Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

gruppetest: 5 trådløse treningspropper

Musikk i øre­gangen og svette på pannen

Enda et år og enda et nyttårsforsett som skal innfris. Alt blir lettere med musikk i ørene.

Skrevet av / 17.12.18 - 14:56
5 trådløse treningspropper
Mikael Hansen

Produkter i denne test

Nok en gang har du lovet deg selv at dette blir året hvor du får dratt kroppen bort til det lokale treningsstudioet og får noen av de gjenstridige kiloene bort. Det holdt kanskje ikke i fjor men i år skal det være annerledes. En mulig hjelp til å innfri løftet til deg selv kan være noen nye ørepropper, som med bass og dunking i ørene hjelper til med det ekstra for at du skal lykkes.

Da de fleste mobilene i dag har droppet utgangen til de kablede hodetelefonene, gir det seg selv at de må være trådløse. Her er flere løsninger å velge mellom. Noen foretrekker modeller som dekker ørene, mens andre liker best de små proppene som sitter dypt i øregangen. Om du foretrekker det ene eller andre, er en smakssak, men også et spørsmål om intensitet og hvor mye du svetter. Er du typen som lunter i vei på tredemølla, kan du fint ha en modell som dekker ørene, men gir du gass og svetter, og det kan ses på den fuktige flekken på gulvet, bør du vurdere propper i stedet. Her blir klokkene som dekker hele øret rett og slett for varme, og de er sjelden laget for å kunne tåle den uunngåelig økte svetteproduksjonen.

Nettopp svetteproduksjonen er også en av de tingene som skiller fitness headsets fra mer normale trådløse hodetelefoner. Er modellen laget spesielt til sport, er den også mer motstandsdyktig overfor svette og skitt.

Heldigvis er markedet for trådløse treningspropper stort og variert. Prisene svinger fra ca. 500 kr og opp til et par tusen. Vi har med vår test forsøkt å treffe mellomsegmentet, da man etter vår mening kan få mest for pengene der. Innen du går ut og investerer, er det imidlertid et par ting du bør være oppmerksom på.

Passformen

Det viktigste ved med treningspropper er passformen. Fordi paret skal brukes mens du er fysisk aktiv, må de bli værende i ørene. I tillegg er flere par utstyrt med en bøyle som går rundt øret, og flere modeller har små silikonbøyler på selve proppen som setter seg i spenn inne i øret. Det er samtidig viktig at proppene ikke sitter for langt og tett inne i øregangen. Selv om in-ear hodetelefoner generelt skal ha en tett ”fit”, er det ikke alltid like behagelig når man trener. Her er det fortsatt en fordel å kunne høre hva som foregår omkring en, spesielt om man har dem på når man springer ute i trafikken.

Lydkvaliteten

Det er imidlertid ikke nok at proppene sitter ordentlig fast. De skal naturligvis også helst spille godt. Jo lenger vi går ned i pris kan det bli et problem, og de forskjellige lydprofilene tiltaler kanskje ikke alle. Noen modeller har for eksempel en tyngre bass. Vil man bare ha satt et tempo, trenger en flatere lyd imidlertid ikke bety det store.

Betjening og ekstra funksjoner

Neste punkt man bør vurdere, er betjeningen. Selv om de testede modellene er trådløse, er det fortsatt en ledning mellom høyre og vestre propp. På den sitter en kontrollenhet til å styre lydstyrke, slå av og på, samt pause og skifte låt. Noen fyller og veier ikke så mye, mens andre er store og tunge.

Til slutt er det verdt å se på potensielle ekstrafunksjoner. Noen modeller tilbyr tilpasning av lyden i en dedikert app, og noen har innebygd pulsmåler. Er det noe du har bruk for og er villig til å betale ekstra for? Og er det overhodet verdt pengene?

Nytt er ikke nødvendigvis bedre!

Fordi det finnes uendelig mange trådløse propper på markedet, er det ikke nødvendigvis noen fordel å kjøpe nyeste modell hvis man er så heldig å finne en eldre på tilbud. Du kan derfor fint nøye deg med fjorårets modell hvis du finner den på tilbud.

Vurder også …

I denne testen har vi utelukkende fokusert på trådløse hodetelefoner med kabel mellom proppene. Flere produsenter tilbyr andre og nye muligheter i form av helt trådløse hodetelefoner, også kalt Truly Wireless, som du også ser flere og flere bruke på treningssentrene. Disse kan også være verdt å vurdere, da de gir enda større bevegelsesfrihet. Prisen er til gjengjeld ofte ganske høy, og batteritiden dårligere.

<
>
(Foto: Produsenten)

Produkter i denne test

Libratone Track+

Altfor kort batteritid

Track+ ser bra ut og spiller bra – synd at de ikke spiller lengre.

Lekker design, god lydkvalitet og innebygget støyreduksjon.
Batteritiden er altfor dårlig.
Les hele testen

Jaybird Tarah Pro

Imponerende batteritid

Jaybird er inne på det rette her.

Lang batteritid, god lydkvalitet og lekker design.
Prisen er litt høy.
Les hele testen

Audiofly AF100W MK2

Slett ikke så dumme

AF100W mk2 spiller godt, men mangler litt bass.

Fin batteritid og glimrende lydkvalitet.
Det mangler litt bass og bøyledesignen bør redesignes eller justeres litt.
Les hele testen

JBL Reflect Fit

Bøylen brakk

Sitter litt for tett rundt halsen, men spiller godt.

Gode propper som sitter godt fast i ørene. JBLs signaturlyd er behagelig til sport. Lang batterilevetid.
Bøylen sitter veldig stramt rundt halsen. Bøylen knakk. Mikrofonen sitter på innersiden av bøylen.
Les hele testen

Sennheiser CX Sport

Skinnet bedrar

De ligner noe billig skrammel, men overrasker positivt.

God og velbalansert lydprofil. De sitter fast og behagelig.
Batteritiden er altfor kort. Designen skriker billig.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top