annonse
annonse

Arendal Sound 1723 Monitor 5.1

November 2016Arendal Sound 1723 Monitor 5.1

Lydtrykket fra helvete​

Hjemmekino på dette nivået er like mye underholdning som det er fullstendig galskap.​

Pluss
Disse høyttalerne slår brutalt hardt, samtidig som de bevarer roen når de skal. Et stramt, tøft og herlig lydbilde, med rungende dialoger og en spesielt brutal subwoofer som setter rommet i bevegelse. Og du kan tro musikk rocker i to kanaler også!
Minus
Det finnes høyttalere med en mer finmasket lydgjengivelse.

For et år siden hadde jeg ikke engang hørt om Arendal Sound. Nå er navnet brennmerket fast i tinningen. For det er lenge siden jeg har hørt et lydbilde så massivt og hardtslående. Subwooferen er større enn et middels kjøleskap – og den sender trykkbølger av torden gjennom rommet, røsker tak i buksebeina, dundrer løs på kroppen. Uten tegn til å være bakpå! Og høyttalerne, da. Man kan kalle dem monitorer, for de har formen. Det er bare det at de er så forstørret, at vi ikke fikk plass til bakhøyttalerne på våre oppmålte hyller, men måtte finne en provisorisk løsning på stativer. Skal man ha 8-tommers elementer, setter det nemlig sine krav til kabinettstørrelse! Ikke minst på frontmonitorene og den identiske, men liggende senterhøyttaleren, som hver har to av dem. Det betaler seg i form av uanstrengt råskap, med vanvittig store og massive dialoger og full kontroll på alt fra geværskudd til fuglekvitter. Men jeg går for fort fram. For hva og hvem er Arendal Sound?

Oppsettet vi testet. Foto: Arendal Sound
Oppsettet vi testet: 1723 Monitor, Center, Surround og Subwoofer 3. Foto: Arendal Sound

 

Norsk merke
Bak merkenavnet står den norske importøren L-Sound fra nettopp Arendal. De har jobbet tett med små, men potente høyttalerprodusenter som Ken Kreisel, Definitive Technology og SVS gjennom mange år, og etter hvert opparbeidet seg mye erfaring på området – både når det gjelder hva som fungerer, og ikke fungerer. Dyrebar erfaring som de har tatt med seg, da de startet opp Arendal Sound i 2015.

– Det har vært en del leveringsproblemer, feil og manglende forutsigbarhet. En del av leverandørene vi har jobbet med, har ikke taklet dette med å bli ”store” på kort tid, og det har gått utover kvaliteten. Derfor ønsket vi å starte noe eget, hvor vi har full kontroll, sier grunnlegger og markedssjef Jan Ove Lassesen.

Jan Ove Lassesen monterer 1723 Monitor på et fiffig stativ, som gjør at høyttaleren får fotavtrykket til en gulvstående. Stativet kan sandfylles for enda bedre basskontroll. Foto: Geir Gråbein Nordby
Jan Ove Lassesen monterer 1723 Monitor på et fiffig stativ, som gjør at høyttaleren får fotavtrykket til en gulvstående. Stativet kan sandfylles for enda bedre basskontroll. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Kun det beste
Med Arendal Sound satses det på å gi det absolutt beste for pengene i hjemmekinoen. Vi snakker store høyttalere med høy følsomhet og lav forvrengning, hvor det ikke er spart noe på komponenter eller byggekvalitet. For eksempel er kabinettene i HDF (High Density Fiber board) i stedet for MDF. Mye dyrere, men ifølge Arendal Sound verdt det i form av mindre egenresonans og dermed mindre forvrengning og bedre dynamikk.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

– Vi kunne spart mye ved å bruke MDF og kommet godt unna det. MDF er jo bra det og. Men her bruker vi HDF, for å få lyden enda bedre. Vi gjorde en A/B lyttetest mellom HDF og MDF, og det var ingen tvil: HDF ga en enorm forbedring av dynamikken, og høyttalerne låt mer lekent, sier en overbevisende Jan Ove.

