Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Lemus HOME Artistic

Minimalistisk retro på første klasse

Lemus Home Artistic er et lydmøbel som frir til minimalistiske interiørbevisste. Og skyter gullfuglen midt i nebbet.

Skrevet av / 03.05.21 - 10:00
Lemus HOME Artistic
Geir Gråbein Nordby

– Herregud, så utrolig fin den var!

Slik lød ordene fra min kone, da jeg kom hjem med Lemus Home Artistic. Et lydmøbel, som best kan forklares som en krysning mellom et tradisjonelt stereoanlegg og en moderne lydplanke – med innganger og strømmemuligheter som hører til.

Tar lyden på alvor

Lemus Home har også bevist at de mestrer lydkvalitet. Min kollega John Hvidlykke er ikke lett å begeistre, men da han testet det vesentlig større lydmøbelet Lemus Home 1500 (siden omdøpt til Classic 1500), var han nesten som et barn i godtebutikken. Han opplevde musikken med «masser av atmosfære og livestemning,» og en bass som «ikke bare rocker føttene, men hele kroppen blir med på rytmen.» John drysset da også hele seks stjerner – full pott – på lydmøbelet.

Lemus Home Artistic er laget for folk som vurderer en lydplanke på grunn av plassbesparelsen og nettheten, men innerst inne søker kvaliteten fra separate stereokomponenter. Og som dessuten samtidig synes Classic 1500 blir for stor og voldsom.

Lemus HOME Artistic - Oak closed
Lemus Home Artistic i eik. Gulstativet er ekstra. Foto: Lemus Home

Krysning mellom lydplanke og høyttalere

Artistic er, som Classic, et par høyttalere bygget inn i et bredt trekabinett, med litt oppbevaringsplass i midten bak frontdekselet. Artistic har ikke store plassen, men du får plass til en Apple TV og kanskje en liten ruter. Der hvor Classic har en 8-tommers mellomtonebass til hver av høyre og venstre kanal, har Artistic i stedet fått to 5-tommere til hver; fire til sammen. Se på det som et par høyttalere forkledt som en stor lydplanke.

For vegg eller gulv

Artistic kan henges på veggen som en lydplanke, og det følger med et fiffig veggfeste i tre som bare Snekker Andersen kan det. Men lydmøbelet bygger da hele 27 cm i fra veggen, som kan være praktisk om du samtidig vil bruke det som bokhylle, men som ellers vil se litt voldsomt ut.

Jeg har fått med et gulvstativ for å teste, og i mine øyne ser dette langt bedre ut. Det koster noe ekstra, men er nærmest en selvfølge å ta med, spør du meg. Da blir det som en TV-benk i miniformat, hvor du kan plassere en 55-tommer på toppen om du vil. Noe stort større enn dette vil jeg ikke anbefale, da det vil gå utover det minimalistiske preget.

Gulvstativet er ikke det mest solide jeg har sett, og har du barn som er glad i å klatre og sitte der de ikke skal, bør du nok være på vakt. Men det gjør jobben og bør ellers holde fint. Og du verden, så lekkert det ser ut!

Lemus HOME Artistic oak wallmounted
Veggfeste følger med i esken til Lemus Home Artistic. Du får også litt oppbevaringsplass bak dekselet. Foto: Lemus Home

Chromecast og AirPlay 2

Der hvor lydplanker flest er ment å øke lydkvaliteten fra TV-en, så kan Lemus Home Artistic også definitivt det. Formen er da også som skapt for TV-stua. Men dette er likevel mer et musikkmøbel enn noe annet. Og siden måten vi konsumerer musikk på har endret seg de siste årene, så er det på sin plass at lydmøbelet kan strømme musikk problemfritt fra mobilen.

Det gjøres ved å koble det til det trådløse nettverket gjennom Google Home-appen, deretter kan du enkelt strømme ukomprimert musikk via Chromecast eller AirPlay 2. Spotify-brukere kan glede seg over Connect-funksjon, som i øyeblikket du spiller av fra Spotify-appen på mobilen, forvandler mobilen til en fjernkontroll. Selve strømmingen er det Artistic som står for.

