annonse
annonse
annonse
:

Stax SR-L700

Juni 2017Stax SR-L700
annonse

Høyttalere for ørene

Du har ikke hørt hodetelefoner før du har hørt Stax.
Pluss lbadvantages
Sublim lydkvalitet fri for forvrengning, farging eller treghet. Skreller vekk alt unødvendig og blottstiller musikkens nerve bedre enn de fleste.
Minus lbdisadvantages
Skuffende plastkvalitet, og høy pris kombinert med Stax hodetelefonforsterkere.

Hodetelefoner selger som varmt hvetebrød om dagen. Trådløse hodetelefoner, treningspropper, støydempende og jeg vet ikke hva. Mange av dem er riktig gode, det vet vi. For ingen tester like mange som oss, men ingen av dem har den magiske lyden som et par elektrostathodetelefoner kan ha.

Elektrohvafornoe? De aller fleste hodetelefoner har et element på innsiden av øreklokkene, som ligner en flater utgave av elementene man finner i høyttalere. Noen av dem er gode, andre er dårlige, men prinsippet er det samme: Strømmen setter i gang svingninger i spoler på membranen, og så skapes det lyd.

I en elektrostatisk hodetelefon er det litt mer komplisert.

Bare spør Stax. Ikke plateselskapet, men det for de fleste ukjente japanske selskapet, som ikke driver med annet enn elektrostatiske elementer.

De og mange med dem, mener at det er bare slik man kan få den beste lyden i hodetelefoner. Koste hva det koste vil, for slike hodetelefoner blir dyrere enn vanlige hodetelefoner.

Blant annet fordi de må ha en tilpasset forsterker, ellers får du ikke lyd. De kan ikke plugges rett i hodetelefonkontakten på forsterkeren din, altså.

Grunnen til det, er at elektrostatelementet krever mye mer strøm enn vanlige elementer.

Det er rett og slett så ineffektivt at vanlige forsterkere ikke klarer å drive elektrostatiske hodetelefoner.

Elementet

Som i elektrostatiske høyttalere fra produsenter som Quad og Martin Logan, bruker Stax hodetelefoner noen elementer med fjærlette folier som membranmateriale. De er tynnere enn papir, og så lette at de egentlig er helt uegnet til formålet.

Men med litt smart ingeniørkunst, skaper de den magien som kjennetegner elektrostatiske elementer.

Den tynne folien strekkes til den sitter stramt i en ramme. Elektroder foran og bak folien fores med spenning som flytter den frem og tilbake i takt med signalet. Den lave massen har ingen egenresonans, ekstremt lav forvrengning, og beveger seg mye raskere enn en tradisjonell membran.

Det gir en befriende uanstrengt gjengivelse, hvor det nesten er skremmende hvor realistisk for eksempel stemmer gjengis. Stax SR-L700, som vi tester her, koster ikke mer enn for eksempel Sennheiser HD800, men siden konstruksjonen er mer kompleks her, trenger den en egen forsterker. Den kan ikke plugges rett i hodetelefonutgangen.

Legg til en spesialtilpasset forsterker som Stax SRM-006tS, og prisen dobles. Det flytter hodetelefonene utenfor rekkevidde for de fleste.

Konstruksjonen

Hodetelefonene kan altså ikke brukes på mobilen, tas med ut eller plugges i noe annet enn Stax egne forsterkere. De er da også ment for hjemmebruk – eller i studio, for de som trenger eller ønsker den mest nøytrale og ufargede lydgjengivelsen.

De åpne øreklokkene på SR-L700, dekker hele øret, og membranen er plassert slik at den skal komme nærmest mulig øret. Ørehøyttalere kaller Stax dem, og de er så store at det i grunnen er en passende betegnelse.

Heldigvis er de relativt lette, og samtidig smidige. Den store åpningen og de skinnkledde putene gjør dem meget komfortable. Hodebøylen er enkel å justere, og siden de er åpne, er øretretthet et mindre problem.

