JBL er et av de høyttalermerkene det er en spesiell glans omkring. De var tidlig state-of-the-art for både kinoer og hjemmelyd, men under en lang perioden mot slutten av forrige århundre reduserte Harman, som eier firmaet, merket til å bli ett i mengden. Synd, for det resulterte i mange høyttalere som etter min mening savnet den spesielle karma, den smittende lydfilosofi som var signaturen til JBL.
Men, Harman besluttet å vekke det som gjorde JBL til JBL til live igjen. Og jeg må med en gang erkjenne at jeg synes meget bra om de ”nygamle” JBL høyttalerne og har hatt det virkelig trivelig i deres selskap. Dessuten har de generelt vært meget fornuftig prissatt, og jeg har derfor vært gavmild med mine karakterer!
Og nå har JBL slått til igjen med en ny Studioserie
Studio 270
270 er den minste av gulvhøyttalerne i den nye Studio 2 lavprisserien fra det store amerikanske firmaet. Studio er ikke noe nytt serienavn fra JBL, det er første sifferet etter som forteller om hvilken Studio serie det handler om. Til forskjell fra for eksempel Studio 1 serien, som hadde en ganske egenartet frondesign, er Studio 2 mye mer håndfast med sine avrundede hjørner, ”glossy” topp og magnetiske frontrammer. Jeg pleier sjelden å være fan av vinylfinish, men dette er faktisk meget pent – selv i svart… Det finnes ti modeller i den nye serien, som også lydmessig er avstemt til at man skal kunne bygge sammen et brukbart hjemmekinosystem av de ulike modellene.
Studio 270 er en meterhøy treveis bassreflekshøyttaler. Diskanten er firmaets spesielle CMMD diskant med en waveguide med en geometri hentet fra M2 serien. Bass- og mellomregisterelementene har såkalt PolyPlas membran, noe som er en annen av firmaets spesialiteter. Kabinettet er avstivet internt lover JBL, og håndspåleggelsen når musikken er i gang vitner om at man har lagt litt jobb i å få kabinettet til å spille med så lite som mulig – innenfor rimelighetens grenser.
Det følger med spikes, men høyttaleren har et par gummiføtter montert som trolig de fleste konsumentene vil komme til å benytte. Det er ikke alle produsenter som har så mye følelse for realitet og hvordan det ser ut rundt omkring i hjemmene, at de allerede fra begynnelsen tar hensyn til hvordan saker faktisk benyttes.
Bassrefleksporten munner bakover og terminalene sitter akkurat under den. Det er en standard bi-wiring-terminal med de vanlige kobberplatene som kobler sammen de to parene når man kjører single-wire. Jeg synes det er helt unødvendig med bi-wiring-terminal i dette tilfellet, og kobberplatene kan med fordel erstattes av nesten hva som helst.
Spilleglede
Til prisen er dette en virkelig bra høyttaler. Det er ikke å undres over at JBL er en av de store, de har evnen til å få frem riktige produkter som henvender seg til rett kategori kjøpere. Og når de dessuten har gått tilbake til å benytte firmaets klassiske lydkjennetegn, bra med trøkk og spilleglede, er det nå etterhvert nesten alltid virkelig hyggelig å teste en JBL.
Men man skal vite hva det er man kjøper. Med JBL Studio 270 får du en høyttaler som maler med en litt bred pensel, den er avstemt til ikke å fråtse i detaljer, ikke hente frem de ytterste raffinementene i musikken og ikke bringe frem det største lyttevindu. Til gjengjeld kan du spille hva som helst av musikk og benytte nesten hvilken som helst forsterker som kan by på litt effekt, og gjøre det med spilleglede og energi. Den er gjort for at du bare skal slappe av og høre litt musikk. Det er en praktisk meget anvendbar høyttaler for akkurat det publikum som en høyttaler i denne prisklassen vender seg til. Den gir seg ikke ut for å være high-end, den gjør den jobben som kundekategorien vil at den skal gjøre. Og det gjør den bra, riktig bra faktisk.
Men spillestilen kan også bety at høyttaleren setter litt preg på hva du hører. Sånn er det bare, og det er noe som er meget vanlig i de lavere prisklasser. Det kan være negativt, som alltid å spise samme mat, men i dette tilfellet får du likevel tilstrekkelig med variasjon på det du lytter til, og at det derfor vil være en høyttaler mange gjerne vil leve med. Det er ingen tuning som har blitt til på en ettermiddag, man har nøye valgt kriteriene for hvordan denne høyttaleren skal spille for at det skal fungere som best.
Konklusjon
JBL Studio 270 er en arbeidshest, en høyttaler som gjør en riktig god jobb for den kundekategorien den henvender seg til – de som vil ha en spilleglad høyttaler som kan klare det meste og ikke stiller krav på detaljoverflod. For de som spiller musikk bare for å underholdes, med andre ord. Utmerket, JBL!
Lyd & Bilde mener
En gjennomtenkt balansering av lyden sammen med en livaktig spillestil gjør Studio 270 til en praktisk og meget anvendelig høyttaler for den som bare vil bli underholdt. En høyttaler som kan fungere med nesten hva som helst i forsterkerveien som har god effekt. Maler med litt vel bred pensel iblant, noe som kan resultere i at høyttaleren noen ganger setter sitt preg mer enn nødvendig på hva du hører.
Veil. pris 6000 kr
Spesifikasjoner
- Treveis bassrefleks gulvhøyttalere
- 165 mm (6,5”) PolyPlas basselement
- 100 mm (4”) PolyPlas mellomregisterelement
- 25 mm (1”) CMMD Lite diskantdome med High Definition Imaging (HDI) horndesign
- Frekvensområde 45 Hz – 22 kHz
- Følsomhet 88 dB
- Impedans 8 Ohm
- Mål/vekt 1010 x 237 x 244 mm (HxBxD), 16,1 kg
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser