Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Audeze Penrose

Hi-fi-lyd til spill

Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.

Skrevet av / 16.01.21 - 09:00
Audeze Penrose
John Hvidlykke

Amerikanske Audeze er spesielt kjent for sine fremragende hi-fi-hodetelefoner. De har også laget headset til gaming – der Audeze Mobius tok oss såpass med storm at de ble kåret til årets beste i sin kategori i 2019.

Nå har Audeze fått blod på tann, og har lansert flere nye modeller til spillbruk. Den billigste av dem er Audeze Penrose, som vi tester her.

Gaming for voksne

Audeze Penrose ligner til forveksling mye på Mobius. Ørekoppene er store og ovale, og er laget i sort matt plast. Hodebøylen er i samme materiale, og metalldelene på hodetelefonene er sorte. Øreputene er tykke, myke og foret med kunstskinn.

Det er tydelig at vi har med gaming for voksne å gjøre. Det eneste sprelske i designet er en farget plastikkring som omkranser øreputene. Modellen til PC, Mac og PlayStation har en blå ring. På utgaven til Xbox/PC er den grønn. Utover tilkoblingen er de to utgavene av Penrose identiske.

Audeze Penrose finnes i to varianter: en grønn til Xbox og en blå til alle andre plattformer. (Foto: Audeze)

Luksusteknologi

De omfangsrike ørekoppene gjemmer Audezes teknologiske trumfkort, nemlig de 10 cm store planar-driverne. I stedet for å være oppbygd som en miniutgave av en dynamisk høyttalerenhet med en svingspole i midten, minner planar-enheten mer om en magnestat- eller elektrostathøyttaler.

Membranen er spendt opp foran en stor magnet, og påvirkes over hele flaten ved hjelp av innstøpte kobbertråder. Det gir en lydkvalitet som også kan sammenlignes med elektrostatiske høyttalere, men uten behov for høyspenning og transformering. Baksiden av medaljen er at planar-hodetelefoner ofte er nesten ubehagelig dyre. Langt dyrere enn Audeze Penrose.

Planar-driverne er de samme som i Audeze Mobius, men det er et par andre forskjeller. For det første er Penrose trådløse. Mobius gir kun trådløs lyd via Bluetooth, mens Penrose har ekte taps- og forsinkelsesfri trådløs lyd, takket været en USB-dongle. Til gjengjeld mangler Penrose den helt spesielle Waves NX-teknologien som gir en overbevisende opplevelse av å lytte til et sett virtuelle høyttalere på hver side av skjermen.

Innvendingen er at Waves NX i seg selv ikke gir avgjørende fordeler i gaming, men surround-lyd er generelt en stor fordel i spill, og prisforskjellen er liten.

Audeze Penrose ligner selskapets første gaming-headset, Mobius, men mangler den unike 3D-lyden. Til gjengjeld er det trådløst. (Foto: Audeze)

Lydkvaliteten

Siden driver-delen er den samme som i Audeze Mobius, kommer det ikke som en overraskelse at lyden rett og slett er fremragende. Selv de minste detaljene kommer klart og fullkomment frem. Enten det dreier seg om musikk eller det headsettet er beregnet til: spill.

Hvis du er ute etter underholdning og moro når du spiller, er ikke Audeze Penrose det beste valget. Selv om bassen både går dypt og er kraftfull (vi snakker jo om drivere som er hele 10 cm på det lengste). Til det er de rett og slett for nøkterne og knusktørre i lyden. Til gjengjeld er Penrose et presist lytteverktøy som avslører enhver lyd fra omgivelsene, og du går aldri glipp av en beskjed fra lagkameratene – hvis bare mikrofonene deres er av grei kvalitet.

Hvis du ønsker fet og tung buldrebass, må du lete et annet sted. Lyden er knusktørr og fantastisk presis. (Foto: Audeze)

Noen gaming-headset er utelukkende laget til spill, mens Audeze Penrose heldigvis også kan brukes til musikk. Og takket være trådløs Bluetooth-lyd kan man til og med ta det med seg. Her presterer det så bra at de fleste “vanlige” hi-fi-hodetelefoner blir mer enn utfordret. Spesielt stemmer gjengis så veloppløst og ufarget at jeg knapt kan huske å ha hørt det fra hodetelefoner i denne prisklassen. Bortsett fra hos Audeze Mobius. Man kan for eksempel høre hvordan Disturbed-sangeren David Draimans fantastiske vokalprestasjon på “Sound of Silence” er satt sammen fra mange lag av opptak. Dette er høy klasse!

Konklusjon

Audeze Penrose har samme skyhøye lydkvalitet som Audeze Mobius, og hører til i en klasse hvor det er svært få konkurrenter, men hvor inngangsbilletten er dyr. Hvis du er ute etter et superbra gaming-headset, er det likevel fristende å bla opp noen få hundrelapper ekstra – som Mobius koster. Da får du nemlig også den suverene Waves NX-surround-teknologien som Audeze har spart på i Penrose.

Karakter
Audeze Penrose
High End

Lyd & Bilde mener

Fantastisk ren og åpen lyd. Nå også i tapsfri, trådløs utgave. Ingen Waves NX 3D-lyd. Koster mer enn de fleste hodetelefoner.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Scroll to Top