TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL Tour Pro 3

Høyteknologiske ørepropper

JBL Tour Pro 3 er vellydende og meget avanserte ørepropper, med et smart ladeetui som gir brukeren full kontroll uten å måtte ta opp telefonen.

Av / 17.09.24 - 12:00
JBL Tour Pro 3

Lyd & Bilde mener

  • Innovativt og funksjonelt ladeetui med enda bedre berøringsskjerm. Meget god lydkvalitet med doble drivere. Effektiv adaptiv støyreduksjon. Auracast-støtte. USB-DAC-funksjon med nesten ingen forsinkelse. Utmerket til gaming og møter!
  • Noe spiss diskant rett ut av esken. EQ krever finjustering for optimal lyd. Høy pris.

Etter de særdeles vellykkede øreproppene Tour Pro+ og siden Pro 2 med smart etui og pekeskjerm, har tiden kommet for en den forbedrede tredjegenerasjonen. Det vil si, Tour Pro 3 er ifølge JBL bygget opp helt fra bunnen av. Likevel er de forsiktige med å kalle dem en revolusjon, for selve designen er en forsiktig evolusjon i forhold til forgjengeren. Fotavtrykket på etuiet er det samme, men den spesielle pekeskjermen er nå 30 prosent større, og måler 1,57 tommer. Den har blitt høyere, med en nesten kvadratisk form, for å gjøre den lettere å navigere på.

Og det er nettopp skjermen som gjør disse øreproppene spesielle. Med denne kan man gjøre mange innstillinger uten å måtte ta frem mobiltelefonen. Som å aktivere støykansellering (ANC) eller omgivelseslyd, se batteristatus, og velge mellom ulike EQ-innstillinger. Frekvensjusteringer må derimot gjøres i mobilappen. Du kan til og med personalisere skjermen med et eget bilde.

JBL-Tour-Pro-3-case-buds GeirNordby
Det nye smartetuiet kan tilpasses med eget bilde. Foto: Geir Gråbein Nordby

Tilkoblinger og brukervennlighet

Etuiet er ikke bare en fjernkontroll – det kan også fungere som en trådløs lydsender. Du kan koble etuiet til eksterne lydkilder via kabel, og det vil da fungere som en Bluetooth-sender til øreproppene. Dette er spesielt nyttig for tilkobling til enheter uten Bluetooth, som for eksempel underholdningssystemer på fly. Eller om du føler deg ekstra frekk, en platespiller. Den må bare ha innebygd RIAA-trinn, og du trenger en RCA-til-3,5mm-kabel imellom.

Etuiet kan dessuten brukes som USB-DAC. Ved å koble det til en PC eller Mac via USB-C, vil etuiet sende lyden til øreproppene med LC3plus-kodeken. Som gir høyere båndbredde enn vanlig Bluetooth, og ikke minst bedre lyd på din egen stemme under samtaler. Da er det spesielt kjekt at etuiet er Zoom-kompatibelt, som garanterer klar tale med lav forsinkelse under digitale møter. Du kan til og med game med disse øreproppene!

Til mer hverdagslig bruk med mobiltelefon støttes LDAC-kodeken, som gir høyere oppløsning for Android-brukere, mens iPhone-brukere som vanlig må nøye seg med AAC (kom igjen ‘a, Apple!).

Annonse
Med Auracast kan flere høre på den samme Bluetooth-kringkastingen. Foto: Bluetooth Special Interest Group

Auracast-funksjoner

I det siste har vi hørt en del om Auracast, og hva slags spennende muligheter som åpner seg med denne Bluetooth-teknologien. Som også støttes av JBL Tour Pro 3. Kort fortalt er det en måte å kringkaste til flere enheter på. Tenk deg at du er på en sportspub som viser mange ulike TV-sendinger samtidig. Gå inn i Bluetooth-listen på din mobil, velg en av sendingene, og få lyden direkte på øret. Eller du kan koble deg på PA-systemet på en flyplass, slik at du ikke går glipp av viktige oppdateringer over anlegget. Takket være multipunktstilkobling kan du være tilkoblet både Auracast-sendingen og din egen mobiltelefon, slik at du kan høre musikk imellom kringkastingene.

JBL tar det dessuten et steg lenger, for etuiet kan også fungere som en Auracast kringkastingsenhet. Det kan være kjekt for eksempel for forelesere for et større publikum. Vedkommende bærer en trådløs mikrofon, og har mottakeren tilkoblet JBLs ladeetui, som igjen kringkaster med Auracast. Studentene kan ta inn talen direkte på sine ørepropper.

Dette er bare i startgropen, men jeg spår teknologien en lysende fremtid. Og Auracast-funksjonen funker. Jeg har prøvd å sende musikk fra PC-en via ladeetuiet, og lyden kommer kjapt og uten merkbar forsinkelse til øreproppene. Det er imponerende hvor sømløst det hele fungerer, og det gir en forsmak på hvordan vi kan komme til å dele lyd i fremtiden.

