FiiO BTR3 HiFiMAN HE-1000SE
TESTFiiO BTR3
FiiO BTR3

Trådløs dings til hodetelefonene

FiiO BTR3 er navnet på en virkelig kul, liten sak som puster nytt, trådløst liv i dine gamle hodetelefoner.

Gjør vanlige hodetelefoner "trådløse". Mye kraftigere lyd enn fra hodetelefonkontakten på mobilen. Støtter de beste lydkodekene over Bluetooth 5.0. Glimrende lyd på mobilsamtaler om den festes i kragen. USB-DAC.
Du vil aldri bli kvitt kabelen fra selve hodetelefonene, bare frigjøre dem fra mobilen. Dyrere forsterkere har mer nyansert lyd.

Kinesiske FiiO er kjent for sine små dingser som gjør livet litt morsommere for hodetelefonbrukere. Det nyeste produktet jeg har fått stiftet bekjentskap med derfra er BTR3.

Dette er en liten forsterker / DAC, som kobles trådløst til mobilen med Bluetooth, og dermed lar deg nyte en mer frigjort musikkopplevelse med dine kablede hodetelefoner.

Det kan virke unødvendig, tross alt får man faktisk trådløse hodetelefoner til lavere pris enn de ca 1350 kronene du må ut med for BTR3. Men da vil du ikke få spesielt god lyd, heller.

Og nettopp lydkvalitet er argumentet for å velge denne over et par billige trådløse hodetelefoner.

For dine hi-fi-hodetelefoner blir tross alt ikke trådløse. Du flytter bare kabelenden fra mobiltelefonen i lommen og inn i en ny dings som du må ha med deg. Men det tilfører samtidig noe nytt.

Les også Beyerdynamic Amiron Wireless Når Beyerdynamic lager trådløse hodetelefoner, så tuller de ikke. Amiron Wireless er den dyreste – og beste – vi har testet.
 data-srcset
FiiO BTR3
BTR3 gir trådløs lyd til dine kablede hodetelefoner, og funker dessuten som USB-DAC. Foto: FiiO

Mikrofon

For det første har BTR3 innebygd mikrofon til mobilsamtaler. Den har klypefeste som fint kan sitte ved kragen på jakken eller skjorten, og da får du mikrofonen mye tettere mot munnen enn med et par trådløse hodetelefoner. Hvor mikrofonen sitter på en eller begge klokkene, i feil vinkel i forhold til munnen. Med det resultat at svært mange trådløse hodetelefoner gir din samtalepartner en ganske grøtete videreformidling av stemmen din.

annonse

Kraft

En annen grunn til å velge BTR3 fremfor å bruke hodetelefonutgangen på mobilen (hvis den i det hele tatt har en), er at den lille FiiO-forsterkeren er mye kraftigere enn noen mobil jeg har hørt. Min egen iPhone 11 Max Pro blekner i forhold, som gjør at jeg aldri ville funnet på å bruke den med et par tungdrevne hodetelefoner som Sennheiser HD 800 S eller – sjokk og vantro – HiFiMAN HE-1000SE. Det ville jeg ærlig talt heller ikke gjort med BTR3, da de begge er temmelig uegnet til bærbar bruk. Både fordi de er åpne, men også fordi de er for dyre til at jeg stoler nok på meg selv til å ha de med land og strand.

annonse

Derimot kan det være en perfekt mulighet til å ta med seg et par knallbra lukkede hodetelefoner som Denon AH-D5200 eller Beyerdynamic DT 1770 PRO. Hodetelefoner som er for tungdrevne til at det blir gøy med mobiltelefonen, men som faktisk får bra sprut ut av BTR3.

FiiO BTR3 connections
USB-C-kontakten brukes både til lading, og som DAC-inngang fra PC og Mac. Foto: Creative Commons

Lyden sørges for

FiiO sørger også for at lydkvaliteten blir ivaretatt så godt som mulig over Bluetooth, ved å støtte de fleste høykvalitets-kodekene. AAC for iPhone er på plass, men enda kulere er for Android-brukere, som kan nyte både aptX HD og LDAC. Du bør sette telefonene til LDAC først som sist, det gir best resultat. Da får du nesten fire ganger høyere båndbredde enn iPhone-brukere får med AAC (990 mot 256 Mbps).