Vil du spille av fra mobile enheter som ikke er tilkoblet nettverket, kan du enkelt bruke komprimert Bluetooth i stedet, da med aptX lydoverføring som øker lydkvaliteten.

Lemus Home Artistic & woman
Foto: Lemus Home

HDMI

Lemus vet at de fleste selvsagt vil koble til TV-en, og til det finnes både optisk digitalinngang og dessuten en HDMI-kontakt med lydreturkanal (ARC). Denne kan du koble til den av TV-ens HDMI-innganger merket ARC, og lyden vil sendes i revers fra TV-en og ut til lydplanken. Med denne vil du heller ikke savne fjernkontroll, som Artistic faktisk mangler. TV-ens fjernkontroll gjør susen når du bruker HDMI (sørg bare for at HDMI-CEC er aktivert).

At Lemus Home Artistic likevel ikke først og fremst er et hjemmekinoprodukt, er tydelig ved at den ikke støtter noen av filmlydformatene fra Dolby eller DTS. For at det skal fungere, må du derfor gå inn i TV-ens meny og sette utsignalet til PCM. Da funker det problemfritt.

En fryd å lytte til

Lemus Home Artistic utstråler seriøs hi-fi, og både prisen og utseendet setter forventninger til god lyd. Og den skuffer ikke.

Rett ut av esken er lyden usedvanlig varm og fyldig. Sangstemmer gjengis med et stort mellomtoneområde, med masse brystklang. Gitar og cello har stor kropp, og også bassinstrumenter har god fysikk og tyngde. Oppover i overtoneområdet låter det glatt og elegant, veldig annerledes fra for eksempel Sonos Arc, som jeg for tiden har i stuen, som nærmest med tvang kaster diskantdetaljene mot meg. Med Artistic kommer de langt mer naturlig frem.

Lemus Home RoomCorrection
I appen kan du gjøre romoptimalisering, for enda bedre lyd. Den tynne grafen er undertegnedes, ikke optimale TV-stue. Den tykkere grafen er etter optimalisering. Foto: skjermbilde

Romkorreksjon

Artistic går meget dypt i bassen, helt ned til 20 Hz, takket være smart DSP-prosessering. Men det er ikke bare problemfritt i mange stuer. Heller ikke i min, og har man bassproblemer vil disse etter min erfaring gjerne forsterkes når små høyttalerelementer og lang slaglengde, skal gjenskape de dype tonene, enn med større og kraftigere subwoofere. Dette har Lemus tenkt på, og utstyrt Artistic med digital romkorreksjon.

For å få tilgang, trenger du en iPhone og Lemus Home-appen. Mikrofonen i iPhone brukes til å måle «rosa» støy (pink noise), som sendes ut av høyttalerne, og deretter vil den kraftige 4-kjernes DSP-en korrigere for skjevheter i frekvensregisteret. Lyden kan deretter justeres etter egen smak med en 3-bånds tonekontroll i samme app.

Det skal sies at jeg fikk litt problemer første gangen jeg kjørte korreksjonen. Da ville plutselig ikke Artistic gi lyd fra seg i det hele tatt. Løsningen var å dra ut kontakten og plugge i igjen, men da måtte også romkorreksjonen gjøres på nytt fordi den ikke hadde lagret. Etter andre forsøk, gikk det knirkefritt.

Lemus Home app
En 3-bånds tonekontroll lar deg tilpasse lyden etter egen smak. Foto: Lemus Home

Korrigert lyd = enda bedre til musikk og film

Etter korreksjonen går det fra å låte imponerende til å nærme seg magi. Selve klangbalansen endres ikke, men systemet rydder opp i maskerende frekvenser – spesielt mellom bass og mellomtone. Basstonene blir renere, og strengene på en bassgitar differensieres bedre. Man slipper også at bassgitaren står og krangler med vokalen, det er bedre separasjon mellom instrumentene. Samtidig som det ikke går utover den generelle dynamikken.