Vi håper Bjørn Erik Forberg har kiropraktoren på hurtigoppringning, etter han har satt opp den gedigne Subwoofer 3. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vi håper Bjørn Erik Forberg har kiropraktoren på hurtigoppringning, etter han har satt opp den gedigne Subwoofer 3. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Dyre, men rimelige løsninger
Mye av sjelen i Arendal Sound ligger nettopp i å gjøre dyre løsninger tilgjengelige for folk flest, ved å ikke ta seg betalt 10-gangeren hver gang de går opp et kvalitetsnivå i utvikling og produksjon.

– Vi vil lage rimelig high-end. Da må vi opp fra de billigste nivåene. Skal du lage en senterhøyttaler som koster 5.000 kroner ut til kunde, så må du fjerne mye kvalitet. Men gjør du den i stedet til 8.000 kroner, så kan du bruke mye snacks av komponenter, sier Jan Ove.

– Ja, det nytter ikke å bruke Titten Tei-kondensatorer i delefilteret, sier Bjørn Erik Forberg med et smil. Han er ny Assistant Manager i L-Sound, og har medvirket i utviklingen av høyttalerne. Bjørn Erik, også kjent som BEF, er en kjent figur i det norske hi-fi og hjemmekinomiljøet: En mann som ikke er fremmed for å ta den helt ut i hjemmekinoen.

Høyttaleren 1723 Monitor kan enkelt monteres til et matchende stativ og dermed ligne en gulvhøyttaler. Foto: Arendal Sound
Høyttaleren 1723 Monitor kan enkelt monteres til et matchende stativ og dermed ligne en gulvhøyttaler. Foto: Arendal Sound

 

Store høyttalere
Høyttalerne fra Arendal Sound er som nevnt store, for å beholde følsomheten godt ned i bassregisteret. Vi har for anledningen fått inn 1723 Monitor, som riktignok har formen til en slags bokhyllehøyttaler, men er mye større enn noe du vil få plass til i bokhylla. Det er for å gjengi kraftigst mulig bass selv i lukket versjon. Kabinettet er i seg selv ventilert, men det følger med skumgummiplugger, som Arendal Sound anbefaler å bruke.

– Du får en helt annen dynamikk i bassen ved å tette igjen bassrefleksen, fastslår Jan Ove. – Selve dypbassen skal du jo uansett få av subwooferen.

Stor som en fryseboks, og over 60 kilo tung er ikke Subwoofer 3 noe man klarer å skjule i stua. To 13,8-tommere spiller i ”push-push”, drevet av en forsterker på 1.000 watt. Foto: Arendal Sound
Stor som en fryseboks, og over 60 kilo tung er ikke Subwoofer 3 noe man klarer å skjule i stua. To 13,8-tommere spiller i ”push-push”, drevet av en forsterker på 1.000 watt. Foto: Arendal Sound

 

Diger subwoofer
Når vi først skulle teste en ny høyttalerserie som lover futt og fart, var det naturlig å ta med den største subwooferen. Og at Subwoofer 3 er stor er bare fornavnet: 70 cm høy, 60 dyp og 50 bred. Det er med andre ord ikke bare å sette en potteplante på toppen og håpe at ingen ser den. Egenvekten på over 60 kilo gir også en og annen utfordring hva utpakking og plassering angår.
To 13,8” basselementer spiller såkalt ”push-push”, altså de slår motsatt retning av hverandre, for å ytterligere forminske de allerede små resonansene fra HDF-kabinettet. Også her er kabinettet i utgangspunktet en bassrefleks, men porten anbefales å holde lukket med medfølgende skumgummi, for en jevnest og strammest mulig bassrespons. Klart, føler du at du trenger enda mer bulder og brak helt nederst i bassregisteret, så går den helt ned til 17 Hz med åpen port (20 Hz lukket). Tro meg, det er unødvendig.

På subwooferen kan du stille inn det meste, og balansert XLR-inngang er spesielt kjekt. Foto: Arendal Sound
På subwooferen kan du stille inn det meste, og balansert XLR-inngang er spesielt kjekt. Foto: Arendal Sound
Foto: Arendal Sound
1723 Center har to heftige 8-tommere, akkurat som fronthøyttalerne. Foto: Arendal Sound

 

Laget i Kina
Høyttalerne er laget i Kina, men hvor utvikling og produksjon er integrert under samme tak, slik at vi loves at det aldri blir gjort noen snarveier fra produksjonsavdelingen. Alle komponenter er ifølge Jan Ove spesialprodusert for Arendal Sound, og ikke hyllevare.