Dessverre står ikke konstruksjonskvaliteten i forhold til prisen. Et par Sennheiser HD800 er bygget som en Mercedes S-Klasse, mens SR-L700 oppleves som noe man rasket sammen under DDR-regimet i øst. Plastkvaliteten, skjøter, sømmer og monteringskvaliteten, gjør at hodetelefonene virker hjemmelaget.

Men ta ikke det for alvorlig, for herrefred for en lyd!

Lydkvalitet

Lyden fra elektrostater er ikke ny for meg, likevel var jeg ikke forberedt på hvordan de åpnet opp og slapp tonene fri. Selv om man har dem på hodet, får man følelsen av at lyden kommer fra et stort rom. Det er ingen ting innestengt eller tilbaketrukket med lyden fra Stax-ene.

De har heller ikke – som mange tror, lite bass eller slank lyd. Tvert imot er jeg fristet til å si. For selv de ikke har verdens dypeste dypbass, flytter den store membranen seriøse mengder med luft. Det merkes ikke bare på bassen.

I åpningen på Bonnie ‘Prince’ Billy og Nathan Salsburgs Beargrass Song, er de akustiske gitarene blottet for dynamisk forvrengning, og klangen er skremmende realistisk. Tonene fra strengene er varme og fyldige, breddfulle av klangfarger. Så kommer vokalen. Gåsehud!

Du kan høre atmosfæren på opptaket, og får fornemmelse av lukten, temperaturen og klangen i rommet da opptaket ble gjort. Mer enn på noen annen konvensjonell hodetelefon i samme prisklasse. Ingen ting maskeres. Noe man hører på opptak som I Feel It Coming med The Weeknd og Daft Punk. Hvor opptakskvaliteten maskeres av kompresjon og prosessering, som gir harde sibilanter. Pussig nok skjer det samme på Diana Kralls siste album, hvor vokalsporet har en stemt sch-lyd der det skal være en klokkeklar s-lyd.

Men instrumentene lyder fantastisk, med en enorm klangdybde, og hvert enkelt instruments klangkarakter står i en mye tydeligere kontrast til hverandre.

Bassen er uhyre nyansert, noe man merker godt på kontrabassen her, og dynamikken i det store flygelet er upåklagelig. Man hører så mye mer her, særlig av små nyanser. Slike som man må anstrenge seg for å høre på andre hodetelefoner. Sennheiser HD800 inkludert. Mezzosopranen Cecilia Bartolis vokal på Araias La Forza dell’amore, står i krystallklar kontrast til strykerne.

Hodetelefonene spiller gjerne høyt, hvis du ønsker det. Men på et tidspunkt stanger dynamikken i taket. Det merker du blant annet i bassen, som begynner å blafre litt, og diskanten hardner til. Unngår du øredøvende lydtrykk, belønnes du med noe av det minst forvrengte og mest uanstrengte du kan høre fra hodetelefoner.

Noe for seg selv

De fantastiske hodetelefonene til Stax, lyder rett og slett flottere enn det meste i samme prisklasse. Dessverre blir prisen betydelig høyere med en Stax forsterker, som du må ha for å få lyd, men selv da er det ikke mye som lyder like sublimt som dette. Det er litt skuffende at så mye penger ikke kjøper deg bedre finish, og åpne hodetelefoner passer heller ikke alle. Men bortsett fra det, skal du lete lenge etter bedre lyd enn dette.

Du kan høre atmosfæren på opptaket, og får fornemmelse av lukten, temperaturen og klangen i rommet da opptaket ble gjort.

picture1 picture2 picture3
<
>
Det store elektrostatelementet flytter mye luft, det merker du på bassgjengivelsen.
Bli abonnent for å lese videre, få tilgang til alt digitalt innhold!.
Allerede abonnent? Logg inn

Velg ønsket lengde på abonnementet

Ingen bindingstid, si opp når du selv vil!

*abonnementet fornyes etter første måned. Pris 59,-

Full tilgang til Lyd & Bilde i 24 timer!

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55,-

Kun 44,03 kr måneden. Du sparer 180,-

Full digital tilgang 1 måned for 1 ,-

Abonnementet fornyes automatisk etter første måned. Pris 59,- . Ingen bindingstid. 

