Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sennheiser Ambeo Soundbar

Verdens beste lydplanke

Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?

Skrevet av / 23.12.19 - 07:00
Sennheiser Ambeo Soundbar
Geir Gråbein Nordby

Ambeo Soundbar er Sennheisers første forsøk på en lydplanke for hjemmekino. Og de tuller ikke, når de først har bestemt seg for noe. Den er rett og slett den største og mest bombastiske lydplanken jeg har sett! Den er riktignok ikke den lengste, men når man legger til høyden og – ikke minst – dybden, er det ingen over og ingen ved siden av. Det lover bra for lyden. Men det gjør den også veldig lite plasseringsvennlig.

Lydplanken kan ikke veggmonteres. I så fall må du plassere den på en veggmontert hylle. Skal du bruke den med en TV, blir løsningen å veggmontere TV-en, og plassere lydplanken på TV-benken. Bare da slipper du at den dekker til mye av TV-ens nederkant.

Veggbraketter koster drøyt 500 kroner ekstra. Foto: Sennheiser

 

Surroundlyd

Ambeo Soundbar er Sennheisers forsøk på å skape ekte surroundlyd – også i høyden – uten bruk av løse bak- og takhøyttalere. Til det har man montert 13 individuelle høyttalerelementer rundt omkring, i ulike vinkler, med hver sin dedikerte forsterker. En kraftig 500 MHz tokjerners SHARC digital signalprosessor dirigerer det hele.

13 individuelle høyttalerelementer sørger for å gi en så realistisk 3D-lyd som mulig, uten bruk av separate bakhøyttalere. Foto: Sennheiser

 

Det følger også med en seriøs målemikrofon, som er høy nok til å komme i ørehøyde når man plasserer sokkelen på stolkanten. Den er dermed enkel å plassere korrekt i forhold til sitteplassen. Bare sett den på setet du har tenkt å sitte på, og kjør kalibrering. Optimalt resultat får du i et symmetrisk rom hvor du har mulighet til å sitte lenger enn 2 meter fra lydplanken, og mindre enn 15 meter fra hver sidevegg.

Sennheiser Ambeo Soundbar gir best resultat i et symmetrisk rom, med over 2 meter fra deg til lydplanken, under 15 meter til hver sidevegg, og med 20 graders vinkel mellom lydplanken og taket. Foto: Sennheiser

 

Snurr film!

Sennheiser har ikke laget noen subwoofer til Ambeo Soundbar, men den er laget for å funke uten. Den er oppgitt til å gå så lavt som 30 Hz, så man burde ikke savne bass her.

Det gjør jeg heller ikke, når jeg snurrer filmen Alien: Covenant på 4K Blu-ray med Dolby Atmos-lydspor. Det er plenty med bass i dialogene, og en eksplosjon på et strandet romskip brummer bra fra seg. Bassen er også meget kjapp, og henger helt sømløst sammen med resten av lydbildet.

Men med en kraftig 250 watts lydplanke som denne, så må jo målet være å spille med et lydnivå tilsvarende det man er vant til fra kinosalen. Gjør man det, så blir det straks klart at bassen blir litt flat likevel. DSP-en holder nemlig igjen bassnivået når det blir for høyt, slik at basselementene ikke skal overbelastes. Fysikkens lover gjelder også her, nemlig.

Jeg kobler til subwooferen vår, Procella P15Amp, som er altfor dyr i forhold til lydplanken, men som da også gir den optimale demonstrasjon av hva lydplanken faktisk er laget for. Romkorreksjonen kjøres på nytt, slik at også subwooferen kalibreres, og filmen snurres på nytt.

Bang! Her snakker vi! Du snakker om kruttpakke av en filmopplevelse! Man får en ganske annen innlevelse, eksplosjonen rister tak i lytterommets vegger på en helt annen måte, og dette er nå unektelig en ekte kinoopplevelse å snakke om. Skal du først kjøpe denne, bør du derfor investere i en subwoofer ved siden av, jeg kan for eksempel anbefale XTZ Cinema SUB 1X12, eller om du virkelig vil slå deg løs kan du prøve Arendal Sound 1723 Subwoofer 2.

Ambeo-teknologien gir virkelig en overbevisende illusjon av ekte surroundlyd. Foto: Sennheiser

 

Ambeo Soundbar gir nesten ekte surround

Surroundlyden imponerer, selv uten separate bakhøyttalere, takket være Ambeo-teknologien. Ulikt testmateriale med Dolby Atmos overbeviser, med lyd som faktisk kommer fra taket, og man får også et veldig inntrykk av at det kommer lyd bakfra. Man får her en holografisk boble av lyd, større og mer sammenhengende, enn jeg noensinne har hørt fra noe lydsystem som mangler bakhøyttalere. For ikke å si takhøyttalere!

Dialogene på film er også store, fysiske og distinkte. Det låter rett og slett som et skikkelig hjemmekinoanlegg.

 

Musikk

Lydplanken strømmer musikk via Chromecast eller Bluetooth. Det virker litt knapt, men det dekker de aller flestes behov. Og lyden i stereo er meget god. Ambeo Soundbar er ikke fullt så finmasket og luftig i overtonene som B&W Formation Bar, og jeg er vel ikke helt sikker på om den er så veldig mye bedre enn Samsung HW-Q96R i dette registeret.

Men den har en strammere, bedre definert bass – hvis man ser bort fra dypbassen hvor den ikke hevder seg før den får ekstern subwoofer. Men den har en kvalitativt god nok bass til å følge opp selv en svært god subwoofer. Den har dermed et godt utgangspunkt for å blåse de andre av kartet i bassregisteret – skulle du velge å investere i det.

Foto: Sennheiser

 

Utfordringer

En lydplanke som Sennheiser Ambeo er ikke uten utfordringer. For hvis du skal ha subwoofer til, så runder du lett både 35.000 og 40.000 kroner totalt. Da snuser vi på prisen av et meget godt, diskré surroundanlegg. Med en god surroundreceiver og ditto høyttalersystem. Og uansett hvor imponerende lydplanken er, kan jo ikke surroundeffekten konkurrere mot den til separate komponenter.

Til 35.000 kroner får du for eksempel et Klipsch-oppsett med gulvstående fronthøyttalere og en fet subwoofer, og en kraftig surroundreceiver.

Argumentet for å kjøpe lydplanke kontra separate komponenter er gjerne plassbesparelse, brukervennlighet og et finere utseende. Men Sennheiser-lydplanken er ikke fin, og den tar sin plass. Lydplanken løser riktignok et problem for folk som har fylt hele veggen med TV eller projektorlerret, og dermed ikke har plass til høyttalere på sidene. Men ingen kommer til å kjøpe Ambeo Soundbar på grunn av utseendet.

Foto: Sennheiser

 

Konklusjon

Sennheiser Ambeo Soundbar er den beste lydplanken vi har testet. Noensinne. Selv uten bruk av eksterne bak- og takhøyttalere evner den å tegne opp et så stort og tredimensjonalt lydbilde, at man rett og slett ikke savner noe.

Dynamikken er formidabel, spesielt dialogene har en storhet som er få forunt. Sammenhengen er optimal, og det meste er fryd og gammen.

Den trenger likevel en ekstern subwoofer for å følge opp skikkelig i bassregisteret. Her står du fritt til å velge selv, men totalprisen vil da fort komme på over 30.000 kroner. Du får et ganske heftig hjemmekinosystem for den prisen, med separat senterhøyttaler og ditto bakhøyttalere.

Ambeo Soundbar er en kompromissløs lydplanke. Men selve konseptet lydplanke er et kompromiss. Så da spørs det hvem den er laget for. Den er helt klart Best i test. Vi er mer i tvil om Løp og kjøp.

Karakter
Sennheiser Ambeo Soundbar
High End

Lyd & Bilde mener

Aldri har vi hørt bedre surroundlyd uten bakhøyttalere! Lyden er stor og eksplosiv, og ved lavt lydnivå trenger man slettes ingen subwoofer. Hvem gidder vel moderat lydnivå med en lydplanke som denne? Det betyr at du må ha subwoofer likevel, og plutselig kommer vi opp på et ganske ekstremt prisnivå.

Også i denne testen:

6 high-end lydplanker

LG SL10YG

Masse utstyr er ikke nok

Toppmodellen fra LG huker av de fleste boksene på sjekklisten. Men lydmessig er vi bare halvveis fornøyd.

Atmos-lyd gir "lyd fra himmelen", og lydplanken følger opp med nok kraft til å fylle stua.
Mellomtoneområdet er for dempet, så dialoger og instrumenter kommer ikke godt nok frem. Smått grovkornet lyd.
Les hele testen

Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass

Lydplanke i musikkens tjeneste

Formation Bar er en lydplanke som gjør like god jobb på musikk som på film. Oppløst, varm og vanedannende.

Lyden er forlokkende varm, fyldig og innbydende. Spesielt musikk er vanedannende. Subwooferen tilfører den sårt etterlengtede slagkraften i bassen.
Mellomtonen slår aldri gnister, sangstemmer og dialoger kunne kommet enda mer ut. Bakhøyttalere bør absolutt vurderes.
Les hele testen

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksus for folk flest

Beosound Stage gir skikkelig premiumfølelse til overraskende hyggelig pris. Men den er ikke for alle.

Lyden er balansert nok, og bassen er fyldig nok på egenhånd til at man ikke trenger subwoofer. Fungerer både veggmontert og liggende på bord.
Brukergrensesnittet er forvirrende, norsk språk i appen er elendig, og lyden mangler noe dynamikk.
Les hele testen

Samsung HW-Q96R

Fortsatt best i prisklassen

Til denne prisen finnes det fortsatt ingen bedre lydplanker.

Lyden er eksplosiv så vel som velbalansert, og bakhøyttalere gir skikkelig hjemmekino! Endelig har Samsung også løst dette med Dolby Atmos ut av TV-en!
Subwooferen holder ikke helt samme kvalitet og taktfasthet som resten av systemet. Begrensede strømmemuligheter.
Les hele testen

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Steintøft fra Bose

Bose har laget en meget vellykket lydplanke, som låter steintøft på film og som overrasker på musikk.

Lyden er kraftfull og engasjerende, og romkorreksjon tilpasser lyden bra til rommet. Brukervennligheten er topp, og vi liker den programmerbare fjernkontrollen.
Lydbildet er ikke så finmasket og oppløst som hos de aller beste. Musikk i stereo får en slags surroundeffekt man ikke kan fjerne.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top