 

Lyden av Arendal-monsteret
Som jeg var inne på innledningsvis er lydtrykk en stor del av Arendal Sound. Derfor har hver eneste høyttaler måttet gjennomgå en stresstest, hvor den blir matet med 200 watt rosa støy (pink noise) et helt døgn. Dette tilsvarer noe sånt som 600–700 watt RMS med musikk, og et sted mellom 117 og 118 dB. Eller grisehøyt, på godt norsk!

Derfor er det ingen vits å være redd for å koble høyttalerpakka til vår forsterkerrigg. En kraftig Hegel H30 effektforsterker (ca. 2 x 500 W / 4 ohm) driver da de to frontene, en H30 er brokoblet og klar til å fôre senterhøyttaleren med rundt 1.500 watt, og bakkanalene drives av en H20 (2 x 350 watt / 4 ohm). En saftig rigg til rundt 200.000 kroner, med Yamaha CX-A5100 til å ta seg av prosesseringen.

1723 Surround. Foto: Arendal Sound
1723 Surround er en tripol surroundhøyttaler. Foto: Arendal Sound

Med 4K-versjonen av Deadpool i spilleren (Panasonic DMP-UB900) projisert med JVC DLA-X5000 er det bare å gjøre seg klar for mørbank.

Kampscener, eksplosjoner, stål som klirrer og i det hele tatt lydeffektene av folk som flyr veggimellom, låter så massivt og tøft at vårt eget referanse THX-høyttalersett fra Procella ikke klarer å hamle opp på lydtrykk. I det hele tatt. Spesielt subwooferen fra Arendal er så brutal, at den setter hele rommet i bevegelse, uten at den noen gang henger etter. Og dialogene runger gjennom rommet, med fundament langt nedover i brystklangregionen, samtidig som talen er klokkeklar. Og siden de store Arendal-høyttalerne ikke er tunet til THX-spesifikasjonene som belager seg på å dele lyden mellom subwooferen og resten av høyttalerne ved 80 Hz, kan de i stedet deles ved 60 Hz og dermed gi oss et enda fyldigere og mer rungende lydbilde.

Denne filmen låter enda mer omringende i et Atmos-oppsett, noe vi finner ut ved å koble inn våre takmonterte Martin Logan SLM. Arendal har ingen flate høyttalere, så skal du ha for eksempel 1723 Surround i taket må du for det første tåle at de stikker en del ned, og for det andre sørge for at de er solid forankret i en takbjelke. De veier nemlig over 17 kilo hver.

1723 Monitor er en heftig høyttaler. Foto: Arendal Sound
1723 Monitor er en heftig høyttaler. Foto: Arendal Sound

 

Akustisk musikk
Høyttalerne er selvsagt ikke bare til film, men er også habile musikkformidlere. Dynamikk er et viktig stikkord, for spiller du rock med vrenggitar, smeller høyttalerne opp en vegg av vrenglyd. Og her er der så god sammenheng mellom høyttalernes klangbalanse, at man faktisk fint kan bruke Surround-modellen som fronthøyttaler. Ikke at noen kommer til å gjøre det, da Monitor-høyttalerne gir et mer korrekt stereoperspektiv og dessuten enda bedre kontroll med sine to 8-tommers mellomtonebasser.
Musikk i surround fyller rommet helt uanstrengt. Lydbildet henger fint i luften mellom hver høyttaler, med instrumentene velplassert rundt omkring. Hør bare Ville Fjellgutt fra Hoff Ensembles Quiet Winter Night, med Sondre Bratlands store og karakteristiske stemme. Arendal Sound gjengir musikken større og mer massivt enn jeg er vant til. Kontrabassen nærmest dundrer gjennom rommet, og flygelet til Jan Gunnar Hoff har et veldig maskulint preg. Høyttalerne følger opp helt opp til overtonene, diskanten gjengis med gnist og attakk.

