JBL 4312 MkII

Klassiker i miniformat

Se to ganger på disse høyttalerne. De ser ut som et par store studiohøyttalere, men får plass på skrivebordet eller i bokhyllen. De spiller langt på vei like tøft som større saker. Dynamikk, heftig bass, og et involverende lydbilde kjennetegner de små JBL 4312 Mk II. Ikke perfekt, men du verden så moro!

Pluss
Stort lydbilde Fyldig bass Spretten dynamikk
Minus
Tilbaketrukket mellomtone Ikke helt nøytral klang

JBL er den amerikanske PA-lydens lokomotiv. Få høyttalerprodusenter har hatt større betydning for hvordan vi oppfatter lyd på konsert, eller på plate. Utallige er de innspillinger som er sjekket og dobbeltsjekket på et par JBL-høyttalere. Mange av oss har også eid JBL-høyttalere hjemme, men i de senere årene har JBL nesten forsvunnet fra spaltene i hi-fi-magasiner, og var sjelden å se i butikkene.

Men ikke i Japan. Hvor JBL lenge har hatt en sterk posisjon, og JBL har sågar laget høyttalere bare for det japanske markedet. En smule merkelig kan man mene, når man ser hva vi her hjemme har gått glipp av. JBL har heldigvis våknet og skjønt at det finnes et marked i Europa for annet enn billige høyttalere, og skapt vidunderlige høyttalere som LS-serien og ikke minst high-end høyttalerne K2 og Everest. Og endelig har de bestemt seg for at vi skal få leke med de klassiske studiohøyttalerne, som bare japanerne har kunnet glede seg over.

Comeback
I forrige utgave testet vi JBL 4429 Studio Monitor. En velvoksen høyttaler med et 30 cm basselement, i high-end-klassen, som Audun Hage fremdeles gliser fett over etter en meget vellykket test.

Disse derimot, koster ”bare” 9.000 kroner, og er så små at de får plass nesten overalt Med bare 30 cm i høyden, er de en miniutgave av den klassiske 4312 studiohøyttaleren, som nå finnes i en ny utgave til 20.000 kroner paret. De små 4312M II finnes i sort eller valnøttfiner, og er bestykket med en 13,3 cm bass, en 5 cm mellomtone med membran i papirfiber, og en 19 mm diskant med titanbelegg på membranen. To potmetere øverst på fronten gir deg muligheten til å justere nivået i mellomtone og diskant, et trinn opp eller et trin n ned, for å tilpasse frekvensresponsen til plasseringen og dempingen i rommet.

Høyttalerne er riktignok små, men de spiller som en mye større høyttaler. Lydbildet er stort, fyldig og det er bra med dynamikk. Også i bassen, hvor små høyttalere ofte sliter. De går naturlig nok ikke veldig dypt i bassen, men lyder kraftigere enn mange småhøyttalere makter, og ikke minst, de rocker langt over de fysiske lovene, kan det høres ut som. Svakheten med 4312 Mk II er en litt tilbaketrukket, dunkel og ikke veldig presist fokusert mellomtone. Som ikke henger med den luftige og åpne diskanten, heller ikke med den sjenerøse og relativt mektige bassgjengivelsen.

Hvis man er ute etter korrekt hi-fi lyd, er kanskje Dali Menuet et bedre valg, men hvis man foretrekker tøffere dynamikk, heftigere bass, og et mildt sagt involverende lydbilde er de små JBL 4312 Mk II rett og slett herlige å ha med å gjøre. Ikke perfekt, men du verden så moro!

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
JBL er den amerikanske PA-lydens lokomotiv. Få høyttalerprodusenter har hatt større betydning for hvordan vi oppfatter lyd på konsert, eller på plate. Utallige er de innspillinger som er sjekket og dobbeltsjekket på et par JBL-høyttalere. Mange av oss har også eid JBL-høyttalere hjemme, men i de senere årene har JBL nesten forsvunnet fra spaltene i hi-fi-magasiner, og var sjelden å se i butikkene. Men ikke i Japan. Hvor JBL lenge har hatt en sterk posisjon, og JBL har sågar laget høyttalere bare for det japanske markedet. En smule merkelig kan man mene, når man ser hva vi her hjemme har gått glipp av. JBL har heldigvis våknet og skjønt at det finnes et marked i Europa for annet enn billige høyttalere, og skapt vidunderlige høyttalere som LS-serien og ikke minst high-end høyttalerne K2 og Everest. Og endelig har de bestemt seg for at vi skal få leke med de klassiske studiohøyttalerne, som bare japanerne har kunnet glede seg over. Comeback I forrige utgave testet vi JBL 4429 Studio Monitor. En velvoksen høyttaler med et 30 cm basselement, i high-end-klassen, som Audun Hage fremdeles gliser fett over etter en meget vellykket test. Disse derimot, koster ”bare” 9.000 kroner, og er så små at de får plass nesten overalt Med bare 30 cm i høyden, er de en miniutgave av den klassiske 4312 studiohøyttaleren, som nå finnes i en ny utgave til 20.000 kroner paret. De små 4312M II finnes i sort eller valnøttfiner, og er bestykket med en 13,3 cm bass, en 5 cm mellomtone med membran i papirfiber, og en 19 mm diskant med titanbelegg på membranen. To potmetere øverst på fronten gir deg muligheten til å justere nivået i mellomtone og diskant, et trinn opp eller et trin n ned, for å tilpasse frekvensresponsen til plasseringen og dempingen i rommet. Høyttalerne er riktignok små, men de spiller som en mye større høyttaler. Lydbildet er stort, fyldig og det er bra med dynamikk. Også i bassen, hvor små høyttalere ofte sliter. De går naturlig nok ikke veldig dypt i bassen, men lyder kraftigere enn mange småhøyttalere makter, og ikke minst, de rocker langt over de fysiske lovene, kan det høres ut som. Svakheten med 4312 Mk II er en litt tilbaketrukket, dunkel og ikke veldig presist fokusert mellomtone. Som ikke henger med den luftige og åpne diskanten, heller ikke med den sjenerøse og relativt mektige bassgjengivelsen. Hvis man er ute etter korrekt hi-fi lyd, er kanskje Dali Menuet et bedre valg, men hvis man foretrekker tøffere dynamikk, heftigere bass, og et mildt sagt involverende lydbilde er de små JBL 4312 Mk II rett og slett herlige å ha med å gjøre. Ikke perfekt, men du verden så moro!
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • 6 Ohm/90 dB følsomhet
  • 55 – 50.000 Hz frekvensrespons
  • 30 x 18,1 x 18 cm
Pris: 8995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.