TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Libratone Lounge

En planke til begjær

Den trådløse lydplanken Libratone Lounge er elegant, låter fabelaktig, og med innebygd AirPlay er den definitivt noe som fortjener oppmerksomhet. Men den koster.

forfatter
Publisert 08.03.12 - 07:51
L&B mener
Flott lyd på musikk AirPlay
Slår ikke separat subwoofer på film
Spesifikasjoner
 • Trådløs høyttaler
 • Treveis
 • Wi-Fi, minijack, optisk inn
 • AirPlay
 • 22 cm x 100 x 12 cm
Veil. pris 9990Pr. 08.03.12 Produktside

Libratone har på kort tid blitt kjent som en seriøs leverandør av lekre, trådløse og kompakte lydanlegg, som låter fabelaktig. Lounge er produsentens største lydanlegg så langt. Dette er en stor lydplanke som tar seg best ut montert under storskjermen i stua (veggfeste følger med). Standardversjonen er bekledd i eksklusiv, grå kashmirull. Er du interessert i andre farger, finnes den litt dyrere premium-versjonen i fargene rødt, svart eller beige.

Kobling til TV-en
For å få lyden fra TV-en gjengitt gjennom Lounge, og dermed løfte lydkvaliteten betraktelig, brukes en minijack-inngang som støtter både analog og optisk digitallyd. Libratone anbefaler analog minijack, fordi du da kan styre lydnivå opp og ned med TV-ens fjernkontroll. Det er nemlig ingen medfølgende fjernkontroll her, og heller ingen mulighet for å stille lyden opp og ned på selve lydplanken. Løsningen om du bruker den optiske inngangen er å laste ned Libratone sin fjernkontrollapp til din iPhone, iPod Touch eller iPad og bruke telefonens knapper for lydstyrke. Med denne kan du da også prøve ulike lydinnstillinger ut ifra lydplankens plassering i rommet, og dine egne preferanser. Personlig anbefaler jeg denne løsningen, da lydkvaliteten med analog tilkobling blir merkbart dårligere (mindre definert bass, dårligere dynamikk og mer grovkornet diskant). Det forutsetter da at du er bruker av et bærbart Apple-produkt, i skrivende stund finnes nemlig ikke appen for Android eller andre plattformer. I mitt rom valgte jeg å kjøre lyden helt flat og upåvirket, da det virker som plankens innebygde lydinnstillinger har litt begrenset prosesseringskvalitet.

AirPlay
Lounge er selvsagt også laget for musikk. Da via AirPlay, enten fra ditt bærbare Apple-produkt, eller fra iTunes installert på din Mac eller PC (andre musikkavspillere funker om du installerer AirFoil). Dette er den enkleste måten å spille musikk trådløst på for Apple-brukere, og de som ikke vet hva det er, er utenfor målgruppen. Et stikkord er likevel at du trenger trådløst nettverkstilkobling. Oppkobling tar ca fem minutter, og alt er enkelt beskrevet i bruksanvisningen. Du er ikke begrenset til ett AirPlay-produkt, men kan koble til flere rundt i huset, som alle kan spille samme eller forskjellig musikk. Det er selvsagt mulig å blande mellom Libratones ulike AirPlay-modeller, og også blande inn andre merker. Så fremt de har AirPlay.

Oppbygning
Innenfor dekselet sitter et 8-tommers basselement som sørger for en fyldig bassgjengivelse, ettersigende helt ned til 38 Hz. Det betyr at et flygel bare vil mangle de aller dypeste grunntonene.

Separate elementer til bass, mellomtone og diskant er et velkjent prinsipp for å gi god dynamikk spesielt i mellomtonen. Libratone bruker ett element til bassområdet, mens to mellomtoner og ditto diskanter sitter parvis på hver sin side for å gi stereobredden. Libratone har gått den seriøse veien med keramiske mellomtoner, med svært lav egenresonans og er meget stivt og lett for en renest og raskest mulig gjengivelse av lydbølgene. Videre er diskantelementene av typen bånddiskant, for en mest mulig fjærlett og luftig gjengivelse av overtonene.