Soklene som forvandler fronthøyttalerne til gulvstående, kan sandfylles for å minimere resonanser. Foto: Arendal Sound
Soklene som forvandler fronthøyttalerne til gulvstående, kan sandfylles for å minimere resonanser. Foto: Arendal Sound

 

Men det er ikke det mest finmaskede jeg har hørt. Arendal Sound har en veldig ”live” spillestil, det låter rått og upolert. Forventer du en engleprestasjon fra Sarah McLachlan og Kate Bush, så kan du nok savne litt mer luft og nyanser i toppregisteret. Diskantelementet sitter i en traktformet lydbølgeleder (wave guide), som i likhet med et diskanthorn gjør noe med gjengivelsen og spredningen. Og selv om kabinettene er harde nok til å nærmest gi blødende knoker om man knakker på dem, føler jeg det er en resonans i nedre del av stemmeregisteret som gjør at det låter smått farget. Det er ikke direkte hardt, men fløyelsmykt er det i hvert fall ikke.

Det er ikke noe galt i det, spesielt ikke når man setter på rock og hip-hop. Guff opp lyden av Rage Against the Machine eller System of a Down, og gjør klar til å spille luftgitar!

Om forsterker
Høyttalerne er ikke vanskelig å drive, og du trenger slettes ikke forsterkerkraft i hundretusenkronersklassen. Det fant jeg ut da jeg koblet til Yamaha RX-V781, en receiver til skarve 6.000 kroner. Den får frem mange av styrkene, og selv om man selvsagt ikke får det samme lydtrykket og den vanvittige kontrollen som med forsterkere målt i kilowatt, så får man kino- og musikkopplevelser i godt monn. Hvilket leder meg til å tenke at en receiver til 15-20.000 kroner må være en glimrende match. For eksempel Yamaha RX-A3060 eller Pioneer SC-LX701, for å nevne et par.

Heftige terminaler på baksiden. Foto: Arendal Sound
Heftige terminaler på baksiden. Foto: Arendal Sound

 

Konklusjon
Det er ikke ofte vi hører så vanvittig tøff hjemmekino som her. Arendal Sound tar lydbildet og bare dundrer det gjennom rommet. Spesielt subwooferen banker løs og fillerister hele kroppen, helt uten å prøve på det. Det er så man er redd for at ting skal falle ned fra hyllene. Dynamikken er ekstrem, høyttalerne ligger hele tiden klare for å smelle til, mens de også evner å spille lavt når de skal. Dialogene på film er fyldige, store og massive, mens lydbildet omringer oss, der det henger mellom høyttalerne.

Musikk i to og flere kanaler er særdeles underholdende, og det er i det hele tatt imponerende hvor mye man får for pengene her. I den grad man kan snakke om drøyt 50.000 kroner som rimelig. I hvert fall kommer ikke vi på noe annet som gir bedre opplevelser til prisen.

Det finnes høyttalere med mer finmaskede overtoner og flere nyanser i lydbildet. Det finnes helt klart bedre valg om du utelukkende hører på harper og feler. Men når det kommer til å balansere dundrende lydtrykk med en godt avstemt klangbalanse og høy troverdighet, så er det få høyttalersystemer til under 100.000 kroner som kan måle seg.

