Beyerdynamic Xelento remote er undertegnedes første møte med den tyske produsentens in-ear hodetelefoner.
Les: Test av Chord Mojo bærbar forsterker — fantasilyd i lomma
Beyerdynamic har lenge vært en av mine favoritter blant produsenter av hodetelefoner. Det toppet seg da jeg fikk oppleve de superbe T 5 p G2 i fjor høst; de beste bærbare hodetelefonene jeg hadde hørt. Med bærbare mener jeg ikke nødvendigvis sammenleggbare og kompakte, men at de elektrisk er tilpasset bærbare spillere, og det faktum at de er lukket, så de kan brukes på T-banen og i andre støyende omgivelser.
«Du ser meg oftest med et par on-ear-klokker, hvor jeg har byttet bort noe av lydkvaliteten, mot at jeg slipper å se ut som en idiot.»
Propper – det mest bærbare som finnes
Det var likevel ikke sånn at jeg i testperioden gikk mye rundt med T 5 p, jeg er nemlig ikke veldig glad i å vise meg i offentligheten med svære klokker på hodet. Derfor ser du meg oftest med et par on-ear-klokker, eller kanskje aller helst et par ørepropper. Det betyr ofte å bytte bort noe av lydkvaliteten, mot at jeg slipper å se ut som en idiot.
Den byttehandelen synes ikke Beyerdynamic at man skal måtte gjøre. Med Xelento remote har de lagt all sin kunnskap i å få lydkvaliteten fra high-end hodetelefoner inn i et par små propper. De kraftige magnetene de i det siste har blitt kjent for er her skalert ned til mikrostørrelse. Alt i proppene er håndlagd, så jeg skulle likt å se de små hendene som vikler hver talespole og dreier hver komponent i elementene med laserpresisjon.
Kabelen er sølvbelagt for best mulig overføring, og det følger til og med en ekstra kabel med mikrofon og fjernkontroll. Ja, for du kan selvsagt bruke den med mobiltelefonen. Liker du ikke kabel, tilbys dessuten en Bluetooth-modell for to tusen kroner ekstra. Du vet, for deg som vil ha det beste du kan kjøpe for penger, for deretter å komprimere lyden ned til MP3-kvalitet …
Heftig pris
Når hver mikrotråd er viklet, metallbit dreid og overflate polert, og det hele er montert sammen til det som må være de sjukeste øreproppene jeg har hatt i lommen, så havner den totale prislappen på 10.000 heftige kroner. Det er det samme som de nevnte klokkene T 5 p G2, og skal en del til å forsvare.
Lyden av gull
Et par musikalske takter er alt Beyerdynamic Xelento trenger for å fortelle oss at vi her har med ekte high-end å gjøre. Maria Menas Kiss-cover I Was Made for Lovin’ You er en nedtonet kabaretversjon, som starter med en søt og velklingende bassgitar, og Marias stemme med flott etterklang. Rett ut fra hodetelefonutgangen på min iPhone 6s Plus er bassen ytterst velbalansert, med flotte og krispe anslag. Stemmen til Maria er klar og tydelig, og luften fra stemmebåndet kommer mye bedre frem enn med for eksempel Sony XBA-N3AP, som er blant de beste rundt 3.000 kroner. Sonyene har ikke samme tilstedeværelse i mellomtoneområdet, og har en litt overdrevent feit bass. Xelento er i en annen liga.
Forskjellene blir enda større med en ekstern forsterker. For eksempel den ultrabærbare Nexum Aqua, som skal være verdens minste og letteste hodetelefonforsterker med DAC, og som ikke blir en klumpete påhengsmotor til ellers elegante ørepropper.
Spesielt musikk med mye detaljer i overtoneområdet understreker kvalitetene i Beyerdynamic Xelento. Stemmer er så nære, overtoner fra cymbaler, strengeinstrumenter og synther, og snertne, klikkende perkusjonslyder gjengis ytterst tydelig, nært og organisk. Spesielt når jeg hører den mørke elektroniske balladen The Sea av ARY må jeg nesten klype meg i armen.
