Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins Formation Flex

B&Ws rimeligste treffer ikke blinken

Bowers & Wilkins lykkes ikke helt med den minste høyttaleren i den trådløse Formation-serien.

Skrevet av / 19.03.20 - 09:55
Bowers & Wilkins Formation Flex
Lasse Svendsen

De minste bordhøyttalerne har fysiske begrensninger som bremser hvor god lyden kan bli. Men med litt kløktig digital prosessering, og gode høyttalerelementer, kan det blir mer enn akseptabelt.

Det er oppskriften Bowers & Wilkins har brukt på den trådløse Formation Flex. En kompakt bordhøyttaler fra en velrenommert produsent, som har drevet med høyttalere i en mannsalder. Den 21 cm høye Flex klarer seg fint alene, på kjøkkenet, soverommet eller badet, eller som et trådløst stereoanlegg, med en ekstra Flex-høyttaler paret sammen med den andre.

I likhet med bordhøyttalere fra f.eks. Sonos, er mulighetene mange hvis man velger høyttalere i B&Ws Formation-serie. Vi har allerede testet de trådløse Formation Duo, lydplanken Formation Bar, og den meget velspillende Formation Wedge. Flex er den minste i Formation-serien, som B&W har utviklet som et trådløst multiromsystem.

Mono er ikke Fomation Flex sterkeste side.

Man kan kjøpe bare én, men trenger man lyd i et annet rom eller vil ha bedre lyd fra tv-en, kan en Formation Bar kobles sammen med en Flex og en Wedge, og vips, så har man lyd i tre rom. Samtidig.

I likhet med resten av modellene i serien, har Flex også AirPlay 2 over Wi-fi, Bluetooth (aptX HD), Spotify Direct og Tidal er støttet, og den er Roon Ready for de som vil styre sine strømmetjenester med én app. Høyttaleren har også støtte for Amazon Alexa – via app, for de som vil styre musikken med stemmen.

App-styring

Høyttaleren har ingen fysiske innganger for lydkilder – annet enn nettverk via Ethernet, og den må heller ikke kobles til en annen Flex med kabel for å få stereolyd.

Alt gjøres nemlig trådløst i Formation-serien. B&W har utviklet en enkel app som brukes for å koble høyttaleren til nettverket, og den samme appen brukes for å koble flere høyttalere sammen, og til å velge hvilke høyttalere som skal spille hva og hvor i huset.

Wedge er ikke blant de minste bordhøyttalerne. Den legger seg mellom Naim Mu-so QB2 og Mu-so 2 i pris, og den er større og dyrere enn en Sonos Play 5. Men den er også mye kraftigere.

Surround eller stereo

Den beste måten å nyte B&Ws minste høyttaler på: I stereo.

Sonos Play:5 kan også pares i stereo hvis man har to stykker, og den er en naturlig konkurrent til Formation Flex. EC Livnings Tana 2 er et dyrere alternativ, også når den er paret med en L-2 høyttaler, og i likhet med systemet fra EC Living kan man legge til en subwoofer – Formation Bass – hvis man vil ha et kraftig 2.1-system. Legger man i tillegg inn lydplanken i Formation Home-appen, kan man bruke et par Flex som bakhøyttalere i surround når man ser på film, eller gamer.

Fleksibel plassering

Høyttaleren er slank nok til å få plass i et hjørne på kjøkkenbenken, og lav nok til å smette inne i en bokhylle, men da kommer man kanskje ikke til berøringsfeltet på toppen som betjener de grunnleggende funksjonene, som volum, start og stopp av musikken, og paring med andre høyttalere.

Men det finnes et tilpasset veggstativ som ekstrautstyr, og da når man enkelt berøringsfeltet på toppen.
I likhet med Duo, Bar og Wedge, vil man finne høyttaleren på mobilen, når den allerede er koblet til det trådløse hjemmenettverket, og siden den ikke leveres med fjernkontroll er det mobilen som blir fjernkontrollen.

Toveis høyttaler

Høyttalerelementene er hentet fra øverste hylle

Den sorte glassplaten på toppen og den vaffelmønstrede grillen, gir B&W-høyttaleren et eksklusivt utseende. I motsetning til Wedge, leveres Flex kun trukket i sort stoff, og den lille høyttaleren er bestykket med færre høyttalerelementer.

Elementene peker kun forover, det er ikke noe 360 graders lyd fra en Flex. Som har en 10 cm bass med membran i vevd glassfiber, og et diskantelement som drives av to 50 w innebyggede forsterkere. Som styres av en digital signalprosessor, B&W kaller det Dynamic EQ.

I likhet med Wedge støtter Flex opptil 24-bit/96 kHz lydfiler, og frekvensområdet er oppgitt til 50 Hz – 28 kHz, godt hjulpet av den innebyggede signalprosessoren.

It takes two to tango

Med én Flex plassert alene på benken, og koblet til det trådløse nettverket, er det bare å finne frem favorittmusikken. Den ene høyttaleren fyller enkelt et kjøkken eller et mindre rom, med fyldig lyd, leken bass og relativt bra dynamikk. Lydbildet kan oppleves som litt mørkt, i tilfelle skrur man opp diskanten i appen, men det hjelper ikke på mellomtonen som lyder slank og litt innesluttet.
En Marshall Stanmore II lyder varmere og spiller mye høyere, men har ikke like stram og fokusert bass som en Flex. Dessuten kan den ikke pares med en ekstra høyttaler for stereolyd.

Betjening via glasspanelet på toppen.

Parer man to Formation Flex i stereo, blir det ikke dobbelt så bra (bare dobbelt så dyrt), men da blir klangen i mellomtonen fyldigere og mer tiltalende. Lydbildet vokser og stereoperspektivet er hørbart bedre enn med én Formation Wedge.

I stereo spiller et par Flex virkelig høyt. Den litt slanke, og lett skingrende mellomtoneklangen blir ikke borte, men du verden som det svinger! Naim Mu-so Qb2 er det nærmeste du kommer trøkket fra to Flex, som faktisk er så små at de kan gjemmes bak en Qb2.

Sammenlignet med Wedge er stereoperspektivet naturligvis bedre, om man plasserer høyttalerne et stykke fra hverandre. Men den er ikke bedre. Ok, det er litt mer trøkk i bassen, men Wedge lyder bedre balansert.

Lady Gagas disco-hit, Stupid Love, passer perfekt på et par Flex, mens Keith Jarretts Køln-konsert lyder hult og klaveret farget. Hver sin smak altså, men Formation Flex er ikke akkurat hi-fi-valget blant trådløse høyttalere i denne prisklassen.

Konklusjon

Bowers & Wilkins Formation Flex er bedre bygget enn det meste vi har testet, og det reflekteres også i prisen. Om enn ikke i lyden, i samme grad. Det kan virke som om det fortsatt skal være vanskelig å finne den virkelig gode lyden i denne prisklassen. Marshall Stanmore II er mye morsommere og engasjerer mer, og én Formation Wedge er egentlig et like bra valg som to Formation Flex. For de som har lagt pengene sine i B&Ws Formation-system, er Flex det opplagte valget, for alle andre finnes det alternativer.

Finish i toppklasse.

Karakter
Bowers & Wilkins Formation Flex
Premium

Lyd & Bilde mener

Spretten dynamikk og bass, enkel å koble sammen i stereo eller multirom. Slank lyd tross bra med bass, litt skingrende på volum, og ingen tilkoblinger.

1 hendelser på “Bowers & Wilkins Formation Flex”

  1. Antar det menes Sonos Play:1 og ikke 5, da flex verken er større eller dyrere enn play:5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Lyd & Bilde
Scroll to Top