For et år siden hadde jeg ikke engang hørt om Arendal Sound. Nå er navnet brennmerket fast i tinningen. For det er lenge siden jeg har hørt et lydbilde så massivt og hardtslående. Subwooferen er større enn et middels kjøleskap – og den sender trykkbølger av torden gjennom rommet, røsker tak i buksebeina, dundrer løs på kroppen. Uten tegn til å være bakpå! Og høyttalerne, da. Man kan kalle dem monitorer, for de har formen. Det er bare det at de er så forstørret, at vi ikke fikk plass til bakhøyttalerne på våre oppmålte hyller, men måtte finne en provisorisk løsning på stativer. Skal man ha 8-tommers elementer, setter det nemlig sine krav til kabinettstørrelse! Ikke minst på frontmonitorene og den identiske, men liggende senterhøyttaleren, som hver har to av dem. Det betaler seg i form av uanstrengt råskap, med vanvittig store og massive dialoger og full kontroll på alt fra geværskudd til fuglekvitter. Men jeg går for fort fram. For hva og hvem er Arendal Sound? [caption id="attachment_67287" align="alignnone" width="460"]Oppsettet vi testet. Foto: Arendal Sound Oppsettet vi testet: 1723 Monitor, Center, Surround og Subwoofer 3. Foto: Arendal Sound[/caption]   Norsk merke Bak merkenavnet står den norske importøren L-Sound fra nettopp Arendal. De har jobbet tett med små, men potente høyttalerprodusenter som Ken Kreisel, Definitive Technology og SVS gjennom mange år, og etter hvert opparbeidet seg mye erfaring på området – både når det gjelder hva som fungerer, og ikke fungerer. Dyrebar erfaring som de har tatt med seg, da de startet opp Arendal Sound i 2015. – Det har vært en del leveringsproblemer, feil og manglende forutsigbarhet. En del av leverandørene vi har jobbet med, har ikke taklet dette med å bli ”store” på kort tid, og det har gått utover kvaliteten. Derfor ønsket vi å starte noe eget, hvor vi har full kontroll, sier grunnlegger og markedssjef Jan Ove Lassesen. [caption id="attachment_67285" align="alignnone" width="460"]Jan Ove Lassesen monterer 1723 Monitor på et fiffig stativ, som gjør at høyttaleren får fotavtrykket til en gulvstående. Stativet kan sandfylles for enda bedre basskontroll. Foto: Geir Gråbein Nordby Jan Ove Lassesen monterer 1723 Monitor på et fiffig stativ, som gjør at høyttaleren får fotavtrykket til en gulvstående. Stativet kan sandfylles for enda bedre basskontroll. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]   Kun det beste Med Arendal Sound satses det på å gi det absolutt beste for pengene i hjemmekinoen. Vi snakker store høyttalere med høy følsomhet og lav forvrengning, hvor det ikke er spart noe på komponenter eller byggekvalitet. For eksempel er kabinettene i HDF (High Density Fiber board) i stedet for MDF. Mye dyrere, men ifølge Arendal Sound verdt det i form av mindre egenresonans og dermed mindre forvrengning og bedre dynamikk. – Vi kunne spart mye ved å bruke MDF og kommet godt unna det. MDF er jo bra det og. Men her bruker vi HDF, for å få lyden enda bedre. Vi gjorde en A/B lyttetest mellom HDF og MDF, og det var ingen tvil: HDF ga en enorm forbedring av dynamikken, og høyttalerne låt mer lekent, sier en overbevisende Jan Ove. [caption id="attachment_67286" align="alignnone" width="460"]Vi håper Bjørn Erik Forberg har kiropraktoren på hurtigoppringning, etter han har satt opp den gedigne Subwoofer 3. Foto: Geir Gråbein Nordby Vi håper Bjørn Erik Forberg har kiropraktoren på hurtigoppringning, etter han har satt opp den gedigne Subwoofer 3. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]   Dyre, men rimelige løsninger Mye av sjelen i Arendal Sound ligger nettopp i å gjøre dyre løsninger tilgjengelige for folk flest, ved å ikke ta seg betalt 10-gangeren hver gang de går opp et kvalitetsnivå i utvikling og produksjon. – Vi vil lage rimelig high-end. Da må vi opp fra de billigste nivåene. Skal du lage en senterhøyttaler som koster 5.000 kroner ut til kunde, så må du fjerne mye kvalitet. Men gjør du den i stedet til 8.000 kroner, så kan du bruke mye snacks av komponenter, sier Jan Ove. – Ja, det nytter ikke å bruke Titten Tei-kondensatorer i delefilteret, sier Bjørn Erik Forberg med et smil. Han er ny Assistant Manager i L-Sound, og har medvirket i utviklingen av høyttalerne. Bjørn Erik, også kjent som BEF, er en kjent figur i det norske hi-fi og hjemmekinomiljøet: En mann som ikke er fremmed for å ta den helt ut i hjemmekinoen. [caption id="attachment_67280" align="alignnone" width="460"]Høyttaleren 1723 Monitor kan enkelt monteres til et matchende stativ og dermed ligne en gulvhøyttaler. Foto: Arendal Sound Høyttaleren 1723 Monitor kan enkelt monteres til et matchende stativ og dermed ligne en