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 6 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Abonnementet fornyes automatisk etter 6 måneder om ikke det sies opp.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 12 måneder

Kun 44,03 kr måneden. Du sparer 180 kr!

Abonnementet fornyes automatisk etter 12 måneder om ikke det sies opp.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Print + full digital tilgang 1 år for 749 ,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Print + full digital tilgang 6 mnd for 425 ,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 6 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Ønsker du å motta 6 utgaver av magasinet i tillegg for kun 21 kr i måneden?

Full digital tilgang i 24 timer for 19,-

Du bestiller enkelt ved å sende en SMS med kodeord

DPLN til 2131

Full digital tilgang i 12 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Ønsker du å motta 11 utgaver av magasinet i tillegg for kun 18 kr i måneden?

Ønsker du å motta velkomstgave i posten?

Velg ønsket velkomstgave

KYGO E4/1000

Totalpris 749,-


KYGO A4/300 BT

Totalpris 1149,-

Type: Åpen hodetelefon

Element: Elektrostatisk

Impedanse: 145 Ohm

Lydtrykk: 101 dB

Kabel: Fastmontert seksleders 2,5m

Vekt: 496 g

oslohificenter.no


Pris: 11990 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Type: Hodetelefonforsterker Utgangspenning: 300 V rms Lydtrykk: 101 dB Kabel: Fastmontert seksleders 2,5m Mål: 195 x 103 x 375 mm Stax elektrostathodetelefoner fungerer ikke uten en spesiell forsterker. Som denne. Stax SRM-600TS er deres mellomste hodetelefonforsterker, som er laget spesielt for å drive hodetelefonene. Den leverer opptil 300 V rms-spenning, som driver de store elektrostatelementene i SR-L700 og andre hodetelefoner fra Stax. Uten denne blir det ikke lyd. Forsterkeren kan drive to par Stax-er, og bruker trioderør (6FQ7 / 6CG7) i utgangstrinnet. På baksiden finner man tre innganger, en av dem er balansert med XLR-kontakter, og det finnes også en linjeutgang for å sende signalet ut fra forsterkeren. Det er vanskelig å skille denne fra andre Stax-forsterkere uten å ha hørt de andre på samme hodetelefoner, men det er ingen tvil om at den matcher SR-L700 godt, og i høy grad bidrar til den ekstremt tiltalende lydkvaliteten.
    Har du noe å tilføye?
    Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

    Les også

    RHA MA650i Lightning

    RHA MA650i Lightning

    De beste øreproppene til iPhone, er et røverkjøp.

    Legg til som favoritt
    Sony WF-1000XM3

    Sony WF-1000XM3

    Sonys nye ANC-propper har de fleste av kvalitetene fra de fullvoksne støydempende hodetelefonene, men i et kabelfritt miniformat.

    Legg til som favoritt
    Kygo Life A11/800

    Kygo Life A11/800

    Det norske livsstilmerket Kygo Life vil være med i det lukrative luksusmarkedet for støyreduserende hodetelefoner.

    Legg til som favoritt
    RHAs beste ørepropper blir trådløse

    RHAs beste ørepropper blir trådløse

    T20 er blant de beste øreproppene, nå blir de trådløse.Legg til som favoritt
    HyperX Cloud Mix vs. SteelSeries Arctis Pro Wireless

    HyperX Cloud Mix vs. SteelSeries Arctis Pro Wireless

    Trådløs eller med kabel? Hvis du gamer på tvers av plattformer, må headsettet kunne følge med. Her er to svært forskjellige løsninger.

    Legg til som favoritt
    Kygo demper støyen

    Kygo demper støyen

    Ny toppmodell med aktiv støyreduksjon og Google Assistant-stemmestyring. Legg til som favoritt
    6 helt trådløse ørepropper

    6 helt trådløse ørepropper

    Med helt trådløse ørepropper blir musikklytting smidigere enn noensinne.

    Legg til som favoritt
    annonse
    Lukk meny