Som en ekstra bonus kan du koble PC-en til USB-C-kontakten på FiiO-forsterkeren, og bruke den som en USB-DAC. Og dermed få bedre lyd fra laptopen enn du er vant til. På innsidensitter en DAC-chip fra AKM (4367A), og BTR3 skal kunne støtte høyoppløst lyd opptil 96 kHz. Men med Roon på min PC ville Roon hele tiden skalere ned til 16-bit / 44,1-48 kHz, avhengig av originaloppløsningen. Dette betyr som regel at DAC-en ikke støtter noe mer. Jeg oppdaterte fastvaren via FiiOs nettside, fortsatt med samme resultat.

fiio-btr3 top
FiiO BTR3. Foto: Creative Commons

FiiO BTR3 i praksis

Bluetooth-tilkobling er enkelt. Første gang den skrues på går den i paringsmodus, og du kobler den til mobilen som du ville hvilket som helst par med trådløse hodetelefoner. Neste gang du skrur den på, parer den automatisk.

annonse

Lyden fra den lille dingsen er mye kraftigere enn jeg trodde da jeg bestilte den til test. Som nevnt tidligere blekner min iPhone med Lightning-overgangen, og jeg kan nå få nærmest fullt utbytte av de lukkede Denon AH-D5200 men også de rimelige men knallgode, planmagnetiske Massdrop / HiFiMAN HE4XX som jeg har kjøpt gjennom drop.com.

Musikken får bra pondus i bassen, med tøffe rytmer og mer liv enn mobilen klarer. I denne disiplinen er den lille BTR3 i liga med Audioquest Dragonfly Black, men med noe mer tilslørt stereoperspektiv. BTR3 har marginalt mer crosstalk, altså at venstre og høyre kanal smitter litt over i hverandre. Men det er likevel helt akseptabelt, og det er gøy at jeg faktisk kan koble til de steindyre HiFiMAN HE-1000SE uten at det blir helt krise. Tvert imot er det rytmisk og gøy, og hvor et godt hint av hodetelefonenes kvaliteter kommer gjennom.

Som PC-DAC er lyden enda et hakk bedre enn med Bluetooth, og det beste BTR3 er i stand til. Fortsatt er det litt å gå på mot Dragonfly selv i rimeligste variant, men hodetelefonutgangen på min bærbare PC er ikke i nærheten. Med andre ord har BTR3 en grunn til å leve, selv om det ikke hadde vært for den trådløse Bluetooth-lyden.

Klypen på baksiden gjør det enkelt å feste FiiO BTR3 til skjortekragen. Foto: Creative Commons

FiiO BTR3: Konklusjon

FiiO BTR3 er ingen nødvendighet, men gjør livet som hodetelefonelsker litt morsommere. Nå kan jeg ta med meg det paret som er favoritten for øyeblikket, og bruke det i nesten-trådløs tilstand. Bare gjemme kabelen på innsiden av jakken eller skjorta. Og det med mye kraftigere lyd enn fra mobiltelefonen, slik at man får pustet greit liv i selv ganske sidrumpa hodetelefoner.

Det ville vært mindre meningsfullt om det ikke var for den innebygde mikrofonen, som faktisk bringer noe nyttig til bordet. Da slipper du nemlig å ta frem mobilen når noen ringer. Bare besvar med en av knappene på FiiO-dingsen, og prat vanlig. Med bedre talelyd enn fra de fleste trådløse hodetelefoner.

Legg til USB-DAC-funksjonen, og BTR3 kan nok triks, med god nok lydkvalitet, til å få vår anbefaling.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • Type: Bærbar, trådløs hodetelefonforsterker
 • Oppløsning: Inntil 24-bit / 96 kHz
 • Digital inn: Bluetooth, USB-C
 • Bluetooth versjon: 5.0
 • Kodeker: AAC, aptX (LL, HD), LDAC, LHDC/HWA, SBC
 • Batteritid: 11 timer (300 mAh)
 • Ut: 3,5 mm variabel
 • Effekt: 25 mW (32 ohm), 33 mW (16 ohm)
 • Vekt: 25 g
 • H x B x D: 5,8 x 2,5 x 1 cm
 • Web: fiio.no

Pris

1349 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om

  Alternativer til FiiO BTR3

   data-srcset

  Bravo, Sennheiser!

  Sennheiser når helt til topps med sin nyeste utgave av Momentum True Wireless.

   data-srcset

  Fred og ro på hjemmekontoret

  Støyreduserende hodetelefoner filtrerer bort uønskede forstyrrelser og lar deg nyte stillheten.

   data-srcset

  10 hodetelefoner til hjemmekontoret

  Hodetelefoner er det mest fornuftige valget til hjemmekontoret. Unn deg selv kremlyd rett i ørene, med disse fantastiske hodetelefonene!

  B&O Beoplay E8 3rd Generation

  Endelig er luksusproppene gjort riktig

  Bang & Olufsen har prøvd og feilet noen ganger med sine helt trådløse Beoplay E8. Den tredje utgaven er den beste så langt.

   data-srcset

  Marshalls reisehodetelefoner

  Marshalls beste trådløse hodetelefoner har blitt rustet opp for langflyvninger.