Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG SL10YG

Masse utstyr er ikke nok

Toppmodellen fra LG huker av de fleste boksene på sjekklisten. Men lydmessig er vi bare halvveis fornøyd.

Skrevet av / 23.12.19 - 07:03
LG SL10YG
Geir Gråbein Nordby

LGs dyreste, største og beste lydplanke heter SL10YG og er hele 144 centimeter bred, som gjør at den best matcher TV-er på 65 tommer og større. Det gjør også at avstanden mellom senter- og sidekanalene blir større enn med andre lydplanker, som igjen gir et godt utgangspunkt for et stort og godt separert lydbilde.

Her får man støtte for både Dolby Atmos og DTS:X, som med riktig innhold gir inntrykk av ekte 3D-lyd, også fra taket. Det er virkelig imponerende når det funker. SL10YG, som lydplanken heter, kan pares med bakhøyttalerne SPK8 for ekte surroundlyd. Disse er koblet til en trådløs forsterker, slik at du slipper å ha høyttalerkabler tvers over gulvet. Prisen blir da rundt 2.000 kroner ekstra, altså det samme som Samsung HW-Q96R.

SL10YG er en 5.1.4 lydplanke, med separate topphøyttalere for å gi fullt utbytte av Dolby Atmos og DTS:X. Foto: LG

 

Skal du spille musikk, kan du ta frem mobilen og bruke Bluetooth, eller legge lydplanken til Google Home og bruke Chromecast. Da støttes de fleste strømmetjenester, som Spotify, Deezer og Tidal. Og Apple Music, om du er Android-bruker. Bruker du Tidal og PC-programmet Roon, så kan du også glede deg over at Roon kan sende Master-kvalitet (MQA) til Chromecast og gi deg inntil 96 kHz oppløsning. Men de fleste kommer nok til å bruke mobilen, og da er det CD-kvalitet som gjelder.

 

Google Assistant

SL10YG har innebygd Google Assistant, så du kan snakke til den og få den til å fortelle deg om været, spille favorittmusikken fra ønsket strømmetjeneste eller radio, og styre flere av husets smarteste dingser. Akkurat som med Google Home og Nest smarthøyttalere.

Ellers er både oppsett og tilkobling problemfritt. Den trådløse subwooferen kobles til automatisk straks den kobles til strøm. Vi liker at det følger med fjernkontroll, da appstyring ikke er for alle.

 

Lyden av LG SL10YG

Lyden fra film er kraftig nok til å fylle stua, og det er plenty med bass her. Spesialeffekter på film smeller bra fra seg, og det runger bra fra brystkassa til skuespillerne.

Med dedikerte høyttalere på toppen av lydplanken får man separert Dolby Atmos- og DTS:X-kanalene mye bedre enn om man bruker ren digitalprosessering for å prøve å skape 3D-effekter. Resultatet er en større boble av lyd, som trekker deg mer inn i handlingen. Selv uten bakhøyttalere klarer lydplanken å gi en bedre illusjon av surroundlyd enn både B&O og B&W, og enda bedre vil det naturligvis bli med det separate bakhøyttalersystemet.

Men det er noen lyter hos SL10YG. Først og fremst er det mellomtoneområdet som er for tilbakelent, og dermed sørger for en V-formet frekvensrespons. Resultatet er at artikuleringen i stemmeregisteret lider, og tonestrukturen i lydbildet er ikke der den bør være. Det gjør også at bassregisteret låter frakoblet resten av lydbildet. Film funker greit nok, det er ingen krise. Men sett på musikk, og det er tydelig at basstonene i en bassgitar låter for monotont og maskert.

Musikkopplevelsen blir for flat og grovkornet. Og det til tross for at selveste Meridian har stått for den digitale prosesseringen.

 

Konklusjon

LGs største lydplanke SL10YG sjekker av masse punkter på sjekklisten, både med innebygd Google Assistant og ved å ha separate høyttalere på toppen til gjengivelse av Dolby Atmos og DTS:X. Brukervennligheten er god, og vi liker at den har fjernkontroll.

Det er masse lyd her, ikke noe problem å spille høyt nok til å fylle stua med lyd. Selve lydkvaliteten kunne imidlertid vært bedre. Det blir for grovkornet, og mellomtonen altfor tilbakeholden. Som igjen går utover troverdigheten. Skal du kjøpe denne planken, bør du se etter gode pristilbud.

Karakter
LG SL10YG
Premium

Lyd & Bilde mener

Atmos-lyd gir "lyd fra himmelen", og lydplanken følger opp med nok kraft til å fylle stua. Mellomtoneområdet er for dempet, så dialoger og instrumenter kommer ikke godt nok frem. Smått grovkornet lyd.

Også i denne testen:

6 high-end lydplanker

Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass

Lydplanke i musikkens tjeneste

Formation Bar er en lydplanke som gjør like god jobb på musikk som på film. Oppløst, varm og vanedannende.

Lyden er forlokkende varm, fyldig og innbydende. Spesielt musikk er vanedannende. Subwooferen tilfører den sårt etterlengtede slagkraften i bassen.
Mellomtonen slår aldri gnister, sangstemmer og dialoger kunne kommet enda mer ut. Bakhøyttalere bør absolutt vurderes.
Les hele testen

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksus for folk flest

Beosound Stage gir skikkelig premiumfølelse til overraskende hyggelig pris. Men den er ikke for alle.

Lyden er balansert nok, og bassen er fyldig nok på egenhånd til at man ikke trenger subwoofer. Fungerer både veggmontert og liggende på bord.
Brukergrensesnittet er forvirrende, norsk språk i appen er elendig, og lyden mangler noe dynamikk.
Les hele testen

Samsung HW-Q96R

Fortsatt best i prisklassen

Til denne prisen finnes det fortsatt ingen bedre lydplanker.

Lyden er eksplosiv så vel som velbalansert, og bakhøyttalere gir skikkelig hjemmekino! Endelig har Samsung også løst dette med Dolby Atmos ut av TV-en!
Subwooferen holder ikke helt samme kvalitet og taktfasthet som resten av systemet. Begrensede strømmemuligheter.
Les hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar

Verdens beste lydplanke

Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?

Aldri har vi hørt bedre surroundlyd uten bakhøyttalere! Lyden er stor og eksplosiv, og ved lavt lydnivå trenger man slettes ingen subwoofer.
Hvem gidder vel moderat lydnivå med en lydplanke som denne? Det betyr at du må ha subwoofer likevel, og plutselig kommer vi opp på et ganske ekstremt prisnivå.
Les hele testen

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Steintøft fra Bose

Bose har laget en meget vellykket lydplanke, som låter steintøft på film og som overrasker på musikk.

Lyden er kraftfull og engasjerende, og romkorreksjon tilpasser lyden bra til rommet. Brukervennligheten er topp, og vi liker den programmerbare fjernkontrollen.
Lydbildet er ikke så finmasket og oppløst som hos de aller beste. Musikk i stereo får en slags surroundeffekt man ikke kan fjerne.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top