Og dialogene på film er enda klarere, og jeg føler dessuten at lydbildet strekker seg litt lenger ut i bredden, der det var noe snevrere før. Surroundfølelse får du aldri, en slik funksjon er nemlig ikke bygd inn her. Men stereobredden er helt klart stor nok til å gi en rikelig filmopplevelse. Du vil riktignok kunne få enda større stereobredde med et par høyttalere plassert lenger ut til sidene, men til gjengjeld slipper du stygge høyttalerledninger. Et meget vellykket kompromiss, spør du meg.

Savner ikke subwoofer

La deg forresten ikke distrahere av at andre lydplanker gjerne har separat subwoofer. Artistic sin bass er dyp og kraftig nok til at du ikke vil savne det, og kvaliteten på basstonene er i en helt annen liga enn de billige subwooferne som følger med nesten hvilken som helst lydplanke. Da må du i så fall opp i kvalitetsnivået til Sonos Sub, men den totale lydkvaliteten vil fortsatt være bedre med Lemus Home Artistic enn med Sonos Arc & Sub.

Kan spille høyt

Er du vant til typiske lydplanker, så vil du nærmest bli blåst overende av hvor kraftig lyden er fra Artistic-anlegget. Sonos-lydplanken kan bare glemme å spille så dundrende høyt. Her må man opp i den svindyre Sennheiser Ambeo Soundbar for å konkurrere, og selv denne låter langt fra like musikalsk og organisk som Lemus Home Artistic. Derimot har Sennheiser-lydplanken den mest overbevisende surroundlyden jeg har hørt fra noen lydplanke uten fysiske bakhøyttalere, så hvis det er viktig er den en reell konkurrent. En enda dyrere, og mye styggere, konkurrent.

Lemus HOME Artistic - walnut
Lemus Home Artistic i valnøtt. Foto: Lemus Home

Lemus Home Artistic: Konklusjon

Lemus Home Artistic kan sees på som en stor og firkantet lydplanke, eller et par tradisjonelle høyttalere i et felles kabinett. Uansett hvordan du velger å se på det er det en usedvanlig vellykket konstruksjon. Minimalistisk som få, men samtidig retro til tusen, vil den gli perfekt inn i de aller fleste hjemmemiljøer. Den skaper noe eget visuelt, og samtidig er den verdt prisen i ren og skjær lydkvalitet.

Du vil neppe finne noen lydplanke på markedet som låter like bra som Lemus Home Artistic. Den når ikke opp til det enda mer fysiske lydbildet til den større Classic 1500 (og Classic 1200), og hvis det bare er lyden som betyr noe for deg er Classic-variantene definitivt verdt de pengene på toppen. Men det er en del å spare på å velge Artistic, som dessuten er mer minimalistisk og mindre ruvende. Og i den klassen finnes det knapt noe mer vellydende alternativ.

Karakter
Lemus HOME Artistic
Premium

Lyd & Bilde mener

Formidabel lyd, mye bedre enn noen lydplanke vi har hørt. Lekkert møbelhåndverk, romkorreksjon og det du trenger av strømmemuligheter. Stereoperspektivet når ikke opp til løse høyttalere.

3 hendelser på “Lemus HOME Artistic”

  1. Rune Østbø

    Har hatt Lemus Classic Home 1500 noen måneder nå etter å ha prøvd forskjellige løsninger fra løse høyttalere til soundbar. Denne tar kaka og anbefales, for en deilig bass. Prøv ut fra you-tube Patricia Barber «light my fire» med kontrabass 😁 gir en god indikasjon på bass

  2. Første gang jeg satte på min Lemus Classic Home, så begynte jeg nesten å få tårer i øynene. Ørene falt nesten av!Har prøvd endel andre løsninger, men dette tar kaka!! Både når det gjelder lyd, utseende og plass. Savner hverken bakhøyttalere eller egen Sub! Dyrere enn vanlig soundbar, men dæven!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top