Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Dynaudio Excite X18

Fullkommen kompakt

Glem alt du vet om små høyttaler, for disse lyder som en fullvoksen gulvhøyttaler, bare uten ulempene.

Skrevet av / 10.10.16 - 06:00
Dynaudio Excite X18
Lasse Svendsen

Wow. Jeg hadde en anelse, bevares, men dette gikk over all forventing. For det er ikke lenge siden vi testet en liten høyttaler som tok oss med storm. Nærmere bestemt danske Dynaudios minste i den kritikerroste Excite-serien: X14.

Den er liten nok til å gjemme seg bak et A4-ark, men spiller forbløffende tøft og engasjerende. Den beskjedne størrelsen gjør den kanskje ikke ideell i en stor stue. Hvert fall ikke hvis man liker at det rocker litt når man spiller høyt.

Les testen av X14 her

For de som trenger mer av alt, finnes det nå et alternativ i den litt større X18. Den er heller ikke noen stor høyttaler. Den går greit inn i bokhyllen, men lyder bedre når den er trukket litt fra veggen. Altså er et par stativer en god investering. Da blir lyden bedre, enn når den står i hyllen.

Noen cm her og der gjør den større, og har gitt mer volum og plass til større basselement.

Her er det 17 cm stort og som vanlig fra Dynaudio, med en MSP-membran støpt i ett stykke, for bedre stivhet og færre resonanser og oppbrytninger. Men det er ikke bare fysiske forskjeller på de to høyttalerne. Dynaudio har også lagt inn bedre kabler på innsiden, og oppgradert elementene – også det nye Esotec+ diskantelementet – med kraftigere Esotec+ magneter.

Der ligger forklaringen på at X18 er så pass mye dyrere enn X14, og årsaken til at den lyder bedre enn X14.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Alternativene

Dynaudio-høyttalerne ligger i en prisklasse hvor konkurransen er tøff. De små Martin Logan Motion 35XT, Sonus faber Venere 1.5, og forsåvidt KEF LS50, er alle gode alternativer til Excite X18.

De er alle høyttalere som spiller over all forventning. KEF-høyttalerens legendariske stereoperspektiv, Sonus-faber-høyttalerens tonale balanse og det vanvittig åpne lydbildet fra Motion 35XT, er bare små stikkord som delvis beskriver hvorfor vi liker dem så godt.

Et annet alternativ er naturligvis en gulvstående høyttaler i tilsvarende prisklasse. Skal den eksempelvis komme fra Dynaudio, blir det Emit M30 fra en lavere serie, en slank gulvstående som vi ennå ikke har testet. Den rimeligste gulvstående i Excite-serien, er X34 som gjør et kraftig innhugg i kontoen, sammenlignet med X18.

Den nyutviklede diskanten og …. (Foto: Produsenten)
Den nyutviklede diskanten og …. (Foto: Produsenten)

Fullkommen fet lyd

Argumentene for kompakt- i stedet for gulvhøyttaler, pleier å være at man får bedre lyd for de samme pengene hvis man går opp en kvalitetsklasse – eller høyttalerserie – i en liten høyttaler enn en gulvstående. Vel og merke hvis man ikke er bass- og/eller lydtrykkavhengig. I så fall kan det kureres med en god subwoofer.

Men en subwoofer er jeg ikke sikker på at du trenger her, for X18 rekker tilstrekkelig langt ned i bassen til at det skapes et overbevisende fundament for musikken. Like viktig er måten den gjør det på. Med en sjenerøs dynamikk og stålkontroll, tar den Wagner eller New Order til nye høyder.

Der andre kompakthøyttalere gir opp og bassen begynner å flyte ut i ullen takt, holder X18 stramt i tømmene. Også i mellomtonen og videre oppover i diskanten. Baryton-stemmen til Bryn Terfel lyder aldri mørkt eller farget, men klokkeklar og kraftig på samme tid. Uten at det stikker i ørene, selv når jeg spiller New Order eller soulalbumet til Major så høyt, at gardinene svaier i vinduene.

… basselementet har fått merkbart bedre potens. (Foto: Produsenten)
… basselementet har fått merkbart bedre potens. (Foto: Produsenten)

Den makter også å overgå – kanskje ikke så rart – den praktfulle skalaen (soundstage), til X14, og leverer ikke bare på dynamikk og bass, men også bedre dybde og større bredde i musikken. Det merkes godt på Mozarts femte fiolinkonsert med Hilary Hahn (Deutsche Grammophon), hvor orkesterets ulike instrumentgrupper er skarpt definert i lydbildet.

Diskanten i Martin Logan Motion 35XT, er litt luftigere og mer utstrakt, noe som gir strykere og vokaler litt skarpere definisjon, men de har ikke X18s mektige bass og dynamikk. Hvilken man skal velge er litt avhengig av smak, for selv om de lyder forskjellig, er de begge på min topp tre liste over de beste småhøyttalerne under 20.000 kr. Martin Logan til akustisk musikk, og Dynaudio til allround, kanskje.

Den mest optimale lyden får du med et par gulvstativer. (Foto: Produsenten)
Den mest optimale lyden får du med et par gulvstativer. (Foto: Produsenten)

Altetende

Det fine med de små Dynaudio X18, er at de hverken er for små eller for store til å gli inn i de fleste stuer. Der vil de gjøre seg bemerket selv i kresne ører, for dette er noe av det beste man kan spille musikk på, blant småhøyttalere under 20.000 kr paret. Det spiller ingen rolle hva slags musikk du liker, disse høyttalerne trives på det meste, og det merker du med en gang du setter på den første låten. Kanskje kommer det et wow, fra deg også.

Lyd & Bilde mener

Voksent lydbilde og potent bass, kombinert med god dynamikk i et kompakt kabinett. Mer kan man ikke forlange i denne prisklassen. Ingen ting vesentlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top