annonse
annonse

Dynaudio Xeo 4 og 6

Trådløs vinner

Xeo er ikke bare høyttalere, det er et helt anlegg fra Dynaudio. Et meget bra anlegg!

Pluss
Fleksibiliteten har blitt forbedret med både flere innganger, mulighet til å justere for plassering samt mottaker og forlenger. Gjengivelsen har blitt oppjustert med bedre spredning og bedre DSP, med et mer stabilt og mer harmonisk lydbilde som resultat.
Minus
Du må fortsatt koble med kabel til kontrollboksen. Lydbildet har blitt dratt noe bakover sammenlignet med forgjengeren, noe som enkelte kan ha innvendinger imot. Det kan man også ha mot hatten på toppen av høyttaleren med volumindikator samt on/off.

NO gullikon 2014.indd

Da Dynaudio kom med sin Xeo-serie for et par år siden var man i prinsippet først med å kunne tilby et helt anlegg med trådløse høyttalere som både var prismessig overkommelige og som også spilte virkelig bra. Ja, det er kanskje en sannhet med modifikasjoner. Den lille stativhøyttaleren Xeo 3 ble hurtig en suksess, mens det gikk betydelig tregere for gulvhøyttaleren Xeo 5. Det var Xeo 3 som tok folk med storm, den ga virkelig en fin lyd til prisen og folk likte den trådløse løsningen.

Imidlertid var flere andre firmaer i gang med lignende løsninger, og Dynaudio har etter hvert fått hard konkurranse. Derfor er det logisk at man nå har ute sin andre generasjon av Xeo-serien i butikkene. ”Vi kunne ha utviklet den første modellen over lengre tid, spesielt da kontrollboksen”, sier Morten Nielsen fra Dynaudio, ”men, da hadde vi til gjengjeld tapt forspranget vi fikk i markedet.”

Og det var et viktig forsprang. Dynaudio Xeo ble raskt referansen for både funksjonalitet, prisnivå og lyd for denne typen aktive og trådløse løsninger og Xeo 3 solgte utmerket. Derfor er det spennende å se om den nye generasjonen, og da spesielt den nye gulvmodellen, kan flytte grensepinnene ytterligere et stykke.

Hva er nytt?
Dynaudio lover at man har forbedret Xeo på flere punkter: fleksibilitet, brukervennlighet, pålitelighet og ikke minst lydkvaliteten.

Fleksibiliteten, brukervennligheten og påliteligheten handler ikke minst om den forbedrede huben, eller kontrollboksen. Den har fått en digital koaksialinngang og man kan nå oppgradere programvaren via USB-porten. Alle de tre digitale inngangen kan klare 24 bit/96 kHz. Den har fått multibåndsteknologi, noe som innebærer at den kan sende på 2.4, 5.2 og 5.8 Ghz.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Det har kommet med en Extender som kan lenke signalene videre om det er lang avstand til for eksempel høyttalere i et annet rom. Det er også blitt plass til en Link, som tar imot signalene fra Xeo hub, men har analoge og digitale utganger – du kan altså for eksempel koble den til et hi-fi anlegg i et annet rom eller lignende. Fjernkontrollen har også blitt vesentlig bedre og er nå i en mer normal størrelse sammenlignet med den tidligere ”kreditkortvarianten”. De ulike rommene eller sonene, Xeo kan betjene tre soner, identifiseres nå også med fargekodene blå, grønn og rød.

DYN_Xeo4_blackwhite_emo1

Hatten er din!
Oppå høyttalerne finner man nå et lite påbygg som ser ut litt som luftinntaket på en amerikansk muskelbil. Det diskuteres flittig om det ser bra ut eller ikke… Her kan du justere volum og on/off. Dessuten har den en indikasjon med blågrå strek for volum når man trykker på volumet på fjernkontrollen. ”Det kan man jo også høre om man vil”, mumlet en forhandler jeg snakket med som ikke var noen venn av den lille hatten på toppen.

Visuelt er det foruten hatten på toppen ikke så mye som skiller de nye modellene fra de gamle. On-knappen er flyttet til hatten og frontene sitter nå med magneter, noe som gjør at høyttalerne uten fronter gir et renere og mer harmonisk inntrykk – med eller uten hatt.

Systemet føler selv når det kommer et signal inn i kontrollboksen, slår selv over på rett inngang og begynner å spille. Det fungerer fint i praksis og enklere blir det liksom ikke. Som tidligere kan hver høyttaler stilles som venstre, høyre eller begge, og du kan stille inn tre ulike plasseringer i rommet (fritt, nær vegg, nær hjørne) via omkoblere på baksiden. Dette er ikke minst viktig for hvordan høyttaleren spiller bass i rommet.

Når det gjelder lyden har man forbedret sin DSP, forbedret responsen i tidsdomenene (noe som betyr at faselineariteten er bedre) samt optimert utstrålingen både horisontalt og vertikalt. Og ikke minst har Xeo 6 nå også fått en dedikert forsterker til hvert høyttalerelement. Det utgjør en stor forskjell!

DYN_Xeo_hub_back
Vi finner nå også en digital koaksialinngang på hubens bakside.

Oppkobling
Det tar faktisk ikke mange minuttene fra man pakker ut høyttalerne til det er musikk i rommet. Høyttalerne får raskt kontakt med kontrollboksen og det hele fungerte uklanderlig under testperioden.

