Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: ELAC Debut B5

Strålende debut

Det var nesten så jeg måtte klype meg litt i armen. Høyttalere til noen skarve tusenlapper skal da ikke låte så bra?

Skrevet av / 19.05.16 - 06:00
ELAC Debut B5
Audun Hage

Egentlig skulle den være en rask affære, testen av ELACs nye budsjetthøyttalere. Planen var en rask gjennomlytting, noen kjappe inntrykk ned på notatblokka og «job well done», så man kunne være hjemme til middag. Vel, den planen gikk i vasken. Før jeg visste ordet av det hadde jeg både rundet spillelista, hentet frem gamle godbiter og sjekket ut flere interessante artister jeg aldri hadde hørt før! Middagen ble kald, men jeg hadde i alle fall funnet mine nye favoritthøyttalere i budsjettklassen …

 

Prisgunstig samarbeid

Disse høyttalerne bærer det velkjente tyske ELAC-merket, men er i realiteten en kreasjon fra Andrew Jones, en av verdens mest velrenommerte høyttalerdesignere. Han står bak en rekke eksotiske high-end konstruksjoner, men har også flere vellykkede budsjetthøyttalere på merittlisten. Det å lage god lyd på begrenset budsjett er egentlig enda mer krevende, da det handler om å treffe de riktige kompromissene.

Historien vil ha det til at ELAC behøvde hjelp da de skulle introdusere merket sitt på det amerikanske markedet. Fabrikken i Kiel er kjent for å være ganske kompromissløs, og blankpolert pianolakk, eksotiske høyttalerelementer pluss «cost no object» delefilterkomponenter har det med å dra opp prisen. Without further ado, så fikk Jones oppgaven med å designe en splitter ny høyttalerserie med et spesielt gunstig prispunkt. Han satte seg målet med å lage sine beste budsjetthøyttalere noensinne, og resultatet er «Debut series by Andrew Jones».

 

Debut B5

B5 er den minste og rimeligste modellen i serien, og følger etter utseendet å dømme en ganske standard oppskrift. En liten kompakt, toveis bokhyllehøyttaler med 1” softdome diskant, og 5 1/4” basselement. Kabinettet holder som forventet en nokså enkel standard, uten avrundede kanter eller fancy design på noe vis. Dette har imidlertid gitt rom for mer påkostede høyttalerelementer: Bass/mellomtonen er en solid sak med membran i vevd aramid-fiber, 1,5” talespole og kraftig magnet med ventilert gap. Diskanten sitter montert i en «waveguide» som kontrollerer spredningen. I følge Jones er dette et bedre kompromiss enn å forsøke å lage en billig JET-diskant. Kosmetisk sett har høyttalerne en fin utførelse med skruene skjult bak sølvringer, og diskanten beskyttes av et metallgitter. Selve finishen er en vinyltype med matt «børstet» look. Høyttalerne har et enkelt, men solid sett med skruterminaler samt en bassport på baksiden.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Lydkvalitet

Debut-serien B5 har en litt fetere klangbalanse enn det nøytrale og superstramme lydidealet vi forbinder med klassiske ELAC-modeller. Dette er i alle fall førsteinntrykket når jeg slipper B5-ene løs på testrommet. Notatblokken blir etter hvert full av positive observasjoner: Dynamisk, spenstig, med heftig bass og sprudlende vokalgjengivelse. Man merker også at høyttalerne er ganske behagelig avstemt, og mer tilgivende overfor rufsete innspillinger.

Dyrere ELAC-høyttalere med JET-båndelementer kjennetegnes av en veldig distinkt og krystallklar diskantgjengivelse. De kan låte riktig delikat på gode opptak, men er også nådeløse i motsatt tilfelle. På Debut B5 er diskanten tonet betraktelig ned, og tiltrekker seg ikke like mye oppmerksomhet. Man får ikke det samme ubønnhørlige detaljfokuset, men til gjengjeld blir de lettere å leve med, og mer behagelig å lytte til i flere sammenhenger.

Den litt mørkere klangkarakteren fra Debut B5 kan minne litt om en del Pioneer-høyttalere som samme Mr. Jones har hatt befatning med. Man kan skru opp volumet uten at det skjærer i ørene, og høyttalerne oppleves overraskende «snille» selv på mindre gode opptak og mastringer. Ikke så mye at de låter innestengt eller kjedelig på noe vis, bare nok til å ta brodden fra skarpe innspillinger. Mellomtonen er sjenerøs, med en solid porsjon brystklang og rasp til hese mannsrøster som Bob Dylan, men ikke mer enn at også slanke sølvstruper låter slik de skal. Høyttalerne gjør i det hele tatt veldig lite feil, og ELAC har fått til en veldig god allrounder i mine ører.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Entusiasme og spilleglede

På dette tidspunktet ville jeg normalt vært ganske fornøyd med en høyttaler i denne prisklassen, og kunne ha endt testingen der og da. Men jeg ble nysgjerrig, og ville høre mer. Ut med den typiske testmusikken, og inn med noen personlige favoritter. Som fan av alt innen hardtslående, basstung musikk – både metal, techno, house og nyere elektronika så vel som rap/R’nB – verdsetter jeg høyttalere som kan spille høyt og rent, og gjengi bassgitar, synth osv. med skikkelig dynamikk. Det pleier normalt å utelukke kompakthøyttalere, for de aller fleste kneler når det virkelig gjelder.

I lys av dette er jeg imponert over hvor engasjerende lyd Elac har fått ut av de små høyttalerne. Det er betydelig mer dynamikk i bassen her, enn vi opplever med de litt større og dyrere Bowers & Wilkins 685 S2, som lenge har vært blant våre favoritthøyttalere i kompaktklassen. Selv om B5 er minstemann i Debut-serien, gir den et imponerende saftig trykk i basstromma, og har ingen problemer med å spille høyt og rent. Selv når volumrattet går mot «11» ligger lydbildet klippefast, uten at ELAC-ene gir hørbare tegn til stress. Selv om basselementet foretar noen heftige stempelbevegelser i min retning, kan jeg ikke høre spor av forvrengning.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Hva med forsterkeren?

Med rimelige høyttalere som dette, vil mange ønske å drive dem med rimelige forsterkere. I den forbindelse er det greit å påpeke at Debut B5 ikke er de mest følsomme høyttalerne vi har testet. Sammenlignet med en høyeffektiv konkurrent som Klipsch RP-150M, for eksempel, har ELAC-ene relativt lav følsomhet (ca 85 dB vs. 92 dB med 1 watt inn), og vil derfor kreve flere watt for å nå et tilfredsstillende lydnivå. Debut B5 er imidlertid en ganske snill last for forsterkeren, og impedanskurven dukker aldri under 4.8 ohm (angitt). Aller helst bør du ha en forsterker på 80-100 watt eller mer, for å kunne spille tilstrekkelig høyt og rent, særlig hvis du vil dra full nytte av de imponerende bassegenskapene. Heldigvis finnes det et rikelig valg av gode, strømsterke forsterkere der ute som ikke koster en formue.

 

Konklusjon

Andrew Jones har selv uttalt at målet hans med Debut, er å vekke hi-fi interessen hos de yngre lytterne som ikke nødvendigvis har titusenvis av kroner å spandere på et par høyttalere. I så måte er Debut B5 virkelig den perfekte høyttaler å debutere med, for maken til flott lyd fra en rimelig kompakthøyttaler har jeg knapt hørt, noen gang! B5 har en varm, fyldig og lyttevennlig lydkarakter som umiddelbart fenger, og en dynamisk bass som virkelig «slår hardere enn sin vektklasse» som amerikanerne liker å si. Vi har ikke stort mer å legge til, enn at vi gleder oss til fortsettelsen!

Lyd & Bilde mener

Imponerende heftig bass for sin størrelse, og en lyttevennlig, engasjerende spillestil preger disse nykommerne fra ELAC. Relativt lav følsomhet gjør at du bør ha en kraftig forsterker for at høyttalerne skal vise seg fra sin beste side. Utover det, har vi lite å utsette til denne prisen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top