Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Philips A5-PRO

Beintøft lydfyrverkeri

Philips og Armin van Buuren viser hvordan man lykkes med DJ-hodetelefoner.

Skrevet av / 02.09.14 - 12:29
Philips A5-PRO
Lasse Svendsen

Med DJ-kjendisen Armin van Buuren på laget, skal Philips skape oppmerksomhet om en helt ny serie hodetelefoner for de av oss som liker å dra på litt. Først ut er A5-PRO, som er en seriøs utfordrer i DJ-markedet, men som fint kan brukes sammen med mobilen.

Tross at den mangler handsfree og fjernkontroll.

Vår erfaring med DJ-hodetelefoner, full av gråstein og lite edelt metall. AKGs DJ Tiësto-modeller, er et unntak, men ellers er det begredelig lydkvalitet i de fleste av dem vi har testet så langt.

Noe av årsaken er at de er basstunge, på grensen til plagsomme, hvor bassen drukner mellomtonen fullstendig. Deprimerende lesning for musikkelskere, vil jeg tro, men oppløftende for DJ-er. De er nemlig ute etter hodetelefoner som kan gi dem en tydelig beat, i et stort rom fullt av øredøvende høy musikk. Et par fintrimmede Sennheiser HD med lukkede klokker, ville ikke vart lenge i et slikt miljø. Også fordi et par DJ-klokker må sitte godt på øret, og tåle og slenges rundt.

Derfor veier hodetelefoner som A5-PRO en del. 370 gram uten den avtakbare spiralledningen, sier sitt.

Byggekvaliteten er svært god. Kraftig sorteloksert aluminium og tillitvekkende plastkvalitet, virker overbevisende. Store puter ligger som en fast hånd rundt ørene, og det finnes ekstra sett øreputer. Blant annet en såkalt studio-variant, som er formet for å gi en jevnere frekvensrespons.

For med de medfølgende øreputene, favoriseres bassen, men ikke så mye at mellomtonen drukner i bass. Du merker likevel godt at Philips og Armin van Buuren har valgt enn annen lydsignatur enn Philips gjør i Fidelio X1-klokkene.

Å si at de er godt egnet til kammermusikk, er en overdrivelse, men A5-PRO fungerer forbausende fint til mer enn typisk disco- eller club-musikk. Selv når de er koblet rett i iPhonen. Men man får fyldigere klang og mer oppløsning med en separat forsterker. For eksempel en Hegel Super USB-forsterker koblet til laptopen.

Bassen kan bli for påtrengende i noen tilfeller, særlig hvis man drar på litt. Noe som i høyeste grad er mulig. De tåler 3500 mW effekt, og er attpåtil lettdrevne, så vær forsiktig med hørselen.

Sammenlignet med AKG K267 Tiësto, mangler Philips-hodetelefonen litt raffinement og oppløsning. Musikken lyder like levende – også på klassisk, men smådetaljer er litt mer slørete fokusert her, og diskanten mer avdempet. Hvis du vil ha en mer nøytral og raffinert lyd, kan B&W P7 være et godt alternativ i denne prisklassen.

Kjedelig er det hvert fall ikke, så om man foretrekker at det svinger litt av bassen i hodetelefonene, og ikke er så opptatt av finlytting, er Philips A5-PRO et av de beste alternativene i DJ-klassen.

Men med andre øreputer?

Philips tilbyr ikke bare erstatningsputer til A5-PRO, men også to typer med ulike egenskaper. Mens de tilhørende øreputene som er 9,3 cm i diameter, er godt polstret og trukket i kunstskinn, er de større 11 cm store Studio-putene trukket i et velourlignende tekstil.

De legger seg rundt ørene i stedet for på, og er langt mer komfortable å ha på. I tillegg lyder musikken litt bedre, lydbildet er mer åpent og bassen er ikke fullt så fremtredende som med originalputene.

Studio-putene med oval åpning.
Studio-putene med oval åpning.

De store øreputene er best egnet til finlytting hjemme, eller hvor omgivelsene ikke er befengt med støy. Studio-navnet hinter til finlytting, og selv om jeg ikke vil påstå at de gjør A5-PRO til high-end hodetelefoner, er de et interessant tilbehør til skarve 300 kr, for de som også ønsker å bruke hodetelefonene til å ligge i Stresslessen og slappe av med musikk.

Om ikke annet så fordi bærekomforten er meget god.

De 8 cm små PCU80 til 250 kr paret, er rettet mot de som hverken skal finlytte eller spille musikk for et smekkfullt dansegulv.

 

A5PRO_PCU80

De er som originalputene, trukket i kunstskinn og siden de er relativt små, legger de seg på og ikke rundt øret. Støydempingen er effektivt sett på linje med originalputene, noe som gjør dem godt egnet til utebruk hvor støynivået gjerne er høyere enn hjemme.

Men vær oppmerksom på at her er bassen i overkant tøff til at lydbildet blir like nøytralt som med studio-putene.

Hver sin smak altså. Men det er prisverdig av Philips å lage alternativer for kundene sine, særlig når det faktisk har en effekt for en relativt lav pris.

Lyd & Bilde mener

Skuddsikker kvalitet og tøff lyd med vekt på bass og dynamikk, gjør at man lett blir forført. Litt basstunge for hi-fi bruk, og ingen handsfreekabel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Scroll to Top