Til sammenligning
På scenen bruker jeg de spesialstøpte ACS T1 Live som in-ear-monitorer. De kostet rundt 7.000 kroner før de ble avløst av Evolve Studio Custom til omtrent samme pris. De har en ekstrem gjengivelse av dynamikk ved høyt lydnivå, og de har en stor og massiv mellomtone, mens bassen også er saftig og tilstedeværende. På hiphop og elektropop har ACS-ene et tøffere og mer massivt lydbilde. Nesten som de går på steroider. Jeg har også brukt Ultimate Ears UE-18 Pro, som i sin nyeste utgave koster rundt 10.000 kroner. Disse har en mer aggressiv mellomtone og mangler også oppløsning i overtonene i forhold til Xelento. På akustisk musikk blekner de begge mot Xelento, med sitt nærmest uendelige detaljnivå og gigantiske lydlandskap.
Nå ville riktignok prisen på Xelento blitt enda høyere om man skulle støpt dem til ens egne øreganger, så de kan ikke helt sammenlignes.
Da blir det riktigere å sammenligne med Audiofly AF1120, som til 7.000 kroner er noen av de beste universalproppene jeg har hørt. Audiofly har en heftigere og fyldigere bassgjengivelse, men i alle andre øvelser er Xelento den klare vinneren. Enten det er en klassisk innspilling fra en stor kirke, eller det er en liten kammerjazzbesetning som skal gjengis, så får Beyerdynamic Xelento frem detaljene og nærheten i musikken på en måte som Audiofly ikke matcher.
Selv om Audiofly har mer tyngde når hiphop og RnB står på menyen, synes jeg neimen ikke Xelento mangler noe i denne disiplinen. Proppene er usedvanlig velbalansert, og selv når man tyner dem beholder de dynamikken på fremragende vis. Til tross for at det bare er ett element i hvert øre, i motsetning til Audiofly som bruker tre elementer i hver propp.
«Beyerdynamic Xelento er utvilsomt de beste musikkproppene jeg har hørt.»
Er Beyerdynamic Xelento remote verdt pengene?
Beyerdynamic Xelento er utvilsomt de beste musikkproppene jeg har hørt. De spiller hva som helst av musikk med overbevisning, ved å låte superdetaljert men aldri kjedelig. Et par perfekt balanserte ørepropper som feier gulvet med resten.
Likevel. Det er fortsatt ørepropper vi snakker om. Ja, de ser diskré ut i forhold til store klokker, og de kan være med deg overalt. Ørepropper går som kjent lett ned i lomma uten å synes. De lar seg lett drive med mobiltelefonen, og de har dessuten kabel og mikrofon til samtaler.
De vil likevel aldri fullt ut erstatte et par skikkelige hodetelefoner. Uansett hvor bra proppene sitter i øret vil de kunne falle ut, en kabel som gnisser mot klærne forplanter seg inn i proppene så man hører det, og – nei – du får ikke fullt ut samme dynamikk, oppløsning og romfølelse som med de beste klokkene.
Vil du ha det aller beste av ørepropper, så kan du trygt kjøpe Xelento. Vil du ha den klart beste lyden fra hodetelefoner på farten, velger du i stedet Beyerdynamic T 5 p.
Lyd & Bilde mener
Lydkvaliteten er i en egen liga, og Xelento lar seg dessuten lett drive med en smartmobil. Til denne prisen får du store hodetelefoner med magisk lydkvalitet.
Veil. pris 9990 kr
Spesifikasjoner
- Element: 1-veis dynamisk Tesla-driver
- Frekvensområde: 8Hz-48kHz
- Impedans: 16 ohm
- Følsomhet: 110 dB (1 mW / 500 Hz)
- Mikrofon/fjernkontroll: Ja/ja
- Kabellengde: 1,3m
- Web: njal.no
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser