådløse med flere innganger har en del funksjoner, følger det med en fjernkontroll. Som på lignende høyttalere er den en liten og unnselig plastsak med membranknapper. Men den gjør jobben, og lar deg skifte mellom de fem inngangene, skru opp og ned, skifte nummer (på Bluetooth) samt slå av og på.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lyden

Det er lett å bli imponert over bassen, simpelthen fordi man ikke venter så mye fra en så liten høyttaler. Også selv om vi har hørt markante unntak fra regelen, som for eksempel Buchardt Audio S200. Gida er et annet unntak. Bassgjengivelsen er dyp, med god presisjon. Helt ned til 35 Hz, ifølge produsenten. Man får ikke akkurat slag i mellomgulvet, men det er lett å høre forskjell på instrumentene i det dype området.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Diskanten er imidlertid det sterkeste kortet. Et AMT (Air Motion Transformer) -element setter luften i svingninger med en trekkspillbevegelse i den ultratynne, brettede membranen. Det gir en gjengivelse som er både lynrask og fjærlett – og meget avslørende. Beslutningen om å bruke en så avansert enhet ble tatt sent i utviklingen, og betød at høyttaleren ble noe dyrere enn opprinnelig planlagt. Men når man hører stemmer gjengitt med luft, og nyter detaljene i slag på high-hat og cymbaler, låter det som om det var verdt alle pengene. Gida er fortsatt en ganske prisgunstig høyttaler, spesielt når man får både stereoforsterker, to trådløse mottakere og DAC med i prisen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Både bassen og diskanten imponerer ved Nordic Audio Gida, men det som ligger mellom de to ytterpunkter, er det heller ikke noe galt med. Det er ikke noen lett oppgave for bassenheten å følge med AMT-diskanten. I de opprinnelige EMT-høyttalerne, hvor denne diskanttypen første gang ble brukt, lot man en 12” bass jobbe sammen med diskantelementet, noe som var en notorisk umulig oppgave! Her har man lykkes med oppgaven, og stemmer lyder levende, og står med god plass omkring seg.

Gida har avgjorte monitorkvaliteter, og ved siden av hjemmestereo passer de fint inn som nærfeltsmonitorer i hjemmestudioer, og de er både nøytrale og avslørende. Men ikke i for store rom. Skal det spilles høyt, kommer den lille 5,5” bassenheten til kort, og forsterkeren på 30 watt mister pusten. En subwoofer kan være løsningen i større rom. Skal man sammenligne med andre høyttalere, er det nærliggende å se på den passive Buchardt Audio S200 til samme pris, og den noe billigere System Audio saxo 5 Active. S200 har mer makt i bunnen, men til gjengjeld ikke samme ekstreme diskantoppløsning. Saxo 5 Active har som Gida integrert forsterker og Bluetooth-mottak, men mangler Wifi-muligheten, og må se seg slått i ytterkantene av frekvensområdet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Konklusjon

Det er 100 år siden høyttaleren som vi kjenner den, kom til verden, men det er fortsatt rom for utvikling. Selv om konkurransen er hard, har Nordic Audio Gida mye som taler til dens fordel. Med en generell god lyd, fremragende diskant og integrert forsterker får du en allsidig lydgjengiver, uansett kilde. Og med utvalget av tilkoblingsmuligheter, inkludert Bluetooth og Wifi, kan den passe inn i mange slags anlegg. Det er en lovende debut for firmaet, og et hederlig punktum for dens skaper.

 

Til minne om konstruktøren

I manualen til Nordic Audio Gida er det en dedikasjon til Peter Olsen Schausen, som døde i april 2015, 49 år gammel.