gulvhøyttaler. Foto: Arendal Sound[/caption]   Store høyttalere Høyttalerne fra Arendal Sound er som nevnt store, for å beholde følsomheten godt ned i bassregisteret. Vi har for anledningen fått inn 1723 Monitor, som riktignok har formen til en slags bokhyllehøyttaler, men er mye større enn noe du vil få plass til i bokhylla. Det er for å gjengi kraftigst mulig bass selv i lukket versjon. Kabinettet er i seg selv ventilert, men det følger med skumgummiplugger, som Arendal Sound anbefaler å bruke. – Du får en helt annen dynamikk i bassen ved å tette igjen bassrefleksen, fastslår Jan Ove. – Selve dypbassen skal du jo uansett få av subwooferen. [caption id="attachment_67283" align="alignnone" width="460"]Stor som en fryseboks, og over 60 kilo tung er ikke Subwoofer 3 noe man klarer å skjule i stua. To 13,8-tommere spiller i ”push-push”, drevet av en forsterker på 1.000 watt. Foto: Arendal Sound Stor som en fryseboks, og over 60 kilo tung er ikke Subwoofer 3 noe man klarer å skjule i stua. To 13,8-tommere spiller i ”push-push”, drevet av en forsterker på 1.000 watt. Foto: Arendal Sound[/caption]   Diger subwoofer Når vi først skulle teste en ny høyttalerserie som lover futt og fart, var det naturlig å ta med den største subwooferen. Og at Subwoofer 3 er stor er bare fornavnet: 70 cm høy, 60 dyp og 50 bred. Det er med andre ord ikke bare å sette en potteplante på toppen og håpe at ingen ser den. Egenvekten på over 60 kilo gir også en og annen utfordring hva utpakking og plassering angår. To 13,8” basselementer spiller såkalt ”push-push”, altså de slår motsatt retning av hverandre, for å ytterligere forminske de allerede små resonansene fra HDF-kabinettet. Også her er kabinettet i utgangspunktet en bassrefleks, men porten anbefales å holde lukket med medfølgende skumgummi, for en jevnest og strammest mulig bassrespons. Klart, føler du at du trenger enda mer bulder og brak helt nederst i bassregisteret, så går den helt ned til 17 Hz med åpen port (20 Hz lukket). Tro meg, det er unødvendig. [caption id="attachment_67282" align="alignnone" width="460"]På subwooferen kan du stille inn det meste, og balansert XLR-inngang er spesielt kjekt. Foto: Arendal Sound På subwooferen kan du stille inn det meste, og balansert XLR-inngang er spesielt kjekt. Foto: Arendal Sound[/caption] [caption id="attachment_67275" align="alignnone" width="460"]Foto: Arendal Sound 1723 Center har to heftige 8-tommere, akkurat som fronthøyttalerne. Foto: Arendal Sound[/caption]   Laget i Kina Høyttalerne er laget i Kina, men hvor utvikling og produksjon er integrert under samme tak, slik at vi loves at det aldri blir gjort noen snarveier fra produksjonsavdelingen. Alle komponenter er ifølge Jan Ove spesialprodusert for Arendal Sound, og ikke hyllevare.   Lyden av Arendal-monsteret Som jeg var inne på innledningsvis er lydtrykk en stor del av Arendal Sound. Derfor har hver eneste høyttaler måttet gjennomgå en stresstest, hvor den blir matet med 200 watt rosa støy (pink noise) et helt døgn. Dette tilsvarer noe sånt som 600–700 watt RMS med musikk, og et sted mellom 117 og 118 dB. Eller grisehøyt, på godt norsk! Derfor er det ingen vits å være redd for å koble høyttalerpakka til vår forsterkerrigg. En kraftig Hegel H30 effektforsterker (ca. 2 x 500 W / 4 ohm) driver da de to frontene, en H30 er brokoblet og klar til å fôre senterhøyttaleren med rundt 1.500 watt, og bakkanalene drives av en H20 (2 x 350 watt / 4 ohm). En saftig rigg til rundt 200.000 kroner, med Yamaha CX-A5100 til å ta seg av prosesseringen. [caption id="attachment_67284" align="alignnone" width="460"]1723 Surround. Foto: Arendal Sound 1723 Surround er en tripol surroundhøyttaler. Foto: Arendal Sound[/caption] Med 4K-versjonen av Deadpool i spilleren (Panasonic DMP-UB900) projisert med JVC DLA-X5000 er det bare å gjøre seg klar for mørbank. Kampscener, eksplosjoner, stål som klirrer og i det hele tatt lydeffektene av folk som flyr veggimellom, låter så massivt og tøft at vårt eget referanse THX-høyttalersett fra Procella ikke klarer å hamle opp på lydtrykk. I det hele tatt. Spesielt subwooferen fra Arendal er så brutal, at den setter hele rommet i bevegelse, uten at den noen gang henger etter. Og dialogene runger gjennom rommet, med fundament langt nedover i brystklangregionen, samtidig som talen er klokkeklar. Og siden de store Arendal-høyttalerne ikke er tunet til THX-spesifikasjonene som belager seg på å dele lyden mellom subwooferen og resten av høyttalerne ved 80 Hz, kan de i stedet deles ved 60 Hz og dermed gi oss et enda fyldigere og mer rungende lydbilde. Denne filmen låter enda mer omringende i et Atmos-oppsett, noe vi finner ut