TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Klipsch Heritage HP-3

Full tenning i ørene

Ikke bare er HP-3 de dyreste hodetelefonene fra Klipsch gjennom tidene. Det er også noe av det deiligste vi har hørt på lenge.

Skrevet av / 21.02.18 - 07:02
Klipsch Heritage HP-3
Geir Gråbein Nordby

L&B tester Klipsch Heritage HP-3

Hodetelefoner til 15.000 kroner er ikke hverdags. Enda mer spesielt er det at de kommer fra en produsent som slettes ikke er kjent for hodetelefoner. For, selv om Klipsch etter hvert har fått noen modeller på samvittigheten, er det høyttalere den erkeamerikanske produsenten er kjent for. Nærmere bestemt hornhøyttalere.

Test av Chord Hugo 2 – ekstraordinær forsterker til hodetelefonene

Annonse

Fordelen med hornhøyttalere er at de kan spille høylytt og fysisk, nesten uten å dra kraft fra forsterkeren i det hele tatt. Aller best kjent er den smått legendariske Heritage-serien, som omfatter klassiske, eldgamle høyttalermodeller – men som fortsatt er i produksjon. Den eldste, den gigantiske Klipschorn, ble først produsert i 1946(!), og nå over 70 år etter lages den fortsatt meget tett opp til den opprinnelige konstruksjonen.


Se vår videosak om Klipsch Heritage HP-3

Nå vil Klipsch banke Heritage-lyden de er kjent for, rett inn i øret vårt, med hodetelefonen HP-3. Akkurat som med sine høyttalerkabinetter er ørekoppene gjort i massivt tre. Øreputene i ekte lær er tjukke og gode, og det følger med to kabellengder med strømper av flettet nylon. Hodetelefonene både sees og føles dyre ut, ned til den minste detalj.

Heritage HP-3 er virkelig elegante, med ørekopper av ekte tre. Akkurat som høyttalerkabinettene i Heritage-serien. Foto: Klipsch

Halvåpen

HP-3 er en halvåpen konstruksjon, det betyr at den er bygget som en lukket hodetelefon, men hvor en del av baksiden – tilsvarende størrelsen på høyttalerelementet – er åpen. Tanken er at man skal få en mer fysisk bassgjengivelse tilsvarende den man får med lukkede hodetelefoner, men da med ventilering som gir friere dynamikk og en åpnere og renere diskantgjengivelse, som man kjenner fra åpne hodetelefoner. Med andre ord, et forsøk på å gi oss det beste fra begge verdener.

Test av Master & Dynamic MW60 – noe av den bedre trådløse lyden på markedet

Høyttalerelementene i HP-3 er store – hele 52 millimeter – hvor mange konkurrenter tilbyr 40 millimeter. Elementene er ikke omringet av noen gummiring, men er en såkalt ”free edge design”, festet direkte til rammen. Dette skal gi klarere lyd, med mindre farging, og Klipsch hevder et lydbilde på nivå med sine beste høyttalere.

De lekre hodetelefonene må selvsagt vises frem når de ikke er i bruk. Derfor følger et like lekkert bordstativ med i kofferten. Foto: Klipsch

Effektiv drift

Impedansen er på bare 25 ohm. Sammen med en sjenerøs følsomhet på 98 dB med en milliwatt forsterkerkraft gjør dette at hodetelefonene kan spille mer enn høyt nok med en mobiltelefon. Men, klart, betaler du 15.000 kroner for et par hodetelefoner vil du at de skal yte sitt beste, og det gjør de sammen med en god forsterker. Klipsch tilbyr da Heritage Headphone Amplifier, som er din for 7.000 kroner ekstra.

Test av Beyerdynamic DT 1770 Pro – hodetelefonene som kunne kostet det dobbelte

HP-3 trenger ikke masse kraft for å spille høyt, likevel tåler de vanvittige 1,8 watt. Som skulle bety at de kan dundre løs med et lydtrykk opp mot 130 dB uten å gå i stykker. Som igjen betyr at hørselen ryker lenge før hodetelefonene!

Bærekomfort

Til tross for sin vekt på hele 440 gram sitter hodetelefonene behagelig på hodet. Jeg har kunnet sitte med dem i timevis i strekk. De sitter fast men klemmer ikke, og at de er ventilert bidrar med luft så man ikke blir svett i ørene.

Skikkelige hodetelefoner gjør kontorarbeidet mindre kjedelig. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Heritage

Med såpass amerikanske hodetelefoner er det fristende å starte med skikkelig amerikansk musikk, nærmere bestemt det alternative countrybandet Wilco og albumet Being There, som nylig har blitt gitt ut i audiofil MQA-utgave. Sangen Monday svinger det skikkelig av, med tøffe blåsere i tillegg til gitarer med deilig, skitten countryvreng.

Spilt gjennom HP-3 er det et lydbilde fullt av dynamikk og liv, trommene sitter som støpt og stemmen til Jeff Tweedy formidles med glimt og gnist. Hodetelefonene har en rosenrød varme over seg, akkurat som høyttalerne Klipsch er kjent for. Dette får frem rørklangen fra gitarforsterkerne på forbilledlig vis. Enkelte «varme» hodetelefoner låter innestengt i diskanten, men Klipsch har klart å balansere det meget bra. Tvert imot er det en vanvittig dynamikk, som også forplanter seg opp til cymbaler, en ekstremt snerten og rå skarptromme og tamburinen som innimellom kommer inn i det livaktige lydbildet. For ordens skyld: lydkilden er nå min iPhone 6S Plus, helt uten noen form for ekstern forsterker eller digitalkonverter. Man trenger nemlig ikke noe mer, for hodetelefonene er så lett å drive at man lett kan investere de 15.000 kronene uten å bekymre seg over øvrig utstyr.

Hodetelefonforsterker er ingen nødvendighet, men kan klart anbefales. Den perfekte matchen heter Klipsch Heritage Headphone Amplifier. Foto: Klipsch

Hodetelefonforsterker

Det vil si, inntil man har hørt HP-3 gjennom en skikkelig hodetelefonforsterker. For med Klipsch sin egen Heritage hodetelefonforsterker til 7.000 kroner åpner det seg mer i toppen, lydbildet blir større og luftigere, flere detaljer kommer frem, like klart som uanstrengt. Og så kraften, da.

Med den svært underholdende psytrance-låta She Zoremet av Infected Mushroom smeller det hardt i basstromma, mens stemmene masserer trommehinnene. Forsterkeren understreker ytterligere den varme Klipsch-bassen, og er en nydelig match. Du får ikke helt samme detaljrikdom i mellomtonen og diskanten som med Chord Hugo 2, eller hodetelefonutgangen på Hegel Röst, men så Klipsch-forsterkeren er kraftigere enn sistnevnte og vesentlig billigere enn Chord. Den har en x-faktor som Pioneer U-05 mangler, ved at den bringer noe ekstra til bordet annet enn å bare forsterke opp lydsignalet. Klipsch-forsterkeren tilfører noe eget, men i akkurat liten nok dose til at det oppfattes som noe positivt.

Klassisk musikk låter også helt nydelig. Ta bare Beethovens 5. symfoni fremført av Wienerfilharmonien og dirigert av Carlos Kleiber. Nylig relansert i MQA og tilgjengelig for strømming fra Tidals Master-bibliotek. Bassinstrumentene er store og tunge, paukene smeller tungt og deilig, uten å bli pågående. Messingblåserne er ikke fullt så aggressive og jagende som man får av mer nøytrale hodetelefoner – som Beyerdynamic DT 1770 Pro – men samtidig er lyden enda mer livlig med Klipsch.

Konklusjon

Men om du ønsker rå og uhemmet spilleglede, med en rødmende varme som får ethvert musikkstykke til å massere øregangene med fyldig bass og store, frodige instrumenter, så trår du ikke feil med HP-3. Og selv om den har en lydsignatur, så må du ikke tro at den ikke får frem selv de minste detaljene i lydbildet. Det gjør den. Det den ikke gjør er å levere lyden helt nådeløst nøytralt, som Sennheiser HD 800 S og Audeze LCD-X.

Det beste er at HP-3 fungerer godt rett ut av hodetelefonutgangen på en mobiltelefon. Dermed kan du strengt tatt sløyfe forsterkeren, og da synes kanskje ikke 15.000 å være noe så inn i granskauen dyrt likevel. Men, klart, koble til en forsterker og du vil ikke angre.

Lyd & Bilde mener

Den fyldige og deilige klangen overgås bare av en ekstrem dynamikk og spilleglede. Attpåtil tåler HP-3 å pares direkte med mobiltelefonen. Man kommer ikke utenom prislappen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Scroll to Top