JBL Tour PRO 3 Product Image 2 JBL Tour PRO 3 Product Image JBL Tour PRO 3 grey JBL Tour PRO 3 black
<
>
Foto: JBL

Batteritid og lading

JBL oppgir en batteritid på opptil 8 timer for øreproppene med støykansellering aktivert, med ytterligere 24 timer i etuiet. Med ANC avslått økes den sammenlagte batteritiden fra 32 til 44 timer, som plasserer Tour Pro 3 i det øvre sjiktet hva batteritid angår. Så er da også etuiet ganske massivt, med en vekt på over 70 gram.

Du får også hurtiglading her, hvor fem minutters lading gir hele tre timers spilletid med støykanselleringen på.

JBL Tour PRO 3 Lifestyle
Foto: JBL

Lyden av JBL Tour Pro 3

JBL har utstyrt Tour Pro 3 med to drivere i hver ørepropp: en 10,2 mm dynamisk driver som håndterer bass og mellomtone, mens en balansert armatur håndterer diskanten. Denne har fordelen av å være lettere og kjappere enn et dynamisk element, noe som skal øke detaljrikdommen i diskantområdet.

Rett ut av esken opplevde jeg bassen som saftig og fyldig, men mellomtonen som litt tilbaketrukket og diskanten som noe spiss. Først og fremst hørte man det på sangstemmer, som trakk seg litt innover i lydbildet, mens cymbaler var i overkant plagsomme.

Heldigvis tilbyr JBL ulike forhåndsvalg blant EQ-innstillinger, og dessuten en 10-bånds equalizer i appen. Det vil si, den ser ut som en 10-bånds grafisk EQ, men er i virkeligheten fullparametrisk. Du kan nemlig velge nøyaktig frekvens og frekvensbredde her, bare på en litt annen måte enn man normalt forbinder med parametrisk EQ. Det er ingen fasit når det kommer til å skru seg til den beste lyden, men hvis du ønsker den mest balanserte lyden, kommer du langt ved å løfte 1 kHz-området noe, og dempe et større område mellom 4-8 kHz. Ikke med mye, bare nok til å få roet sibliantene noe.

JBL-Tour-Pro-3-buds GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Tour Pro 3 gjengir lyden med meget god dynamikk, og det er rikelig med detaljer oppover. Etter en liten justering vil jeg påstå lyden er bedre enn med noe jeg har hørt fra Sony og Bose. Den er både naturlig og engasjerende, og øreproppene låter bra med alle typer musikk. Sammenlignet med Sony WF-1000XM5 har JBL-proppene bedre dynamikk, og med Sonys grafiske EQ klarer jeg ikke helt å fjerne maskeringen mellom bass og mellomtone, uten å samtidig gjøre mellomtonen i overkant slank. JBL har en bedre separasjon mellom instrumentene, og låter generelt mer engasjerende. Bassen er dessuten mer presis og kontrollert enn hos Bose QC Ultra Earbuds, som også har en grovere diskant. JBL låter rett og slett bedre enn de begge.

Stoler du ikke på dine egne EQ-ferdigheter, kan du benytte Personi-Fi-funksjonen, hvor du ledes gjennom en hørselstest, og en EQ blir automatisk laget ut ifra resultatene.

Samtalelyden er også meget god. Brukeren høres mer naturlig ut i andre enden, enn det som er typisk for ørepropper. Lyden er bedre enn både Bose QC Ultra Earbuds og Sony WF-1000XM, selv om det ikke alltid er like lett å høre forskjell på s-er og f-er. I USB-DAC-modus blir talen enda litt klarere.

Les også To propper i én JBL Tune Flex har åpen passform, men kan også ha silikonputer. Og da blir lyden tøffest i klassen.

Støyreduksjon og omgivelseslyd

Støykanselleringen på Tour Pro 3 er meget effektiv. Systemet overvåker omgivelsene i sanntid, med 57 000 målinger per sekund. I praksis merket jeg at støyreduksjonen var særlig effektiv i bassområdet, men også i de øverste frekvensene dempes det bra. Støydempingen oppleves som jevn og naturlig.

Det finnes dessuten to moduser for omgivelseslyd: Ambient Aware, som gir en mer naturlig gjengivelse av omgivelsene, og Talkthrough, som forsterker stemmefrekvenser for tydeligere samtaler. Begge fungerer bra, men jeg synes stort sett Ambient Aware er best.

JBL-Tour-Pro-3-GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

JBL Tour Pro 3 er et par meget gode trådløse ørepropper. Det innovative ladeetuiet med berøringsskjerm gir faktisk en forbedret brukeropplevelse, og viser andre produsenter hvordan ting kan gjøres. Lydkvaliteten er meget god, spesielt etter litt EQ-justering, og støyreduksjonen er effektiv.

Prisen på 4000 kroner er likevel høy. Vesentlig høyere enn erkekonkurrentene fra Sony og Bose, som er vågalt. Men for teknologi-entusiaster som verdsetter allsidighet og innovasjon, kombinert med en flott lydkvalitet, bør JBL-proppene settes høyt opp på ønskelisten.

Karakter
JBL Tour Pro 3
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord