TEST: JBL Bar 5.0 MultiBeam

Nesten innertier

JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
JBL Bar 5.0 Multibeam lifestyle
Karakter
JBL Bar 5.0 MultiBeam
Lyd & Bilde mener
Stor, fyldig lyd med plenty bass selv uten subwoofer. Meget enkel i bruk. Autokalibrering.
Farget bass. Generelt litt røff lyd. Virtuell Dolby Atmos funker bedre på papiret enn i praksis. Subwoofer kan ikke kobles til.
Spesifikasjoner
 • Bredde tilsvarer skjermstørrelse: 32”
 • HDMI: 1 inn, 1 ut (ARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Nettverk: Wi-fi, Ethernet
 • Trådløst: Chromecast, Apple Airplay 2, Alexa Multi-Room Music (MRM), Bluetooth (SBC)
 • Stemmestyring: Alexa og Google Assistant (indirekte med Chromecast)
 • Analog inn: Nei
 • Subwoofer: Nei
 • Mål: 68 x 10 x 5 cm (B x H x D)
 • Farge: Grå
 • Web: jbl.com
Annonse
Annonse
forfatter

JBLs nyeste lydplanke Bar 5.0 MultiBeam er en liten krabat, hvor det heller ikke følger med noen subwoofer. Den har samme bredde som en 32-tommers TV, og legger seg dermed i direkte kamp mot den klasseledende Sonos Beam. Som koster det samme. Men i motsetning til Sonos-planken finnes det ingen subwoofer å få kjøpt til Bar 5.0.

Bar 5.0 har en HDMI-inngang som støtter 4K video med HDR (også Dolby Vision), og HDMI-utgangen som kobles til TV-en har dessuten utvidet lydreturkanal (eARC) som støtter høyoppløst lyd ut fra TV-en.

JBL Bar 5.0 MultiBeam
Foto: JBL

Romkalibrering

I likhet med Sonos Beam har Bar 5.0 innebygd romkalibrering, slik at høyttaleren automatisk tilpasser klangen til rommet. Med Sonos gjøres dette i appen, mens med JBL må du holde inne HDMI-knappen på fjernkontrollen i 5 sekunder. Ikke kast bruksanvisningen, med andre ord!

Selv om JBL ikke kan skilte med Sonos multiromsfunksjonalitet, så har Bar 5.0 MultiBeam innebygd Chromecast som da også vil la seg styre med enkle funksjoner fra en Google Home eller Nest smarthøyttaler. Som å starte en låt og skru opp eller ned lyden. Den har også både Alexa Multi-Room Music (MRM), Apple Airplay 2 og Bluetooth, så mulighetene er flere.

Oppkobling til wi-fi-nettverket gjøres enkelt via Google Home-appen eller Hjem-appen på iPhone. Du kan også bruke ethernet-kabel.

Annonse
JBL_BAR_5.0_MULTIBEAM_DETAIL_1
Foto: JBL

Liksom-surroundlyd

Lydplanken er meget enkel å forholde seg til når det gjelder lydinnstillinger – det er nemlig ingen. Det eneste du kan gjøre er å aktivere eller deaktivere «smart mode», som er navnet JBL bruker på liksom-surroundlyden sin. Bruk gjerne denne på film, spesielt filmer med Dolby Atmos fordi det gir litt ekstra inntrykk. Selv om jeg ikke vil påstå at det skaper noe inntrykk av lyd fra oven, ei heller noe særlig surroundlyd, så drar det lydbildet fint utover på sidene og litt oppover også. Dermed føler man at rommet i lydbildet er større enn normalt.

Jeg liker også godt å bruker surroundlyden når klassisk musikk står på menyen, slik at orkesteret får boltret seg på en litt større plass. Men det meste av annen musikk, spesielt der det er trommer og bassgitar, foretrekker jeg å deaktivere den. Ren stereolyd gir bedre rytme og timing.

JBL_BAR_5.0_MULTIBEAM_DETAIL_2
Foto: JBL

Lydkvaliteten

Etter å ha blitt smått skuffet over den velkledde Samsung HW-S67T, også kjent som HW-S66T dersom man velger svart farge i stedet for lysegrå, så ble jeg tilsvarende positivt overrasket da JBL fikk stå for lyden. Dialogene på Ready Player One låter vesentlig større, det er klart mer «hår på brystet» på de store gutta i den actionfylte semi-dataanimerte filmen. Det mangler litt luft helt i toppen, men sammenhengen er fin. Bassen er farget og maskerer noe for mellomtoneområdet, som er spesielt hørbart på hovedpersonens venninne Helen Harris’ store og staute spillavatar Aech. Det rumler for mye.

Romkalibreringen aktiveres, lydplanken sender ut noen testsignaler som den så måler responsen av, og straks blir det ryddigere. Bassen har blitt mer naturlig men likevel uten å miste sin fylde. Det er ganske bra med trøkk når King Kong kommer opp fra brua og knuser motorsykkelen til Art3mis alias Samantha Cook. Underholdningsverdien her er mye større enn med Samusng-lydplanken.

Musikk i stereo låter også mye mer engasjerende med JBL-planken. Popmusikk har mer rytme, mellomtonegjengivelsen er større og mer naturlig. Jeg nevnte klassisk musikk, som bør ha surroundlyd aktivert. Men jeg glemte å nevne at dette uansett ikke er favorittkosten til denne lydplanken. Klassisk trenger mer oppløsning, selv om det jo er ålreit trøkk i de større messinginstrumentene. Helt naturlig låter det likevel aldri. Det skal jo da også litt til at en billig lydplanke skal få det meste ut av den vanskeligste musikken å gjengi.

Annonse

Jeg synes JBL Bar 5.0 MultiBeam låter mer sprudlende og energisk enn Sonos Beam på både film og musikk, men den er samtidig hakket mer grovkornet og mindre luftig i toppen. Sonos Beam er også mer lineær i bassen – selv om den ikke har like mye av den. Beam er bedre i de fleste disipliner. Men også litt kjedeligere.

Konklusjon

JBL Bar 5.0 MultiBeam er en meget enkel lydplanke å forholde seg til. Koble den opp, få den enkelt opp på wi-fi-nettverket, og snurr film eller spill musikk. Den støtter både Chromecast, Airplay 2 og Bluetooth.

Den er såpass fyldig i bassen at subwoofer ikke er noe savn, og aktiverer du den innebygde romkalibreringen, så fjernes mye av fargingen som kan være sjenerende. Dialogene åpner seg mer, og lydbildet blir litt større.

Med liksom-surroundlyd aktivert låter filmlyden større, men selv om lydplanken støtter Dolby Atmos får man ikke akkurat inntrykk av lyd fra oven. Man merker litt av den virtuelle effekten, men Atmos er ikke noe være eller ikke være i denne klassen.

En overraskende kapabel lydplanke, som trenger bare det siste lille ekstra for å virkelig treffe innertieren.

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Senket understell og opptil 21-tommers felger. Kommer endelig også Canton lydanlegg?
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.
Samsung Galaxy S21 5G er mobilen du bør kjøpe hvis du vil ha mest igjen for pengene.
Med samme finesser som Apples ørepropper er de like låst til Samsungs egne mobiler.
Glem de billigere mesh-løsningene. Du blir ikke fornøyd før du tar steget opp til Orbi AX4200.
På jakt etter en elegant TV som tar liten plass? Da kan Samsungs minste ramme-TV være en smart løsning.