ved å koble inn våre takmonterte Martin Logan SLM. Arendal har ingen flate høyttalere, så skal du ha for eksempel 1723 Surround i taket må du for det første tåle at de stikker en del ned, og for det andre sørge for at de er solid forankret i en takbjelke. De veier nemlig over 17 kilo hver. [caption id="attachment_67278" align="alignnone" width="460"]1723 Monitor er en heftig høyttaler. Foto: Arendal Sound 1723 Monitor er en heftig høyttaler. Foto: Arendal Sound[/caption]   Akustisk musikk Høyttalerne er selvsagt ikke bare til film, men er også habile musikkformidlere. Dynamikk er et viktig stikkord, for spiller du rock med vrenggitar, smeller høyttalerne opp en vegg av vrenglyd. Og her er der så god sammenheng mellom høyttalernes klangbalanse, at man faktisk fint kan bruke Surround-modellen som fronthøyttaler. Ikke at noen kommer til å gjøre det, da Monitor-høyttalerne gir et mer korrekt stereoperspektiv og dessuten enda bedre kontroll med sine to 8-tommers mellomtonebasser. Musikk i surround fyller rommet helt uanstrengt. Lydbildet henger fint i luften mellom hver høyttaler, med instrumentene velplassert rundt omkring. Hør bare Ville Fjellgutt fra Hoff Ensembles Quiet Winter Night, med Sondre Bratlands store og karakteristiske stemme. Arendal Sound gjengir musikken større og mer massivt enn jeg er vant til. Kontrabassen nærmest dundrer gjennom rommet, og flygelet til Jan Gunnar Hoff har et veldig maskulint preg. Høyttalerne følger opp helt opp til overtonene, diskanten gjengis med gnist og attakk. [caption id="attachment_67279" align="alignnone" width="460"]Soklene som forvandler fronthøyttalerne til gulvstående, kan sandfylles for å minimere resonanser. Foto: Arendal Sound Soklene som forvandler fronthøyttalerne til gulvstående, kan sandfylles for å minimere resonanser. Foto: Arendal Sound[/caption]   Men det er ikke det mest finmaskede jeg har hørt. Arendal Sound har en veldig ”live” spillestil, det låter rått og upolert. Forventer du en engleprestasjon fra Sarah McLachlan og Kate Bush, så kan du nok savne litt mer luft og nyanser i toppregisteret. Diskantelementet sitter i en traktformet lydbølgeleder (wave guide), som i likhet med et diskanthorn gjør noe med gjengivelsen og spredningen. Og selv om kabinettene er harde nok til å nærmest gi blødende knoker om man knakker på dem, føler jeg det er en resonans i nedre del av stemmeregisteret som gjør at det låter smått farget. Det er ikke direkte hardt, men fløyelsmykt er det i hvert fall ikke. Det er ikke noe galt i det, spesielt ikke når man setter på rock og hip-hop. Guff opp lyden av Rage Against the Machine eller System of a Down, og gjør klar til å spille luftgitar! Om forsterker Høyttalerne er ikke vanskelig å drive, og du trenger slettes ikke forsterkerkraft i hundretusenkronersklassen. Det fant jeg ut da jeg koblet til Yamaha RX-V781, en receiver til skarve 6.000 kroner. Den får frem mange av styrkene, og selv om man selvsagt ikke får det samme lydtrykket og den vanvittige kontrollen som med forsterkere målt i kilowatt, så får man kino- og musikkopplevelser i godt monn. Hvilket leder meg til å tenke at en receiver til 15-20.000 kroner må være en glimrende match. For eksempel Yamaha RX-A3060 eller Pioneer SC-LX701, for å nevne et par. [caption id="attachment_67274" align="alignnone" width="460"]Heftige terminaler på baksiden. Foto: Arendal Sound Heftige terminaler på baksiden. Foto: Arendal Sound[/caption]   Konklusjon Det er ikke ofte vi hører så vanvittig tøff hjemmekino som her. Arendal Sound tar lydbildet og bare dundrer det gjennom rommet. Spesielt subwooferen banker løs og fillerister hele kroppen, helt uten å prøve på det. Det er så man er redd for at ting skal falle ned fra hyllene. Dynamikken er ekstrem, høyttalerne ligger hele tiden klare for å smelle til, mens de også evner å spille lavt når de skal. Dialogene på film er fyldige, store og massive, mens lydbildet omringer oss, der det henger mellom høyttalerne. Musikk i to og flere kanaler er særdeles underholdende, og det er i det hele tatt imponerende hvor mye man får for pengene her. I den grad man kan snakke om drøyt 50.000 kroner som rimelig. I hvert fall kommer ikke vi på noe annet som gir bedre opplevelser til prisen. Det finnes høyttalere med mer finmaskede overtoner og flere nyanser i lydbildet. Det finnes helt klart bedre valg om du utelukkende hører på harper og feler. Men når det kommer til å balansere dundrende lydtrykk med en godt avstemt klangbalanse og høy troverdighet, så er det få høyttalersystemer til under 100.000 kroner som kan måle seg.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Arendal Sound 1723 Monitor

