test: Sony WH-1000XM2

Perfeksjonert støydemping

Med WH-1000XM2 har Sony fikset forgjengerens problemer og er dermed den beste hodetelefonmodellen med støydemping vi har testet.

Sony WH-1000XM2
September 2017Sony WH-1000XM2

Lyd & Bilde mener

Lyden er glimrende, støyreduksjonen er best på markedet, og batteritiden likeså.
Ørene kan bli litt klamme etter lang tids bruk.
Type: Over-ear, trådløs, lukket
Tilkobling: 3,5 mm, BT 4.1 aptX/LDAC
Aktiv støydemping: Ja
Sammenleggbare: Ja
Mikrofon og fjernkontroll: Ja
Høyttalerelement: 40 mm
Batteritid: 30 timer (trådløst med støydemping)
Vekt: 275 gram Farge: Svart eller beige
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3995 kr

Sony MDR-1000X var blant markedets aller beste trådløse hodetelefoner med støyreduksjon. Ved å tilpasse støyreduksjonen til lytterens øreganger tok den konseptet til nytt nivå, og den var også blant de mest vellydende av sitt slag. Dens største problem var at man hørte basstransienter i øret for hvert fottrinn man tok bortover gaten. Det var med andre ord en hodetelefon som funket best i sittende stilling. Men nå er Sony WH-1000XM2 her.

Vi tester Sony WH-1000XM2

 

Kompenserer for atmosfærisk lufttrykk

WH-1000XM2 er arvtakeren, og Sony har nå forsket enda mer på støydemping.

Test: Apple iPhone 8 Plus er den beste kameramobilen

Nytt er at den også tar hensyn til lufttrykket, dermed kan man optimalisere støydempingen til for eksempel en flykabin. Det gjøres ved at en sensor måler lufttrykket og legger inn et kompenseringsfilter når akustikken og mikrofonresponsen påvirkes av lavere atmosfærisk trykk. Dette låter smart, og noe jeg gleder meg til å teste ut på en kommende flytur.

Stor test: 10 trådløse hodetelefoner

Som sin forgjenger kan hodetelefonen med en knapp enten skru av støydempingen, eller slippe inn omgivelseslyd hvis man ønsker dette. Batteritiden har økt fra 20 til 30 timer i trådløs modus med støydemping aktivert. Dette er med kontinuerlig musikk på øret, som er imponerende.

Sony WH-1000XM2 app
Du trenger ikke appen, men den gir fin oversikt og noen ekstra funksjoner. Foto: Skjermdump

 

Med en app tilpasses støydempingen til dine ører og til lufttrykket, ved at hodetelefonene sender testsignaler inn i øret og måler lyden som kommer ut. Det funker glimrende! Du kan også stille lyden og flytte lydbildet foran eller bak(!) deg, eller på sidene. Foran og av ville vært nok i massevis, men det funker uansett ganske bra.

Støydempingen kan nå reguleres trinnløst i appen, fra full til null demping, og du kan velge om du ønsker å slippe inn all lyd eller bare frekvensnivået hvor tale ligger. Dermed kan du høre når noen prater til deg, selv om du stenger det meste andre ute. Det sitter også en toggle-knapp på selve hodetelefonen, hvor du veksler mellom ulike støymoduser.

Sony testes iherdig mot Bose. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Glimrende støydemping

I testperioden har vi hatt med hodetelefonene ute i trafikk og på tog, hvor vi kan konstatere at støydempingen fungerer ypperlig. Erkerivalen Bose QuietComfort 35 er blant de aller beste på støydemping, men må se seg slått av Sony.

Stor test: 7 trådløse musikkanlegg med gnistrende lyd

I daglig bruk er det ikke veldig stor forskjell, de er begge glimrende, men Sony har et lite overtak med enda mer effektiv støydemping.

I laboratoriet dempet Sony alltid støyen 3 dB mer enn Bose QuietComfort 35. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Jeg har forsøkt å måle støydempingen ved hjelp av rosa støy fra stereoanlegg og en myggmikrofon plassert i den ene ørekoppen. Etter flere repetisjoner er det klart at Sony hver undertrykker støy med 3 dB mer enn hva Bose QC35 gjør. Bose slipper dessuten igjennom flere høye frekvenser enn Sony, som gjør støyen mer hørbar.

Test: Støydemping med Sony WH-1000XM2

 

Med forgjengeren MDR-1000X merket jeg meg noen problemer når vi gikk med dem, ved at fotskrittene mine forplantet seg gjennom kroppen og ga ganske kraftige basspumpelyder inn i øret. Dette var hovedgrunnen til at jeg favoriserte Bose. Vel, nå er dette i stor grad løst, for jeg merket ikke noe spesielt med dette på den nye Sony WH-1000XM2.

Sony WH-1000XM2
Sony WH-1000XM2 foldes elegant sammen og kommer med reiseetui. Foto: Sony

 

Støyfri musikk

Sony WH-1000XM2 har altså svært god støydemping. Noe som hjelper lite om lyden ellers ikke er bra. Det er den heldigvis, akkurat som hos forgjengeren.

Bassen er kontant og fyldig, og lyden er et godt hakk mer raffinert enn Bose QC35. Jeg ville ikke brukt Bose til å spille noe særlig jazz og klassisk, til det låter de for grovkornet. Men det kan man faktisk bruke Sonyene til. Bare hør på Charlie Hadens tolkning av Pat Metheny og David Bowies This Is Not America. Det er ingen tvil om at det er en kontrabass, med flere klangfarger og mer komplekse strukturer enn Bose QC35 er i stand til. Trompeten låter også mer nyansert og dynamisk i mellomtoneområdet.

Sony WH-1000XM2
Foto: Sony

 

Overtoneområdet er vesentlig mer finmasket hos Sony WH-1000XM2 enn Bose QC35. Det gjør at man kan høre klassisk og jazz med mye høyere troverdighet, hvor en fiolin kommer frem med flere klangfarger. Sony ruller av pent og pyntelig helt i toppen, og holder kanskje litt tilbake, når man hører plukkingen av gitarstrenger. Forskjellen kan bli enda større om du bruker Sony-mobil, siden hodetelefonene støtter Sonys proprietære LDAC-protokoll, som gir CD-kvalitet over Bluetooth.

Bose har mer energi i toppen og låter «krispere». Men samtidig er det altså mer grovkornet, derfor foretrekker vi Sony-ene lydmessig. Ønsker man en mer energisk diskantgjengivelse kan man alltids justere dette i Sonys Headphones-app som er spesialtilpasset hodetelefonene.

Mellomtoneområdet er fyldigere og varmere, og den generelle dynamikken er glimrende. Ofte vil man ha et par støydempende hodetelefoner til reiser og situasjoner som krever dette, mens man har et vanlig par til seriøs musikklytting. Med Sony WH-1000XM2 vil vi påstå at du ikke trenger å velge. Det skal sies at overtoneområdet er noe tilbakeholdent, så du det finnes de som gir krispere lyd. Beoplay H9 for eksempel, men disse har ikke samme dynamikk og trøkk som Sony-ene.

Komfort og batteritid

For å ta et kort ord om komfort helt til slutt, så er Sonyene meget komfortable å ha på. Men siden de sitter noe tettere på øret enn de semilukkede Bose QC35 kan man bli noe mer klam ved lengre tids bruk. Verdt å merke seg på lange flyturer.

Batteritiden er nå oppgitt til 30 timer i trådløs og støyreduserende modus, som er 50 prosent lenger enn tidligere, og dermed den beste batterikapasiteten på markedet hittil.

Sony WH-1000XM2
Foto: Sony

 

Sony WH-1000XM2: Konklusjon

Sony har med WH-1000XM2 gitt oss markedets beste støyreduksjon, og fikset noen problemer som forgjengeren hadde, hvor fotskritt forplantet seg inn i ørene. Kombinert med noe av den beste lyden vi har hørt fra støydempende hodetelefoner, i tillegg til høy komfort og dessuten markedets beste batteritid, så er det bare å ta av seg hatten og utrope Sony til kongen på den støyfrie haugen!

Les også

Black Friday 2017: De beste hodetelefon-kjøpene

Test: Sony-høyttaler har sjeldent mange tilkoblinger og bruksområder

Test: Mobilen Sony Xperia XZ Premium har et spektakulært kamera

 

Sony WH-1000XM2 picture3 Sony WH-1000XM2 app picture5 WH-1000XM2_N_foldCarryingCase Sony WH-1000XM2 Sony WH-1000XM2 Sony WH-1000XM2 Sony WH-1000XM2 Sony WH-1000XM2
<
>
Man kan sveipe frem og tilbake mellom låter, dra lyden opp og ned samt besvare samtaler med pengefingren over høyre ørekopp. Foto: Sony
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Les også

  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!