Nordic Audio besto opprinnelig av to mann, Mikael Tarne og Peter Schausen. De to, som har en lang forhistorie i den danske audioverdenen, har sammen brukt mer enn halvannet år på å utvikle Gida-høyttaleren. Det høyttalertekniske regnearbeidet var det Peter Schausen som sto for, og det var også han som på et tidspunkt hvor konstruksjonen var «ferdig», insisterte på å gjøre kabinettet større, og bruke en AMT-diskant i stedet for dometweeter-en som makkerne var kommet frem til etter de første syv prototypene. Også selv om det gjorde den ferdige høyttaleren dyrere.

Resultatet ble Gida-en som nå er ferdig. Og da de to hørte den første gang, var det klart, at nå var den der, forklarer Michael Tarne.

Peter Schausen rakk å utvikle høyttaleren ferdig, men ikke å se den satt i produksjon før sin død. Den arven føres nå videre av Michael Tarne og Peter Schausens datter, Ea Schausen. Da mannen bak høyttaleren var borte, kunne det skape usikkerhet omkring fremtiden til firmaet, men Peter Schausen etterlot seg ideer og tegninger nok til flere modeller.

Trådløs lyd til privat bruk har for de fleste vært ensbetydende med enten et Sonos-anlegg, et annet multiromssystem eller batteridrevne Bluetooth-høyttalere. Vi ser imidlertid at flere og flere tradisjonelle stereohøyttalere får innebygd elektronikk og trådløs forbindelse. En av overraskelsene på årets Hi-Fi & Surround-messe i november var danske Nordic Audio, som debuterte med høyttaleren Gida, en liten, aktiv toveiskonstruksjon med trådløs overføring via både Bluetooth og Wifi. De spilte så godt, at vi med en gang ba om et sett til test. Gida er en forholdsvis kompakt toveishøyttaler, imidlertid uten å kunne kalles liten. Kabinettet er i tre, med en matt, silkeaktig lakkering i sort eller hvitt. De to enhetene har faktisk god plass på frontplaten. Bassen er en 5,5” kunststoffmembran, mens diskanten er av AMT-typen, noe man ikke ser så ofte i en høyttaler til den prisen. AMT- eller Heil-elementer brukes for eksempel av Adam. Bak finner man en spalteformet bassrefleksport. Den venstre høyttaleren har dessuten tilkoblingspanel til den integrerte forsterkeren, som forsyner begge høyttalerne. Høyre høyttaler er passiv, og kobles til venstre kanal med vanlig høyttalerkabel. Siden høyttalerne som aktive og trådløse med flere innganger har en del funksjoner, følger det med en fjernkontroll. Som på lignende høyttalere er den en liten og unnselig plastsak med membranknapper. Men den gjør jobben, og lar deg skifte mellom de fem inngangene, skru opp og ned, skifte nummer (på Bluetooth) samt slå av og på. [caption id="attachment_60696" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption]

Lyden

Det er lett å bli imponert over bassen, simpelthen fordi man ikke venter så mye fra en så liten høyttaler. Også selv om vi har hørt markante unntak fra regelen, som for eksempel Buchardt Audio S200. Gida er et annet unntak. Bassgjengivelsen er dyp, med god presisjon. Helt ned til 35 Hz, ifølge produsenten. Man får ikke akkurat slag i mellomgulvet, men det er lett å høre forskjell på instrumentene i det dype området. Diskanten er imidlertid det sterkeste kortet. Et AMT (Air Motion Transformer) -element setter luften i svingninger med en trekkspillbevegelse i den ultratynne, brettede membranen. Det gir en gjengivelse som er både lynrask og fjærlett – og meget avslørende. Beslutningen om å bruke en så avansert enhet ble tatt sent i utviklingen, og betød at høyttaleren ble noe dyrere enn opprinnelig planlagt. Men når man hører stemmer gjengitt med luft, og nyter detaljene i slag på high-hat og cymbaler, låter det som om det var verdt alle pengene. Gida er fortsatt en ganske prisgunstig høyttaler, spesielt når man får både stereoforsterker, to trådløse mottakere og DAC med i prisen. [caption id="attachment_60695" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Både bassen og diskanten imponerer ved Nordic Audio Gida, men det som ligger mellom de to ytterpunkter, er det heller ikke noe galt med. Det er ikke noen lett oppgave for bassenheten å følge med AMT-diskanten. I de opprinnelige EMT-høyttalerne, hvor denne diskanttypen første gang ble brukt, lot man en 12” bass jobbe sammen med diskantelementet, noe som var en notorisk umulig oppgave! Her har man lykkes med oppgaven, og stemmer lyder levende, og står med god plass omkring seg. Gida har avgjorte monitorkvaliteter, og ved siden av hjemmestereo passer de fint inn som nærfeltsmonitorer i hjemmestudioer, og de er både nøytrale og avslørende. Men ikke i for store rom. Skal det spilles høyt, kommer den lille 5,5” bassenheten til kort, og forsterkeren på 30 watt mister pusten. En subwoofer kan være løsningen i større rom. Skal man sammenligne med andre høyttalere, er det nærliggende å se på den passive Buchardt Audio S200 til samme pris, og den noe billigere System Audio saxo 5 Active. S200 har mer makt i bunnen, men til gjengjeld ikke samme ekstreme diskantoppløsning. Saxo 5 Active har som Gida integrert forsterker og Bluetooth-mottak, men mangler Wifi-muligheten, og må se seg slått i ytterkantene av frekvensområdet. [caption id="attachment_60693" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption]

Konklusjon

Det er 100 år siden høyttaleren som vi kjenner den, kom til verden, men det er fortsatt rom for utvikling. Selv om konkurransen er hard, har Nordic Audio Gida mye som taler til dens fordel. Med en generell god lyd, fremragende diskant og integrert forsterker får du en allsidig lydgjengiver, uansett kilde. Og med utvalget av tilkoblingsmuligheter, inkludert Bluetooth og Wifi, kan den passe inn i mange slags anlegg. Det er en lovende debut for firmaet, og et hederlig punktum for dens skaper.  

Til minne om konstruktøren

I manualen til Nordic Audio Gida er det en dedikasjon til Peter Olsen Schausen, som døde i april 2015, 49 år gammel. Nordic Audio besto opprinnelig av to mann, Mikael Tarne og Peter Schausen. De to, som har en lang forhistorie i den danske audioverdenen, har sammen brukt mer enn halvannet år på å utvikle Gida-høyttaleren. Det høyttalertekniske regnearbeidet var det Peter Schausen som sto for, og det var også han som på et tidspunkt hvor konstruksjonen var «ferdig», insisterte på å gjøre kabinettet større, og bruke en AMT-diskant i stedet for dometweeter-en som makkerne var kommet frem til etter de første syv prototypene. Også selv om det gjorde den ferdige høyttaleren dyrere. Resultatet ble Gida-en som nå er ferdig. Og da de to hørte den første gang, var det klart, at nå var den der, forklarer Michael Tarne. Peter Schausen rakk å utvikle høyttaleren ferdig, men ikke å se den satt i produksjon før sin død. Den arven føres nå videre av Michael Tarne og Peter Schausens datter, Ea Schausen. Da mannen bak høyttaleren var borte, kunne det skape usikkerhet omkring fremtiden til firmaet, men Peter Schausen etterlot seg ideer og tegninger nok til flere modeller.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Funksjonsprinsipp: Toveis, trådløs aktiv bassrefleks
 • Diskant: 1 stk AMT
 • Bass/mellomtone: 1 stk 5,5"
 • Frekvensområde: 35 Hz – 50 kHz
 • Integrert forsterker: 2 x x 30 W klasse D
 • Innganger: Optisk digital, 2 x analog (minijack/stereo RCA)
 • Utganger: Subwoofer
 • Trådløst: Bluetooth 4.0 m. aptX, Wi-Fi
 • Mål: 18,5 x 30,5 x 20,8 cm (BxHxD)
 • Vekt: 9,7 kg (par)
 • Farger: Matt sort, matt hvit
Pris: 9995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×