 • Prinsipp: 2-veis lukket / portet
 • Frekvensrespons: 58Hz-20kHz (lukket) / 34Hz-20kHz (2 porter)
 • Impedans: 4 ohm
 • Følsomhet: 89 dB / 2,83V
 • Diskant: 1,1"
 • Bass: 2 x 8"
 • Farger: Svart eller hvit, matt eller høyglans
 • Pris: 15.000 kr / par

Arendal Sound 1723 Stand

 • Gulvstående sokkel til 1723 Monitor
 • Kan sandfylles
 • Farger: Svart eller hvit, matt eller høyglans
 • Pris: 6.000 kr / par

Arendal Sound 1723 Center

 • Prinsipp: 2-veis lukket / portet
 • Frekvensrespons: 58Hz-20kHz (lukket) / 34Hz-20kHz (2 porter)
 • Impedans: 4 ohm
 • Følsomhet: 89 dB / 2,83V
 • Diskant: 1,1"
 • Bass: 2 x 8"
 • Farger: Svart eller hvit, matt eller høyglans
 • Pris: 8.000 kr / stk

Arendal Sound 1723 Surround

 • Prinsipp: 2-veis lukket / portet
 • Frekvensrespons: 58Hz-20kHz (lukket) / 34Hz-20kHz (2 porter)
 • Impedans: 4 ohm
 • Følsomhet: 87 dB / 2,83V
 • Diskant: 1,1"
 • Bass: 8"
 • Sideelementer: 2 x 4"
 • Farger: Svart eller hvit, matt eller høyglans
 • Pris: 12.000 kr / par

Arendal Sound 1723 Subwoofer 3

 • Basselement: 2 x 13,8"
 • Effekt: 1.000W RMS m/ DSP
 • Farger: Svart eller hvit, matt eller høyglans
 • Pris: 17.000 kr / stk

 

Pris: 52000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×