Nå skal vi også definere hva det er som er trådløst og hva som ikke er det. Nei, du kan ikke sende et signal trådløst til kontrollboksen, du må koble inn via kabel til den. Du har fire innganger, en analog enten via 3,5 mm jack eller stereo RCA, to digitale i form av en Toslink (lysleder) eller koaksial RCA samt en USB: Kobler du kontrollboksen til en datamaskin får den også strøm via USB, ellers benytter du bare den medfølgende veggtransformatoren.

Trådløst er altså signalene fra kontrollboksen og ut til høyttalerne – som jo heller ikke er helt trådløse ettersom de må ha 240 V strøm fra veggstøpselet.

Kobler du inn noe analogt så omvandler kontrollboksen signalene til digital. Har du i stedet mulighet til å koble inn signalene digitalt, vinner du på lydkvalitet. All signaloverføring til høyttalerne skjer digitalt og signalet blir ikke analogt igjen før det kommer ut av høyttalerelementene da man benytter en PWM klasse D forsterkning.

DYN_Xeo4_white_pair

Xeo 4
Jeg likte Xeo 3, men Xeo 4 er etter min mening en enda litt mer harmonisk høyttaler. Etter min mening føles det som om lydbildet har fått mer dybde og blitt (enda) litt større på alle plan. Det er sikkert et resultat av at man har arbeidet med høyttalerens utstråling både horisontalt og vertikalt.

Det er litt mer stabil gjengivelse som helhet, bassen føles litt renere og dermed oppleves også mellomregister og diskant som noe forbedret i forhold til forgjengeren. En av mine venner, en glad Xeo 3 eier, syntes han fikk for mye bass da ha prøvde Xeo 4 hos en forhandler, mens Xeo 3 fungert fint ved samme tilfelle. Det har jeg ikke opplevd her hjemme, snarere tvert imot. Jeg har en litt renere og mer fokusert bass som ikke tar overhånd.

For virkelig å utfordre Xeo 4 spilte jeg Pictures at an Exhibition av Mussorgsky med Jean Guillou på orgel, en innspilling som kan knekke en hvilken som hest høyttaler med litt problem i bassen. Det gikk overraskende bra, faktisk langt over forventning. Jeg er ikke vant til at anlegg i denne prisklassen – for det er jo faktisk et helt anlegg vi snakker om – kan mestre den innspillingen såpass bra.

– og 6
Xeo 4 flytter altså Dynaudios grensepinner et stykke fra Xeo 3. Men Xeo 6 flytter dem et skikkelig stykke fra Xeo 5. Det er ingen tvil om at denne oppdateringen har gjort stor nytte for Dynaudios trådløse gulvhøyttaleralternativ. Nå har det kommet en forsterker til det tredje elementet også, det merkes på hele gjengivelsen som har mer kropp og dynamikk, mer tyngde og bedre renhet.

Man må prøve seg frem med omstilleren med de tre alternativene for plassering. Hos meg låt det best med omkobleren på nøytral og høyttalerne plassert ca 75 cm fra bakveggen. Jeg spilte i et drøyt 30 kvm rom og hadde ingen problemer med å få volum nok. Plasseringen er ikke uvesentlig, litt feil plassert blir gjengivelsen lett litt bruset og for rund i øvre bassen etter min smak.

Jeg kunne lytte til Misa Creolla med en overraskende god beholdning. Det er kor, solister og akustisk gitar, tromme etc. Det kan låte utrolig blodfattig på mange høyttalere i overkommelige prisklasser, eller de kan gi en forsterket bass som får alt til å låte feil. Xeo 6 har riktignok en anelse forsterket øvre bass, men det store og fine lydbildet og et harmonisk klangbilde gjør at helheten låter ekte.

Mike Sheridan spiller helt elektronisk musikk med vokalinnslag på noen spor. Det fungerer fint, med bra dynamikk og en så ren gjengivelse at de detaljene som musikken krever må komme frem for å gjøre det interessant, også kommer frem.

DYN_Xeo6_blackwhite_emo

Konklusjon
Dynaudio har lykkes fint med den vanskelige kunsten å oppdatere en suksess. Begge høyttalerne er bedre enn sine forgjengere, fremfor alt er Xeo 6 klart bedre enn Xeo 5 og er nå et reelt alternativ for den som vil ha litt mer kjøtt i sin Xeo.

Xeo er et helt anlegg, det skal man ha klart for seg når man tenker over forholdet pris/ytelse. Det er imidlertid stativhøyttaleren Xeo 4 som tar gullmedaljen av brødrene når det gjelder pris/ytelsesforholdet. Man får virkelig mye for pengene med begge, men fortsatt mest med lillebror.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Dynaudio Xeo 4

 • Toveis aktiv stativhøyttaler
 • Frekvensområde 45 Hz - 23 kHz
 • Forsterkning 50 W per høyttalerelement
 • Mål/vekt 282x170x246 mm (BxHxD), 6,4 kg
 • Pris: 14.995 kr per sett eksklusiv Hub – Hub (transmitter) 2.495 kr
 • Web: dynaudio.com

 

Dynaudio Xeo 6

 • Treveis aktiv gulvhøyttaler
 • Frekvensområde 31 Hz - 23 kHz
 • Forsterkning 50 W per høyttalerelement
 • Mål/vekt 854x170x246 mm (HxBxD), 14,7 kg
 • Pris: 24.995 kr per sett eksklusiv Hub – Hub (transmitter) 2.495 kr
 • Web: dynaudio.com
Pris: 14995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×