For å gå enda et steg videre mot å bevare den viktige dynamikken i musikken, har den danske produsenten valgt separate forsterkere til samtlige elementer, med en total forsterkerkraft på 150 watt.

Lydkvaliteten
Lyden fra Libratone Lounge er meget lett å like. Bassgjengivelsen er fyldig og stor, og gir et godt inntrykk av dypbass. I praksis er det ikke nok energi til å virkelig få frem det dypeste registeret, men jeg er imponert over hvordan Lounge fyller rommet.

Ved normalt lydnivå er mellomtonegjengivelsen meget ren, og sangstemmer og strengeinstrumenter kommer godt ut fra høyttaleren. Den skiller godt mellom instrumentene, og overtonene henger naturlig sammen med grunntonene. Jeg ble sittende og spille sang på sang fra iPhonen, og likte meget godt hvordan lydbildet hang sammen. I forhold til andre lydplanker er Libratone Lounge i tetssjiktet hva tonegjengivelsen fra musikk angår. Den er da også blant de dyrere plankene på markedet, og da må det være lov å stille krav.

Libratone sin dypbassgjengivelse matcher ikke andre lydplanker med separat subwoofer. For, selv om bassgjengivelsen er velbalansert og fyldig, er eksempelvis Arvani Ergosound II langt mer standhaftig i bassen. Dette er noe som spesielt merkes når filmen går i skuffen.

Når musikk låter så bra som det gjør, vil selvsagt også filmgjengivelsen bli bra. Det sier seg selv. Likevel blir det klart at lydsporet på en moderne spenningsfilm gjerne krever enda litt mer av muskelkraft og trøkk i bassen. Når kyborger tramper og knuser seg gjennom forfalne ruiner i ”Terminator 4” eller Republikken og Separatistene braker sammen i en intergalaktisk kamp på liv og død i ”Star Wars: Revenge of the Sith”, skulle jeg gjerne hatt enda mer fraspark. Jeg savner en separat subwoofer.

Det finnes heller ingen form for virtuell surroundlyd på Libratone Lounge. Sammenliknet med Dolby Virtual Surround hos Arvani ErgoSound og AmbiSound hos Philips sine beste lydplanker, er det derfor et veldig flatt lydbilde Libratone-planken tegner opp. Lydbildet går aldri utover plankens fysiske plassering, og hva surroundeffekt angår har vi faktisk hørt en del lydplanker som imponerer i forhold.

Konklusjon
Den trådløse lydplanken Libratone Lounge med AirPlay er som skapt for musikk, men funker også godt med film. Den er enkel å sette opp, og enda lettere å bruke. Din iPhone, iPad eller iPod Touch er fjernkontrollen. På musikk har planken få rivaler. Den fyldige og samtidig stramme bassgjengivelsen kombinert med en meget god oppløsning oppover gjør at all musikk låter meget fint. Det mangler bare litt trøkk i dypbassen.

Sistnevnte merkes først og fremst på film. Det blir ikke like mye fraspark i lydsporet som hos lydplanker med separat subwoofer. Det er heller ingen virtuell surroundlyd, som gjør at filmen alltid vil ha et litt snevert stereobilde, og ikke et stort og svevende lydbilde som med de beste lydplankene vi vet om til filmtitting.

Men, igjen, du verden så bra på musikk!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
De beste vi har hørt For en bursdagsgave de grønne høyttalerne fra Monitor Audio er. Her får man faktisk i pose og sekk.
QUAD ESL 63 - klassikeren vi ikke glemmer I høyttalernes Hall of Fame, vil en høyttaler stå for seg selv. I et eget rom med en liten rørforsterker tilkoblet. Spillende Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk vil bli bergtatt av klangen.
Følg Lyd & Bilde